Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa


Vieras

#1026 Turpeen kaivaminen on vaarallista

07.07.2014 17:48

täälläkin on jossakin vaiheessa hehkutettu, että turve on turvallinen energiamuoto - eipä vain olekkaan - taas sivulliset kärsivät raskaimman mukaan !!!

http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/1194912348673/artikkeli/mies+kuoli+moottoripyoraturmassa+juvalla.html
Jukka Finni
Adressin tekijä

#1027 Ilkka lehden pääkirjoitus torstai 24.7.2014

25.07.2014 14:43

Päättäjien ehdottomuus ei saa näivettää suomalaista turvetuotantoa
torstai 24.07.2014 Kommentit0

Tämä kesä voi jäädä viimeiseksi turpeennostokesäksi Jalasjärven Valkianevalla, jos turpeen verokohteluun ei tule muutosta.
Eteläpohjalaisilla turvesoilla paiskitaan näinä viikkoina pitkiä ja kuumia päiviä, kuten tämän päivän Ilkan uutinen kertoo. Yrittämisen intoa varjostaa kuitenkin huoli alan tulevaisuudesta.

Tummia pilviä turvetuotannon taivaalle on tuonut 1,9 prosentista 4,9 prosenttiin megawattitunnilta paisunut energiavero.

Tämä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen päättämä veronkorotus on ollut voimassa viime vuoden alusta lähtien.

Ensi vuoden alusta voimaantulevaksi kaavaillusta uudesta energiaveron korottamisesta hallitus sen sijaan onneksi luopui.

Yhtäaikaisesti kun turpeen verotusta viime vuonna kiristettiin, myös puuhakkeen tukiperusteita täytyi muuttaa. Entisellään säilytetty puuhakkeen tuki olisi yhdessä kiristyneen turveverotuksen kanssa johtanut EU:n valtiontukisäännöksiä polkevaan hakkeen ylitukemiseen.

Kotimaisen puuenergian kysyntä tyrehtyi turpeen verokorotuksen ja käytön vähenemisen kautta myös siksi, että turpeen polton rinnalla tarvitaan puuta.

Samaan aikaan turpeen veronkorotuksen kanssa liuskekaasusta tuotettu energia valtasi alaa Yhdysvalloissa, mikä johti kivihiilen hinnan laskuun.

Viime talvena monissa Suomen lämpövoimaloissa poltettiinkin kotimaisen turpeen tai puuenergian sijaan ulkomailta laivattua kivihiiltä.

Lähihistorian valossa näyttää siltä, että joillekin nykypoliitikoille turvetuotannon alasajosta on tullut ikään kuin itseisarvo. Turpeen tuotantoa on haluttu ajaa jääräpäisesti alas miettimättä, mitä siitä voi seurata.

Nyt yli puolitoista vuotta energiaveron korottamisen jälkeen näistä seurauksista jo tiedetään.

Suomessa on hävinnyt noin 2 000 työpaikkaa suoraan turvetuotannosta. Euronivaskat, jotka turpeen suosiminen olisi pitänyt kotimaassa, ovat lihottaneet kukkaroita ulkomailla, kun energian tuonti Suomeen on lisääntynyt huomattavasti.

Ympäristökään ei ole kiittänyt, sillä kivihiilen päästöt ovat turpeen ympäristörasitusta suuremmat.

Suomalainen energiapolitiikka on turpeeseen suhtautumiseltaan malliesimerkki siitä, miten yksittäinen asia ohittaa joidenkin päättäjien mielissä kokonaisuuden hahmottamisen.

Turveteollisuuden ajama verotason palautus vuoden 2012 tasolle on kannattamisen arvoinen esitys. Turpeen käyttöä kannattaa ehdottomasti suosia, jos vaihtoehtona on kivihiili.

Näillä näkymin korvaavien kotimaisten uusiutuvien energiamuotojen saanti ja käyttöönotto suuressa mitassa kestää vielä pitkän aikaa.

Vieras

#1028

28.07.2014 06:46

Sieltähän sitä ostetaan, mistä halvimmalla saadaan. Ei pelkästään veronkorotus ole ajanut turvetta ahtaammalle - hiilen hinta vaan on niin alhaalla. Olisiko turveyrittäjä valmis maksamaan esim. turpeesta tehdystä polttoaineesta vaikkapa 10 senttiä/l enemmän??? Epäilen suuresti!!!


Vieras

#1029 Re:

28.07.2014 19:56

#1028: -

Nimenomaan veron korotuksesta tämä johtuu. Otappa nyt laskin käteesi ja opettele matematiikkaa! Tottakai maksaisin kymmenen senttiä vaikka euronkin enempi koska se näkyy taksassa kuitenkin!


Vieras

#1030

29.07.2014 21:46

http://www.energianet.fi/index.php?page=sahkohuolto&osa=4

Turve on kriisiaikojen polttoaine, jota riittää Suomessa toimiviin voimalaitoksiin kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Sen vuoksi uudet voimalaitokset kannattaa varustaa kattiloilla, joissa myös turvetta voidaan käyttää varapolttoaineena. Polttoaineiden hinnat vaihtelevat suuresti, eikä koskaan voi tietää, milloin energiakriisi on taas ovella.

 

Meillä on ollut vakava kriisi jo pitempään kun turvetta poltetaan koko ajan :D


Vieras

#1032

01.08.2014 05:29

Tämähän oli Niinistön täöyttä höpötystä, koko homma

Vieras

#1033

01.08.2014 17:46

Tahtotilan pitää muuttua teoiksi
Pääkirjoituksetkeskiviikko, 05:01 Kommenteja: 1 Tekstin koko: A A A
”Puheiden lisäksi tarvitaan myös tekoja ja tekijöitä.”

Suomessa vallitsee yksimielisyys siitä, että riippuvuutta tuontienergiasta pitää vähentää. Kysymys on talouden lisäksi myös ilmastopolitiikasta ja työpaikoista.

Tahtotilasta huolimatta tuontienergialasku ei ole pienentynyt, vaan esimerkiksi kivihiilen käyttö on lisääntynyt reippaasti.

Suomeen tuodaan vuosittain energiaa noin yhdeksän miljardin euron arvosta. Summa on suurin piirtein samankokoinen kuin julkisen talouden kestävyysvaje eli lisävelkaantuminen vuodessa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei pikaista korjausta talouden tilaan ole odotettavissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) julkistamien luottamusmittausten mukaan Suomi ei ole päässyt Euroopassa orastavaan talouskasvuun mukaan. Tilastokeskuksen mukaan apua ei ole tulossa myöskään kotimaisesta kysynnästä, koska kuluttajien luottamus talouteen pysyttelee edelleen alhaisella tasolla.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategian mukaan kivihiilen käytöstä pitäisi luopua kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on myös vähentää turpeen käyttöä kolmanneksella, niin ettei sitä korvata kivihiilellä.

Biotalous on yksi nykyisenkin pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallituksen kärkihankkeita. Hallituksen strategiapapereiden lisäksi monet työryhmät ovat pohtineet Suomen tulevaisuuden energialinjauksia.

Helmikuussa energia-alan kärkitutkijoista koostuva professorityöryhmä julkisti Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla -raportin. Työryhmän mukaan tuontienergiasta voitaisiin luopua kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Työryhmän laskelmien mukaan oikealla energiapolitiikalla on mahdollista synnyttää vuoteen 2020 mennessä 30 000 ja vuoteen 2050 mennessä jopa 90 000 uutta työpaikkaa.

Tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista ja Suomella on erittäin hyvät edellytykset nousta uusiutuvan energian mallimaaksi. Se ei kuitenkaan onnistu, ellei kunnianhimoisia tavoitteita pystytä siirtämään käytäntöön. Puheiden ja kovien tavoitteiden lisäksi tarvitaan myös tekoja ja tekijöitä.

Kovia tavoitteita on myös ST1:n pääomistajalla Mika Anttosella. Hän haluaa mullistaa maailman energiatuotannon. Vaikka bioenergia mielletään pääasiassa puupohjaiseksi, voi uuden sukupolven polttoainetta voi valmistaa jätteistäkin. (MT 28.7.)

ST1 tähtää maailmanvalloitukseen tekemällä kotitalouksilta kerättävästä biojätteestä sekä leipomoiden ja kauppojen ylijäämäleivästä liikenteen biopolttoainetta. Anttosen visio ei ole jäänyt pelkäksi puheeksi, sillä ST1:n bioetanolilaitoksia on jo käytössä.

Anttonen muistuttaa, että muutos maailman energiapolitiikassa on pakon sanelema, koska maailman väkiluku kasvaa nopeasti. Hänen mielestään kivihiilen käyttö lämmitykseen pitäisi kieltää lailla, koska siinä ei ole mitään järkeä Suomen kaltaisessa maassa.

Vuonna 1997 perustettu ST1 on kasvanut nopeasti. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 6,6 miljardia euroa. Liikevaihdosta 90 prosenttia tuli fossiilisista polttoaineista.

Anttosen mukaan vahva kassavirta mahdollistaa tuotekehityksen ja investoinnit biopolttoaineisiin. Rahat tehdään ulkomailla, mutta investoinnit tehdään Suomeen.

Suomella ei ole varaa hukata biotalouteen liittyviä suuria mahdollisuuksia. On korkea aika ryhtyä toteuttamaa olemassa olevaa biotalousstrategiaa.

Maaseudun Tulevaisuus

Vieras

#1034

02.08.2014 08:49

Turpeen käyttö tulee säilyttää ja edistää koska turve on energiaresurssi jonka oikea käyttö osaltaan tukee Suomea taloudellinen kehitys. Energiaturve ja sen käyttö on sen takia kaikessa lainsäädännössä, ympäristöohjeistuksessa ja ohjesovellutuksessa kohdeltava edistyksellisesti.

Vieras

#1035

08.08.2014 21:11

Suomi on kotimaisen uusiutuvan energian kehitysmaa

torstai 07.08.2014 Kommentit0

 

Ihmisten kanssa keskustellessa, syntyy ajatuksia ja oppii näkemään monimutkaisiakin asioita yksinkertaisesti. ”Nuukasti elävät” kotitaloudet pyrkivät säästämään energialaskussaan, polttamalla kotimaista polttoainetta, luonnonvarojamme, puuta tai turvetta. Jos kotitalouden käytössä on metsää, tulee metsä samalla hoidetuksi ja metsä pysyy samalla hyvässä kasvussa.

Omakohtainen kokemukseni alkaa 15 vuoden takaa, kun ostimme vanhan maatalon, ensimmäiseksi talveksi ostimme talotehtaan sahausjätettä. Myöhemmin saimme puuta purkutyömailta ja rakennuksilta. Tämä jätepuun polttaminen alkaa tosin olla mahdotonta ”sääntöjen puitteissa”. Nyt tällainen rakennusjäte alkaa olla direktiivein monopolisoitu jäteyhtiöille. Parina talvena ostimme klapeja polttopuuyrittäjältä.

Tänä päivänä minulla on pieni metsäpalsta Nurmossa, josta haemme lasten kanssa polttopuumme, sillä lailla metsänhoidollisesti. Edelleen lämmitämme tupaamme klapeilla. Alakerrassa on muutama tulisija, joissa talviaikaan palaa päivittäin yhteensä ”pari korveellista” puita. Yläkerran lastenhuoneissa on sähköpatterit, jotka tarvittaessa laitamme päälle.

Voi sanoa, että lämmitämme talomme kotimaisella energialla. Metsä voi hyvin ja energialasku pysyy kurissa. Mahdollisessa kriisitilanteessakin pystymme pitämään talomme lämpöisenä, täysin omavaraisesti.

Onko Suomi energiaomavarainen? Suomessa on enemmän energiavaroja turpeessa kuin Norjalla öljyssä. Metsiämme ei hoideta kunnolla, vaan puuta eli energiaa suoraan sanoen mätänee metsään, ja hoitamattomuuden takia jopa ”talousmetsät” kasvavat heikommin. Suomessa syntyy noin 40 miljoonaa kuutiometriä raakapuun hakkuusäästöä vuosittain. Puusto siis kasvaa paljon enemmän kuin sitä hyödynnetään.

Kokoomuksen punaviherhallitus on säätänyt kotimaisen energian verotuksen siihen malliin, että esimerkiksi Vaasan sataman kupeessa olevassa laitoksessa energiaa tuotetaan ulkomaisen kivihiilen avulla. Turpeen ja hakkeen poltto ei ole kannattavaa, vaan tuottaa energiayhtiölle tappiota. On edullisempaa polttaa kivihiiltä.

Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset, verotuksella on tehty kotimainen uusiutuva energia kalliimmaksi kuin kivihiili, tämä on kupla, joka on puhkaistava. Samanaikaisesti viranomaiset jarruttavat uusien turvetuotantoalueiden käyttöönottoa ja valittavat jopa ristiin myönnetyistä luvista, näin on vaarassa tuhansia olemassa olevia työpaikkoja.

Suurin osa energiastamme tuodaan ulkomailta, siis maahan, jossa olisi energiaa omastakin takaa. Energiataseemme on 8 miljardia euroa miinuksella, juuri saman verran kuin valtio velkaantuu vuosittain.

”Nuukasti elävän” Suomen valtion pitäisi hyödyntää omia luonnonvarojaan. Kotimaisen uusiutuvan polttoaineen verotusta keventämällä ja lupia myöntämällä, voimme luoda maakuntiimme tuhansia ja maahamme kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Tätä kautta myös saisimme niitä paljon kaivattuja verotuloja, myös työttömyyskorvaukset kevenisivät. Energiaomavaraisuutemmekin kasvaisi. Suomen soista on kaiken kaikkiaan 0,6 prtosenttia käytössä.

Jos Suomen nykyinen hallitus toimisi Norjassa, se kieltäisi Norjastakin öljyn poraamisen ja kalastamisen. Suomi on kotimaisen uusiutuvan energian kehitysmaa.

Juha Mäenpää (ps.)

Ilmajoki


Vieras

#1036

09.08.2014 06:35

Mistä rahat soiden suojeluun?

lauantai 09.08.2014 Kommentit0

 

 

Seppo J. Ojala totesi 7.7. tällä palstalla, että ”suon omistajalla mahdollisuus korvauksiin”. Ojala on oikeassa näin kirjoittaessaan, mutta olisi ollut reilua kertoa, kuinka paljon on varattu rahaa erilaisten soidensuojeluohjelmien toteuttamiseen ja mistä rahat tulevat.

Tullin tilastojen mukaan suurin yksittäinen syy kehnoon kauppataseeseemme on energian tuonti. Suomi tuo vuosittain energiaa noin 8,5 miljardin euron arvosta. Rohkenen väittää, että toisenlaisella energiapolitiikalla voisimme puolittaa tuontienergia määrän. Jos lähdemme pienentämään energialaskuamme, joudumme tukeutumaan oman maan antimiin -turpeeseen ja puuhun. Molempia riittää.

Kysymys on vain siitä, haluammeko me käyttää omaa energiaa vai ostaa sitä ulkomailta. Jos puolitamme tuontienergialaskumme, jää kotimaan kulutukseen yli 4 miljardia euroa. Uskon, että rahalle olisi käyttöä nykyisessä taloustilanteessa.

Pietarsaaressa on maailman suurin uusiutuvaa energiaa käyttävä voimalaitos. Laitos suunniteltiin polttamaan turvetta ja haketta. Turpeen käytön lopettamiseen tähtäävän politikoinnin seurauksena turpeen haittaveroa nostettiin. Turpeesta tuli kivihiiltä kalliimpaa polttoainetta. Myös turvetuotantoalueiden luvittaminen ”jostain syystä” takkuilee ympäristökeskuksissa. Turvetuotannosta poistuu alueita enemmän kun tilalle tulee uusia, eli edetään Ojalan toivomaan suuntaan turpeen polton lopettamisen suhteen.

Vihreän politikoinnin seurauksena Pietarsaaren voimalaitos ei enää saa riittävästi kotimaista polttoainetta, joten se joutuu polttamaan kivihiiltä. Kivihiiltä palaa kuukaudessa noin 2,5 miljoonan euron edestä. Vuodessa kivihiililasku on 30 miljoonaa.

Jokainen voi miettiä millainen vaikutus maakuntaan olisi, jos tuo 30 miljoonaa jäisi tänne, turpeen ja hakkeen tuottajille. Millainen työllistävä vaikutus sillä olisi? Miten se lisäisi alueen asukkaiden ostovoimaa ja sitä kautta työllistäisi myös muita?

Myös moni muu suuri lämpövoimala on joutunut muuttamaan turpeen ja hakkeen polttoon suunniteltua laitteistoaan kivihiilen polttoon sopivaksi. Tällaiset muutokset ovat erittäin kalliita, eikä ole tarkoituksenmukaista muutella voimaloiden laitteita hallituskausittain vaihtelevan energiapoliittisten suuntausten mukaan. Tämän takia energiapolitiikkaamme on saatava pitkäjänteisyyttä, jotta laitteita hankkivat voivat ennakoida laitteiden elinkaaren verran, mitä polttoainetta käyttävät.

Metsien ja soiden suojeluun varatut rahat tulevat valtion kirstusta. Samasta kirstusta varataan rahaa kaikkiin muihinkin valtion toimiin. Budjettia tehtäessä joudutaan tarkkaan miettimään mihin raha riittää. Jos rahaa kohdennetaan metsien- ja soiden suojeluun, on se vastaavasti pois jostain muualta.

Jokainen voi mielessään pohtia, mistä muusta yhteiskunnan toiminnasta olisi valmis tinkimään soiden suojelun nimissä. Minä en enää lisäisi aariakaan yhteiskunnan varoilla suojeltavia alueita, vaan käyttäisin jokaisen suojeluohjelmaan varatun euron yhteiskunnan perustoimintojen ylläpitoon. Sosiaali- ja terveyspuoli, vanhusten hoito, sisäinen turvallisuus ja moni muu sektori kaipaa kipeästi lisärahoitusta.

Minun mielestäni suot on jo suojeltu, nyt on ihmisten vuoro.

Reijo Hongisto

kansanedustaja maa- ja metsätalous- valiokunnan jäsen

Jukka Finni
Adressin tekijä

#1037 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 11.8.2014

11.08.2014 17:20

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/ven%C3%A4j%C3%A4-pakottaa-muuttamaan-energiapolitiikkaa-1.67779

 

 

Venäjä pakottaa muuttamaan energiapolitiikkaa

 

 
Lukijalta
maanantai, 05:00 Kommenteja: 0
Tekstin koko: A A A

 

 

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kuittaa mahdolliset taloudelliset vaikutukset EU:n Venäjä-pakotteista Suomelle kohtalaisen vähäiseksi. Ehkäpä pääministerillä ovat laskelmat, jotka näin osoittavat.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainenkin totesi aikoinaan, ettei 2008 Wall Streetilta lähtenyt lama tule Suomeen. Niinpä niin.

Julkisuuteen tihkuneet tiedot EU-maiden kahdenkeskisistä sopimuksista vähintäänkin hämmentävät. Minimoivatko isot EU-maat tappionsa, sillä tietojen mukaan kahdenkeskeiset neuvottelut eivät huomioineet pieniä jäsenmaita.

Toisenlaisiakin arvioita pakotteiden vaikutuksista on. Pakotteet eivät myöskään muuta Suomen ilmastoa. Liikuttava on ja lämmitettävä edelleen.

Suomen energiakaupan tase on kahdeksan miljardia miinuksella.

Venäjän valtapolitiikka on osoittanut, kuinka tärkeää Suomen olisi satsata energian omavaraisuuteen. Emme saa rasittaa lisää kansantalouttamme näköalattomalla energiapolitiikalla. Ei Norjakaan luopune omasta kotimaisesta energiastaan, öljystä tai vesivoimasta. Mahdolliset Venäjän vastapakotteet voivat heiluttaa energiamarkkinoita rajustikin.

Kotimainen, hajautettu energiantuotanto on kansalaisten ja myös pienyrittäjien etu. Se on taloutta, jota ei voida viedä Kiinaan, mutta sen sijaan alan kehittämiä laitteita ja tekniikkaa voidaan kenties jonain päivänä viedä. Sitä paljon puhuttua cleantechia.

Globaalien markkinoiden kautta olemme maksumiehinä ja mahdollisesti osallisena kriiseissä, kuten öljykriisissä 1970-luvulla. En ymmärrä, mikä velvollisuus kansantaloudella on pönkittää pörssiyhtiöiden etua, jota monet energiamarkkinoilla toimijat ovat.

Meidän on myös uskallettava sanoa ääneen ”keisarin uudet vaatteet” eli epäoikeudenmukainen ilmastopolitiikka, jossa Suomi on maksajana.

Suojellaan ilmastoa vähentäen kasvihuonepäästöjä, se on selvää. Mutta koska ongelma on globaali, ratkaisun tulee olla samoin.

Nykyisellä menolla näivetetään pohjoismaita. Hyvin hoidettu talouspolitiikka takaa kilpailukykyisemmän Suomen ja mahdollisuuden vihreämpään kasvuun.

Turve energiantuotannossa on joutunut ylimielivihreyden uhriksi ja kotimaisia työpaikkoja on kadotettu. Perusteettomien luontoarvojen korostus on epäoikeudenmukaista äänestäjiä kohtaan. Meidän jokaisen tulee muistaa ja samalla varmistaa, että turpeen tuottajat ovat toimineen annettujen lupaehtojen mukaisesti.

Puhutaan paljon metsäperusteisesta biotaloudesta, hyvä niin. Puheiden jälkeen tarvitaan konkretiaa.

Biotalouden hankkeet tarvitsevat rahoitusta, kuten biopolttoaineiden tuotekehittely tai maatalouden biokaasuhankkeet. Keneltä on pois, kun panostamme hajautettuun energiaratkaisuun ja energiaomavaraisuuteen?

Kansantaloudellisesti tärkeä kemiallinen metsäteollisuus tarvitsee raaka-aineensa. Oikea-aikainen energiapuun korjuu tuottaisi metsiin useita kuutioita/ha/v lisäkasvua. Siitä hyötyy myös parempaa raaka-ainetta saava mekaaninen puunjalostus. Tulospalkkion kantohinnoissa ansaitsee myös metsän omistaja.

Oikea energiapolitiikka on luontoa kunnioittava kansantalouden renki. Puuta riittää tietyin edellytyksin, mutta energiapolitiikkaamme on puntaroitava kotimaan talouden kautta.

Kuitupuuta käyttävä teollisuus supistunee ja siksi meidän on saatava edes osa 45 miljoonan kuution vuotuisesta kasvujäämästä käyttöön.

Pirkko Mattila
kansanedustaja (
Jukka Finni
Adressin tekijä

#1038 Kopiotu Suomenmaa lehdesta 13.8.2014

14.08.2014 09:33

 

 

 

Sipilä: Energiapolitiikalla helpotusta talousahdinkoon

 

13.08.2014 19:10

Juha Sipilän mielestä Alexander Stubbin hallitus voisi tehdä enemmän taloustilanteen helpottamiseksi. Kuva: Jari Laukkanen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hämmästelee blogissaan pääministeri Alexander Stubbin lausuntoa, jonka mukaan hallitus ei voi tehdä paljon mitään helpottaakseen Suomen vaikeaa taloudellista tilannetta.

Stubb kertoi näkemyksensä Financial Timesin haastattelussa. Sipilä ei jaa Stubbin arviota.

– Minun mielestäni hallitus voi tehdä paljonkin ja sen pitää myös tehdä kaikki voitava Suomen suunnan kääntämiseksi, Sipilä kirjoittaa blogissaan.

Hän toteaa, että esimerkiksi energiapolitiikkaan on synnytettävissä 50 000–80 000 uutta työpaikkaa seuraavan 10– 20 vuoden aikana, jos vain poliittista tahtoa löytyy.

– Ensimmäinen askel tähän suuntaan olisi metsähakkeen ja turpeen verotasojen palauttaminen vuoden 2012 tasolle kotimaisen energian kilpailukyvyn parantamiseksi.

Sipilän mukaan kustannus voidaan kompensoida ainakin osittain kiristämällä kivihiilen veroa. Budjettiriihessä tällainen päätös on helposti tehtävissä, hän sanoo.

 

SIPILÄ MUISTUTTAA, että keskusta julkisti tämän vuoden toukokuussa kunnianhimoisen energialinjauksen.

Sen tavoitteena on 10–20 vuoden kuluessa lisätä merkittävästi uusiutuvan energian tuotantoa ja ajaa suurelta osin alas fossiilisten polttoaineiden käyttö.

– Tällä aikavälillä uusiutuvan energian osuus on nostettavissa yli 60 prosenttiin ja kivihiilen käyttö on kokonaan lopetettavissa. Tämä olisi myös osa Suomen vastuuta kansainvälisessä ilmastokysymyksessä.

 

Suomenmaa


Vieras

#1039

18.08.2014 13:20

Kun väitetään, että turpeen veronkorotus on johtanut kivihiilen käyttöön, niin miten selitetään oheisen linkin mukainen taulukko???

http://www.stat.fi/til/ehi/2014/01/ehi_2014_01_2014-06-19_tau_002_fi.html

 

Jukka Finni
Adressin tekijä

#1041 http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/turve-24649

26.08.2014 05:35

Jopa 10 000 työpaikkaa - turvetuotanto jakaa mielipiteitä hallituksessa

PERTTU KOISTINEN
 24.8.2014 klo 03:00

Ympäristöministeri Ville Niinistön mielestä turpeen käytöstä tulisi luopua. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on toista mieltä. Hitaan lupaprosessin kehittämisestä ollaan kuitenkin samoilla linjoilla yli puoluerajojen, kertooSunnuntaisuomalainen.


  • Turvetta käytetään polttoaineena.

    (Lehtikuva)

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan turvetuotanto jakaa ministerien mielipiteet. Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan turpeen käytöstä voidaan luopua 20 vuoden kuluessa.

Niinistö haluaa lisätä nopeasti Suomen energiaomavaraisuutta Venäjän tilanteen vuoksi. Omavaraisuutta voidaan hänen mukaansa nostaa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) pitää turvetta hyvänä energianlähteenä myös tulevaisuudessa. Samoilla linjoilla on myös huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Risto Leukkunen, joka pitää turvetta tärkeänä energianlähteenä. Turvetuotanto myös työllistää noin 10 000 suomalaista.

Vanhoja turvesoita poistuu tällä hetkellä käytöstä enemmän kuin uusia tulee tilalle, sillä ympäristölupien käsittely on jumiutunut aluehallintovirastoissa. Pisimmillään lupahakemusten käsittely voi viedä vuosia. Uuden tuotantoalueen saaminen käyttöön voi kestää jopa 15–20 vuotta.

Syyskuussa voimaan astuvan uuden ympäristönsuojelulain arvellaan hidastavan lupaprosessia turpeen osalta entisestään. Sekä Niinistön että Orpon mielestä luvitusongelma on saatava ratkaistua.

– Tavoitteena on, että vuoden kahden sisällä keskimääräinen käsittelyaika on neljä viisi kuukautta lyhyempi kuin nyt, Niinistö kertoo.

 
 
 
 
 

 

Jukka Finni
Adressin tekijä

#1042 http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/ville-niinisto-energian-omavaraisuutta-lisattava-venajan-tilantee

26.08.2014 05:38

Ville Niinistö: Energian omavaraisuutta lisättävä Venäjän tilanteen takia

Kuva: Kati Laukkanen
 
 
 
 
 

Ympäristöministeri Niinistön mukaan omavaraisuutta voidaan nostaa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) haluaa lisätä nopeasti Suomen energiaomavaraisuutta Venäjän tilanteen vuoksi. Omavaraisuutta voidaan hänen mukaansa nostaa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä.

Niinistöä huolestuttaa muun muassa Suomen riippuvuus Venäjältä tulevasta kaasusta. Sille on etsittävä nyt vaihtoehtoja, ja yksi niistä on verkon rakentaminen LNG:lle eli nesteytetylle maakaasulle.

Lisäksi biopolttoaineiden ja biomassan käyttöönottoa voitaisiin nopeuttaa laajentamalla syöttötariffia pienimuotoiseen tuotantoon. Syöttötariffi takaa sähkön tuottajalle määrätyn hinnan.

– Sähköautojen ja vähäpäästöisten autojen verokannustimia pitäisi lisätä, jotta Venäjältä tulevan öljyn tarve vähenisi. Biodieselin, bioetanolin, biokaasun ja sähkön käyttö liikenteessä on iso mahdollisuus suomalaiselle energiantuotannolle. Myös sähkön kotitalouskohtainen pientuotanto on tärkeä asia. Aurinkosähkölle, pelleteille ja tuulivoimalle pitäisi olla nykyistä paremmat kannustimet.

Niinistön mukaan Suomi voi päästä omavaraiseksi sähköntuotannossa vuoteen 2030 mennessä, jopa aiemminkin. Kokonaisenergiankulutuksessakaan ei jäädä kauas omavaraisuudesta, hän uskoo.

Lue lisää sunnuntain 24.8.2014 Sunnuntaisuomalaisesta.

Jukka Finni
Adressin tekijä

#1043 http://yle.fi/uutiset/turvetuotantoalueen_vesienkasittely_on_paranemassa/7427033?ref=leiki-uup

26.08.2014 06:08

 

http://yle.fi/uutiset/turvetuotantoalueen_vesienkasittely_on_paranemassa/7427033?ref=leiki-uup

 

 

Turvetuotantoalueen vesienkäsittely on paranemassa

Vesienkäsittelyn tehostumisen myötä Tornion-Muonionjokeen päätyisi vähemmän turvetuotannosta peräisin olevia päästöjä, vaikka turvetta nostettaisiin entistä laajemmalta alueelta.


Kolarin Teuravuoman turvetuotantoalue on ollut käytössä 1990-luvulta lähtien. Kuva: YLE

Kolarissa sijaitsevan ison turvetuotantoalueen vesienkäsittely on tehostumassa. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Tornion-Muonionjokeen päätyisi vähemmän turvetuotannosta peräisin olevia päästöjä, vaikka turvetta nostettaisiin entistä laajemmalta alueelta.

Ympäristölupaviranomainen on edellyttänyt, että turvetuotantoyhtiö Vapo parantaa Kolarin Teuravuoman turvetuotantoalueen vesienkäsittelyä osana ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista.

Vapo jätti Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon vuonna 2010 hakemuksen, joka koski turvetuotantoalueen ympäristöluvan ja vesienjohtamisluvan lupamääräysten tarkistamista, tuotantoalueen laajentamista ja toiminnan aloittamista.

Yhtiö on arvoinut lupaviranomaiselle esittämässään suunnitelmassa, että vesistöön johdetaan päästöjä nykyistä vähemmän, vaikka tuotantopinta-ala kasvaisi nykyisestä noin 415 hehtaarista noin 460 hehtaariin.

Teuravuomaan uusi pintavalutuskenttä

Tällä hetkellä Teuravuomassa on yksi pintavalutuskenttä ja useita laskeutusaltaita turvetuotannosta peräisin oleville vesille.

Vesienkäsittelyn parantamiseksi alueelle rakennetaan yksi uusi pintavalutuskenttä ja alueen eteläosaan perustetaan kasvillisuuskosteikko.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa valtaosa turvetuotannossa syntyvistä vesistä johdetaan pintavalutuskenttien kautta laskuojiin ja siitä edelleen Tornion-Muonionjokeen.

Ympäristölupahakemukseen liittyvät asiakirjat ovat nähtävillä Kolarin kunnanvirastossa ja niistä on mahdollisuus jättää muistutuksia ja mielipiteitä ensi kuun alkupäiviin mennessä.

Kokoomuslainen

#1044 IEA patistaa vähentämään energian Venäjä-riippuvuutta

28.08.2014 15:38

 

Myös Kansainvälinen Energiajärjestö IEA ( englanniksi International Energy Agency) kehottaa Eurooppaa vähentämään riippuvuutta Venäjän energiasta. IEA on on OECD-maiden vuonna 1974 perustama kansainvälistä energia-alan yhteistyötä edistävä järjestö. Järjestö palvelee OECD:n jäsenmaita sekä tieteellisenä että alan kehitystä tukevana asiantuntijajärjestönä.

Suomi on aivan liian riippuvainen Venäjän energiasta. Yli 70 prosenttia Suomeen tuotavasta energiasta on peräisin tuolta arvaamattomasti käyttäytyvältä Venäjältä. Venäjä tuottaa suunnilleen  kolmanneksen kaikesta EU-maiden käyttämästä maakaasusta. Muutamat Keski-Euroopan maista ovat oikeastaan täydellisesti riippuvaisia Venäjän kaasusta.

Tässä tilanteessa Suomessa kotimaisen energian käyttöä pitää lisätä nopeasti. Tästä alkavat olla kaikki päättäjät jo samaa mieltä, jopa ne viimeisetkin vihertävät ym. jotka aiemmin eivät halunneet kotimaista energiantuotantoa lisätä.

Kotimaista turvetuotantoa on lisättävä mahdollisimman nopealla aikajanalla, ja lopetettava kivihiilen ja maakaasun tuonti kokonaan Venäjältä. Raakaöljyn tuonnin rajua vähentämistä Venäjältä on myös harkittava. Hiljattain Nesteen pääjohtaja sanoi katsauksessaan, että heillä pystytään melko nopeasti ja pienillä investoinneilla luopumaan Venäjältä tuotavasta raakaöljystä. Tuossa yhtiössä onneksi on suunnitelmat jo valmiina alkaa ostamaan raakaöljy muista maista. Turvetuotannolle pitää saada myös nopeasti pitkän aikavälin suunnitelma tuotannon nopeaksi laajentamiseksi. Myös ohessa puun energiankäytön laajentamisen lisäsuunnitelmat pitää laittaa alulle.

 


Vieras

#1045 Re: http://yle.fi/uutiset/turvetuotantoalueen_...

02.09.2014 22:19

#1043: Jukka Finni - http://yle.fi/uutiset...

 Miksi tarvitsee mitään parantaa, kun eihän sieltä turvesuolta tule muuta kuin kirkasta vettä ?????

 

 

Professori

#1046 Juhlapäivä

18.09.2014 19:08

Tänään on juhlapäivä!

Hurraa, hurraa, hurraa!

Jukka Finni
Adressin tekijä

#1047 http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/limbo-1.70545

19.09.2014 07:00

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/limbo-1.70545

 

Lauri Kontro: ”Onkohan Saksakin suomettunut?”

 

Urheilussa tunnetaan limbo. Rima jää kannattimilleen, kun hirmuvauhdin ottanut hyppääjä sekoaa askelissaan ja lentää riman alta nurinniskoin purukasaan.

Myös politiikassa sattuu silloin tällöin limboja.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) suomettumispuheet ovat viime aikojen pahin rimanalitus. On vaikea olla yhtymättä tähän arvioon.

Hallituksesta lähtöä tekevät vihreät käyvät nyt ylikierroksilla. Ville Niinistö sortui mokaan, jollaisia kokeneet poliitikot harvoin tekevät. Niinistö panetteli Financial Times -lehdessä omaa maataan ja hallitustaan perusteilla, joita ei parhaalla tahdollakaan voi pitää totena.

Niinistö sanoo näkevänsä Suomessa suomettumista. Syynä on se, että suomalaiset yritykset – ei siis valtio – haluavat ostaa Venäjältä ydinvoimalan.

Niinistön mukaan Suomen ulkopolitiikkaa eivät enää ohjaa arvot vaan oma varovaisuutemme pyrkiessämme tekemään sitä mitä venäläiset haluavat. ”Tämä vie meidät takaisin 1970-luvulle.”

Niinistön tekstissä kalskahtaa ikävällä tavalla russofobia, venäläisvastaisuus. Se on tietenkin vihreiden oma valinta, mutta sillä tiellä voi tulla karhu vastaan.

Niinistö puolustaa puheitaan sanomalla, että Suomi näyttäytyy oudossa valossa lisätessään riippuvuuttaan Venäjän energiasta. Nyt pitäisi kehittää kotimaista energiaa.

Ajatus kotimaisesta energiasta on erinomainen, mutta mitä Niinistön puolue on tehnyt sen eteen?

Hallitus, jossa vihreät ovat itse istuneet, on rapauttanut kotimaisen energian kannattavuuden. Turve on asetettu boikottiin ja tilalle on saatu kivihiiltä. Tämä hiili tulee Uralin takaa Venäjältä.

Jos tämä ei ole riippuvuutta venäläisestä energiasta niin mikä sitten?

Samaan aikaan Saksa ostaa venäläistä kaasua enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa. Onkohan Saksakin suomettunut?

Vihreät olisivat olleet valmiita istumaan hallituksessa, jos Fennovoiman osakas olisi ollut edelleen saksalainen yhtiö. Kun tilalle tuli venäläinen yhtiö, puolue lähti hallituksesta.

Saksalainen kumppani suomalaisessa voimalassa hyvä, venäläinen paha. Kotimainen turve paha, venäläinen hiili hyvä. On siinä linjaa kerrakseen.

Rimanalitus, sitä se oli. Ruma ja likainen temppu, jonka kaikki muut puolueet tässä maassa muistavat vielä pitkään.

 

Lauri Kontro

Vieras

#1048

02.10.2014 10:09

Suomella ei ole öljyä, joten bensaa ja dieseliä on todellakin syytä tehdä kaasuttamalla Fischer-Tropsch-synteesillä turpeesta ja biomassasta sekä kotimaisista öljykasveista (rypsi) ja metsäteollisuuden jäteliemistä. On aivan sama tuleeko Suomeen valuuttaa tuontia vähentämällä vai vientiä lisäämällä, joten turvetuotanto on "vientiä" siltä osin kun se korvaa tuontia. Ja vientiä saadaan myymällä turvekoneita ym. turvetekniikkaa Venäjälle.

Vieras

#1049

15.10.2014 19:50

Kylläpä nyt passaa, kun on semmonen ympäristöministeri, jota viedään kuin pässiä narussa - eipä taida tytön ministeripesti kovin kauaa kestää.

 


Vieras

#1050 Kopioitu Maaseudun tulevaisuudesta

08.12.2014 15:49

Ruotsi pesee Suomen uusiutuvassa energiassa

Metsä
maanantai 8.11.2014, 05:00 Kommenteja: 2
Tekstin koko: A A A
 
Pekka Fali

Ruotsissa ihmetellään Suomen kivihiilen käyttöä, kun energiapuutakin olisi.

Metsäteollisuus ei kannata hiilidioksidiveroa Ruotsin malliin.

Ruotsi on uusiutuvan energian käytössä EU-maiden ykkönen 51 prosentin osuudellaan.

Ruotsi on siten jo ylittänyt kansallisen tavoitteensa, joka on 49 prosenttia uusiutuvia energian loppukulutuksesta vuonna 2020.

Suomikaan ei ole omasta tavoitteestaan kaukana. Uusiutuvien osuus oli meillä viime vuonna 34 prosenttia, kun tavoite on 38 prosenttia.

Ruotsi tuottaa mittavat määrät vesivoimaa, mutta bioenergian osuutta on lisätty määrätietoisen politiikan ansiosta.

Vuonna 1991 Ruotsi sääti hiilidioksidiveron fossiilisille polttoaineille, minkä vuoksi kivihiilen osuus on kaventunut.

Ruotsalainen bioenergia-asiantuntija Magnus Matisons pitää metsäisen Suomen runsasta kivihiilen käyttöä käsittämättömänä.

Suomessa hiilidioksidiveroa ei ole haluttu, koska on nähty tärkeänä turvata halvan energian saanti teollisuudelle.

Metsäteollisuus ry:n energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom ei innostu hiilidioksidiverosta, koska se ei ota huomioon haittoja teollisuudelle eikä takaa metsäenergian käytön kasvua.

Suvi Niemi
 
-----
 
samalla verolla kyytiä turpeellekkin :D