Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.


Vieras

#201

25.10.2013 19:18

Olen kertonut muille kollegoille adressista.Minusta paperiresepti ja e-resepti voivat toimia rinnakkain.
Surullinen ja huolestunut erikoislääkäri

#202 Re: Tekniikan sudenkuopat

26.10.2013 06:23

#200: -  

 

Älkää hyvät ihmiset tuudittautuko siihen luuloon että eresepti aina toimii. Tällä viikolla kaksi kertaa kaatui taas sairauskertomusjärjestelmä kesken työpäivän. Ilman paperireseptiä olisi ollut mahdotonta hoitaa vastaanotto loppuun, ja monet ihmiset olivat odottaneet aikaansa useita viikkoja.

Vieras

#203

26.10.2013 14:26

Espanjassa e-respti ollut käytössä jo vuosia mutta siitä huolimatta paperireseptit ovat rinnalla hyväksyttäviä ja myöskin niitä käytetään.
Olen tehnyt sairaalatyötö Espanjassa 40 vuotta !

Vieras

#204

27.10.2013 07:24

Ehdottomasti tärkeä. Yksityisille lääkäreille, pienille vastaaotoille ja hammaslääkäreille e resepti on nykyisellään liian kallis systeemi. Helsingin kaupungin sosiaalipuolen sairaalat (ainakin vanhusten keskukset, kuntoutusosastot) eivät ole myöskään varautuneet siihen vielä. Niiden ohjelmilla ei voi tehdä e reseptejä, vaan kaikki on auki. - Apteekki voisi tulevaisuudessa kirjata paperireseptin e-muotoon, jos kaikki halutaan samaan tietokantaan.
LL

#205 Tulkaa apteekkilaiset tutustumaan potilastietojärjestelmiin!

27.10.2013 08:25

Vaikka jollakin taholla menee herne nenään, on pakko todeta, että apteekin päässä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä esim. terveysasemilla ja lääkäreiden työhuoneissa tehdään.

Jo ennen eReseptiaikaa erään surkeudestaan kuuluisan ja laajasti maassamme käytössä olevan potilastietojärjestelmän takkuillessa lukuisia kertoja työpäivän aikana (syy oli/on ohjelmistossa oleva ns. tyyppivika, jota ei saatu - lue haluttu - korjattua, syyn vahvistivat kaikki organisaation atk-vastuuhenkilöt ja syy ei siis ollut käyttäjäpäässä) yritin saada paikallisen apteekin väkeä vastaanottohuoneeseeni demonstraatiotilaisuuksia varten omalla ajallani silloin, kun kullekin apteekkihenkilölle se ajallisesti sopii, mutta kukaan EI ollut halukas tulemaan terveysasemalle!

Olisin näyttänyt mm., kuinka monimutkainen on lääkärin käyttämä atk-järjestelmä. Asia lähti tilanteesta, jossa työpäiväni oli päättynyt ja oma päätteeni oli jo suljettu, mutta terveysasema oli vielä auki ja apteekki soitti kansliaan hoitajalle saadakseen pikkupotilaalle uuden ab-reseptin, sillä kollegan (ei enää terveysasemalla) kirjoittama lääke ei lapsoselle lopulta sopinut aiemman hankalan allergisen reaktion vuoksi.

Apteekin päässä luultiin/luullaan, että homma hoituu lääkäriltä yhtä vikkelään apteekin oman nopean ja vaivattoman atk-systeemin mukaisesti. Em. ab-reseptitapauksessahan puhelimeen vastannut hoitaja KIRJAA, KOODAA ja TILASTOI asian potilaskertomukseen kymmenin klikkauksin ja seuraavaksi vielä suuremman työpanoksen tekee lääkäri KIRJATEN, KOODATEN ja TILASTOIDEN kymmenin klikkauksin kaikkien STM:n määräämien ohjeistuksien mukaan ja se homma ei hoidu kahdessa minuutissa.

Ja atk-ohjelma voi kaatua kesken prosessin yhden potilaan kohdalla monta kertaa (se ohjelmiston tyyppivika, minulla ennätys viis kertaa), jolloin atk-vastaavan mukaan ainoa keino on ottaa töpseli pois seinästä ja aloittaa alusta...

Vieras

#206

27.10.2013 17:55

Paperiresepti on säilytettävä myös lääkärin oikeuksien takia. Miten eläkkeellä oleva lääkäri voi enää "olla lääkäri", jos ei voi kirjoittaa kuin e-reseptejä. E-reseptin kustannukset vähän reseptejä kirjoittavalle lääkärille tulee kohtuuttoman kalliiksi.
En ole lainkaan varma, että e-reseptiaikana kaikki kunnioittavat eettisiä periaatteita ja lääkäri voisi olla varma, että omat sairaustiedot eivät leviä kolleegapiirissä. Ja kuka lääkäri nostaa lopulta toista lääkäriä vastaan prosessin, jos huomaa että tietoja on uteliaisuuksissa käyty selaamassa.
E-reseptin rinnalla on ehdottomasti säilytettävä lääkärin ja lääkäripotilaan edun takia myös paperiresepti!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

27.10.2013 18:02



Vieras

#208

27.10.2013 19:42

Lääkärillä on oikeus kirjoittaa lääkemääräys. Sen kirjoittamistapa ei voi olla sidottu menetelmään. Jos oikeus rajataan vain sähköiseen reseptiin, merkitsee se lääkärin ammattioikeuden rajoittamista. On paljon lääkäreitä, jotka esim eläkkeelle siirtyessään eivät harrasta säännöllisesti praktiikaa. Sen sijaan heillä on oltava mahdollisuus edelleenkin auttaa ihmisiä lääkärinä ilman , että heille koituisi siitä kohtuuttomia kustannuksia.Se , miten lääkemääräys kirjataan sähköisesti esim Kanta-arkistoon ei liene kovin kummoinen asia esim apteekin tekemänä. Myös sähköinen netin kautta toimitettava (esim Lääketietokeskus/Lääkäriliitto?) on varmaan mahdollista ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia.
Aikoinaan oli päivälehdessä artikkeli; "reseptin voi kirjoittaa vaikka ladon oveen", Sillä tarkoitettiin, että lääkemääräys ei ole muotoon sidottu.
Jos lääkemääräyksen toimittamista rajoitetaan tiukasti tulee lääkäreiden( Huom Lääkäriliitto) ryhtyä asian vaatimiin juridisiin toimenpiteisiin.

Vieras

#209 Re:

27.10.2013 19:43

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

28.10.2013 14:28



Vieras

#211

28.10.2013 16:17

Olen eläkkeellä oleva sisätautilääkäri. Miten voisin kirjoittaa reseptejä tarvittaessa ilman paperireseptin mahdollisuutta? E-reseptipakko loukkaa lääkärinoikeuksiani.
Anni S

#212 Lääkinnälliset välineet ja muut lääkkeiksi luokittelemattomat valmisteet

29.10.2013 15:26

Hei.

Joudun käyttämään paljon erilaisia lääkinnällisiä välineitä sairauksieni hoitoon.
Niihin kuluu yhteensä satoja euroja kuukaudessa.
Sähköisiin resepteihin liittyy se ongelma, ettei niillä voida määrätä muita kuin lääketietokannoista löytyviä, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen hyväksymiä lääkeaineita.

Lääkinnälliset välineet on määrätty minulle tähän saakka KELA:n A5-kokoisille, vihreille lomakkeille, sillä minulla on sairausvakuutus, joka vaatii lääkemääräykset kaikista lääkinnällisistä välineistä.

Paperiresepteistä luopuminen johtaisi siis siihen, etten pystyisi opiskelijan tuloilla enää ostamaan välttämättömiä lääkinnällsiä välineitä.

Vieras

#213

29.10.2013 17:48

Lääkärivalan ja lääkärin eettisten ohjeiden noudattaminen edellyttää, että lääkärillä on aina valmius hoitaa potilasta/lähimmäistä ja lievittää kärsimystä. Sähköinen resepti rajoittaa tätä. Vuosikymmenien läpi periaatteena on ollut, että lääkäri voi kirjoittaa poikkeustilanteissa reseptin vaikka ladonoveen. Tämä jatkukoon.

Vieras

#214

29.10.2013 17:54

Lääkärin vaitiolovelvollisuus menee kaikkien muiden velvollisuuksien edelle.On potilaita jotka eivät halua että heidän lääkemääräyksensä on muiden nähtävissä e-reseptikekuksessa. Näitä tilanteita varten täytyy olla mahdollista kirjoittaa paperiresepti.
Petsku

#215

30.10.2013 10:10

Lääkäreiden vapaasti valittavan "työkalun" puolesta...
eräs vain

#216 Sirutus tulee.

30.10.2013 17:23

E-reseptin tulokin ja pakko sellainen liittyneen ns koko väestön sirutukseen. Maailma jossa olemme vain sitä mitä siru meistä kertoo. Aikamoinen kauhuskenaariohan tämä on, ja vain muutaman askeleen päässä.
Raamattuhan kertoo tästä antikristillisestä ajasta maailmanajan lopussa.
Järki päähän

#217 Naurettavaa - tai oikeastaan hyvin itkettävää

31.10.2013 10:10

Olen eläkkeellä olevagynekologi, en kuitenkaan enää toimi missään lääkäriasemalla. Niinpä huhtikuun -14 jälkeen, jos esim totean pojallani selvän angiinan tai hyvällä ystävälläni noidannuolen, tai haluan uusia omat pitkään käytössä olleet verenpainelääkkeeni, en enäävoi kirjoittaa reeptiä. Pitääkö minun sanoa pojalleni, että mene lääkärille, tai hakeutua jollekin lääkäriasemalle uusimaan reseptiäni. Tämähän on täysin naurettavaa touhua. Näkee, että e_reseptin
suunnittelijat ovat kaikki täysin vieraantuneet käytännöstä. Tällaista näkymätöntä eläkkeellä olevien lääkärien suorittamaa potilastyötä on varmasti huomattavassa määrin. Hoidetaan omaisia, ystäviä, erilaisissa yhteisöissä tavattavia ihmisiä, hirviporukan jäseniä jne. Jos tämä kaikki
porukka alkaa rasittaa terveydenhoidon jonoja, se varmasti tuntuu jonoissa. Vai onko tämä ehkä tarkoituskin? Ovatko myös suuret lääkäriasemakonsernit myös ajamassa pakollista e-reseptiä kuin käärmettä pyssyyn? Siipsä paperinen resepti on ehdottomasti säilytettävä.
LL

#218 Ovatko varmennekortit "turvallisia"?

31.10.2013 14:18

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013103117670944_uu.shtml 31.10.2013 klo 15:10: liittynee mm. lääkärien eReseptin kirjoittamisessa tarvitsemiin varmennekortteihin; toki tietovuodosta on jo tovi ja asiat toivottavasti ovat korjatut...

Elektroniikkavalmistaja Fujitsu Finlandin entinen toimitusjohtaja Yrjänä Ahto on tuomittu vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tietovuotojutussa.

Helsingin käräjäoikeus katsoi hänen syyllistyneen kahteen törkeään petokseen salaamalla tietovuodon.

Kyse on siitä, ettei Fujitsu Finland kertonut muun muassa Väestörekisterikeskukselle ja Valviralle, että näiden varmennepalveluja koskevia tietoja valui yrityskaupan myötä ulkopuolisille.

Varmennepalvelut liittyvät henkilöllisyyden tunnistamiseen sähköisissä palveluissa.

------------------------------------------------

Ja juuri tulleen MTV3:n uutisoinnin mukaan Ulkoministeriössä on paljastunut historiallisen laaja verkkovakoilu. En halua pelotella, mutta kyllä pistää jälleen miettimään uhkia, jos ja kun mm. kaikki terveys-/sairaustietomme ovat verkossa.
Jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

#219 Re: Ovatko varmennekortit "turvallisia"?

01.11.2013 05:17

#218: LL - Ovatko varmennekortit "turvallisia"? 

 

On vain ajan kysymys kun jossakin ryhdytään tehtailemaan varmennekortteja, se on saletti. Enkä usko että esim presidentin terveystiedot tulevat koskaan olemaan yhteisessä sähköisessä arkistossa juuri tietoturvasyistä.
Dr.Phil

#220 Siirtymäaikaa onneksi on...vähän

01.11.2013 05:46

#217

Ammatinharjoittajana toimiva lääkäri ( joka ei siis toimi yhtiössä, toiminimellä voi toimia) voi käyttää paperi-/puhelinreseptiä ainakin vuoteen 2016 saakka näillä näkymin...

Vieras

#221

01.11.2013 07:28

Pelkkä sähköinen E-resepti tarkottaisi yksittäiselle läkärille oikeuksien rajoittamista koska sekä kotikoneisiin, että lomailuläppäreihin olisi asennettava kortinlukulaitteet ja reseptiohjelma. Teoriassa tulostintakin tarvitaan jos potilasohjeita ei voi lähetää naapurin/sukulaisen tietokoneelle. Puhelinresepti kuitenkin säilyy nykyisessä muodossaan. Onneksi tuli tuo EU-resepti, jolla päästään eroon vanhoista vihreistä lapusista.

Vieras

#222

01.11.2013 08:48

Reseptejä joudutaan laatimaan useinkin ilman sähköisen yhteyden mahdollisuutta!
halanko

#223

01.11.2013 08:52

Kummallinen työmahdollisuuksien rajoitus, koko maata (mmaseutuakin) ajatellen.

Vieras

#224

01.11.2013 19:10

Palvelujen sähköistäminen nostaa kyseisten palvelujen tehokkuutta (nopeutta, resurssien kulutusta, ...) siitä ei käy kiistäminen, mutta ei nyt sentään pidä sulkea ainoata varakeinoa pois. Hulluutta moinen suunnitelma.

Vieras

#225

01.11.2013 20:49

Kieltämällä paperiresepti estetään lääkäriä harjoittamasta ammattiaan kaikissa olosuhteissa.
Myös korvessa ilman kännykkää on oltava oikeus määrätä lääkkeitä.