YLEn mediamaksu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista YLEn mediamaksu .

Michail Jaction
Jurmaa

#1

23.04.2009 19:49

Miten olisi Ylen kanavien siirtäminen maksukorteille?
Juho Terrijärvi
Turku

#2 TV-maksu osaksi verotusta

23.04.2009 19:56

Kaikkein paras ratkaisu ongelmaan mielestäni olisi sisällyttää maksu osaksi verotettavaa tuloa. Kukaan ei huomaisi muutaman hassun euron hukkumista palkasta ja se olisi valmiiksi progressiivinen. Maksua kannatan kyllä YLE:n tuottaman kansakuntaa ylläpitävän toiminnan vuoksi (eläväarkisto etc.). Kannatan sitä, että meillä on yksi vapaa media. Ehdotettu mediamaksu ei ole toimiva sillä tosiaan 3 opiskelijaa solussa maksaa kolme kertaa niin paljon kuin yksi 6 henkinen perhe, ja pointti oli?

Eli osaksi ansiotuloveroa.
Jani Kaksonen
Ikaalinen

#3 Siis

23.04.2009 21:39

Ei ole ollut 5 vuoteen televisiota eikä radiota koskaan.

Mitä jos ihan ne maksaisi jotka katselee? Tarkoitan, kirkosta eronneet ateistit eivät maksa kirkollisveroa. Jalankulkijat ja julkisia liikennevälineitä käyttävät eivät maksa auton käyttömaksua mutta nyt sitten televisiota, radiota ja lähetysmediaa seuraamattomien pitäisi sitten maksaa lähetysmediamaksua?

Se on väärin. Ymmärrättekö, täysin, perimmäisen, totaalisen - VÄÄRIN.

Minulla puuseppänä ei ole todellakaan kovat tulot ja lisäksi makselen muutenkin itseni kipeäksi kaikenlaisesta pakollisesta jolla kaikella kuitenkin on oma tarkoituksensa. Hupimenoni ovat sangen pienet - ja tuollainen 15 euroa kuussa on ... no. Se on HELVETISTI rahaa mun budjetissa. Ja voin kuvitella mitä se tekee esim. opiskelijan lompakossa. Se raha on mun tapauksessa pois esim. live-keikkoja soittavilta bändeiltä, kirjailijoilta, paikalliselta (elokuva)teatterilta sekä kehittävistä harrasteista - sekä myös siitä mitä itse tuotan omassa referenssissäni. Koska en aio koskaan katsoa televisiota - on tuo vuosittainen maksu käytännössä suoraan pois minun vähäisestä sivistyksestäni ja arvostamistani taide- ja esitysmuodoista - ja myös noiden mediamuotojen tuottajilta, jotka käytännössä toimivat ruohonjuuritasolla ja ovat riippuvaisia suorasta tuesta joka tulee heidän esityksiään seuraavilta.

Lähdetään nyt siitä että jos on pakko maksaa niin sitten olisi oltava myös PAKKO KATSOA jos asia on kerran niin helvetin tärkeä. Ellei ole niin sitten kerätkää rahat niiltä jotka HALUAVAT katsoa ja jättäkää meille muille varat tukea meidän mieleisiämme kulttuurimuotoja.
Paula Hakala
Salo

#4 Epäoikeudenmukainen

23.04.2009 22:02

On paljon talouksia, joissa ei tv:tä ole. Monilla ei ole varaa edes lehtiin. Miksi maksaa olemattomasta? Tv ei ole kenellekään välttämätön. Hullua, että kaikkien puolueiden edustajat ovat olleet jotain noin väärää kannattamassa, joten moinen hulluus menee vielä läpi.

Olisi parempi, että lupamaksut menisi budjetista, silloin se kohdistuisi oikeudenmukaisemmin.

Ajatelkaa, millaisia "älypäitä" olemme valtaan äänestäneet.
Taito Lehmonen
Lahti

#6 Valtiovalta

23.04.2009 22:40

Nyt vaan jokainen mediamaksun vastustaja laittamaan sähköpostia sinne eduskunnan herroille, että emme hyväksy tällaista touhua !Kerrotaan mielipiteemme heille suoraan...
Mikael Lamminen
Tampere

#7

23.04.2009 22:53

Kyllä se on hienoa, kun suomen sokeatkin maksavat 175 000 euroa YLE:lle. Sitten vielä opiskelijat joilla ei todellakaan ole varaa maksaa tuistaan 175 euroa. Itse olen maksanut työn teolla ja olenkin miettinyt, että myisi digiboksin pois kun eipä tuosta tule enää oikeastaan muuta kuin omia elokuvia katsottua.
Riitta Heinisuo
Helsinki

#8 Suoraan valtion budetista

23.04.2009 23:02

Olen samaa mieltä Sanomalehtien liiton puheenjohtaja Mikael Pentikäinen kanssa. "Jos Ylen rahoitustaakka halutaan sälyttää kaikkien kontolle, sen pitäisi tapahtua valtion budjetista, toteaa Pentikäinen." Näin maksu jakautuisi tulojen mukaan.

Tällainen laskutusmallin avaus saattaa johtaa myös siihen, että pian kansalaisille alkaa
tippua postiluukusta mitä erilaisempia ns. lakisääteisiä ja perintäkelpoisia palvelu- ja käyttömaksuja.Jan Ahlgren
vaasa

#9 Rahastusta !

23.04.2009 23:11

ihan törkeetä rahastusta . työttömät, opiskelijat, eläkeläiset, työssä käyvät. ja jos ei omista teveetä niin ei tarvis kyllä maksaa mitään ja se kuka omistaa teeveen niin sit olis maksu mut . tää on ihan pyllystä koko homma..

itse en ainakaan meinaa maksaa kyseistä maksua.....
Jani Kaksonen
Ikaalinen

#10 Televisiottomat

23.04.2009 23:24

Miksei tuohon voisi lisätä sellaisen systeemin että maksusta voi kieltäytyä voi kunhan "alistuu" siihen että pistotarkastuksia katselu- ja kuuntelulaitteiden varalta tehdään ja siis nää tarkastajat olisi pakko päästää sisään tai sakkoa napsahtaa. Olkoonkin että se olis todella ärsyttävää niin tähän voisin jopa yltää "mitä minä suvaitsen" tasolla. Pysyis lupatarkastajatkin leivässä, ja tarkastettavien määrä tuskin kohoaisi, ennemminkin vähenisi...

Ennenkin olen ne tarkastajat sisään päästänyt kun ei ole mitään näytettävää.
Niko Seiteri
Helsinki

#11 Naurettavaa!

23.04.2009 23:38

Siis mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin tämä maksu pitää jokaisen kotitalouden maksaa? Eihän nyt hyvänen aika autoveroakaan tarvitse maksaa, mikäli ei autoa omista...On kyllä härskiksi mennyt yleisradion touhu!! Tästä tulisi ensimmäinen "virallinen" lasku historiassa mille ei ole mitään perustetta ja myös ne ihmiset jotka esim. uskontonsa tai muun asian takia eivät omista televisioita tai muuta kodin viihde-elektroniikkaa joutuvat sen maksamaan! Sallikaa mun nauraa ja lujaa! Ainut ratkaisu nykyiseen -tv/media/yle/ihanmikä vaanmaksu-käytäntöön olisi sellainen että kotitaloudet voisivat valita haluavatko ylen-kanavat vai eivät.Eli maksat jos haluat nähdä ylen-kanavia ja et maksa/etkä näe mikäli et halua katsoa ylen-kanavia. Teknisestihän muutaman televisiokanavan näkyvyyden määrittäminen yksittäisiin kotitalouksiin EI olisi edes vaikeaa!Mutta ahneushan se tässäkin on takana.
Noora Palomäki
Ruovesi

#12 Lottovoitto on syntyä Suomeen..

24.04.2009 01:31

Ei sitä ihan joka maassa joudukaan tekemään lahjoituksia jollekin yhtiölle vain sen takia että sattuu olemaan elossa.

On olemassa koko joukko kansalaisia joilla ei ole televisiota, ei nettiä, ei älypuhelinta. Samoin sellaisia jotka ihan oikeasti eivät käytä mitään YLEn palveluja vaikka laitteistojensa puolesta voisivatkin. Vapaassa markkinataloudessa kun on tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Mediamaksun toteutuessa kuluttajan, joka haluaa rahoilleen vastinetta, tulisi etsiä haluamansa sisältö YLEltä, eikä sieltä mistä itse haluaa. Näin siis pyritään pakottamaan suomalaiset kuluttamaan YLEn tuotteita.
Mikko Eronen
Lieksa

#13 Maksamiseen pakoittaminen on jo sama kuin ulosotto

24.04.2009 09:16

Nykytekniikka mahdollistaisi Ylen kanavien laittamisen esimerkiksi maksukortin taakse.

Mediamaksua ollaan puolusteltu sillä, että nykyisin "televisiota" katsotaan netissä yhä enemmän. Mutta eikös nämä ole palveluntarjoajan omia ongelmia. Jos he tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden katsoa ohjelmia sivustoillaan ilman minkään näköistä valvontaa, ei siitä voi käyttäjää syyttää.

Jos he haluavat maksun myös Internet-medioistaan voivat he luoda vaikka maksullisen käyttäjätunnus-järjestelmän näihin medioihin.

Internet-medioihin voisi olla myös maksuaikaa joka tilattaisiin vaikka kännykällä. Käyttäjä lähettää viestin, paluuviestinä saisi koodin, sen laittaisi olemassa olevaan käyttäjätunnukseen ja yksi viesti antaisi tietyn ajan jolla voisi mediaa katsella YLEN-sivustoilla.

Tällainen päätösten edes harkkiminen osoittaa jo todellista edesvastuuttomuutta järjestelmien luomisessa. Jos Internet-mediasta joutuisi maksamaan nekin jotka eivät sitä edes käytä, on se sama kuin maksettaisiin

Minulla itsellä ei ole televisiota. Seuraan uutiset Internetissä, yleensä ulkomaisilta sivuilta. Katson myös muuta mediaa mutten todellakaan suomalaisten tv-yhtiöitten tarjoamana.

Minusta tällainen pakkomaksu on sama asia kuin ulosotettaisiin tuote, jota ei olla edes tilattu.
Esko Tolvanen
Liperi

#14

24.04.2009 10:15

"Työryhmä perustelee mediamaksua muun muassa sillä, että Ylen julkinen palvelu tavoittaa käytännössä kaikki suomalaiset, ja että palveluita tuotetaan tv:n lisäksi radioon, verkkoon ja mobiililaitteilla vastaanotettavaksi."

Hevon ******

TV on, mutta ei ole digiboksia/antennia, en kuuntele radiota tai seuraa ylen tuottamaa sisältöä internetissä. Miksi minun sitten pitäisi maksaa moisia maksuja. Tämä on täysin väärin.
Eeva Lintonen
Kirkkonummi

#15 mediamaksu /pakkomaksu

24.04.2009 11:35

Jo on aikoihin eletty!!!
Kun tällainen pakkomaksu saadaan kerran aikaan niin jatkoa seuraa.
MEDIAMAKSU,jos asiaa ajattelee ,tämänhän pitäis kattaa kaikki ,tietoliikenne maksunkin,elikkä Laajakaista maksut,muutenhan tämä on täysin väärin
Tenho Tuhkala
Salo

#16 Adressien yhdistäminen

24.04.2009 11:49

Kun näitä on jo useampi, niin eikö näitä voisi yhdistellä?
Timo Koskinen
Porvoo

#17 Entäs ne jolla ei ole televisiota

24.04.2009 12:33

Itselläni ei ole ollut televisiota kohta kahteen vuoteen ja radio on puuttunut asunnostani kohta viisi vuotta. Kaikki uutiset olen lukenut netistä pääsääntöisesti ulkomaalaisilta sivuilta (Reuters.com jne.).

Vanha TV-lupa käytäntö oli todellakin tullut nykymallissaan tiensä päähän ja sitä on pakkko uudistaa, mutta tämä ehdotettu mediamaksu ei todellakaan ole loppuun saakka mietitty.

Näkövammaiset joutuisivat maksamaan palvelusta jota eivät käytä. Heitä on Suomessa karkeasti 10 000.

Henkilöt joilla uskonto kieltää television omistamisen joutuvat maksamaan palvelusta joka on heidän maailmankatsomustaan vastaan. Esimerkiksi lestadiolaisia on suomessa karkesti 50 000.

Eläkeläiset ja opiskelijat joilla ei ole televisiota yksinkertaisesti sen takia kun sitä ei ole varaa pitää. Hekin joutuvat maksamaan pienistä kansaneläkkeistään ja opintotuistaan palvelusta jota ilman ovat jo toimeen tulleet.

Ihmiset jotka eivät omista televisiota koska sieltä tulee vain uusintoja, lisää uusintoja ja sarjoja jotka ovat jo ulkomailla myynnissä dvd-levyinä, joutuvat maksamaan palvelusta jota eivät halua tukea koska se ei tarjoa heille mitään.

Ja pystyykö isot herrat lupaamaan ettei tuo mediamaksu lähde tv-maksun tavoin nousemaan aivan järjettömiin lukuihin. Nyt he markkinoivat tuota mediamaksua juuri sillä että se olisi halvempi kuin tv-maksu, mutta onko tilanne näin tulevaisuudessa.

Jungner sivuutti useammat edellä mainitut aiheet toteamalla että tarjonnan sisältä pitää parantaa. Tuon hetken haluan nähdä että YLE saa uskovaiset katsomaan telkkaria, tuota paholaisen luomusta. Näkövammaisia television sisällön parantaminen ei paljoa hetkauta. Sisällön parantaminen ei parannan eläkkeitä tai muita tukia että mediamaksun voisi maksaa.
Aarre Rinne
Hämeenlinna

#18 Valinnanvapaus

24.04.2009 13:21

Päätimme vaimoni kanssa joskus 3-4 vuotta sitten luopua televisiosta, koska emme halua tuhlata aikaamme sen ääressä, emmekä ole katuneet päätöstämme.

Jos haluaa hyvää viihdettä, voi mennä katsomaan valitsemansa elokuvan tai lukea laadukkaan kirjan. Sivistystä saa kirjastosta, uutistiedot netistä, eikä siinä tarvita YLEn palveluita.

Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta jos nyt pitää alkaa maksaa tällaista kohtuutonta maksua tyhjästä. Hankkikoon YLE rahoituksensa itse jollakin muulla keinolla kuin pakkorahastuksella. Mitä sitä paitsi menettäisimme jos koko laitos kaadettaisiin ja kuopattaisiin?

Moni pitää television katselemisesta, mutta kyllähän homma toimii mainiosti kaupallistenkin kanavien kautta. Valinnanvapaus kunniaan!
Erkki Viljanen
Harjavalta

#19 Kun kerran "kaikki" maksavat

24.04.2009 13:58

Suhteutetaan maksu tuloihin ja kaikki maksavat ja huomioidaan kaikki tulot, sitten vedetään päältä joku pieni prosentti

siis maksamaan kaikki yritykset, seurakunnat ja muut yhteisöt ettei köyhien eläkeläisten ja opiskelijoiden tarvitse kyykistellä

vammaisille tietenkin alennus/vapautus
Niko Seiteri
Helsinki

#20 Demokratiaa?

24.04.2009 15:24

Muistaakseni jokunen aika sitten lehdessä oli kirjoitus jonka mukaan Suomessa järjestetään euroopan maista vähiten kansanäänestyksiä ja sen kyllä taas huomaa! Arvatkaapas kaksi kertaa järjestetäänkö TÄSTÄKÄÄN asiasta minkäänlaista kansanäänestystä? Voin vastata jo etukäteen: EI! Homma tulee menemään niin, että tietyt mediat ja suurin osa kansalaisista ovat ehdottomasti tätä mediamaksua vastaan, mutta sillä ei tule olemaan juurikaan merkitystä tässä meidän demokraattisessa hyvinvointivaltiossamme! Josta tulikin mieleeni, että eiköhän tehdä sellainen adressi missä vaaditaan 20000€ vuosittaista maksua nimikkeellä "Tienaanliikaarahaaenkäosaaottaapientuloisiahuomioonmaksu" ihan jokaiselle kansanedustajalle/poliitikolle/ministerille.Jos se hieman rajoittaisi näitä kansalaisiin kohdistuvia pakotteita ja törkeyksiä.
reima pikkumaa
ulvila

#21 olisko mielenosoitus paikallaan?

24.04.2009 18:02

ihan semmonen rauhallinen:).annettais ylen omaisuudenkin olla ihan rauhassa vaan.
Tuomas Vuollo
Rovaniemi

#22 Toinen kansalaisvelvollisuus

24.04.2009 19:32

Armeija ja mediamaksu, kaksi pakollista kansalaisvelvollisuutta? Kuinkahan ihmisoikeuksien mukainen tuo mediamaksu oikein on? Suomeen syntyminen tarkoittaa, että sinulla on velvollisuus maksaa valtion mediaa, eikä sen nauttiminen ole enää pelkkä oikeus.

Kaikilla maksattaminen on sokeaa hätäilyä. Huomaa, että asialla on jälleen kerran ollut ns. vanhojen miesten pyöreän pöydän pukumieskomitea, ihmiset joilla ei ole harmiainta haisua siitä, minne tv- ja mobiiliteknologiat ovat menossa. Teknisesti olisi erittäin mahdollista pistää YLE jo erilliseen maksupakettiin niin televisiossa kuin mobiilimaailmassa.

Entä sitten kaikille sama maksu, se 175 euroa? Itse tienaan noin 5000 euroa bruttona vuodessa, opiskelija kun olen. Se 175 euroa suhteutettuna 50000 euroa vuodessa (n. 4150 e per kk) tienaavalle kotitaloudelle olisi yhtä kuin 1750 euroa, jotta vaikutus olisi yhtä suuri. Entä muut köyhät, sokeat, eläkeläiset? Jos taloudesta puuttuu jokin laite, kuten tv tai internet, ei kaikista palveluista voi nauttia vaikka maksaakin saman maksun.

Täällä Lapissa asuville maksu haiskahtaa vieläkin epäilyttävämmälle. Lapin internet- ja mobiiliyhteydet ovat todella paljon Etelä-Suomea jäljessä, joten jälleen kerran epätasa-arvo nostaa rumaa päätään. Ei paljon älypuhelimia syrjäseuduilla hyödytä käyttää. Lisäksi myös Yle:n ohjelmisto ei palvele lappilaista alueellisesti yhtä paljon kuin pääkaupunkiseutulaisia. Tämän hetkisen maksutilanteen vallitessa itse pystyn edellisen hyväksymään, mutta uusi järjestelmä edellyttäisi myös minun asuinaluettani käsittelevää ohjelmistoa, jotta voisin olla sijoitukseeni tyytyväinen.

Mielestäni parempi maksutapa olisi maksun sisällyttäminen verotukseen, jolloin se voitaisiin myös hinnoitella progressiivisesti jättäen hengitysvaraa alle keskituloisille.

Juuri kun aloin nähdä toivoa uuden televisioteknologian mahdollisuuksista kääntää koko kyseisen viihdeteollisuuden mahdollisuudet uuteen suuntaan, isketään jälleen vanhan herraportaan toimesta kapuloita rattaisiin. Tällä kertaa asialla on kuitenkin valtio ja meidän enemmän tai vähemmän valitsemat päättäjät. Harmin paikka kun tässä meidän maassa ei paljoa kansanäänestyksiä ja muita hömpötyksiä suosita, mistä saisi yleisen mielipiteen heti selville.
Jani Kaksonen
Ikaalinen

#23 Naurettavaahan tässä on

24.04.2009 20:29

Että maksua markkinoidaan nimenomaan sillä ajatuksella että "NYT TV-LUPA HALPENEE!" - joka pitää paikkansa niiden kohdalla jotka nyt tv-lupaa ostavat.

Jokun pitäisi vääntää kuitenkin näille enemmistövoimallaan riistäville että he ovat pakottamassa myös niitä maksamaan jotka eivät osallistu median kulutukseen. Sille miksi näiden mediaa kuluttamattomien pitäisi maksaa siitä että naapuri katselee televisiota onkin jo vaikea keksiä järjellistä perustetta.

Tämän tulisi herättää kaikissa kansalaisissa vastustusta, moraalista närkästystä. Jos minun hupikustannuksiani jossain muodossa valutetaan toisten maksettaviksi niin ainakin minä koen että se on VÄÄRIN, ja lupaan pyhästi hoitaa kustannukset ihan itse enkä tehdä siitä toisille ongelmaa. Onnistuuko sama eettinen ajatuskaava telkkua katsovalta tai radiota kuuntelevalta enemmistöltä? Onnistuuko, edes jos asia laitetaan tapetille rautalangasta vääntäen?

Minusta olisi ihan kohtuullisesti pyydetty että nykyisin tv-lupaansa maksavat jotka kokevat että on kohtuutonta että mediakulutukseen osallistumattomia rankaistaan maksulla joka ei heitä hyödytä millään tavalla ottaisivat ja irtisanoisivat protestiksi televisiolupansa, vaikkakin mediamaksu koituukin heille eduksi rahallisesti.

Onko se rahasta kiinni - vai onko maailmassa vielä oikeudentuntoakin? Kuinka on - quo vadis finland?
Rickrolled :FHehe
Blaablaablaa

#24

24.04.2009 23:16

Michael tuo oli muuten todella hyvä pointti! Ylen kanavat maksu korteiksi niin ollaan kaikki tyytyväisiä.
Jos sitä yleä joku edes haluaa katsoa...
Bart Simpson
Springfield

#25 Maksukorteille!

25.04.2009 09:04

Jep, maksukorteille vaan tai joku parempi ehdotus. Ei tälläistä väkisinmaksua voi hyväksy. Romanilaisten torihuijaaminenkin on pientä tähän verrattuna vaikka turpaan tuleekin jos ei osta!