IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Tarmo Leikas VAPO Oy
Vieras

/ #111 Vesien kuormituksesta

07.10.2010 19:26

Mikäli haluat vesien tilan todella parantuvan, kiinnitä huomiota niihin todellisiin kuormittajiin, eikä turvetuotantoon.
Turvetuotannon kuormitukset ovat tiukassa seurannassa ja ne voidaan nykyisin etukäteenkin laskea suhteellisen luotettavasti (mitattu ja puhdistusta kehitetty yli 30 vuotta)
Muitten kuormittajien osalta tilanne on lähinnä kyseenalainen. Hämmästyttää todella millaisia vuodatuksia on lehdissä ja netissä ilman mitään tietoa asioista.
Tällaisen kirjoittelun ymmärtää kyllä jollekkin "lääninriitelijälle",jota innostaa lähinnä julkisuudenkipeys, mutta ihmetyttää kyllä sellaisten henkilöitten vuodatukset joiden aikaisemman toiminnan on olettanut jollain tavalla perustuvan mitattavissa ja laskettavissa oleviin tosiasioihin.

Nimittäin sellaisia asioita, mitkä voidaan mitata ja laskea ei kannata eikä voi ratkoa enemmistöpäätöksillä. Valitettavasti hyvin useat kyllä luulevat vieläkin niin että tällainenkin tosiasia muuttuu toiseksi äänestämällä ja politikoimalla.

Hyvänä esimerkkinä on Pien-Saimaan työryhmän tulos missä selvitetiin Pien-Saimaan kuormitus. Siinäkin oli pari vuosikymmentä käyty samanlaista kalabaliikkia Suursuon turvetyömaasta. Mutta selvityksen jälkeen osoittautui; yllätys, yllätys: turvetuotannon osuus oli käytännössä mitätön. Sama tilanne on myös Kyyvedessä, Puulassa, Rauhajärvessä yms. Kyllä se kuormitus tulee muualta. Selvitys olisi hyvä aloittaa näiden vesien osalta mahdollisimman pian, jotta tämä hölynpöly loppuisi.
Koska ei siitä maakunnallemme ole mitään etua,jos tällaista disinformaatiota levitetään ympäriinsä, jopa maakunnan valtalehden toimesta.
Tiedän, tiedän: kun minä olin lapsi vedet olivat niiiiin puhtaita jne....
Alla osoite Pien- Saimaan tapauksesta.
Kuuluin valvontaryhmään ko. projektissa, ja turvetuotannon vesiensuojelun kehittämisen työpajaan jäsenenä.
Tosin siinä nyt ei paljon työtä ollut kun siellä oli kaksi työmaata, joilla oli selvät tiedot kuormituksista ja parantamissuunnitelmat valmiina. Muilla maankäyttäjillä oli asiat vähän heikommin, ei tietoa kuormituksista mm.
Sosittelisin samaa, jos tarvetta tuntuu olevan
Tarmo Leikas suunnitteluinsinööri VAPO Oy
http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/01/pien-saimaa_karsii_eniten_maataloudesta_1369245.html?origin=rss