Oulun erikoisluokkia 3.–6.-luokkalaisille ei saa lakkauttaa


Vieras

#1

13.10.2014 12:21

Päätös hakea Myllyojan Ala-asteen musiikkiluokalle oli ehkä elämäni paras vaikka en sitä silloin yhdeksänvuotiaana tainnut ymmärtää. Ilman musiikkiluokkaa, opettajiani Seija Hyhköä ja Leena Saarelaa minusta ei olisi tullut kamarimuusikkoa eikä Michiganin Yliopiston opettajaa, saatikka osastonjohtajaa.

Vieras

#2

13.10.2014 13:27

Itse musiikkiluokan kasvattina olen todella pahoillani, jos tällaista mahdollisuutta ei tuleville polville ole enää tarjolla.

Vieras

#3

13.10.2014 14:05

Jos lakkautetaan kaikki mikä ei ole "tasa-arvoisesti" kaikkien kuntalaisten saavutettavissa, niin eipä jää paljoa jäljelle.

Vieras

#4

13.10.2014 14:57

Naurettavaa, että naisia yritetään PAKOTTAA Kemistä Ouluun synnyttämään, mutta toiselta puolelta Oulua ei saisi niin HALUTESSAAN kulkea/kuljettaa lapsiaan kouluun. Ei erikoisopetuksen tarvitse olla alueellisesti tasa-arvoista, erityis- ja perusopetuksen taas tulee. Vastaavasti terveydenhuollon puolella terveyskeskuksia pitää olla joka kylässä, mutta yliopistollisia sairaaloita ei.


Vieras

#5

13.10.2014 15:27

Erikoisluokat ovat lasten kehityksen ja oppimmisen kannalta tärkeitä, ja pitkällisen kehittelyn tulos.

Vieras

#6

13.10.2014 15:57

Todella hienot kokemukset musiikkiluokista useamman musiikkiluokkalaisen vanhempana. Tarjoaakohan mikään muu opinahjo yhtä hyvää ympäristöä lasten kehittymiselle yhdessä tekemisen alueella. Musiikkiluokkalaiset oppivat jo pienestä kuinka yhdessä ponnistelemalla ja kaikkien sitoutumisella saadaan aikaan hienoja mittaviakin esityksiä. Musiikin oppimisen lisäksi tästä on ollut paljon apua lasteni myöhemmässä elämässä.

Epäileväinen

#7 Mitä painotettu opetus tarkoittaa?

13.10.2014 16:08

Vuonna 2011 Janne Varjo ja Mira Kalalahti julkaisivat Yhdyskuntasuunnittelu-lehdessä artikkelin nimellä Koulumarkkinoiden institutionaalisen tilan rakentuminen. Artikkelissa he tarkastelivat mm. koulujen profioitumista, sekä painotetun opetuksen ja erikoisluokkien välisiä suhteita.

Tämä ote artikkelista avaa hieman painotetun opetuksen problematiikkaa (Varjo & Kalalahti 2011, ss. 22-23): "Painotettu opetus ja erikoisluokat ovat kouluvalintoja, jotka on tehty näkyviksi ja  julkisiksi (erillinen valintaprosessi ja etukäteen ilmoitetut valintakriteerit). Tutkimuskunnat eroavat painotetun opetuksen ja erikoisluokkien suhteen kilpailutiloina toisistaan. Espoossa ja Turussa tämä kilpailutila on avoimempi: koulut ovat profiloituneempia ja painotettu opetus on yleisempää. Espoo näyttäytyy erityisesti koulutuksen järjestäjänä, joka sekä mahdollistaa valinnan että painottaa koulujen erottautumista. Espoon kilpailutila rakentuu useammassa nivelvaiheessa, Vantaalla ja Turussa painotettu opetus on rakennettu koko peruskoulun kestäviksi jatkumoiksi. Vantaalla koulujen kilpailutilassa on muita enemmän suljettuja – tai rajoittavia – piirteitä. Painotetun opetuksen tarjonta on rajatumpaa eikä koulujen profiloitumista korosteta valintaprosessissa: ”Oppilas valitsee koulussa - ei koulua"."

OLISI ERITTÄIN HYVÄ JA TILANNETTA SELKEYTTÄVÄÄ, jos Oulun kaupungin kaupunginjohtaja esityksessään talousarvioksi 2015 ja taloussuunnitelmaksi 2016-2017 täsmentäisi sivulla 76, mitä erikoisopetuksen muuttaminen alueellisesti tarjottavaksi painotetuksi opetukseksi käytännössä tarkoittaa tulevaisuudessa, ja erityisesti, mitä muutoksen toteuttaminen asteittain elokuusta 2015 alkaen käytännössä tarkoittaa. Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta oppilaiden tasapuolinen mahdollisuus (erityisesti valintatilanteissa) hakeutua painotetun opetuksen piiriin on selkeästi turvattava. Edelleen koulutuksellisen tasa-arvon kannalta on varmistettava, että lukuvuonna 2015-2016 kaikki nykyisen kaltaisen erikoisopetuksen piiriin tulevat oppilaat pääsevät halutessaan painotetun opetuksen piiriin. Yhdenkin ikäluokan jääminen erikoisopetuksen muuttamisesta johtuvassa siirtymätilanteessa painotetun opetuksen ulkopuolelle on tasa-arvon vastaista. Lisäksi koulutuksellisen tasa-arvon kannalta muutoksessa on turvattava vähintään nykyisen erikoisopetuksen alat ja resurssit.

Lähde:

Varjo J & Kalalahti M (2011) Koulumarkkinoiden institutionaalisen tilan rakentuminen. Yhdyskuntasuunnittelu 49(4): 8-25. URI: http://www.yss.fi/varjo_kalalahti.pdf. Viitattu 13.10.2014.

FM

#8 Esimerkkejä?

13.10.2014 16:09

Konkreettisia esimerkkejä olisi kiva saada listattua siitä, millä eri tavoin erikoisluokat ovat olleet rakentamassa Oulun mainetta kulttuuri-, taide- ja urheilukaupunkina valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin. Mikä muuttuisi ruohonjuuritasolla, jos siirryttäisiin painotettuun opetukseen? Ehkä sitten olisi helpompi ymmärtää, miksi ne ovat tärkeitä.

Basso

#9 Esim

13.10.2014 16:27

Jos musiikkikasvatusta ei aloiteta jo alaluokilla, Oulussa olisi huomattavasti vähemmän valtakunnalliseen maineeseenkin yltäviä Idols-tähtiä ja loistavia laulajia ja soittajia, jotka osaltaan rakentavat kuvaa Oulusta kulttuuri- ja musiikkiystävällisenä kaupunkina. Monet heistä ovat pitkän musiikkiluokkakoulutuksen käyneitä.  

parin musiikkiluokkalaisen äiti

#10 Tasa-arvosta

13.10.2014 16:34

Musiikkiluokat mahdollistavat monelle musiikillisesti orientoituneelle lapselle väylän kehittää erityistaitojaan normaalin koulunkäynnin osana perheen varallisuudesta riippumatta. Näin ollen ne siltä osin edistävät tasa-arvoa.

Alueellista tasa-arvoa lienee mahdoton toteuttaa ellei tarkoitus ole joka kouluun perustaa musiikkipainotteista, kuvispainotteista tai liikuntapainotteista... Niille, jotka haluaisivat opiskella kuvista, ei liene tasa-arvon lisääntymistä se, että omassa koulussa on liikuntapainotteinen luokka? 


Vieras

#11

13.10.2014 16:42

39 vuotta opettajana toimineena olen järkyttynyt Oulun päättäjien suunnitelmista lopettaa erikoisluokat. Tasa-arvo ja tasapäistäminen näyttävät menevän sekaisin! Tutkikaapa tarkoin lakia, mitä se sanoo lapsen oikeudesta saada edellytystensä ja lahjakkuutensa mukaista opetusta!
Toinen FM

#12 Kuntaliitoksen jälkimaininkeja

13.10.2014 16:50

Ensin haalitaan puoli maakuntaa osaksi kaupunkia ja sitten karsitaan alueellisen tasa-arvon nimissä  Kanta-Oulun erikoisluokista, kouluista ja terveysasemista. Pennaselle ja remonttiryhmälle alueellinen tasa-arvo tarkoittaa ilmeisesti sitä, että kaikilla on yhtä huonot palvelut kuin joillain yli-iiläisillä. Hip hurraa.


Vieras

#13

13.10.2014 17:57

Hyvin erikoista tilanne, jossa kuntaliitos aiheuttaa pätevän työvoiman irtisanomisia siinä tilanteessa, ettei kuntaliitosten turvaamista viiden vuoden irtisanomisista voida neuvotella. Olemme joutuneet tilanteeseen, jossa on edullisempaa maksaa palkkaturva kotiin, kun saada viiden kunnan johtoporras hyödylliseen työhön.
Kohta eläkeläinen

#14 Uskomatonta poukkoilua

13.10.2014 18:02

3.-6.- erikoisluokkien näkyvyys valtakunnallisella tasolla on kiistaton. Erityisesti musiikkiluokkien näkyvyys ja saavutukset ovat ainutlaatuisia. Kuntalaisena olen hyvin tyytyväinen, että kaupungissani tuotetaan edullisella luokanopettajan palkalla tasokkaita kulttuuripalveluja, jotka kuuluvat kaupunkilaisten arjessa monella lailla. Kuluneella vanhusten viikollakin musiikkiluokat olivat töissä jopa viikonloppuna.

Miksi työrauhaa ei annettaisi nyt jo lopullisesti? Lakkauttakaa yksi opetusviraston johtajan virka. Mitä heillä edes tekee? Eihän Oulun opetustoimessa enää johdeta. Poukkoillaan vain hätäpäissään vuosi kerrallaan. Oikeat johtajat suunnittelevat työtä ainakin 5 vuotta eteenpäin.

Musiikkiluokat ovat toimineet kaupungissa yli 40 vuotta! Yli 40 vuotta! Nytkö sitten kuukaudessa homma lopetetaan?


Vieras

#15

13.10.2014 18:27

Ei todellakaan saa lakkauttaa erikoisluokkia. Mitää järjenhiventä taaskaan.
MADETOJA RULES

#16 Höpsistä oulun kaupunki!!!

13.10.2014 18:40

ihan huuhaa juttu! Erikoislukiot ja -koulut ovat RIKKAUS lapsille, vanhemmille, koko kaupungille. Lisätkää sitte taideaineita normi kouluhuin!!!!!!! Käsittämätöntä puuhaa kerta kaikkiaan!


Vieras

#17

13.10.2014 18:47

Tasa-arvolla voi sopivasti tulkittuna perustella vaikka kuinka pöljiä juttuja.

Vieras

#18 Re: Uskomatonta poukkoilua

13.10.2014 19:00

#14: Kohta eläkeläinen - Uskomatonta poukkoilua 

 Kiitos upeista sanoistasi, jotka niin totta'

 

johanna


Vieras

#19

13.10.2014 19:25

Koko Suomea ajatellen pienillä paikkakunnilla asuvat lapset eivät todellakaan ole tasa-arvoisessa asemassa esim. koulujen ja harrastuksien suhteen. Helsingissä on esim. musiikkiperuskoulu ja monissa kouluissa vastaavanlaisia musiikkiluokkia kuin Oulussa. Pienillä paikkakunnilla ei ole lainkaan musiikkiluokkia eikä mitään muitakaan erityisluokkia. Pienien paikkakuntien lukioissa ei tarjota läheskään yhtä paljon erilaisia valinnaisaineita kuin suurten paikkakuntien lukioissa... Oulun musiikkiluokkia koskeva asia ei todellakaan ole mikään tasa-arvokysymys, sillä sinne saa varmasti hakea missä tahansa Oulun kaupunginosassa asuva lapsi. Se on vain lapsen vanhemmista kiinni, järjestävätkö lapselle kyydin kouluun tai haluavatko muuttaa lähemmäksi koulua.

Järjetöntä...

#20 Kyllä kaikissa peruskouluissa hyvä opetus

13.10.2014 19:34

Tällaset syö vaan rahaa. Eriasia jos eliitti vanhemmat alkaisi maksamaan oman lapsensa eliitti vaatimus koulutukset. 

Minävaintäältä

#21 Re: Kyllä kaikissa peruskouluissa hyvä opetus

13.10.2014 19:40

#20: Järjetöntä... - Kyllä kaikissa peruskouluissa hyvä opetus  

eliittiä???? Anteeksi nyt vain mutta saman peruskoulun he käyvät mutta sielä on lisänä sitä mitä he harrastavat ja tykkäävät tehdä? Oletko kateellinen? Etkö itse päässyt erikoisluokalle? 

Miina
Vieras

#22

13.10.2014 19:50

Tasa-arvo perusteluna kuulostaa kaukaa haetulta. Kuka tahansa voi hakea musiikkiluokalle, ja eikös Oulun Kaupunki ole velvollinen tarjoamaan koulukyydityksen/kuljetusvaihtoehdon syrjäseutujen asukkaille? Erikoisluokkatoiminta Oulussa on monella tapaa korvaamatonta. Se tarjoaa lapselle jo varhaisessa vaiheessa mahdollisuuden ilmaista itseään lahjakkuuden kautta ja tukee lapsen persoonallisuuden kehitystä ja vahvuuksien käyttöä koulumaailmassa. Musiikkiyläasteen ja musiikkilukion kasvattina ja Suomesta vuosia poissa olleena Oululaisena on erittäin huolestuttavaa seurata päätöksentekijöiden toimintaa erikoisluokka-asian saralla. Oulun tulisi vahvistaa näitä uniikkeja mahdollisuuksia, joita lapsille tarjotaan, eikä jatkuvasti yrittää ottaa pois sitä mistä meidät suomalaiset maailmalla tunnetaan; vahva ja monipuolinen koulutusjärjestelmä on ensimmäinen asia mistä kysytään kun Suomesta tulee puhe. Massatuotantoa on jo muutenkin tarpeeksi - ei meidän tulisi lapsista ja nuorista tehdä saman kaavan uhreja.


Vieras

#23 Re: Kyllä kaikissa peruskouluissa hyvä opetus

13.10.2014 19:58

#20: Järjetöntä... - Kyllä kaikissa peruskouluissa hyvä opetus  

 Opettele kirjoittamaan! Sivistys näkyy ja kuuluu!

Musiikkiluokkalainen 70- luvulta

#24 Re:

13.10.2014 20:35

#2: -  

 Olen samaa mieltä ! Onhan liitoskunnista tulevilla lapsillakin mahdollisuus hakea musiikkiluokalle. Kyllä musiikkiluokalle on ennenkin tultu puolen tunnin matkan päästä. Ei tämä ole millään tavalla tasa-arvokysymys. Matkakustannukset yli 5 km matkoista lienee kaupungin suurin kustannus eikä taida olla kovin suurista summista kysymys, lasten saamaan kulttuurikasvatukseen verrattuna.

Bach

#25 Mikä etuoikeus kulttuurilla

13.10.2014 21:40

Tasa-arvon nimissä pitäisi olla sitten myös esim. Golf-, jalkapallo-, filatelisti-, kalastus-, metsästys-, rullalautailuluokat ja nämä vain pikaisesti lueteltuna. Lapsilla on paljon erinlaisia harrastuksia ja jos jotkut harrastukset nostetaan yhteiskunnan varoilla erityisasemaan, niin onhan se epätasa-arvoa. Eli en allekirjoita tätä adressia, vaan kannatan näiden luokkien lakkauttamista.