Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.


Vieras

#101

15.10.2013 16:16

Hyvä adressi tärkeästä aiheesta. Kyseessä on ennenkaikkea myös potilasturvallisuus.
Potilasyhdistysten ja -liittojen olisi hyvä reagoida asiaan, joka menee piakkoin eduskuntaan. Juuri nyt olisi korkea aika vaikuttaa, ettei tehtäisi muista EU-maista poikkeavia, potilaiden etuja heikentäviä päätöksiä.
AHA

#102 Re:

15.10.2013 16:47

#101: -

Lakialoitteeseen on pyydetty lausunnot mm. Diabetesliitolta, Kuntoutuksen toimialayhdistykseltä ja Suomen potilasliitto ry:ltä. Lausuntojen sisältöä en tiedä, koska STM ei julkista niitä tässä vaiheessa. Vois muuten tämä lainvalmistelukin olla pikkasen avoimempaa.

Konkka edessä

#103 eResepti maksaa

15.10.2013 19:48

Järjestelmään liittyminen 20 000 euroa ja kuukausikustannukset 1500-2000 euroa. Ammatinharjoittajalle web-pohjainen kevytversio, mutta 1-3 hengen oy joutuisi maksamaan tuollaiset summat jollekin kasvottomalle IT-taholle. Laitetaan kampaajille ja putkimiehille vastaava IT-"palvelu".
Kömmähdyksistä viisastunut

#104 E-reseptissä karikkoja

16.10.2013 05:50

Todellakaan kaikkia valmisteita ei voi E-reseptille kirjoittaa. Tästä kärsisiväterityisesti ne, joilla vakuutus korvaisi vaikkkapa maitohappobakteerit antibioottikuurin aikana.
Potilas itse ei tiedä mitä lääkkeitä on vielä saamatta ja mitä pitää uusia.
E-reseptistä potilas maksaa lisäkorvausta JOKA lääkkeestä. Tästä on oltu aika hiljaa...
Rahastuksen makua.
Monikaan sairaala tms. Ei anna paperista tositetta lääkkeestä ja lähtiessä ei tiedä mitä on kirjoitettu. Paperireseptin moni käy läpi vastaanotolla ja viimeistään siinä kohdassa voi tulla vielä esiin se ettei lääke jostakin syystä sovi.
E-reseptin uusinnassa resepti uusitaan muunkin kuin hoitavan lääkärin toimesta. Ulkopuolinen lääkäri ei tiedä esimerkiksi nielemisvaikeuksista tai siitä, että potilaan ravintoletkuun sopiii vain tietty valmiste. Kun apteekissa tätä oikoo, niin potilaalle tulee lisäkustannuksia. Jos ehtii lunastaa väärän lääkkeen, niin apteekki ei korvaa eli ota takaisin käyttämätöntä lääkettä ja pahimmassa tapauksessa kolmen kuukauden kelakorvauskin on menetetty ja kustannukset tulevat potilaalle kohtuuttoman suureksi.


Vieras

#105

16.10.2013 06:21

On myös tapauksia, joissa ihmisen mielenterveys on heikko tai esim. ei osaa lukea/kirjoittaa ja asioida sähköisillä muodoilla hyvin. Tällöin konkreettinen paperi on se silta todellisuuteen, ja oikeus tähän todelliseen ja konkreettiseen maailmaan on oltava. Se, että joku on "kätevää" jonkun mielestä ei vielä tee asiasta "ainutta oikeaa" ja voi joskus olla jopa todella haitallista. Paperit tuo konkreettista turvaa etenkin niille, joiden lääkitystarve on suuri.
sairaalalääkäri

#106 Re: Turhaa panikointia

16.10.2013 08:43

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia 

 Vähänpä tämäkin apteekkilainen tietää esim joidenkin kardiologien kyvyistä/ haluista kirjoittaa eReseptejä.Näillä pallolaajennuksia tekevillä ihmisillä on muutakin tekemistä kuin näppylöidä pätkiviä tietokantoja auki etc.Tietoliikenne pätkii ja kaatuu viikottain.ikävää että "tiskin takaa" näkyy noin suppeasti tuonne muualle yhteiskuntaan.Pitäiskö apteekkilaisten keskittyä siihen lääkkeen toimittamiseen vaan....

 

 


Vieras

#107

16.10.2013 14:23

Kiitos Jukkis tämän asian hoitamisesta. Olenkin murehtinut sähköisen reseptin tuloa. Myös Lääkäriliitossa ollaan miettimässä miten muut kuin virassa olevat lääkärit voisivat edelleen kirjoittaa reseptejä.

Vieras

#108

16.10.2013 15:08

Ok.Kannatan hyvä.
A.M.

#109 Haja-asutusalueet!

17.10.2013 08:57

"Toivottavasti keksivät ratkaisun sellaiseen syrjäseudun ongelmaan, että esimerkiksi Utsjoella lääkkeistä ehkä 70% kulkee matkahuollon kautta, kun lähimpään apteekkiin on se 160 km siivu. Ei täkäläiset Ivalossa aivan päivittäin tai viikoittainkaan ramppaa, en ramppaa minäkään, vaikka asun sentään vain 67 km päässä apteekista. E-reseptin kanssa ei voi käyttää matkahuoltoa toimituksiin. Vaan mitäpä tuosta, jos 1600 utsjokelaisella on ongelmia, prosentuaalisesti ajatellen 99,999978 kansalaisista ei ole. Eli nappisuoritus!"
Joko myö otettiin?

#110 Re: E-resepti

17.10.2013 12:06

#5: Miksi adressi tästäkin??? - E-resepti

Vai on e-resepti käyttäjille yksinkertainen ja toimiva. Tässä kohtaa kannattaisi haastatella niitä vanhuksia ja muita kroonisesti sairaita ihmisiä, jotka ovat ihan hukassa lääkkeidensä kanssa eivätkä  ymmärrä koko reseptistä mitään.

Monilla voi olla kymmenenkin eri lääkevalmistetta otettävaksi päivittäin ja kun ei ole konkreettista paperia käteen ottaa enää, niin miten vanhuksetkaan jaksavat seurata milloin mikin lääke on loppumassa kun nuoremmillekin se tuottaa välillä todellisia vaikeuksia. Nyt on jo kuulunut epätoivoisia tarinoita että ei tule elämästä enää mitään, kun lääkkeitä ei saa eikä osaa ostaa niinkuin ennen. Niissä sairauksissa on tarpeeksi kestämistä tarpeeksi ilman että tehdään yksinkertaisesta asiasta näin hankala. Se ei riitä perusteluksi hyvän paperireseptisysteemin romuttamiseen että apteekin henkilökunta ja jotkut lääkärit ovat uuteen systeemiinsä ihastuneet.


Vieras

#111 Re: Vakuutuskorvaukset

17.10.2013 15:39

yrittänyttä ei laiteta!

#112 allekirjoitettu on ja pyyntö

18.10.2013 06:32

Otto

#113 Voiko paperireseptiä edes kieltää?

18.10.2013 10:32

Lääkemääräys lienee lääkärin yksityisoikeudellinen dokumentti. Jos sellainen laaditaan paperille, lienee se voimassa joka tapauksessa ja lääke on toimitettava, vaikka apteekin laitteet eivät siihen soveltuisi jatkossa. Jos apteekkiin tulee potilas paperireseptin kanssa saadakseen äkkiä lääkkeet allergiseen reaktioon (Epipen, kortisonitabletit tms.) tai astmaan (salbutamoli loppu), niin aika jännä tilanne tulee...
Poliisilaitokset yrittivät siirtyä yksinomaan sähköiseen ajanvaraukseen asiakaspalvelussaan. Siihen tuli muutos, koska kaikilla ei välttämättä ole aina pääsyä internettiin.
Jos e-reseptipakko menee läpi, kannattaa pyytää oikeusasiamiehen tai oikeuskanslerin kanta. Jos kanta on negatiivinen, lääkärikunnan kannattaa valittaa EIT:hen. Pienempiäkin oikeuksien rajoituksia on lainsäätäjältä evätty...

Vieras

#114

18.10.2013 12:17

Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella

Vieras

#115

18.10.2013 13:14

Kun kerran rinnakkaissysteemi toimii nyt siirtymä-kauden aikana , niin kyllä se edelleen voi toimia jatkossakin.
Paperiresepti kuluu vapaan ammatinharjoittajan
perinteeseen ja lääkärin vastuuseen sekä siihen että
lääkkeiden määrääminen potilaalle periaatteessa on potilaan ja lääkärin välinen salassapidettävä
yksityinen sopimus. Ymmärtääkseni Hippokrateen
ohjeiden mukaisesti resepti ja annetut ohjeet
lääkityksestä on lääkärin ja potilaan välinen
yksityinen asia johon ei muilla saisi olla oikeus
puuttua eikä "valvoa". Nykyyhteiskunnassamme on
kuitenkin aina "isoveli" ja "yhteiskunnansilmä"
joka valvoo että noudatetaan annettuja määräyksiä.
Nörtti

#116 Entä tietoturva ...?

18.10.2013 13:33

Potilaan kaikki lääkkeet samassa tietokannassa, jonka turvallisuutta ei ainakaan tämän valtion ict-projektinhallinnan keinoin toteuteta. Ketkä saavat katsella potilaan lääkevalikoimaa ja milloin?

Vieras

#117

18.10.2013 13:37

Olen toiminut 38 vuotta terveyskeskuslääkärinä ja tiedän kuinka tärkeää monelle potilaalle on luottaa siihen että lääkärin hänelle määrämä lääkitys pysyy salassa sivullisilta. E-reseptin rinnalla pitää olla toinenkin tapa määrätä lääkkeitä tämän salassapitoturvan säilyttämiseksi.
Todella huolestunut

#118 Poliisivaltio

18.10.2013 13:43

Itse olen saanut gynekologilta paperireseptejä mm. lapsettomuuden hoidossa käytettäviin lääkkeisiin. Jos reseptit muuttuvat sähköisiksi, niin voisiko esimerkiksi työpaikkalääkärini katsella näitä tietoja? Tietämättäni? Työpaikkalääkärillä ei ole kuitenkaan gynekologin asiantuntemusta. Lapsettomuuslääkkeitä voidaan käyttää jossain tilanteissa myös muihin gynekologisiin sairauksiin.

Entä jos potilas on saanut syöpään sytostaattilääkitystä. Voiko työpaikkalääkäri nähdä reseptin tiedot työntekijän tietämättä. Miten tieto vaikuttaa määräaikaisessa työsuhteessa oleviin työntekijöihin?

Tohtori ite

#119

18.10.2013 14:26

Onko ministeriöllä nyt tarkoitus ajaa kaikki lääkärit terveyskeskuksen aulaan uusimaan reseptejään? Tähän asti ne on voinut uusia itse paperireseptille. Sama koskee tuttavien ja lähiomaisten hoitoa.

Vieras

#120

18.10.2013 14:32

Tämä erittäin tärkeä asia koskettaa KAIKKIA KANSALAISIA eikä vain terveydenhuoltoalan ammattihenkilöstöä!

eReseptin taustallahan on kunnianhimoinen ja kannatettava ajatus siitä, että ainakin kaikki hankitut reseptilääkkeet ja etenkin eri kauppanimellä olevat samansisältöiset lääkkeet näkyvät yhdessä paikassa, JOS vain TEKNIIKKA TOIMII. Tietenkin se kertoo vain osatotuuden siitä, mitä henkilö todellisuudessa käyttää.

Pelkän eReseptin käyttöä voidaan aina perustella lääkkeiden (etenkin rauhoittavien tai huumaavien) väärinkäytön ja myynnin ehkäisyllä tai ainakin vaikeuttamisella. Kyseessä on tietenkin iso ongelma, mutta montaako prosenttia meistä kaikista, so. ainakin joskus reseptilääkettä tarvitsevista, tämä koskee?

Ainakin terveydenhuollon näkökulmasta paljon suurempi huoli on niistä, jotka EIVÄT KÄYTÄ LÄÄKITYSTÄ OHJEEN MUKAAN TAI LAINKAAN.

Paperi- ja jopa puhelinresepti on aina voitava olla varalla käytettävissä. Apteekilla on vain oltava mahdollisuus ja velvollisuus merkitä näillä toimitetut lääkkeet tietokantaan.

Tietoturvaongelmat ja -riskit ovatkin sitten jo kokonaan eri asia.

Vieras

#121

18.10.2013 15:09

Hakkeri saa yhdestä paikasta kaikkien lääkäreiden tiedot, salasanat,sv numerot.

Vieras

#122 Auttaisiko reseptilakko asian ymmärtämisessä?

18.10.2013 17:12

Uskomatonta, että Lääkäriliitto ei ole ollut kiinnostunut kohtuuttomasta tilanteesta, minkä e-reseptipakko aiheuttaa omaa vastaanottoa osakeyhtiömuotoisena pitäville lääkäreille. Koko toiminnan kannattavuus uhkaa vaarantua pelkän reseptin kirjoittamisen takia. Ei psykiatrien potilailla ole varaa näitä tekniikan ihmeitä kustantaa.

Vieras

#123

18.10.2013 17:37

Olen 81 vuotta täyttänyt mies ja minulla on monta ystävää/tuttavaa jotka eivät osaa käyttää tietokonetta, eikä edes kännykkää. Moni haluaa seurata paperireseptistä nontako lääkettä on saatavissa apteekista.
Eero Viitala Pomarkku
Neo

#124 Re:

18.10.2013 20:55

#121: -

"Hakkeri saa yhdestä paikasta kaikkien lääkäreiden tiedot, salasanat,sv numerot."

Ja sen jälkeen reseptin väärentäminen on todella helppoa ...


Vieras

#125 Paperiresepti säilytettävä!

19.10.2013 07:36

Eilen viimeksi tietokone ei toiminut ja onneksi oli paperireseptejä. Muuten olisi jäänyt nitrosuihke resepti kirjoittamatta viikonlopuksi juuri sydänosastolta kotiutuneelle potilaalle. Kierrän arkipäivisin 15 toimipisteessä, eikä niissä todellakaan ole aina toimivaa mahdollisuutta tehdä sähköistä reseptiä. ATK on käytössä, mutta monenlaisia väliaikaisia ongelmiahan aina syntyy.