Hoitohenkilökunnalle myönnettävä omantunnonvapaus

Kestotilaus

#51 Eräs lääkärin näkökulma

28.12.2012 22:32

Kun näin tämän adressin, koin suurta iloa sydämessäni! Niin, olen lääkäri, joten minulla on varsin kattavat tiedot sikiön kehitysopista, embryologiasta. Kun siittiö ja munasolu yhtyvät ja alkavat jakaantua, sikiön alku on geneettisesti täydellinen ihminen. Elimet kehittyvät varhain. Sydän alkaa lyödä aikaisin, aivot kehittyvät, maksa, munuaiset, kaikki elimet. Sikiö on pieni ihminen. Sikiön pitämistä ihmisenä pidetään yleisesti nykyään vanhoillisena ja hassunakin ajatuksena. Tieteellisesti ja loogisesti se on kuitenkin aukoton ja perusteltu näkemys. Siksi, että mitään muutakaan loogista ja perusteltua hetkeä ei hedelmöittymisen ja syntymän välillä voida määrittää jolloin ihmisestä tulisi ihminen. Abortoidun sikön sydän lyö ja pieni soma elimistö on kehittynyt ihmeellisellä tavalla. Syntymässä se (siis ihmiseksi tuleminen) ainakin on liian myöhäistä, jokainen tietää sen jo järjellään. Moni sanoo ettei sikiö tunne. Kyllä se tuntee. Moni sanoo ettei sillä ole tajuntaa eikä se vielä ymmärrä. Siinä tapauksessa syntynyt lapsikaan ei ole ihminen, eihän lapsi synnyttyään vielä hahmota, ajattele, ymmärrä. Mene sanomaan tuoreelle isälle tai juuri synnyttäneelle äidille ettei lapsenne ole ihminen! Niin, jos katsomme tiedettä ja logiikkaa, niin monen nykyihmisen ajattelun perustaa, on hvyin perusteltua sanoa että hedelmöittynyt munasaolu joka jakaantuu solutasolla, on alusta alkaen ihminen. Monesti aborttiasiaa lähdetään lähestymään epäloogiselta suunnalta. Argumentoitoidaan että jokaisen lapsen tulee olla haluttu, ja niin edelleen. Toki. Mutta oikea, tai sanotaanko myös että looginen ja perusteltu, lähtökohta on se että jokaisella ihmisellä on oikeus elää. Myös syntymättömällä. Elämässä voi olla ongelmia - jo ennen syntymää. Usein ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista, eikö niin? Oikea ratkaisu ongelmiin ei ole tappaminen. Sen sanoo niin Iso kirja, lakikirja, kuin ainakin minulla, myös sydämeni ääni. Eikä se ääni tule pelkästään sydänläpistä. Myös kysymykset muuttuvat kun katsantokanta muuttuu. Kun kysymykset muuttuvat, vastaukset muuttuvat. Kun vastaukset muuttuvat, todellisuus muuttuu. Monille on vaikea hyväksyä ajatusta, mutta esittämäni logiikan nojalla äidillä ei enää ole, ainakaan täyttä, päätäntävaltaa sikiön asioista. Kyseessä on kuitenkin kaksi itsenäistä ihmiselämää, äitä ja lapsi, jotka ovat hetken yhdessä mitä intiimeimmällä tavalla. Uusi elämä on syntynyt. Elämä jolla on oikeus elää. Jos äidin terveys tai henki ovat vaarassa, toki äiti silloin voi tehdä päätöksiä molempin osapuolien puolesta parhaalla katsomallaan tavalla parhaan ymmärryksensä mukaisesti. Ei kai muutakaan keinoa ole, sikiö kun on hieman hiljaisempi osapuoli tässä suhteessa.
Tämän adressin keskustelupalstan on tuskin tarkoitus olla tyhjentävä keskustelu aborttiasiasta. Mielestäni adressin henki ei ole tuomitseva tai päällekäyvä. Mutta kuten adressin kirjoittajamäärästäkin näkyy, moni ihminen kokee ettei halua olla mukana aborttien teossa. Ehkä edes osittain minunkin mainitsemista syistä. Moni kokee asiasta suunnatonta taakkaa sisimmässään, ehkä hiljaisia kyyneleitä, unettomia öitä. Tarkoitus ei ole kirjoitustyylillisesti vedota tunteisiin. Enemmänkin koen puhuvani monien puolesta, lauseita joita ei ehkä osata edes aina muotoilla. Perustelemani logiikan valossa olisi tuskin väärin kieltää aborttia muista kuin ehdottomisita terveydellisistä syistä kokonaan. Edes sitä ei tässä ajeta. Mielestäni on kohtuullista esittää lakisääteistä omantunnon vapautta sellaisille ihmisille jotka vakaumuksellisista ja/tai eettisistä syistä eivät halua olla mukana aborttien teossa ja toimiketjussa. En pureude sen pidemmin kahteen jo muissa teksteissä laajalti esiintulleisiin asioihin mutta mainitsen ne lyhyesti tässäkin: 1) Yleinen Eurooppalainen linja on lakisääteinen omantunnonvapaus. Miksi Suomi poikkeaisi tästä laajalti hyväksytystä ja käytännössä toimivaksi havaitusta linjasta? 2) Suurin osa aborteista tehdään hyvin relatiivisista ns. sosiaalisista syistä. Silti keskustelufokus on yleensä marginaalissa eli erikoistapauksissa kuten fataaleissa epämuodostumissa, insestissä tai raiskauksissa. Kun puhun marginaalista, en puhu laaudillsesti vaan määrällisesti. Tämä vääristää koko aborttikeskustelun, mielipidevaikuttamisen linjoja ja ihmisten mielikuvia. Hieman sama asia kuin ostaisi Rolls-Roycen ja vaihtaisi harvakseltaan tuulilasin pyykimet, jotta autoilu tulisi mahdollisimman halvaksi. Ymmärsitte idean? Kuskustelun ydin tulee olla asian ytimessä. Marginaalisten linjojen tärkeiden yksittäistapausten kanssa tapahtuva työ tapahtuu yksittäistapausten kanssa käytännön elämässä ja tietenkin myös terveydenhuollossa. Tuskin kukaan kieltäytyy keskustelemasta poikkeustilanteissa. Joskus poikkeavat tilanteet vaativat sovellettuja linjoja. Lääkärinä ymmärrän tämän erittäin hyvin. On kuitenkin hyvä tunnustaa realiteetit, sosiaalisten aborttien määrä on ristiriidassa maamme hyvän sosiaalihuoltojärjestelmän kanssa. Toivottavasti tämäkin kirjoitus on rikkana rokassa ja tippana meressä tämän upean ja jalon asian eteenpäinmenossa. Hyvät ystävät, vielä on aikaa vaikuttaa, allekirjoittaa, jakaa eteenpäin. Kiitos. (tekstiä saa halutessaan lainata)


Vieras

#52 Re: kommentti

30.12.2012 21:29

#37: dixi - kommentti

Puhutaan vain oikeilla nimillä... Ja kielletään väkivalta, varastaminen ja kiusaaminen. Ai pahus, nehän oli jo kielletty! Miksi siis edelleen kiusataan, löydään, varastetaan...?

dixi

#53 re:

01.01.2013 00:26

Kysyppä muuta? Mutta väärin ne on joka tapauksessa...väkivalta, kiusaaminen, varastaminen? Eri mieltä oletkos?
M

#54

03.01.2013 14:32

Jokainenhan valitsee itse ammattinsa ja työpaikkansa, vaikkakin vaihtoehdot voivat olla rajattuja. Miettikää asiaa myös työnantajan näkökulmasta: mitä iloa työnantajalle on työntekijästä, joka kieltäytyy tietyistä työtehtävistä? Pitääkö työnantajan palkata 2 työntekijää tekemään yhden ihmisen työt; toinen tekee vain kivoja työtehtävi, ja toinen tekee kaikki ikävät työt?
ME

#55

03.01.2013 20:05

Onhan hyvänen aika nyt kaikkia muitakin lakeja olemassa. Työnantaja noudattaa lakia. Ei työntekijä saa rikkoa lakia muutenkaan. Ei taksikuski saa ajaa ylinopeutta jne. Nyt on kyse oikeasta ja väärästä, ei mieluisasta ja ikävästä. Suomessa on paljon lakiin nojautuvia oikeuksia työntekijällä. Miksi aina pitää näitä asioita sekoittaa? Nyt tarkoitus saada lainsäädäntö ajantasalle, niinkuin muuallakin Euroopassa, tässä asiassa.
Sk

#56 Elä on lahja

06.01.2013 23:06

Käsittämätöntä ettei suomessa ole vielä tässä asiassa omantunnonvapautta. Itse en missään nimessä voisi olla osallisena aportin auttamisessa. Sitä ei voida enään laskea työksi.
Asenteet ne on kaikilla

#57 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

07.01.2013 01:14

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

No jätä sinä kotiisi nuo asenteen, joiden mukaan ihmisiä saa repiä kappaleiksi ja murhata, kunhan ne ovat tarpeeksi pieniä ja avuttomia!!

***

#58 Re: Elä on lahja

07.01.2013 19:02

#56: Sk - Elä on lahja

No onhan teillä omantunnonvapaus: älkää menkö töihin sellaiseen paikkaan missä tehdään abortteja! Samalla tavalla muutkin ihmiset valikoivat työnsä. Naurettavaa vaatia että teidän pitää päästä töihin johonkin tiettyyn paikkaan, mutta ette halua tehdä siellä töitä ollenkaan, vaan ilmeisesti istua kahvilla. Ja työnantajan pitäisi siitä vielä maksaa O_o

sesse

#59 niin

07.01.2013 19:41

Vastaus edelliselle (#58) ja muillekin samanlaisille toitottajille. Rajaahan laki muitakin asioita mitä ei saa tehdä. Laki kieltää esimerkiksi palkkamurhauksen. Ei asiaa ole jätetty siten että menkööt palkkamurhaajiksi ne joita kiinnostaa ja olkoot menemättä joita ei kiinnosta. Laki kieltää vaikkapa lasten kidnappauksen ja niiltä elinten viemisen elinsiirtomyyntiin. Ei asia ole niin että tehkööt kuka haluaa ja olkoot tekemättä kuka ei halua. Miksi on niin vaikea tajuta? Pitää vaan toitotaa samaa laulua. #57 osui naulan kantaan: "ihmisiä saa repiä kappaleiksi ja murhata, kunhan ne ovat tarpeeksi pieniä ja avuttomia". Näin.
näin on

#60 kommentti

07.01.2013 19:42

Jotkut haluavat olla hoitoalalla koska se on niin hienoa työtä ja auttaa ihmisiä, mutta eivät halua repiä kappaleiksi pieniä ihmisiä. Omantunnon vapaus saatava lakiin!
asiaa eikä vierestä

#61 kuka haluaa?

07.01.2013 19:45

Jos kysytään että "kuka haluaa silpoa ja tuhota pienen kehittyvän viattoman ihmisen?" niin te jotka vastaatte "kyllä", niin omalla nimellä vaan nimilistää tänne. Nyt saa vaikuttaa!!!
Ei niin yksinkertaista

#62 Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

07.01.2013 22:56

#2: Sairaanhoitaja-opiskelija O.P. - Potilasta, ei hoitajaa varten

No mutta, asia voi tulla eteen yllättävissä tilanteissa. Esimerkiksi, jos olet abortin vastustaja, ja päättänyt, että gynekologia on poissuljettu ala, mutta lähdetkin erikoistumaan anestesiologiaan, eräänä päivänä eteen voi tulla tilanne, että aborttiin tarvitaan anestesiologia, ja juuri sinä olet vuorossa. Potkuthan siinä on vaarana, mutta mieluummin potkut kuin oman vakaumuksen vastainen toiminta.

Aika yksinkertaista loppujen lopuksi

#63 Re: Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

11.01.2013 11:44

#62: Ei niin yksinkertaista - Re: Potilasta, ei hoitajaa varten

Käsittääkseni abortteja ei suoriteta ihan missä tahansa sairaalassa, vaan ainoastaan naistenklinikoilla yms. Eli mene ihmeessä töhin vaikka ortopediseen sairaalaan, jos olet nukutuslääkäri etkä halua osallistua aborttiin. Oletteko oikeasti noin avuttomia?

eikä ole

#64 vastaus

13.01.2013 18:25

#63:lle. Kyllä suomessa on järjestelmän perusyksiköt alue-, keskus- ja yo-sairaaloita, joten olet käsittänyt väärin. (Hesassa muutama yksityinen sairaala.) Ei kannata huudella toisille avuttomuudesta, kun näköjään ymmärrät järkjestelmästä yhtä paljon kuin sika pohjantähdestä.
HK

#65 Omantunnonvapaus on ihmisoikeus (mikäli se ei vahingoita toisia)

07.02.2013 09:45

Ei voida vaatia jättämään omaatuntoa naulakkoon, kun mennään tekemään töitä. Omaatuntoa tarvitaan monessa päätöksessä potilaita hoidettaessa. Olen vakuuttunut siitä, että se joka kuuntelee omaatuntoaan, antaa potilaille huomattavasti parempaa hoitoa kuin se, joka ei sitä kuuntele.
Esimerkiksi jos kyseessä on jehovantodistajan lapsi, joka menehtyisi leikkaukseen ilam verensiirtoa, hänet voidaan ottaa huostaan väliaikaisesti jotta verensiirto voidaan antaa. Jos omantunnon mukaan lapsi on lapsi hedelmöityksestä alkaen, niin ei voida vaatia osallistumaan lapsen tappamiseen eri tilanteessa (abortti).

Vieras

#66 ÄLÄ TAPA

12.02.2013 18:37

Sairaalat ei saa olla pyövelilaitoksia ja giljotiineja.
Emme ole eläimiä.
Suomessa on turvattava äitiys ja suojeltava lapsia.
Tappohaluiset voi hakeutua vaikka teurastamoon töihin
tai alkaa harrastaa metsästystä, mutta ei ihmisillä.
Nethy

#67

13.02.2013 21:52


Ymmärrän tietyllä tavalla, että abortin parissa työskentely voi joillekin olla raskasta tai vastenmielistäkin. Miten nämä henkilöt pitäisi ottaa huomioon työaikojen jaossa? Olisiko erikseen lista näistä kieltäytyvistä sairaanhoitajista/lääkäreistä, ettei heitä vain laitettaisi yksin vastuuseen yksiköstään? Ilmoittautuneita kieltäytyjien listaan voisi olla useita samassa sairaalaassa per erikoisala. Entä jos kolmesta anestesiahoiyajasta kaikki kieltäytyvät. Pitääkö silloin pirauttaa neljäs hoitaja töihin vapaapäiväänsä viettämästä, että nämä kolme työajalla olevaa saavat kieltäytyä?
Latinopate

#68

21.02.2013 12:28

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_8_2013_ke_p_3.shtml

Eduskunnan keskustelua aiheesta, kannattaa lukaista.
M

#69 Re: vastaus

01.03.2013 11:58

#64: eikä ole - vastaus

Tarkoitin, ettei niitä abortteja jossain ortopedisellä osastolla tehdä. Hakeudu sellaiselle osastolle, missä ei tehdä abortteja.

Arnold

#70 Re: Nyt järkeä tähän touhuun.

05.03.2013 16:10

#24: Abortti ei ole murha - Nyt järkeä tähän touhuun.

Abortti on laillistettu murha! Minulla on sellainen tieto, ettei edes suurin osa abortteja tekevistä lääkäreistä haluaisi tehdä abortteja. Monet yrittävät järkkäillä työaikojaankin siten ettei tarvitsisi olla mukana moinessa. Abortoitu lapsi on nähty yrittävän tehdä hengitysliikkeitä, mutta ei ole onnstunut. Katsele siinä sitten ja anna lapsen kuolla rauhassa. Sivistysvaltiossa kun ollaan.

Vai, olenko väärässä?

Uskotko tämän?

#71

07.03.2013 18:59

Kyllä tämä aborttiasia on ihan samantyypin asia kuin eutanasia. Näistä kieltäytyminen liittyy vahvasti Jumalan antamaan 5. käskyyn. Se sanoo: "Älä tapa" Kuka sanoo sen? En minä vaan Jumala. Hän on elämän antaja, en minä. Vaikka kuinka yrittäisin, en koskaan pysty tekemään ihmisenä mitään elävää. Kaiken elävän tekee Jumala. Hän on elämän antaja, rakkaudestaan ihmisiin Hän antaa meille elämän. Saattaa kuullostaa saarnalta, mutta tästä syystä en voi hyväksyä edes yhdellä solullani abortteja (enkä eutanasiaa) Olen vastuussa Jumalalle ja niin olet sinäkin halusit tai et.

Vieras

#72

07.03.2013 19:07

#69: M - Re: vastaus 

 Ei toinen ihminen voi toiselle sanoa että mene sitten vaikka sinne. Ainakin kristitty  kouluttautuu kutsumuksensa mukaiseen työhön ja se voi ihan hyvin olla kätilö tai gynegologia. Kuinka ihanaa onkaan saattaa maailmaan pieniä vauvoja!
Vauvojen murhia en kannata.


Vieras

#73 Re:

07.03.2013 19:13

#67: Nethy -  

 Anestesia muuten tähtää siihen että potilas leikataan ja hän parantuu esim syövästä tai jos vauva ei mahtunut äidin lantion läpi alakautta syntymään niin voidaan puudutuksessa tai anestesiassa tehdä keisarin leikkaus. Onko tahdon puutetta ettei näitä päivänselviä asioita voi ymmärtää? Anestesialla ei tapeta, ei ainakaan pyritä siihen!


Vieras

#74

20.03.2013 21:17

Olen Suomen kansalainen, vaikken asukaan juuri tällä hetkellä kotimaassamme. Suomen on syytä noudattaa EU:n suositusta. Omantunnonvapaus on tärkeää, jotta ihmisoikeudet ja uskonnonvapaus pysyy terveellä linjalla.

Vieras

#75

21.03.2013 14:18

Ihmisellä on oikeus elämään vaikka se ei näyttäisi muiden mielestä arvokkaalta tai tuottavalta. Ihmisellä on myös oikeus kieltäytyä riistämässä toisen ihmisen henkeä.