MAKSUTON HSL-MATKAKORTTI PALAUTETTAVA VAMMAISILLE

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista MAKSUTON HSL-MATKAKORTTI PALAUTETTAVA VAMMAISILLE.


Anonyymi

#1

23.01.2014 11:50

MITEN PÄÄTÖS VAIKUTTAA KÄYTÄNNÖSSÄ VAIKEASTI KEHITYSVAMMAISEN ELÄMÄÄN?

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätös poistaa 4 000:lta pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvalta oikeuden maksuttomaan joukkoliikenteeseen, on merkillinen. Helsingissä on noin 12 000 vammaista, jotka saavat lain perusteella ajaa taksilla yhdeksän edestakaista matkaa kuukaudessa 2,2 euron hinnalla. Heistä kolmannes pystyy kulkemaan osan asiointimatkoistaan metrolla tai raitiovaunulla.

Vaikeasti kehitysvammainen poikani on yksi tästä valitusta ja vähätuloisesta vammaiskansasta. Aikuinen poikani tarvitsee ympäri vuorokauden aikuisen ihmisen ohjausta ja valvontaa suoriutuakseen kaikista arjen normaaleista rutiineista. Hän ei kykene liikkumaan itsenäisesti julkisilla liikennevälineillä. Poikani ei osaa lukea ja kirjoittaa. Hän ei myöskään ymmärrä, mitä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätös merkitsee käytännössä hänen kohdallaan.

Poikani asuu kotonaan ja käy päivisin kehitysvammaisille suunnatussa toimintakeskuksessa viitenä päivänä viikossa. Kehitysvammaiset ihmiset käyvät viikoittain tutustumassa ohjaajiensa avustamina Helsingin kaupungin keskustaan ja sen tarjoamiin palveluihin. Liikkuessaan kaupungilla he käyttävät raitiovaunua.

Pojalleni on myönnetty yhdeksän edestakaista taksimatkaa kuukausittain. Matkat on tilattava aina etukäteen Helsingin matkapalvelukeskuksesta. Poikani isänä minä vastaan näiden taksimatkojen tilauksesta ja hänen saattamisestaan taksimatkoilla. Taksia hyödynnetään asioimisessa, joissa julkisen liikenteen käyttö on poikani kannalta ongelmallista.

Kehitysvammainen poikani nauttii tavallisen Suomen kansalaisen tapaan kulttuurista, matkailusta, retkistä luonnossa ja sukulaisilla käymisestä. Pääosin poikani liikkuminen yhteiskunnassa tapahtuu kuitenkin julkisilla liikennevälineillä. Tuolloin hänellä on mahdollisuus kohdata itselle ulkopuolista maailmaa ja normaaleiksi luokiteltuja ihmisiä. Samalla normaaleiksi luokitetuilla ihmisillä tarjoutuu vastaavasti mahdollisuus kohdata vammainen ihminen. Poikani käy kerran viikossa lisäksi musiikkikoulu Resonaarissa rumputunneilla. Menomatkat hoituvat taksilla ja paluumatkat bussilla.

Päätös poistaa oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen on syrjivä päätös, joka rajoittaa vähävaraisten, vaikeavammaisten ihmisten liikkuvuutta tavallisten veronmaksajakansalaisten keskuudessa. Stadin päättäjät ovat dorkia napatessaan vaikeavammaisilta tuplaedun nimissä ihmisiltä oikeuden maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Haluaako varakas Helsinki olla tienäyttäjänä puolustuskyvyttömien ja niukkaa kansaneläkettä saavien ihmisten etujen karsimisessa?

Vammaisten osallisuus yhteiskuntaan on myös osallisuutta joukkoliikenteen käytössä!

Matti Laitinen
kehitysvammaisen pojan isä
Matti Laitinen
Adressin tekijä

#2

23.01.2014 12:15

RAUKKAMAISUUS REHOTTAA HELSINGISSÄ

Sote-lautakunnan päättäjät eivät ole tainneet ymmärtää, että ihmisoikeudet koskevat myös vammaisia ihmisiä. Ei kukaan valitse itse synnynnäistä vammaisuuttaan. Kuka tahansa meistä, työikäinenkin, voi vammautua pysyvästi ja päästä nauttimaan pientä työkyvyttömyyseläkettä, mikäli hän työskentelee matalapalkka-alalla tai hänen työuransa jää lyhyeksi.

Aikuisen, vaikeasti kehitysvammaisen, pojan isänä tiedän poikani kansaneläkkeen – 777,63 euroa/kk – olevan hyvin pieni. Euroopan komission käyttämä köyhyysraja on 60 % mediaanitulosta. Poikani tulot jäävät reilusti alle köyhyysrajan, joka on Suomessa 1 080 euroa kuukaudessa. Hän ei edes ymmärrä, mitä köyhyysraja tarkoittaa. Hän osaa laskea neljään.

Kehitysvammainen aikuinen, joka asuu kaupungin ylläpitämässä pienryhmäkodissa, maksaa asumisestaan 27,10 euroa/vrk. Tästä kertyy kuukaudessa yhteensä 813 euroa. Kotona asuvan kehitysvammaisen ihmisen lyhytkestoisen tilapäishoidon päivähinta on myös samaiset 27,10 euroa/päivä. Yleensä pienryhmäkodissa asuvat kehitysvammaiset ihmiset ylläpitävät päivittäistä aktiviteettiaan jossakin kaupungin toimintakeskuksessa. Toimintakeskukset luokittelevat Helsingissä ateriointikustannuksen hinnaksi 4,85 euroa/päivä (97 euroa/kk). Kun tähän lisätään vielä vaatetuksesta, kodin tavaroista ja laitteista, vapaa-ajasta ja harrastuksista, terveydestä, hygieniasta ja liikkumisesta kehitysvammaiselle aiheutuvat kustannukset, tuhat euroa kuukaudessa ylittyy helposti.

Kuinka helvetissä tässä kävikään näin? Pienryhmäkodissa asuvan vähäosaisen ihmisen talous meni laskemieni mukaan pakkasen puolelle. Elokuvissa käymiset ja muut kulttuuririennot jäävät tässä tuloluokassa kovin vähäisiksi. Taksimatkojen omavastuuosuus kaksi euroa/matka saattaa osoittautua monelle esteeksi matkustamiselle. Esteettömäksi pyrkivällä yhteiskunnalla suurimmat esteet näyttävät löytyvän vammaisten ja vanhusten talouksista. Merkillinen etuus tuo kansaneläke, kun kansalainen ei edes elä sillä Suomessa.

Poikani asuu toistaiseksi kotona vanhempiensa luona. Hän käy päivittäin kotoa käsin toimintakeskuksessa. Tämä järjestely takaa hänelle paremmat mahdollisuudet olla osallisena yhteiskunnassa ja nauttia sen tarjolla olevista kulttuuripalveluista, omista harrastuksista sekä matkailusta oman perheen kanssa. Tästä lähtien mekin matkustamme vain taksilla.

Helsingin Sote-lautakunnan päätös, jolla lain nojalla kuljetuspalveluun oikeutetuilta vammaisilta ja vanhuksilta poistetaan maksuton HSL-matkakortti, osoittaa vertaansa vailla olevaa raukkamaisuutta. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus osallistua tasavertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan niin, että heidän yksilöllinen avuntarpeensa huomioidaan.

Ihmisarvoisempaa elämää kehitysvammaisille!

Matti Laitinen

MAKSUTON HSL-MATKAKORTTI PALAUTETTAVA HELSINKILÄISILLE VAMMAISILLE JA VANHUKSILLE!
jonkun on tehtävä jotain

#3 Lähtekää mukaan, nyt on aika

23.01.2014 12:42

1. pitää saada 5.000 kannattajakorttia ja siihen pyydän nyt jokaista panostamaan: http://senioritry.123kotisivu.fi/248756167

Tulosta lomake, täytä ja palauta sivulla olevaan osoitteeseen puheenjohtajalle. Mielellään jaa linkkiä ja/tai kerää kortteja. Et sitoudu sillä mihinkään muuhun "ellet" itse halua.

Maassamme on epätasa-arvo kasvussa, vaikka siihen todellakaan ei olisi varaa. Jättisuuret edut, palkat ja eläkkeet ovat epäinhimillisen törkeitä: vrt. http://www.kauppalehti.fi/etusivu/rautaruukin+tammisella+meheva+elakejarjestely/201401608609?utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=boksi&utm_content=Versio1&utm_campaign=Boksi3

Vieras

#4

23.01.2014 13:10

olen samaa mieltä.....

Vieras

#5

23.01.2014 13:21

Jokaisen pitäisi katsoa päätöksen allekirjoittaneet ja heidän puolueensa: nämä ovat pahoja ihmisiä, älkää äänestäkö niitä seuraavissa vaaleissa. Ei kannata äänestää tyhjän äänestäjiäkään. Ei ne kelpaa kunnanvaltuutetuiksi!
Maksuttoman HSL-kortin poistamisen puolesta äänestivät: Anttila Maija, Asko-Seljavaara Sirpa, Mohamed Saido, Muurinen Seija, Tuominen Hannu, Vuorinen Markku.
HSL-kortin säilyttämisen puolesta äänestivät: Brettschneider Gunvor, Hursti Rene, Leppänen Joonas, Malinen Jouko, Rosenholm Marko.
Tyhjiä: Nordström Laura, Vuorjoki Anna.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

23.01.2014 15:45



Vieras

#7

23.01.2014 20:18

Oikeutta vammaisille!
näin o

#8

24.01.2014 11:33

Busseissa saa kuljettaa lastenvaunuja maksutta, riippumatta siitä, istuuko lapsi vaunuissa vai ei. Kerran näin myös huolella pakatut vaunut joissa ei suinkaan pötkötellyt vauva vaan päivän ruokaostokset-ja maksuton matka. Ja sitten niiltä jotka OIKEASTI tarvisivat sitä kyytiä otetaan se pois...

ja sen maksupäätteen voi varmaan saada myös sitten siihen vaunupaikkaan, tai sitten pelkkien vaunujen kuskaamisesta (lapsi istuu penkillä) peritään rahtimaksu.
S.V.

#9 Lisää faktaa pöytään

24.01.2014 14:29

Tämä on tärkeä asia ja huono päätös, se on selvää...mutta ennen kuin allekirjoitan, haluaisin etusivulle enemmän faktaa (esim. yllä mainittuja lukuja ja konkreettisia esimerkkejä, miten tämä päätös vaikuttaa vammaisen ja hänen perheensä elämään) ja vähemmän tällaista "stadin päättäjät ovat dorkia..."-tekstiä. Siis ihan tyhmä päätöshän tuo on, en sitä kiellä ja varmasti tällaiset päätökset pistää vihaksi, mutta minä en ainakaan tiedä haluanko allekirjoittaa päättäjille tarkoitettua adressia, jossa haukutaan heitä dorkiksi. Nimittely ei varmaan johda mihinkään, ehkä paremmin asia valkenee päättäjillekin, kun pöytään isketään faktoja ja konkreettisia esimerkkejä...moni kun ei ymmärrä, miten tärkeä kortti on vammaisille, jos ei pääse läheltä seuraamaan. Mielelläni allekirjoitan ja jaan linkkiä somessa, mutta toivoisin, että etusivun tekstiä vähän siivottaisiin ja täydennettäisiin faktoilla, kiitos!

Vieras

#10

24.01.2014 14:37

Yhteiskunnan on huolehdittava vammaisista ja vanhuksista. Epäinhimillisyys on sairastuneen yhteiskunnan merkki.

Vieras

#11

24.01.2014 15:45

Sain tietää tällaisesta oikeudesta vasta kun luin uutisen oikeuden lopettamisesta, niin että kiitosta vaan pohjois-helsingin sosiaalityöntekijä!
Katja Sallinen

#12 Bummilla sitten

24.01.2014 19:08

Kuinkakohan moni vammaton liikkuu asioille 9 kertaa kuukaudessa? Sillä monet vammaiset ovat nykyään liikkuvaisempia kuin 1800-1900-luvulla. Voivat mennä vammattomien ystävien parissa liikkuen Helsingissä kuin kuka tahansa ihminen. Matkapalvelutakseissa on myös häilyvä palvelu. Viime sunnuntaina kuljettajalla ei ollut aikaa odottaa minun avustajaa, kun oli kiire toiseen asiakkaan luo. Hän jätti. Menin junalla bummilla, koska nyt vasta sain tietää tämä adressin myötä oikeuden menetyksen. Eikä nämä matkapalvelutaksien palvelujen ongelmat ole yhdellä kädellä laskettavissa. Ongelmia on aikaslailla. Pitäisi vaan mennä bummilla ja lähettää lasku sosiaalitoimistoon aina kun saapi rikkeen.

Zoolandia

#13 Lukumäärä?

25.01.2014 14:46

Oletko varma että yhdeksän? Etteikö 18 matkaa per kk! Kelpais mullekin!!

Vieras

#14 Re: Lukumäärä?

25.01.2014 15:44

#13: Zoolandia - Lukumäärä?

Täsmälleen yhdeksän. Matkat loppuivat viime torstaina. Kelpaisiko sinulle myös matkustusoikeuteen liittyvä vaikeavammaisuus?


Vieras

#15

27.01.2014 12:24

On karmivaa, miten kansalaisten lakisääteisetkään oikeudet eivät toteudu ilman kallita erikoistoimenpiteitä. Laillisen oikeuden saaminen on tehty kalliisti ostettavaksi etuoikeudeksi. RR
Votu

#16 Bummilla kuljen

27.01.2014 18:38

Muistakaa kaikki hakea sama määrä taximatkoja sosiaalitoimistosta, kun kuljette julkisilla kuukaudessa.Mulla se ainakin tarkoittaa vähintään 20 matkaa.

Vieras

#17

27.01.2014 19:48

Syrjintää!

Vieras

#18

28.01.2014 04:36

Todella käsittämätön päätös. Jälleen heikompiosaiset joutuu kärsimään.
Helsinkiläinen

#19 Käsittämätöntä ja kallista

28.01.2014 10:39

Liikkuminen julkisilla paikoilla, julkisilla kulkuneuvoilla, ihmisten parissa, pitää yllä vammaisen toimintakykyä ja mielenterveyttä. Tämän mahdollisuuden kieltäminen synnyttää väistämättä uusia ongelmia. Harrastukset ovat vaikeasti vammaiselle ihmiselle erittäin tärkeä osa kuntouttavaa arkea, niiden merkitys on valtava niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin kannalta. Oma-aloitteisen liikkumisen ja arjen aktiivisuuden rajoittaminen kaupungin taholta on käsittämätöntä, kun juuri sen lisäämiseen monet vammaisten tukitoimet tähtäävät!

Maksuttoman joukkoliikenteen poistaminen vammaisilta ei edes saa aikaan säästöjä, koska he joutuvat jatkossa käyttämään kalliimpaa vaihtoehtoa eli taksia niihin matkoihin, jotka aiemmin pystyivät hoitamaan julkisilla. Miksi yhtä asukasryhmää sysitään yksityisautoilua ja kotona istumista kohti, kun muita helsinkiläisiä kehotetaan lisäämään joukkoliikenteen käyttöä ja hyötyliikuntaa?

Toivoisin, että sosiaali- ja terveyslautakunta harkitsisi uudestaan tämän päätöksen mielekkyyttä, sekä taloudelliselta että inhimilliseltä kannalta katsottuna.

Vieras

#20

29.01.2014 18:53

Kaupungille tulee kalliimmaksi kun kaikki vammaiset ajavat sitten kaikki matkansa taksilla viimeiseen matkaan asti.
Katja Sallinen

#21 Re: Lukumäärä?

29.01.2014 22:28

#13: Zoolandia - Lukumäärä?

Koska jätät saapumatta kotiin? Yhdeksän edestakaista matkaa, yhdeksä kertaa jossain käynti, mutta entäs kun tulee  kymmennes käynti?


Vieras

#22

30.01.2014 06:22

Tämä tulee kalliimmaksi kaupungille kuin matkakortti. Ne, jotka tähän asti ovat korttia käyttäneet, ovat säästäneet paljon kaupungin varoja. Nyt he ajavat matkat sitten takseilla!Eikö HSL:stä saisi selville ketkä ovat korttia käyttäneet esim. viimeisten kuukausien ajan? Annettakoon kortti sitten heille. Kaikki eivät korttia käytä koskaan, joten miksi se pitäisi sitten heille antaa turhaan?
Matti Laitinen
Adressin tekijä

#23 Lähetin postia sote-lautakunnan jäsenille. ML

30.01.2014 11:35

Helsingin kaupunki
Sosiaali- ja terveyslautakunta
Kallion virastotalo
Toinen linja 4 A, nh. 1
00530 HELSINKI

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 21.1.2014 kokouksessaan äänin 6–5 kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvioraamin mukaisena sopeuttamistoimenpiteenä sen, että vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain ja sosiaali-huoltolain nojalla kuljetuspalvelua saaville henkilöille annettavien maksuttomien Helsingin seudun liikenteen (HSL) matkakorttien käytöstä luovutaan v. 2014. (02/21.01.2014 Päätöstiedote)

Yhdistyneiden Kansakuntien vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa todetaan mm.: ”Koko väestölle tarkoitetut yhteiset palvelut ja järjestelyt on oltava vammaisten saa-tavissa yhdenvertaisesti muiden kanssa. Niitä on sovitettava vammaisten tarpeisiin. Vammaisille on varmistettava mahdollisimman itsenäinen liikkuminen kohtuulliseen hintaan. Tämä tulee turvata esimerkiksi erilaisten apuvälineiden ja avustajien tuella… Vammaisilla on oikeus osallistua yhteis-kunnan toimintaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.”

Tehty päätös, joka poistaa vammaisilta ihmisiltä oikeuden maksuttomaan joukkoliikenteeseen, on luonteeltaan syrjivä. Se rajoittaa vähävaraisten, vaikeavammaisten ihmisten liikkuvuutta ja näkyvyyttä sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Ei kukaan valitse itse synnynnäistä vammaisuuttaan. Ihmisoikeudet koskevat myös vammaisia ihmisiä. Kuka vaan meistä voi vammautua vakavasti äkillisesti?

Helsingin päättäjät ovat julmia napatessaan vaikeavammaisilta tuplaedun nimissä oikeuden maksuttomaan joukkoliikenteeseen. On epäoikeudenmukaista karsia puolustuskyvyttömien ja niukkaa kansaneläkettä saavien ihmisten etuja. Heidän tulotasonsa (736 €/kk) jää reilusti alle EU:n köyhyysrajan. Suomessa köyhyysraja on 1 080 euroa.

Vaikeasti kehitysvammainen poikani, (Dg: Syndroma Down, s. 1990), on yksi tästä valitusta ja vähätuloisesta vammaiskansasta. Aikuinen poikani tarvitsee ympäri vuorokauden aikuisen ihmisen ohjausta ja valvontaa suoriutuakseen kaikista arjen normaaleista rutiineista. Hän ei kykene liikkumaan itsenäisesti julkisilla liikennevälineillä. Poikani ei osaa lukea ja kirjoittaa. Hän ei myöskään ymmärrä, mitä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätös merkitsee käytännössä hänen koh-dallaan.

Poikani nauttii tavallisen helsinkiläisen tapaan kulttuurista, matkailusta, retkistä luonnossa ja sukulaisilla käymisestä. Pääosin hänen liikkumisensa yhteiskunnassa on tapahtunut julkisilla liikennevälineillä. Tuolloin hänellä on ollut mahdollisuus kohdata itselle ulkopuolista maailmaa ja normaaleiksi luokiteltuja ihmisiä. Samalla normaaleiksi luokitetuilla ihmisillä on tarjoutunut vastaavasti mahdollisuus kohdata vammainen ihminen. Pojalleni on myönnetty ainoastaan yhdeksän yksisuuntaista taksimatkaa kuukaudessa. Taksia on hyödynnetty asioimisissa, joissa julkisen liikenteen käyttö on poikani kannalta ongelmallista. Entä miten toimitaan nyt sen jälkeen, kun kuukauden taksikiintiö on käytetty?

Maksuttoman HSL-matkakortin poistaminen merkitsee poikani kohdalla matkakustannusten mo-ninkertaistumista. Joudumme anomaan tämän vuoksi hänen taksimatkojensa tuplaamista. Tämä taas tarkoittaa käytännössä kaupungille aiheutuvien matkakulukorvausten merkittävää nousua. Päätös tulee HSL-kortin säilyttämistä kalliimmaksi sekä vammaisille ja ikäihmisille että kaupungille, kun matkat pitää tehdä vain taksilla.

Helsingin sote-lautakunnan päätös maksuttoman matkakortin poistamisesta osoittaa vertaansa vailla olevaa raukkamaisuutta. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus osallistua tasavertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan niin, että heidän yksilöllinen avuntarpeensa huomioidaan. Vammaisten osallisuus yhteiskuntaan on myös osallisuutta joukkoliikenteen käytössä. Kunnan velvollisuus on tukea ja edistää vammaisten oikeutta elää ja liikkua sekä elää muiden kanssa ihmisarvoista elämää.

Päätöstä tehdessä ei ole kysytty asukkaiden (helsinkiläisten vammaisten ja vanhusten tai heidän omaistensa) mielipidettä maksuttoman HSL-matkakortin poistamisesta. Kunnallislain 27 § mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan esim. selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätök-sentekoa.

Minä vaadin kehitysvammaisen pojan isänä, että maksuton HSL-kortti otetaan uuteen käsittelyyn Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja että se palautetaan helsinkiläisille vam-maisille ja vanhuksille.

Helsingissä tammikuun 30. päivänä 2014

Matti Laitinen
kehitysvammaisen pojan isä
Netta Tuominen

#24

30.01.2014 18:50

Näillä faktoilla saisi myös oivan yleisönosastokirjoituksen aiheesta, jotta päätös saisi enemmän näkyvyyttä. Käsittämätöntä, millaisessa hiljaisuudessa tällaiset asiat hoidetaan!

Vieras

#25 Re:

31.01.2014 07:11

#24: Netta Tuominen -

Kiitos palautteesta. Voit kopioida tekstin ja levittää sitä. Sekin ajaa eteenpäin tätä asiaa. Yleisönosastolle otetaan vain hyvin lyhyitä. Kirjoitin aiheesta viime vuoden lopulla Hesariin. Lehti julkaisi jutustani varsin kuohitun version. Terveisin Matti Laitinen