Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #32751 Re: Re: Naisen ja miehen avioliiton puolesta.

26.03.2014 20:50

#32750: random - Re: Naisen ja miehen avioliiton puolesta.

Hiv tarttuu n.40kertaa tehokkaammin homoilla kuin heteroilla, kun se suhteutetaan väestöön 3% homoja ja 97%heteroja.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/organisaatio/rakenne/yksikot/seli/verkostokirje/2012/hiv_homomiehilla

 

HIV yhä kansantauti homomiehillä - ehkäisy tarvitsisi uusia otteita

HIV-tartuntoja raportoidaan Suomessa vuosittain 150–200 tapausta, joista suurin osa on saatu seksivälitteisesti. Ennaltaehkäisyn olisikin nojauduttava vahvasti seksuaaliterveysteemoihin.

Pitkään on ajateltu, että HIV ja seksitaudit pysyvät kurissa kun huolehditaan, että nuorilla on riittävät tiedot seksistä, seksitautiriskeistä ja käytössä välineet ehkäisyyn. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. HIV-infektion riski jakautuu väestössä epätasaisesti ja yleisväestön tartunnan riski on todellisuudessa hyvin vähäinen. Sen sijaan usealla vähemmistöön kuuluvalla väestöryhmällä on muita korkeampi riski saada tartunta.
HIV-infektio on krooninen tauti

Erityisesti homomiesten – tai laajemmin miestenvälistä seksiä harjoittavien miesten eli MSM-miesten – keskuudessa HIV on suoranainen kansantauti. Tämän vahvistavat useat viime vuosien tutkimukset, joissa on todettu HIV-infektion yhä olevan koko Euroopassa, myös Suomessa, MSM-ryhmässä yleinen (ks. taulukko). Suomessa eri tutkimukset osoittavat, että esiintyvyys on 2–4 % MSM-ryhmässä. Euroopassa uusien tapausten määrä tässä ryhmässä on pikemminkin kasvussa kuin laskussa ja tartunnan yleisyys monessa maassa lähentelee tai ylittää 10 %.

Euroopassa epidemian alkuaikoina ennen kuin taudista edes tiedettiin mitään, HIV-infektio pääsi leviämään laajasti MSM-ryhmään kymmeniä vuosia kestävän oireettomuutensa ja peräaukkoyhdyntään liittyvän korkeamman tartuttavuutensa takia. Koska infektio on krooninen ja sen hoito on nykyään onneksi erinomaista, esiintyvyys homomiesten keskuudessa tulee pysymään korkeana vuosikymmenien ajan.



* Elää avoimesti MSM-miehenä. Lähde: EMIS-kyselytutkimus, ennakkotiedot; ECDC
HIV-infektion ehkäisyyn käytettävät voimavarat tulisi kohdistaa erityisryhmiin

MSM-ryhmä on merkittävä vähemmistö Suomen väestössä (arviolta 2–5 % miesväestöstä) ja myös tämän ryhmän terveyteen pitäisi kiinnittää riittävästi huomiota. HIV-infektioiden aiheuttamasta yhteiskunnallisesta kokonaistautitaakasta Suomessa erittäin merkittävä osa kohdistuu MSM-ryhmään.

Suomessa MSM-ehkäisyyn käytettävät resurssit ovat kokonaistautitaakkaan suhteutettuna suorastaan häkellyttävän vähäisiä. Jos tautitaakkaa halutaan tulevaisuudessa vähentää, HIV-ehkäisyyn käytettävät voimavarat olisi pikemminkin kohdistettava MSM-ryhmään kuin luotettava siihen, että yleinen, pääosin heteroseksikeskeinen seksuaaliterveystyö riittää. Tämä vaatii oikeasti kohderyhmäkeskeistä työtapaa, jossa varmasti on haastetta seksuaaliterveystyötä tekeville.

Erityisesti nuorten seksuaali-identiteettiään hakevien valistukseen tulisi panostaa, tuoden avoimesti esille MSM-ryhmälle oleellista informaatiota.

Kirjoittaja:

Mika Salminen
Virologian yksikön päällikkö, THL
puh. 029 524 8454
etunimi.sukunimi@thl.fi