Puolusta oikeuksiamme hamppuun. - hampun kieltolakiehdotus torjuttava

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1

Olen fibromyalgia-potilas ja olen saanut kivuttoman elämäni takaisin CBD-öljyn ansiosta. Minulla on oikeus turvalliseen itsehoitoon ilman tavallisten lääkeaineiden sivuvaikutuksia. CBD-öljyllä ei ole mitään sivuvaikutuksia. Voin jälleen hoitaa kuntoani kivuitta. Sain CBD-öljyn ansiosta elämänlaatuni takaisin.

Chrisse Candolin (Helsinki, 04.06.2022)

#2

Tiedote 6.6.2022/Luonnos 4.6.2022

Suomi irtoamassa YK:n huumausainesopimuksen puitteista

Lakiehdotusta vaaditaan uuteen demokraattiseen valmisteluunSosiaali- ja terveysministeriössä valmistelu huumausainelakiehdotus "hampun aseman selkiyttämiseksi" saanut maatalousväen ja puutarhatalouden puolelta täystyrmäyksen.

Pohjoinen Aurinko Oy perustelee omassa lausunnossaan lakiesityksen vetämistä uuteen valmisteluun seuraavasti:

-lakiehdotus on valmisteltu kyseenalaisella tavalla, ilman työryhmää, ilman dokumentoituja kokouksia , muistioita ja pöytäkirjoja vain yhden ihmisen toimesta

-lakiehdotus merkitsee suomalaisen hamppualan yrittäjyydelle voimakkaita esteitä ja juridisin keinoin estää Suomen mahdollisuudet tulla tasaveroisesti kasvaville hampputuotteiden markkinoille

-lakiehdotus irrottaa Suomen hamppupolitiikan YK:n huumausainesopimuksen raameista ilman pohdintaa ja perusteita ja olisi toteutuessaan rajoittamassa elinkeinovapauksia ja myös vastoin ihmisoikeuksia monin tavoinLakiesiyksellä irrotaan YK:n huumausainesopimuksen raameista

YK:n huumausainesopimus jättää yleiskiellon ulkopuolelle kolme kasvatustarkoitusta. Kasvatuksen kuiduiksi, öljysiemeneksi ja puutarhakäyttöä varten, for horticultural purpose.

Lakiehdotuksen kirjoittaja kuitenkin ilmoittaa poistavana tämän kategoria laista ja kirjoittaa:

"On epäselvää, miten puutarhaviljely määriteltäisiin riittävän tarkkarajaisesti."Kirjoittajan perustelu sille, miksi tämä YK:n pykälä poistettaisiin, kertoo viranomaisen hämmästyttävästä piittaamattomuudesta kansainvälisen oikeuden ja sopimusten suhteen.

Noin radikaaliin liikkeeseen täytyisi olla pätevämpiä perusteita kuin se, ettei lakitekstin kirjoittaja ymmärrä YK:n sopimuksen sisältöä.

Termiä "horticcultural purpose" voidaan avata sanakirjamääritelmällä: Horttculture = The art and science of growing plants.

Näin termin alle voitaisiin lukea monia kasvatustarkoituksia, joita lakiehdotus olisi monin tavoin kieltämäss ja estämässä.

Termillä puutarhakäyttö, horticultural purpose, vastakohtana teolliselle peltoviljelyllle, voidaan tarkoittaa kotipuutarhaviljelyä omaan kotitarvekäyttöön, kuiduksi, siemenksi, rohdoksiksi. Se pitää sisällään tieteellisen toiminnan mm kasvinjalostuksen ja geneettisen materiaalin ylläpitoviljelyn. Sen piiriin on laskettu myös kulttuurillista ja perinnesyistä viljely, näytepåuutarhat ja mm koristekasvatus.

Kaikki hamput eivät kelpaa huumausaineeksi

Olennainen ongelma koko esityksessä on niputtaa kaikki erilaatuiset hamput huumausainekategoriaan. Hamppu olisi konaisuudessaan huumausainetta, riippumatta onko kyseessä ns. päihdellajike, kuitu- tai siemenlajike tai ei-päihdyttävä cbd-lajike.

Laki tekisi mahdottomaksi sekä cbd-tuotteiden että niiden tuotekehityksenkin Suomessa. Suomi tiputettaisiin lainsäädännön keinoin menossa olevasta cbd-buumista.

-Näyttää siltä, että lakia on valmisteltu suojaamaan lääketeollisuuden asemaan avautuvila lääkinnällisen kannabiksen markkinoilla. Huumausainelain varjolla estetään vapaata kilpailua ja yrittäjyyttä ei-päihdyttävien hampputuotteiden markkinoilla, toteaa Pohjoinen Aurinko kannanotossaan.

Kasvinjalostuksesta luvanvaraista toimintaa?

Lakiehdotus tekisi myös hampun kasvinjalostuksesta luvanvaraista toimintaa ja kieltäisi myös viljelijöiltä oman kylvösiemenen käytön.

-Näillä keinoilla estettäisiin hampun geneettistä paluuta viljelykasvina eri tarkoituksiina. Kumpikin linjaus on virheellinen eikä huumausainelain turvin tule lähteä tekemään maatalous ja elinkeinopolitiikkaa, toteaa pohjoisten hyötykasvien siemenpankkiyhtiötä vetävä Hannu Hyvönen.


Suljettu valmistelu ei kelpaa - altistaa raketeelliselle korruptiolle

Lakiehdotusta on valmisteltu täysin suljetuin ovin. Edes työryhmää ei ole perustettu, vaan työn on vapaamuotoisten keskustelujen pohjalta kirjoittanut Elina Kotovirta. Hän myöntää, ettei yhtään muistiota eikä pöytäkirjaa valmistelun aikana ole tehty. Hän kertoi tehneensä keskusteluista vain muistiinpanoja ja ne eivät ole julkisia.

Pohjoinen Aurinko katsoo, ettei tällainen suljettu ja läpinäkymätön lainvastelu täytä hyvä ja demokraattisen lainsäädäntötyön kriteerejä. Tällainen toiminta altistaa lakiprosessin ulkopuoliselle intressivaikuttamiselle ja rakenteelliselle korruptiolle, Jos Suomi haluaa ylläpitää mainettaan vähäisen korruption maana, tällaista valmistelutyötä ei tule hyväksyä.

Pidämme myös nopeutettua lausuntoaikaa erittäin kyseenalaisena politikointina lainvalmistelijoilta. Alan toimijoille annettiin vain alle kuukauden aika, kesskellä kevätkiireita, tutustua. ehdotukseen ja arvioida sen vaikutuksia.

Nopeutettu lausuntoaika ei ole perusteltu myöskään asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Ehdotuksen toimesta ollaan tekemässä kansallisen hampputuotannon mahdollisuuksien alasajoa, historiamme ankarinta hampun kieltolakia ja irtiottoa YK:n sopimusten puitteista.
Pohjoinen Aurinko Oy:n puolesta

Hannu Hyvönen
FK, kasvinjalostaja

hannu hyvönen (Ilomantsi, 04.06.2022)

#9

"Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaan itsepäisestä." -John Steinbeck-.

Esko Ohramaa (Hyvinkää, 04.06.2022)

#19

Kannabispropaganda, pelottelu, vääristely, valheet ja kertomatta jättäminen ovat tulleet tiensä päähän! Opiskelkaa kannabiksen/hampun demonisoinnin todellinen historia!
Ketkä, missä, miten, milloin, miksi? (Harry Anslinger, William Hearst / Richard Nixon, John Ehrlichman. Jokaisen kansanedustajan tulisi selvittää mitä OIKEASTI kannabikselle/hampulle ja maailmalle tapahtui, ja mitä siitä seurasi. Vaikka paljastuva tieto olisikin vastoin kaikkea tähän saakka luulemaansa.

12 000 vuotta ihmiskunnan kasvattama ja käyttämä maailman monikäyttöisin hyötykasvi. Ruokaa, lääkkeitä, ravintolisiä, vaatteita, kosmetiikkaa, öljyä, biomuovia, paperia, rakennusmateriaalia, autojen ja lentokoneiden osia, huonekaluja, soittimia, jne jne
Parantaa ja puhdistaa maaperää, monta kertaa puuta tehokkaampi hiilinielu.

Ja laittakaa hamppu takaisin Kalevalaan, mistä amerikkalaisten propagandan vuoksi se vaihdettiin pellavaan, joka ei ole kaksikotinen, kuten siellä alunperin mainittu hamppu.

Pekka Lehto (Kuopio, 04.06.2022)

#21

Päättäjät perehtykää lakialoitteisiin!
Perehtykää hamppuun ilman että ajattelette sitä päihteenä.
Ottakaa aiheesta selvää vaikka kokemusasiantuntijoiden avulla.
Antakaa puheenvuoro myös Hannu Hyvöselle jolla on todella kattavaa tietoa kannabiksesta ja lainsäädännön epäkohdista. Kutsukaa hänet puhumaan. Kyselkää kuunnelkaa ja kyseenalaistakaa onko hamppu edes "huume" ja miksi sitä edelleen sellaisena pidetään???!!!!

Jenni Pitkänen (Kajaani, 04.06.2022)

#25

Hampun siemenet on superfoodia

Marja Campbell (Helsinki, 05.06.2022)

#27

Kaikki hamppu ei ole marihuanaa.

Santtu Reinikainen (Loviisa, 05.06.2022)

#45

Hampun sääntely järkeistettävä ja haittoja vähennettävä.

Marksu Ojala (Seinäjoki, 05.06.2022)

#48

Nyt järki käteen ja lukemaan tutkittua faktatietoa. Ennakkoluulot ja asenteet estävät tärkeää työtä.

Katja Nenonen (Viitasaari, 05.06.2022)

#49

Voisiko tämän luonnonlääkkeen jo antaa olla sitä mitä se on! Universaali lääkeyrtti, joka parantaa melkein mitä vaan! Tervetuloa 2000 luvulle päättäjämme! Vai sanotaanko ostetut Big Pharman muppetit, jotka vaan tekevät mitä käsketään? Ei auta enää yrittää pysäyttää kehitystä, vaikka menneessä roikuttekin tietoisesti! Ainoa maa Euroopassa jolla on näin takpajuinen suhtautuminen tähän lääkeyrttiin!

Kaya Kukkonen (Helsingfors, 05.06.2022)

#57

Kiitos että jaksatte vääntää näistä asioista. Onhan tämä naurettavaa että laki on edelleen näitä asioita vastaan.

Jussi Karasti (Oulu, 05.06.2022)

#61

tunnen pajljon ihmisiä joille tämä ainut tapa pysyä edes jotenkin terveenä ja kivuttomana.tällä kiellolla taas kerran murskataan suomen tulevaisuus.

Nina Toivonen (Kotka, 05.06.2022)

#65

CBD-öljyn lokeroiminen "huumeiden alle" kertoo vain vanhakantaisista ja paatuneista käsityksistä.

CBD:tä ei voi verrata THC:n vaikutuksiin ja psykoottisuutta aiheuttaviin ongelmiin. Lisäksi öljynä nautittuna CBD ei aiheuta kannabiksen polttamisesta aiheutuvia savuhaittoja elimistölle.

CBD:n ja THC:n lokeroiminen saman katon alle "kasvin" vuoksi osoittaa epätieteellistä lähestymistapaa STM:n osalta.

Ilmeisesti STM:n sisällä ei ole perehdytty aiheeseen tieto ja kokemuspohjaisesti, ja nyt lakeja sanellaan kuplan sisältä, vailla kosketusta todellisuuteen.

Nyt on Suomenkin aika siirtyä nykymaailmaan ja tehdä ratkaisuja tietopohjaisesti, eikä lääketeollisuuden etuja suojellen tai eläen menneessä maailmassa?

CBD:n tulee olla laillista jotta se saadaan tuotettua vastuullisesti ja puhtaasti valvotuissa olosuhteissa, osana terveydenhoitoa sitä tarvitseville.

Mikko Leppänen (Tampere, 05.06.2022)

#71

Hamppu on ratkaisu omavaraisuuden!

Paula Kovalainen (KARJALOHJA, 05.06.2022)

#78

Lopettakaa nämä idioottimaiset kieltonne.

Raija Ahola (Killinkoski, 05.06.2022)

#81

Älkää torpatko mahdollisuutta uuden elinkeinon mahdollisuuteen, ainoastaan vanhojen ennakkoluulojen vuoksi, jotka liittyvät hamppuun.

Anu Marjanen (Tampere , 06.06.2022)

#84

Miten voi olla mahdollista että tällaista lakimuutosta tehdään yhden ihmisen suunnittelemana? Silkkaa järjen köyhyyttä jos tällaiseen kieltolakiin ryhdytään.

Mika Formunen (Eurajoki, 06.06.2022)

#85

Hamppu on ympäristöystävällinen.

Tuula Anetjärvi (Impiö, 06.06.2022)

#92

Herätkää ja vapauttakaa kannabis kipupotilaille. Muu maailma muuttuu, muuttukaa hieman tekin. Vai haluatteko opiaattiriippuvaisen kansan.

Janne Niemistö (jyväskylä, 06.06.2022)

#102

Ainoa järkevä selitys tälle on se, että hamppua ei voi patentoida, joten siitä ei saa kerättyä hurjia summia rahaa. Suomessa korruptio on laillista ja tarkkaan säänneltyä.

Mike Fagerholm (Oulu, 08.06.2022)

#128

Osallisuutta päätöksenteossa on lisättävä merkittävästi.

Riikka Niemine (Espoo, 17.06.2022)

#135

Toivon todella että Suomi ottaisi jo pään pois puskasta ja mallia muusta maailmasta,mi hyötyjä cbn laillistaminen lääkekäytössä on tuonut.työllisyyttä,verorahoja, helpotusta monen kipukroonikon elämään. Tuote on vaarattomampi kuin kahvi,tai alkoholi! Mitä pahaa voi tapahtua jos cbd.n valmistus ja käytö laillistetaan? Ei mitään. Yhtä vaarattomasta kasvin osasta puhutaan kuin alle very,koristekasvinakin pidetty,mutta sisusta käytetään myös haavanhoitoon jne.. häpeän Suomen takapajuista ja ennakkoluuloista politiikkaa ja asenteita tätä kohtaan. Lopettakaa suomen kansan kipupotilaiden piinaaminen. Suomessa koko kivunhoito on niin retuperällä kun voi olla.ottakaa asioista selvää ennen kuin tuomitsette.

Jenni Eerikkilä (Keminmaa, 19.06.2022)

#145

Reumaatikkona tiedän mitä kipu on!

Mirja Lappalainen (Kiuruvesi, 19.06.2022)

#154

Suurin osa multisairaista ja kipukroonikoista hyötyy hampun CBD:stä eikä alenna arkista toimintakykyä kuten opioidit. CBD:llä on myös huomattavasti vähemmän haittavaikutuksia ja sivuoireita muihin lääkkeisiin verrattuna. Parhaimmassa tapauksessa vahvojen kipulääkkeiden käyttö on vähentynyt tai loppunut kokonaan CBD:n ansiosta monella kipukroonikolla.

Iida Grönroos (Espoo, 19.06.2022)

#155

Kipupotilaiden puolesta oikeus kivuttomampaan elämää. Itsellä 7vuotta kipukroonikon elämää takana eikä ole mahdollisuutta normaaliin elämään kipujen takia.

Suvi Karttunen (Kemi, 19.06.2022)

#162

Saan cbd öljystä tai kukinnosta ison avun ahdistuksen ja lihas kramppien & jumien kanssa. Paremmin kun mistään bentsosta tai lihasrelaxantista. Eikä koukuta tai sekoita päätä.
Tää on kummallista touhua tämä tämän maan kannabis ja hampppu touhu ja lainsäädäntö. Ei osata muuttaa mielipidettä vaikka asiantuntijoiden kanta on selvä, kieltolaki ei vaan toimi. Ja tää hamppu pelko on kyllä kummallinen. Kasvi jota tässäkin maassa on vuosituhansia viljelty monenlaiseen hyöytykäyttöön, kuten myös vähän päihdekäyttöön.
Kannabiksen polttajat sitä kun saisivat paikasta jossa voisivat olla varmoja ettei siinä ole myrkyllisiä hyönteisyrkkyjä tms. tai hometta. Ja se tärkein: samalla ei tyrkytetä muita huumeita kun diileri toivoo isompia voittoja.
Kuunnelkaa niitä asiantuntijoita ja alan yrittäjiä, he tietävät mistä puhuvat ja Suomen hamppu/kannabis lainsäädäntö vaatii pikaista uusimista.

juho kauppila (Helsinki, 20.06.2022)

#164

Järki päähän päättäjät.
Eletään vaikeita aikoja ja Suomi tarvitsee tulevaisuudessa hampusta tulevat verorahat käyttöön

Joni Pitkänen (LAPPEENRANTA, 20.06.2022)

#166

Tervehdys. Ja nyt sitä tervettä maalaisjärkeä sinne teidän touhuihin. On järjetöntä, että esim. CBD-öljyn jalostamista estettäisiin. Saatikka kannabiksen dekriminilaisointia. Katsokaa ja seuratkaa maailmalta mallia, jossa suurimmassa osassa päihdepolitiikka on selvästi edellä meidän maan politiikkaa. Meitä on jo niin paljon täällä, että on pakostakin pelkstään ajan kysymys milloin kannabis dekriminilisoidaan. Taistelu jatkuu meidän tervejärkisten keskuudessa kunnes asiat ovat mallillaan tässä viinanhuuruisessa valtiossa.

Teemu Pennala (Vantaa, 20.06.2022)

#168

Ei missään tapauksessa saa kieltää hampun kasvatusta ja siitä saatavien terveyttä edistävien osien jalostamista. Cbd ei ole huume, vaan elimistölle tarpeellinen kannabinoidi.

Riitta Koistinen (Pieksämäki , 22.06.2022)

#175

Kaivakaas sitä kadoksissa ollutta tolkkua nyt vähän jostain esiin.

Tero Krogell (Vääksy, 22.06.2022)

#183

Syökää p***aa

Sami Ilmasti (Sastamala, 26.06.2022)

#188

Hyvä taustatyö ja valistuneet, sosiaalisesti oikeudenmukaiset päätökset antavat paremman tulevaisuuden itse kullekin: harkitkaa mitä teette. Senkin sosiopaatit.

Irkki Uusitupa (Myllypurontie, Helsinki, 29.06.2022)

#189

Miten voi olla näin mielivaltaista toimintaa tämän päivän Suomessa???

Satu Salmi (Vihti, 29.06.2022)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…