Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Kommentoitu viesti

apteekkilainen

#23 Turhaa panikointia

12.10.2013 07:12

Älkää pitäkö ihmisiä tyhminä! Lähtökohtaisesti seniorikansalaisetkin ovat ihan hyvin ajantasalla eresepteistään. Ne jotka eivät ole, eivät olleet paperisistakaan resepteistää koskaa selvillä. Ei ihmisiä tarvitse kaikessa aina holhota ylemmiltä tahoilta. Kun tietää että joku, esimerkiksi se insuliini, on itselle elintärkeä niin aikuisten ihmisten pitää oppia ihan itse huolehtimaan että lisää ei mennä hakemaan vasta kun viimeinen pisara viimeisestä paketista on pistetty. Jotain vastuuta pitää ihmisillä itselläänkin itsestään olla. Sen itselleen elintärkeän reseptin voimassaolon voi hyvin tarkistaa jo aiemmin ja huolehtia mahdollisesta uusinnasta siinä vaiheessa.

Unohtakaa tuo ainainen muutosvastarinta ja hypätkää rohkeasti virran mukaan. Suurimmat ongelmat e-resepteissä on tähän mennessä olleet lääkäreistä johtuvia, ei osta kirjoittaa e-reseptiä oikein, laitetaan tarpeellisia tietoja väärin kohtiin ja siksi ihmiset ei saa lääkkeitään. Muita ongelmia on ollut ihmisille mediasta toitotetut väärät käsitykset. Osa kuvittelee e-reseptin olevan ikuisesti voimassa, vaikka apteekissa kyllä joka kerta kerrotaan jäikö jäljelle vai pitääkö uusia ja vielä lyödään asiasta kirjallinenkin versio mukaan.

Seniorikansalaisiksi laskettavat ovan oman kokemukseni mukaan ennakkoluulottomimmin ja positiivisimmin lähteneet ereseptin käyttäjiksi. Yllättäen eniten nurisee se pykälää nuorempi ikäluokka, 35-55-vuotiaat.

En aio tätä allekirjoittaa. Missään muissakaan asioissa ei mystiset "tietoliikenteen kaatumisia" ei juurikaan tapahdu. Joskus on parin tunnin katkoja visaelectroneissa tms. Aika nopeasti ne kuitenkin selvitellään aina ja loppujen lopuksi niitä tapahtuu aika harvoin. Kukaan ei ehdi reseptilääkkeen saamattomuuteen kuolla parissa tunnissa, eikä edes päivässä (jos kuolisi, niin oma järki kai kertoo huolehtimaan asiosta aina parin viikon puskurilla epämääräisten tilanteiden varalta??!!!). Jos tila on niin kriittinen ja nopeasti lääkitystä vaativa, hoitopaikka on kyllä siellä päivystyksen puolella, ei yhden e-reseptin varassa.

Kukaan kansalainen ei tarvitse e-reseptiä varten kotonaan mitään tietoteknisiälaitteita, jos ei halua itse tietoja netistä tarkastella. Aina voi pyytää paperisen potilasohjeen lääkäriltä ja tuijotella sitä. Aina voi kävellä apteekkiin ja kysyä.

Vastaukset

Poikkeustilat ovat arkipäivää

#24 Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 07:24:17

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia 

 

#23. On tietenkin hyvä jos apteekkilaisen mielestä asiat toimii kuten pitäisi. Myös silloin kun potilas istuu ja odottaa apteekissa niiden "parin tunnin" katkojen aikana. Tai potilas istuu lääkärin vastaanotolla kun potilasjärjestelmä kaatuu tai siinä on toimintahäiriö, mitä tapahtuu aivan kaikissa paikoissa ja järjestelmissä. Tähän saakka on sentään voinut pitää vastaanoton loppuun kirjoittaen paperireseptejä. Jokaisen kansalaisen ajankäyttöä ja vaivannäköä ei paljon arvosteta, ja on täysin epärealistista kuvitella että järjestelmiin ei tule toimintahäiriöitä.Jokainen potilastietojärjestelmiä käyttävä tietää että niissä on välillä lyhyempiä, välillä pidempia katkoja.
vieras taas

#27 Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 07:40:37

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Vai kuvittelee apteekkilainen, että potilaalle kerrotaan apteekissa, joka kerran kuinka paljon on lääkkeitä jäljellä. No, oman kokemukseni mukaan noin puolen vuoden sisällä, on ollut yksi kerta kun on kerrottu.

Minkä ihmeen takia paperista ei voi pitää sähköisen rinnalla. Jollain yksityislääkäreillä on vieläpä käytössä ns. vanhan aikainen reseptilomake. Myös keskussairaaloissa, jotkut lääkärit käyttävät tätä pientä vanhaa resepti mallia. Miksi niin ei saisi olla.

Tuo kahden tunninkin tietoliikenteen kaatuminen on liikaa. Luuletko, että kaikilla on aikaa odotella apteekissa tuon ajan.

Tunnen paljon ikäihmisiä, puhuin asiasta heidän kanssaan ja kymmenestä vain yksi oli sitä mieltä, että sähköinen resepti on aivan hyvä. Pitäsisikö vielä kaiken lisäksi käydä apteekissa pyytämässä heitä tulostamaan lista käytetyistä lääkkeistä (esim. ulkomaan matkaa varten). Lisätä jonoja tälläkin.

Entäs kun pyydät terveyskeskusta uusimaan E-reseptin, ja luurin toisessa päässä on laskutaidoton hoitaja. Minulle hoitaja väitti 30 kpl:n lääkkeen riittävän 3:kk:tta, niin että otan yhden päivässä. Ei auttanut muu kun mennä henkilökohtaisesti sinne terveysasemalle, jossa asiaa sitten pahoiteltiin. Ihan sama olisinko samalla vaivalla käynyt uusimassa sen paperiversion kun nyt jouduin E-reseptinkin uusimaan käymällä siellä.

Entäs tämä naurettava tunnin mittainen puhelin uusimisaika arkisin. Tunnin kuulet vaan varattua ja sitten soittoaika on ohi. Kun yrität soittaa sitten neuvonta numeroon, sinulle kerrotaan että uusimisaika on taas huomenna tuon tunnin.

Käyttäköön ne E-reseptiä jotka haluavat, käytän osin itsekin, silti haluan paperi version pysyvän siinä rinnalla.

lääkäri

#42 Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 09:18:27

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

apteekkilaisella on todella yltiöoptimistinen käsitys tietoliikenteen toimivuudesta. Jokainen kenttätyötä tekevä lääkäri tietää kuinka tavallisia tietokatkokset ovat. Jo muutaman tunnin katkos sekoittaa täysin vastaanotot, neljän tunnin katkon aikana lääkäri ehtisi katsoa esim 16 potilasta, jos nämä kaikki täytyisi kutsua uudelleen  ja kun vapaita aikoja ei ole kuukauteen, miten luulet nämä hoidttavan? Lääkäriliitossa on laskettu että jo nyt kuluu 600 lääkärityövuotta hukkaan kun joudutaan tahimaan toimimattomien tietokoneiden kanssa, nyt jos tähän e-reseptipakkohullutukseen mennään, hukkatyötä tulee aina vaan lisää.

Myös potilaat  ovat aiheestakin huolissaan koska nyt kaikkien lääkitystiedot menevät valtakunnalliseen e-reseptikeskukseen ja tuhannet apteekityöntekijät pääsevät vapaasti katselemaan vaikka helsinkiläisen julkkislaulajan mielenterveyslääkitystä niin halutessaan. Koska valtakunnassa kirjoitetaan miljoonia lääkkeitä, on mahdotonta jäljittää kuka on käynyt reseptikeskuksessa kenenkin tietoja katsomassa. Psykiatrit ovat jo nyt viestineet että osa heidän potilaistaan ei missään nimessä halua e-reseptiä. Mielestäni myös potilaan oikeuksia pitäisi tässä asiassa kunnioittaa. Nyt mennään it-rahastajafirmojen lobbauksella ihan sikana, hehän tässä ovat ainoina hyötyjiä.

Joku muu

#65 Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 18:25:32

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Apteekkarilaiselle: Moni asia toimii hienosti - teoriassa. Kun on kyse terveydestä, on parempi varmistaa, että toimii myös käytännössä. Kaksi vaihtoehtoa on aina parempi kuin yksi. Sitä paitsi palvelut pitää järjestää palveluntarvitsijoiden tarpeisiin sopivasti - se, että palveluntarvitsija olisi systeemin armoilla, kuuluu toisenlaiseen valtiomuotoon. Kun osa väestä unohtaa kumminkin uusia reseptinsä, on taantumista tehdä järjestelmästä sellainen, että he menettävät henkiriepunsa. Aikamoinen vaatimus, että ihmisten tulee muuttua erehtymättömän epäinhimillisiksi. -Ja kun lääkärit kokevat systeemin keskeneräiseksi, ei varmaankaan apteekkarin huolettomuus riitä perusteeksi pakottaa kaikkia sen keskeneräisyyden varaan.

sairaalalääkäri

#106 Re: Turhaa panikointia

2013-10-16 08:43:02

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia 

 Vähänpä tämäkin apteekkilainen tietää esim joidenkin kardiologien kyvyistä/ haluista kirjoittaa eReseptejä.Näillä pallolaajennuksia tekevillä ihmisillä on muutakin tekemistä kuin näppylöidä pätkiviä tietokantoja auki etc.Tietoliikenne pätkii ja kaatuu viikottain.ikävää että "tiskin takaa" näkyy noin suppeasti tuonne muualle yhteiskuntaan.Pitäiskö apteekkilaisten keskittyä siihen lääkkeen toimittamiseen vaan....

 

 


Vieras

#128 Re: Turhaa panikointia

2013-10-19 09:47:05

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Määrääkö apteekki lääkkeet potilaalle vai lääkäri ?

 

jukksaa

#133 Re: Turhaa panikointia

2013-10-19 18:37:17

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

HYVÄ :) Juuri näin! eResepti toimii ja on nopea!

eläkeläinen

#151 Re: Turhaa panikointia

2013-10-21 11:12:05

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Eläkeläislääkärikin on lääkäri ja kirjoittaa joskus reseptejä. On siis kehitettävä joko ilmainen nettiversio tai säilytettävä paperireseptit. Ei kai se nyt potilaille ole ongelma hakea lääkettä apteekista sähköisellä reseptillä, ei potilas siinä tarvitse  mitään tietokonetaitoja.


Vieras

#164 Re: Turhaa panikointia

2013-10-22 06:26:26

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia 

Itse e-reseptin kannattajana en voi kuitenkaan hyväksyä sitä tosiasiaa, että aina sähköiset verkot eivät toimi tai ole käytettävissä. Myöskään terveyskeskus tai sairaala, joka ei voi kirjoittaa reseptejä pariin tuntiin toimii huonosti. Tälläisessa tilanteessa on hyväksyttävä myös vaihtoehtoiset (=paperiset / puhelinmääräykset) reseptimuodot.

Tai otetaan esimerkki: päivystävä lääkäri tulee töihin ja huomaa henkilökortin olevan kotona/autossa/lukkojen takana kaapissa. Miten homma etenee? Soitetaan paikalle toinen lääkäri, pyydetään poliisia hakemaan henkilökortti kotoa vai pyydetään potilaita palaamaan asiaan seuraavana päivänä?

PKV-lääkkeiden osalta e-reseptipakko on helpommin hyväksyttävissä, mikäli tällä saadaan väärinkäyttöä vähennettyä.

100% inva

#256 Re: Turhaa panikointia

2013-11-22 16:30:15

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Kuuleppa. Esim mulla on PALJON vahvoja lääkkeitä, joiden vuoks ei muisti toimi.

Nyt mulla ei ol koskaan mustaa valkosella mistä voisin lukea oman tilanteen.

Kun pää ei toimi ni kaikki on muutenkin vaikeaa.

On helppo sanoa, et hakee silloin ja silloin.

Välillä apteekis käynti siirtyy viikolla eteenpäin kun ei muista mitä tänään piti tehdä.

Pikkusairaiden eli lähes terveiden on helppo mennä ja tulla uudestaan.

Kirjoituksestasi huomaa, että et oikeesti tiedä mitä kirjoitat.

Mulla ei ol koskaan ollu niin paljon virheitä resepteissä kuin nykyään.