Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Kannatan sähköistä

#51 Sähköinen resepti on hyvä.

12.10.2013 13:44

Sähköisistä resepteistä saa lääkkeidet nimet ja vahvuudet selville, mitä ei monestivoi sanoa paperiresepteistä - vältytään siis virheiltä. Apteekinkaan ei tarvitse kysyä onko sähköinen vai paperiresepti,jos toisen henkilön puolesta joutuu asioimaan. Väärentäminen on myös hankalaa,kun apteekki tarkastaa reseptin tietokannasta.

Vieras

#52

12.10.2013 14:23

Sähköiset palvelut kaatuvat väkisin toisinaan ja elintärkeitä lääkkeitä voi täten jäädä saamatta ihmisiltä.

Vieras

#53

12.10.2013 14:37

Kyllä niillä varajärjestelmät ovat,jolla ohjelmistot saadaan käynnistettyä nopeasti,jos joku katkos tulisi,mitä en kylläkään usko tapahtuvan.

Vieras

#54 Re:

12.10.2013 14:39

#53: -

Niin mitkä varajärjestelmät? Kuvittelet vain...


Vieras

#55 Re: Re:

12.10.2013 14:55

#54: - Re:

Onhan apteekissakin tietojärjestelmä jolla ohjelmat saadaan toimimaan,kun se kaatuu ja joka paikassa,jossa tietokonetta käytetään. Apteekissa,kun sattui tietojärjestelmän kaatuminen,saivat melko nopeasti korjattua vian. Asiakkaat olivat hyvin ymmärtäväisiä asian suhteen.


Vieras

#56 Re: Re: Re:

12.10.2013 15:00

#55: - Re: Re:

Varmaan isommissa apteekeissa. Meidän sivuapteekissa ei tälläistä kyllä löydy, valitettavasti. Kun sähköt menee, on mahdotonta tutkia sähköisiä reseptejä. Sitten täytyy vain odottaa ja asiakkaat saavat tulla vian korjauduttua uudestaan.


Vieras

#57 Re: Sähköinen resepti on hyvä.

12.10.2013 15:18

#51: Kannatan sähköistä - Sähköinen resepti on hyvä.

Olen monesti myös miettinyt samaa miten lääkärit voi niin epäselvästi kirjoittaa paperireseptejä. Sähköinen resepti on turvallinen vaihtoehto.

.....

#58 Re: Re: Turhaa panikointia

12.10.2013 15:32

#42: lääkäri - Re: Turhaa panikointia

Lääkäri tässä valittaa: "Tuhannet apteekityöntekijät pääsevät vapaasti katselemaan vaikka helsinkiläisen julkkislaulajan mielenterveyslääkitystä niin halutessaan. Koska valtakunnassa kirjoitetaan miljoonia lääkkeitä, on mahdotonta jäljittää kuka on käynyt reseptikeskuksessa kenenkin tietoja katsomassa."

Kannattasisi tutustua hieman tähän järjestelmään, ennenkuin valittaa, vaikka teillä kiireistä onkin. Reseptikeskukseen jää jälki jokaisesta katsomiskerrasta, eli tämä hypoteettinen julkkislaulaja näkee jokaisen, joka on reseptiä käynyt katsomassa. Mikäli katsojia on muualta kuin siitä apteekista, josta on kyseisen lääkkeen hakenut, niin tälle apteekkilaiselle tulee kenkää tai varoitus.

Lääkäreillä tulisi kuitenkin olla mahdollisuus paperisen reseptin kirjoittamiseen poikkeustapauksissa. kaikki huumausaineet ja PKV-lääkkeet pitäisi kuitenkin säätää määrättäväksi vain e-reseptillä, jolloin saataisiin lukuisat väärinkäyttäjät kuriin, kun ei enää käytännössä voisi hakea niitä reseptejä monilta eri lääkäreiltä. Samalla helpottuu lääkärienkin valvonta reseptien kirjoittamisen osalta ja sehän on myös hyvä asia, eikö olekin?

Apteekin puolesta työtä tekevä

#59

12.10.2013 16:22

Koko ereseptissä on unohtunut se, että lääkäri tekee farmaseutin työt, apteekissa painetaan tulosta nappulaa, kun lääkärit syöttävät takkuisiin järjestelmiin tietoja rivi riviltä, kun enää työtä nopeuttavat lyhenteet yms riitä. Ennen uusin 100 reseptiä siinä ajassa, missä nyt uusin sähköisiä 10 kpl... Kun kone kaatuu, päivä jatkuu ja työt seisovat... Kustannustehokasta yhteiskunnalle. Apteekki ottaa rahan, kun lääkäri toimii apteekkarin konekirjoittajana.

Niitä varajärjestelmiä ei terveydenhuollossa ole, kyse kun ei ole laskunkirjoitusohjelmasta vaan pakolla keskentekoisena potilaskertomusjärjestelmään työnnetystä toimimattomasta ohjelmasta, joka usein kaataa myös sen lääkärin tärkeän työvälineen - potilaskertomusjärjestelmän. En tiedä tässä maassa yhtään varajärjestelmää potilastietojärjestelmissä, jos kaatuu, niin hommat ovat seis.

Vieras

#60 Re:

12.10.2013 16:36

#59: Apteekin puolesta työtä tekevä -

Eiköhän se lääkäri joudu ihan saman verran kättä liikuttamaan,kun katsotaan kirjoittaako reseptin tietokoneelle tai käsin kuulakärkikynällä? Farmaseutti antaa sen ulos minkä lääkäri määrää. Johan on markkinat,jos farmaseutin pitäisi tehdä lääkärin työt.Välillä kyllä lääkäreitä farmaseutit joutuvat ohjeistamaan,kun aina ei ole tieto hallussa.  Kyllä farmaseutin pitää hakea tietokannasta minkä reseptin lääkäri on sinne syöttänyt ja ei se ihan yhden napin painalluksen takana ole.


Vieras

#61

12.10.2013 17:05

Vaikka monet meistä ikäihmisistä pystyvät hallinnoimaan omia asioitaan internetin välityksellä ja myös tarkistamaan omat sähköiset reseptitietonsa, se ei tarkoita, että iän karttuessa se kyky säilyy, joten on erittäin tärkeää, että paperireseptit säilyvät sähköisten reseptien ohella.

Lisäksi on otettava huomioon, että kaikilla ei ole edes tällä hetkellä mahdollisuutta eikä tietotaitoa hoitaa sähköiusesti terveysasioitaan, pankkiasioitaan jne.

Adressin käynnistäjältä oivallinen aloite.


Vieras

#62 Re:

12.10.2013 17:31

#61: -

Eiköhän sähköisessä reseptissä ole kaiken a ja o,että lääkkeen toimitus asiakkaalle on turvallista ja nopeaa ja sähköinen resepti takaa sen. Ihan ihme selityksiä kuulee miksi sähköinen resepti on huono  vaihtoehto. Kyllä reseptin uumisessa asiakkaan pitää mennä käymään lääkärin vastaanotolla tai apteekkikin voi uusia. Ei sähköinen resepti sitä takaa,että asiakas voi kotikoneelta uusia reseptinsä.


Vieras

#63

12.10.2013 18:09

Suurin ongelma nyt vaan on se, että sitä e-reseptiä ei yksinkertaisesti saa siihen järjestelmään ilman huomattavaa lääkärin työpanosta. Toki jos kunnilla on varaa maksaa siitä, että lääkäri tuijottelee vielä enemmän pyörivää tiimalasia näytöltä, niin samahan tuo. Privaattipuolellahan tuo ei onnistu, tai maksut siirtyy asiakkaalle.

Varajärjestelmä täytyy olla, joka on riippumaton tuosta varsinaisesta järjestelmästä, tämä on ihan selviö kaikilla aloilla, paitsi tietotekniikassa. Päättäjät on vissiin ihan kujalla tämän asian kanssa. Lääkärit, jotka käyttävät e-reseptiä tietävät, että se toimii jotenkin, mutta eivät voi luottaa pelkästään siihen, sen epäluotettavuuden johdosta. Yhtä sekava tuo järjestelmä tulee olemaan, kuin nykyinenkin, kunhan muutama vuosi on kerätty niitä e-reseptejä esim. monisairaalle vanhukselle, jonka lääkityksiä on muutettu useasti.
vieras

#64 Re: Re:

12.10.2013 18:24

#62: - Re:

Voi puurot ja vellit jne... kommentoit edelliselle lukematta hänen kirjoitustaan. Ei varmasti kukaan luule, että oman reseptinsä voisi uusia sähköisesti itse. Pyynnön jättäminen toki helpottaisi asiaa. Miten sen lääkkeen toimittaminen on potilaalle nopeampaa tai turvallisempaa, kerropa minullekin.

Ihan yhtä kauan siinä apteekkireissussa menee, riippumatta reseptistä. Turvallisempaa vai? Entäs kun joku hakkeroi kaikki tietosi jonain päivänä. Entäs kun tietokantaa pääsee kaikesta varotoimenpiteistä huolimatta virus, joka kaataa järjestelmän.

Ei se nyt todellakaan voi olla keltään pois jos potilas valitsee kumman haluaa.

Joku muu

#65 Re: Turhaa panikointia

12.10.2013 18:25

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

Apteekkarilaiselle: Moni asia toimii hienosti - teoriassa. Kun on kyse terveydestä, on parempi varmistaa, että toimii myös käytännössä. Kaksi vaihtoehtoa on aina parempi kuin yksi. Sitä paitsi palvelut pitää järjestää palveluntarvitsijoiden tarpeisiin sopivasti - se, että palveluntarvitsija olisi systeemin armoilla, kuuluu toisenlaiseen valtiomuotoon. Kun osa väestä unohtaa kumminkin uusia reseptinsä, on taantumista tehdä järjestelmästä sellainen, että he menettävät henkiriepunsa. Aikamoinen vaatimus, että ihmisten tulee muuttua erehtymättömän epäinhimillisiksi. -Ja kun lääkärit kokevat systeemin keskeneräiseksi, ei varmaankaan apteekkarin huolettomuus riitä perusteeksi pakottaa kaikkia sen keskeneräisyyden varaan.


Vieras

#66 Re: Re: E-resepti

12.10.2013 20:18

#6: - Re: E-resepti

Ymmärtääkseni poikeustilanteita varten (IT-ratkaisut eivät toimi) on ehdotettu että paperiresepti voidaan kirjottaa. Eli ehkä ei sittenkään syytä suureen huoleen. Toivottavasti myös lääkärit pystyvät omaksumaan sähköisten välineiden käytön, kuten myös muut ammattiryhmät - potilaillehan muutos tuottaa ainoastaan hyötyjä, Paperin saa aina mukaan jos tämän haluaa

Rikollinenko

#67 Re: Re: E-resepti

12.10.2013 21:59

#6: - Re: E-resepti 

 Jos lähtee matkalle maamme rajojen ulkopuolelle lääkkeineen, niin rajalla pitää olla kirjoitettu paperinen resepti olemassa. JOS SITÄ EI OLE, NIIN MATKUSTAJA VOIDAAN PIDÄTTÄÄ RIKOKSESTA EPÄILTYNÄ.

 Meillä ei kuitenkaan saa terveyskeskuksista eikä apteekeista printattua kopiota e-resptistä. Tässä näkee taas, mitä käy, kun aivottomat akat pääsevät sorvaamaan lakeja. Kaikki e-reseptien kimpussa työskentelevät ja lakia säätäneet kun jälleen olivat niitä kaikkitietäviä täydellisiä suomalaisnaisia.

Lääkäri

#68 Maalaisjärki voittaa

13.10.2013 09:41

Ei tässä tarvita 50000 ääntä. On nimittäin päivänselvää, että jos ainoaksi mahdolliseksi reseptiksi tulee sähköinen resepti, seuraukset ovat niin katastrofaaliset, että paperiresepti otetaan pikaisella konsensuksella välittömään käyttöön uudestaan. Tämän adressin tarkoitus ei siis ole kerätä 50000 nimeä, vaan estää katastrofi ennalta. Uskoisin, että maalaisjärki voittaa, ja paperiresepti säilyy rinnalla. Tämä adressi lisää ihmisten tietoisuutta järjenvastaisista suunnitelmista lopettaa paperisten reseptien käyttö.

Tilanteita, joissa itse voisin lääkärinä kuvitella, että tarvitaan paperista reseptiä tai puhelinreseptiä: 1. Nettiyhteys menee poikki. 2. Lähden päivystämään terveyskeskukseen, mutta unohdan sähköisen henkilökorttini sairaalaan pukukaappiin. 3. Unohdan tunnuslukuni loman jälkeen. 4. Tietokoneeni rikkoutuu. 5. Apteekki soittaa ja pyytää reseptin uusimista, en ole enää työpaikallani. 6. Olen liikenneonnettomuuspaikalla, ja haluan soittaa puhelinreseptin niin lievästi loukkaantuneelle potilaalle, ettei ole syytä lähteä poliklinikalla käymään.

Paperinen varajärjestelmä tulee säilyttää. Sähköinen resepti ei palvele ketään muuta kuin apteekkia, joka säästää paperityössä sähköisen reseptin ansiosta. Apteekkiväki lobbasikin sähköisen reseptin läpi - eivät lääkärit. Eräs farmaseutti kertoi minulle, kuinka työläitä puhelinreseptit heille ovat. Vastasin tälle farmaseutille, että itse asiassa valtaosa puhelinreseptipyynnöistä tulee apteekeista, eli apteekista soitetaan ja pyydetään puhelinreseptiä.

Vieras

#69

13.10.2013 10:36

en käsitä, mitä itua koko sähkösessä reseptissä on....paperireseptit ovat paljon järkevämpiä joka suhteessa....ihan älytön uudistus...
Kallis eResepti.

#70 Rahastusta, rahastusta...

13.10.2013 11:11

Sähköisen reseptin käyttöön liittyvä valmistelutyö on tehty ja tehdään täysin hiljaisesti ja salassa STM:ssa. Lääkäriliitto hyssyttelee samalla tavalla. Ilmeisesti tässä taas kerran on tavoitteena viedä eduskuntaan lakiesitys, mihin ei ole kysytty kommentteja niiltä, joita se oikeasti koskee: potilailta, kansalaisilta, lääkäreiltä. En vastusta eReseptiä sinänsä vaan vaihtoehtojen puutetta, mikä on uuden lakiesityksen ydin. Kyllä ohjelmistofirmat hykertelee käsiänsä, kun saavat tulevat vuodet korjata ja kehittää toimimattomia järjestelmiä ja laskuttaa, laskuttaa, laskuttaa. Nimenomaan tässä kohtaa eReseptin pakkoa täytyy jarruttaa, että ne ohjelmoijat saavat kehitettyä aukottomasti toimivan, helpon ja luotettavan ohjelman eReseptiä varten. Nythän sekin on ihan villiä touhua. Maassa on useita atk-pohjaisia potilastietojärjestelmiä, jotka eivät ole toistensa kanssa yhteensopivia. Sama koskee eReseptiohjelmia. Paperi- ja puhelinresepti tulee säilyttää vaihtoehtona. On halpaa ja helppoa!


Vieras

#71

13.10.2013 11:13

Tosi tärkeä ssada vielä paperiversio. Olen 96 vuotta
ja en selviä e-reseptin kanssa.
Mummo Kajaanista
Mummo Kajaanista

#72 kohtuutta vanhuksille!

13.10.2013 11:17

On tärkeää saada pitää tavallinen paperiresepti. Olen 96 vuotta enkä tiedä miten selviän, jos se poistetaan.

Vieras

#73 Re:

13.10.2013 11:33

#59: Apteekin puolesta työtä tekevä -

"Koko ereseptissä on unohtunut se, että lääkäri tekee farmaseutin työt, apteekissa painetaan tulosta nappulaa, kun lääkärit syöttävät takkuisiin järjestelmiin tietoja rivi riviltä, kun enää työtä nopeuttavat lyhenteet yms riitä. Ennen uusin 100 reseptiä siinä ajassa, missä nyt uusin sähköisiä 10 kpl... Kun kone kaatuu, päivä jatkuu ja työt seisovat... Kustannustehokasta yhteiskunnalle. Apteekki ottaa rahan, kun lääkäri toimii apteekkarin konekirjoittajana."

Jokaikisen lääkärin kirjoittaman e-reseptin olen joutunut kirjoittamaan uudestaan asiakkaalle kun reseptin kirjoittanut lääkäri ei ole viitsinyt kirjoittaa sitä oikein. Osaamisen puutteesta tuskin on kysymys.


Vieras

#74 kohta proviisori

13.10.2013 11:38

Paperi/puhelinreseptejä tulisi voida kirjoittaa POIKKEUSolosuhteissa. Ei kuitenkaan PKV-lääkkeille, reseptishoppailijoita on niin paljon ja lääkärit kirjoittavat aika auliisti huumavia aineita. E-resepti panee tälle stopin.

Vieras

#75 Re: Rahastusta, rahastusta...

13.10.2013 11:39

#70: Kallis eResepti. - Rahastusta, rahastusta...

Kyllä siltä näyttää että it-firmat lobanneet tämän pakkolain läpi.  Myös julkisella puolella toimimattomat potilasjärjestelmät ovat loputon suo kupata lisää rahaa ja me veronmaksajat maksamme. Näihin järjestelmiin on upotettu satoja miljoonia ja silti ne ovat hidastaneet työntekoa ja vieneet työtehoja 600 lääkärityövuoden verran. Nyt kun otetaan vielä pakolla käyttöön kallis e-res järjestelmä, it-firmat hykertelevät jo innoissaan mitä kaikkea pientä kivaa siinä ohessa voidaan vielä kupata. Jo nyt tiedetään  että  pelkät ylläpitokustannukset ovat tuhansia euroja vuodessa, ja kun niihin sitten tarvitaan päivityksiä ja  ongelman korjaamisia, hyötyjiä ovat ennekaikkea nämä it-firmat. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää kuka ja ketkä ovat tuon lakialoitteen takana ja mitkä ovat heidän kytköksensä noihin isoihin it-taloihin.