Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.12.2013 08:11


Jukka Finni
Adressin tekijä

#827 Kopioitu Maaseudun Tulevaisuudesta 20.12.2013

20.12.2013 08:22

Luonnonarvopykälä
suojelee vain arvosoita

Uudistettuun ympäristönsuojelulakiin
kuuluu luonnonarvopykälä, joka estää turvetuotannon soilla, joilla on valtakunnalli-
sesti tai alueellisesti merkittäviä luonto-
arvoja. Pykälää ei sovelleta luokan 0–2 soilla.

Hallitus antoi torstaina esityksen uudeksi ympäristönsuojelulaiksi.

Turveteollisuus on pelännyt lakiin tulevaa luonnonarvopykälää – pykälää 13 –, jonka tarkoitus on estää turvetuotanto luonnonarvoiltaan merkittävillä soilla. Pelkoa on aiheuttanut luonnonarvokäsitteen epämääräisyys.

Lakiesityksen selitetekstin mukaan merkittävä luonnonarvo tarkoittaa pääsääntöisesti useamman kuin yhden uhanalaisen lajin tai luontotyypin esiintymistä suunnitellulla tuotantoalueella.

Kaikkein uhanalaisimpien luontotyyppien ja lajien osalta myös yksittäinen merkittävä esiintymä voi estää turpeennoston.





Suoluokitus lähtökohtana



Säännöstä sovellettaisiin soihin, jotka sijoittuvat luonnontilaisuusluokkiin 3–5. Ulkopuolelle jäisivät luokkien 0–2 eli jo vähintään osittain ojitetut ja luonnontilaansa muutoin menettäneet suot, joihin valtaosa turvetuotantohakemuksista kohdentuu.

”Säännöksellä varmistetaan merkittävimpien luonnonarvojen säilyminen arvokkailla, luonnontilaisilla soilla ja samalla mahdollistetaan turvetuotannon jatkuminen luonnontilansa menettäneillä soilla”, ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi esityksen tultua julki.

Niinistön mukaan turvetuotanto käytännössä tuhoaa luonnontilaisen suon luontoarvot. ”Luokkien 4–5 soita ei Etelä-Suomessa enää juuri ole. Viimeiset luonnonarvonsa säilyttäneet, luokan 3, suot on turvattava”, hän painotti.

Jonkin verran lupahakemuksia on edelleen jonossa myös luokan 3 soille, mutta jo lupaprosessissa oleviin kohteisiin ei sovelleta uutta ympäristönsuojelulakia vaan vanhaa.

Turveyhtiö Vapo on moneen kertaan sanonut, että se hakee lupia jatkossa vain luokkien 0–2 soille.

13. pykälää ei sovelleta, jos luonnonarvot on otettu huomioon maakuntakaavassa tai oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa. Näin ollen suon jo kertaalleen kartoitettuja luonnonarvoja ei tarvitse kartoittaa uudelleen.





Luparuuhkaa puretaan



Ympäristöministeriö (YM) lupaa tehostaa ympäristölupien käsittelyä.

”Turvetuotannon lupaprosessi voi kestää aluehallintovirastossa jopa 21 kuukautta”, lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn kertoi.

Rönnin mukaan uusi luonnonarvopykälä nopeuttaa turveluvitusta, koska luonnonarvot arvioidaan jo lupamenettelyn alussa, eikä matkan varrella kuten nyt.

”Painotamme etukäteisneuvotteluja lupaviranomaisten ja turvetuottajien välillä, jotta ympäristölupahakemus olisi mahdollisimman hyvä.”

Silloin lupamenettely sujuvoituu ja myönteisen päätöksen ennakoitavuus paranee.

”Esimerkiksi luontokartoitus ei viivästy talven takia puolta vuotta, kun se tehdään jo ennen hakemuksen jättämistä”, Rönn selvitti.

Aluehallintovirastoihin palkataan määräaikaisesti myös ylimääräistä henkilökuntaa purkamaan nykyistä lupasumaa.

YM:n mukaan myös uudet sähköiset menetelmät nopeuttavat luvitusta.





Turveala tyytymätön



Vapo ja Energiateollisuus olivat hallituksen lakiesitykseen tyytymättömiä. Heidän mielestään se, että luonnonarvopykälä ei koske luonnonarvot menettäneitä soita, olisi pitänyt kirjata itse pykälään. Nyt se mainitaan vain selitetekstissä.

”Esitetyssä muodossaan pykälä voi johtaa epäselvyyksiin lupaprosesseissa. Siksi on varmistettava, että soveltaminen rajataan vain luonnontilaisimpiin soihin ja että lupaprosessissa jo olevat tuotantoalueet voidaan luvittaa viivytyksettä”, Energiateollisuuden johtaja Jukka Leskelä vaati tiedotteessa.

Vapon mielestä on epäreilua, että turveteollisuus on ainoa toimiala, jota säännös luonnonarvosta koskee.

YM perustelee päätöstä sillä, että nimenomaan turvetuotannossa luonnonarvojen huomioon ottaminen on ollut vajaasti säänneltyä.



SUVI NIEMI

Vieras

#828 Turvepeltojen aiheuttamia vesistötuhoja ei saa lopettaa

21.12.2013 18:56

Kopioitu Keski-Suomalaisesta.

Pitäisikö addressin nimeksi muuttaa "Turvepeltojen aiheuttamia vesistötuhoja ei saa lopettaa"

Tämän vuoden lopulla maaliin saatavan kolmivuotisen Taso-hankkeen, metsätalouden ja turvetuotannon vesiensuojelun kohentamishankkeen, tuloksia esiteltiin maanantaina loppuseminaarissa Jyväskylässä.

Paljon kertojasta tai tulosten kommentoijasta riippuen hankkeen tulokset tai aikaansaannokset ovat joko hyviä, odotettavissa olleita tai surullisen surkeita.

Ehkä surullisin tulos projektissa saatiin vesistökuormituksen jatkuvasta seurannasta, jota kokeiltiin turvetuotannon ja metsätalouden erilaisilla kohteilla Saarijärvellä perinteisen näytteenoton rinnalla.

Kohteiden vesiensuojelutoimenpiteistä riippumatta – poikkeuksena pienkemikalointi – toimet eivät kyenneet pidättämään alueilta tulevaa liukoisen orgaanisen humuksen kuormaa, tuloksia esitellyt hankekoordinaattori Pia Högmander kertoi.

Vieras

#830 TASO-hankkeen saldoa

22.12.2013 11:27

..."TASO-hankkeen mittauskohteilla suurin kiintoainekuormitus (40‒50 % vuosikuormituksesta) tuli kevättulvien aikaan. Myös syksyn virtaamien osuus oli huomattava"...

..."Hankkeessa jatkuvatoimisten mittareiden avulla seuratuista kohteista suurin kiintoainekuormitus mitattiin turvetuotantoalueelta, jonka vesiensuojelumenetelmänä on ns. kasvillisuuskenttä. Tämä kasvillisuuskenttä on kehityksensä alkuvaiheessa (perustettu 2011), joten sen pidätyskyky on vielä alhainen. Alustavien laskelmien mukaan kyseisen alueen kiintoainekuormitus (kg/ha) oli noin ymmenkertainen luonnontilaiseen verrokkialueeseen verrattuna"...


Vieras

#831

30.12.2013 09:26

On silkkaa kansallista hulluutta polttaa ulkomaista kivihiiltä tms. afrikan tuonti polttoaineita Suomessa, jossa eletään turvemaassa. Kotimaisuus kunniaan!

Vieras

#832 Re:

30.12.2013 13:36

#831: -

On silkkaa hulluutta sotkea kotimaamme vesistöt jollaisia ei muilla ole. Kotimaa kunniaan!

 

 


Vieras

#833 Re:

30.12.2013 18:23


Vieras

#834

30.12.2013 18:43

Hyvähän se on luontoa varjella mutta KOHTUUS kaikessa. Turvetuotannosta luopuminen/ vähentäminen olisi enemmän kuin omaan jalkaan ampumista. Luonnosuojeluväki voisi keskittää voimavaransa kehittääkseen uusia energiaratkaisuja jotka hyödyttäisi suomalaisia ja suomea, kaiken kieltävän politiikan sijaan! Se vaan taitaa olla helpompaa syrjiä meitä maalais(tolloja) uusilla kielloilla ja säädöksillä kaupungista käsin.

Vieras

#835

30.12.2013 19:03

Monelle nuorelle aukeaa se ensimmäinen työpaikka juuri turvetuotannon parissa, ainakin maaseudulla. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, ja tässä viittaan työntekoon. Lisäksi kesä-tienestit vauhdittavat opiskeluja mukavasti. Eikös nuorisotyöttömyys ja syrjäytyminen ole ollut tapetilla viimeaikoina?

Vieras

#836

30.12.2013 19:42

Turve on suomalainen-luo työpaikkoja

Vieras

#837

31.12.2013 09:37

Tuetaan kotimaista tuotantoa/työtä

Vieras

#838 Re:

31.12.2013 19:14

#834: -

Siinäpä sitä ollaan! Täällä maalla sitä itsekkin tollotetaan ja lämmitellään mökkiä kotimaisella puulla, auringolla jne. V...uttaa vaan, kun meillä ei oo kohta ollenkaan puhtaita vesiä, missä viittis käydä ees uimassa. Uusia energiajuttuja on tullu tehtyä omaan tarpeeseen ja toivoisi myös valtiovallalta ja energiayhtiöiltä hieman vastaantuloa, niin jopa alkaa löytymään pellepelottomia joka kylältä. Useilla on jo omassa käytössään erialaisia sähkön ja lämmön tekohärveleitä eikä kyse ole pelkästään tuulesta ja auringosta. Mutta jos kukaan ei osta sitä lämpöä tai sähköä, niin entäs sitten? - ei tämmöisillä valtiovallan (lue energiajättien) toimilla tai säännöillä saada tätä maata koskaan nousuun!

Btw - maalla asustelee varsin innovatiivista ja yritteliästä porukkaa. Annettakoon heille (meille) mahdollisuus toteuttaa itseään ja toimeliaisuuttaan, mutta ei silti luonnon ja sen keskellä asuvien ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella!

Hyvää ja puhtaampaa uuttavuotta!


Vieras

#839 Re:

31.12.2013 19:15

#837: -

niin - ei se turvetta tukematta ole kanattavaa!


Vieras

#840

01.01.2014 11:45

helkatti täällä on tyhmää porukkaa... miten turvetuotanto voisi pilata vesistöjä ja järvejä kun päästöt ovat niin mitättömät. esim omaa taloa lähellä olevan turvesuon kuormitus sen vierellä sijaitsevaan pieneen jokeen ovat 0,1%. sama pätee suomen mittakaavassa, paliopa ne vesistöt puhistuu kun turvesuot lopetetaan kokonaan...

Vieras

#841

01.01.2014 16:11

Erittäin tarpeellinen ja ajankohtainen kannanotto kotimaisen energiatuotannon puolesta! Turve on luonnonvara, joka on helposti saatavilla ja jota tulee käyttää. Ja kasvaahan se sammal, vaikka ko. energiamuoto onkin lähes arvalla heittäen luokiteltu uusiutumattomaksi...

Vieras

#842

01.01.2014 16:15

Tässä taloudellisessa tilanteessa, missä Suomi nyt on; pitää suosia kotimaista uusiutuvaa energiaa, mitä turve on. Lisäksi on huomattava, ettei se tuottaminen kuormita ympäristöämme ja lisäksi on todettava, että loppuun nostetut turvealueet ovat yhä käytettävissä joko viljelyyn tai metsän kasvatukseen. Kaikki työllistämisvaikutukset ja muut kansantaloudelliset vaikutukset jäävät kotimaahan ja siten mahdollistaa selviytymisemme myös näinä vaikeina aikoina.

Vieras

#843

01.01.2014 17:34

Oikealla asialla, toki tekstiä olisi voinut tiivistää.

Vieras

#844 Re:

01.01.2014 22:04

#842: -

..."loppuun nostetut turvealueet ovat yhä käytettävissä joko viljelyyn tai metsän kasvatukseen"...

tässä kiteytettynä koko sanoma, jollaista kaipailtiin! Ne loppuun kolutut alueet todellakin ovat edelleen käytettävissä, koska niitä ei lupamääräyksistä huolimatta oteta muuhun käyttöön kuin pieni osa - onko meillä liikaa peltoja ja metsiä vai onkohan se tyhjäksi kaluttu suo siltikään sovelias ??? Ruokohelpiä viljelemällä vapo nostaa suurimmat maataloustuet (eli pohjimmiltaa epäsuoraa turvetukea) ja koko ruokohelpivouhotus oli lopulta täysi floppi


Vieras

#845 Re:

01.01.2014 22:05

#843: -

tarkoittanet tuota kommenttia 839?

tuulivoima

#846 Voivoi

05.01.2014 17:39

Johan on urpojunttien adressi. En todellakaan allekirjoita :D.

Vieras

#847 Re: Voivoi

05.01.2014 18:22

#846: tuulivoima - Voivoi

vai että urpojunttien adressi joojoo... itse taidat olla urpo kun et ymmärrä kotimaisen energian päälle. ja tuo sun nimi tuulivoima, et edes taida tietää miten turhaa tuulivoima on suomelle, se ei tuota työpaikkoja nimeksikkään, se ei tuota sen rakentamiseen kulutettua energiaa takaisin koko elinkaarensa aikana, sitä tuetaan verorahoilla hirveästi jotka kaikki menevät ulkomaille ja suomi vain köyhtyy entisestään...

herra urpo voisi mennä nurkkaan itkemään ja miettimään asioita tarkemmin ennenkuin kommentoi tänne miten urpoja muut ovat.


Vieras

#848

06.01.2014 09:10

Hienosti tehty turpeen puolesta. Suuret kiitokset olette oikealla asialla....

Vieras

#850

06.01.2014 14:52

Suomen turvevarat ovat arvokkaampia, kuin monen eri valtion omistamat öljyvarat! Eikä ole mitään järkeä ruveta polttamaan kivihiiltä turpeen sijaan!