Eliina ja Matti Försti - menetetty elämänlaatu takaisin

Jaakko Mäkinen
Helsinki

/ #16

24.10.2006 08:29

Paula Enckell kiukuttelee:

"Jaakko Mäkisen mielestä rakennusliikkeellä oli oikeus pakkolunastukseen. Aika tyhmä väite".

Onko tarkoitus väittää, ettei maaoikeudella ja viime kädessä KKO:lla ollut oikeus päättää pakkolunastuksesta? Se on tyhmä väite. Avaa lakikirja ja katso.

Förstit itse halusivat tonttinsa osaksi kerrostalotonttia 1980, halusivatpa sille enemmän rakennusoikeutta kuin mihin kaavoittaja suostui.
Förstit kieltäytyivät heille tarjotusta mahdollisuudesta palata pientalokaavaan 1990.
Försteille tarjottiin 1994 omaa tonttia omalla rakenusoikeudella. Ei kelvannut.
Miksi näin?

Siksi, että Förstit kuvittelivat rahastavansa 100 m2 vanhasta talonrötisköstään korvaussumman, jolla saa 8 kappaletta 100 m2 asuntoa Helsingin keskustasta.

On mielenkiinoista etteivät Förstejä säälittelevät ota huomioon mistä Förstit olisivat miljoonansa repineet: asuntosäästäjien selkänahasta.

Enckell:
"Jos Förstien pyytämä hinta oli isolle rakennusliikkeelle liian korkea, miksi siis edelleen havitella toisen ihmisen omaisuutta??????"

Koska Förstien omistama ala oli osa kerrostalotonttia. Talon toteuttaminen kaavan mukaan edellytti vähemmistön osuuden lunastamista. Förstit ovat vuodesta 1980 tienneet, että enemmistöomistajalla on oikeus lunastaa vähemmistö.

Förstit olisivat viimeksi vuonna 1994 voineet saada tontin erilleen. Eivät halunneet, koska arvelivat saavansa 3,3 miljoonaa, jos ovat osana kerrostalotonttia.