LukiMat-palvelun ja Ekapelin rahoitus turvattava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Lukimat-palvelu ja Ekapeli käytössämme syksylläkin

2015-07-17 09:48:38

Hei kaikki LukiMat-adressin allekirjoittajat!

Niilo Mäki Instituutti on julkaissut LukiMatin sivustoilla seuraavan uutisen:

Niilo Mäki -säätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat neuvotteluissaan sopineet, että LukiMat-palvelun kehittämistä ja ylläpitoa jatketaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vuoden 2015 loppuun saakka. Vuodenvaihteen jälkeen palvelun ylläpito tullaan järjestämään muulla rahoituksella. Rahoitusvaihtoehtojen selvittämistä jatketaan syksyn aikana.

Adressin laatijana on upeaa huomata, kuinka tärkeäksi LukiMat-palvelu on koettu. Olen ylpeä hienoista ja asiallisista kommenteista ja kaikista allekirjoituksista. Syksyyn lähdetään nyt siinä mielessä luottavaisin mielin, että LukiMat-palvelu on edelleenkin kaikkien oppilaiden saatavana, kun koulut alkavat. Tästä kiitos Niilo Mäki Instituutille, OKM:lle, kaikille adressin allekirjoittajille ja julkisuudessa LukiMat-palvelun puolesta puhujille.

En sulje kuitenkaan adressia, vaan keskeneräisessä tilanteessa jätän sen toistaiseksi avoimeksi.  Sinne kannattaa siis edelleenkin allekirjoittaa.  LukiMatin kohtaloa ei ole vieläkään ratkaistu kuin väliaikaisesti. Uusi allekirjoitus on siis edelleenkin kannanotto LukiMat-palvelun jatkumisen puolesta. Allekirjoituksellesi kerrot, että arvostat palvelua ja haluat sen jatkuvan.

Oikein hyvää loppukesää kaikille!


Maarit Sorjonen, erityisopettaja

Verkkouutinen OKM:n sivuilla

2015-05-29 17:29:58

Hei kaikki adressin allekirjoittajat!

Tässä OKM:n sivuille tänään ilmestynyt hieno uutinen:

________________________________________________

LukiMat-palvelun tulevaisuus pitää turvata

 

29-05-2015

Niilo Mäki -säätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat vuonna 2006 tehneet sopimuksen tietokonevälitteisen peruslukutaidon sekä matematiikan oppimisvaikeuksien oppimis- ja arviointiympäristön (LukiMat) kehittämisestä. Säätiö on saanut ministeriöltä rahoitusta hankkeeseen. Kehittämishanke on käynnistetty ja sen toiminta vakiinnutettu OKM:n rahoituksen turvin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Niilo Mäki -säätiö käyvät neuvotteluja sitä, miten LukiMat-palvelun ylläpito käytännössä tullaan jatkossa järjestämään.

Lisätietoja:
johtaja Aki Tornberg (OKM), puh. 02953 30316
Niilo Mäki -Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala, puh. 050 441 4043
 ________________________________________________
 
Tuhannet kiitokset kaikille adressin allekirjoittajille!
 
Adressia ei tässä vaiheessa suljeta. Sinne kerätään edelleenkin allekirjoituksia.
 
 
 

Maarit Sorjonen, erityisopettaja

Tässä tietoa rahoitusperusteista, Helsingin Sanomat 22.5.2015

2015-05-26 11:50:38

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ei jatka Suomen alakouluissa paljon käytetyn LukiMat-palvelun rahoitusta. Päätös tarkoittaa lukimat.fi-verkkopalvelun ja sen sisältämien harjoitusten ja arviointimenetelmien teknisen ylläpidon ja käyttäjätuen loppumista kesäkuussa.

Palvelu on noussut vuonna 2007 tapahtuneen lanseerauksen jälkeen merkittäväksi apukeinoksi lukemisen ja matematiikan perustaitojen opettamisessa. Esimerkiksi Ekapelillä harjoitteli jopa 20 000 lasta päivässä luku- ja laskutaitojen oppimista eri puolella Suomea. Erityisesti oppimisvaikeuksista kärsivät lapset ovat hyötyneet palvelusta.

"Harmittaa, että rahoitusta ei saatu järjestettyä", sanoo toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala Niilo Mäki Instituutista, joka on kehittänyt LukiMat-palvelun yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa.

 

Latvalan mukaan ministeriön perustelu rahoituksen lopettamiselle oli, että ylläpitoon myönnettävään rahaan ei ole sopivaa "rahoitusmomenttia".

"Haimme kehitysrahaa, mutta ministeriöstä sanottiin, että kehitykseen ei ole enää rahaa. Viimeiset kolme vuotta olemme käytännössä ylläpitäneet palvelua ja kehittäneet sitä pienimuotoisesti eteenpäin esimerkiksi tablettiversion osalta. Pelkkään ylläpitoon ei kuulemma ole rahoitusmomenttia, ja sen vuoksi rahoitusta ei voida myöntää", Latvala sanoo.

Tapauksesta jää väkisin käsitys melkoisesta ristiriidasta puheiden ja todellisuuden välillä. Tietotekniikan käyttöä opetuksessa pitäisi edistää ja lisätä, ja kun kouluille on tarjolla suosittu ja ilmainen palvelu, sen rahoitus lopetetaan.

"Tätä olemme hämmästelleet", sanoo Latvala. Vielä suuremman ristiriidasta tekee Latvalan mukaan se, että LukiMat-palvelu on auttanut nimenomaan niitä, joilla on vaikeuksia oppia lukemaan tai oppia matematiikan aivan perusalkeita – taitoja, joita ilman yhteiskunnassa ei yksinkertaisesti pärjää.

"Ennaltaehkäisevä panos on rahallisesti paljon pienempi kuin se, jos syrjäytymiskehitys pääsee käyntiin ja siihen puututaan vasta myöhemmin", sanoo Latvala.

Opettajat ovat palvelun loppumisesta huolissaan. Suomen erityiskasvatuksen liiton puheenjohtaja Päivi Juntti pitää rahoituksen loppumista ”erittäin valitettavana”.

"En pysty nimeämään vastaavaa kuntouttavaa ja näin motivoivaa ohjelmistoa. Palvelu on vahvasti tutkimustietoon nojaava, ja sitä on käyty esittelemässä ulkomailla asti", sanoo Juntti.

Juntin mukaan opettajat ovat pitäneet ohjelmasta valtavasti, sillä palvelu motivoi ja vaikeutuu lapsen oppimistason mukaan. Lisäksi palvelussa on erinomaista arviointimateriaalia opettajille sekä omaa materiaalia huoltajille.

"Kodin ja koulun välinen yhteistyö on oppimisen kannalta tärkeää, ja palvelussa on lisäksi materiaalia myös niille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Palvelu on kaiken kaikkiaan erinomaisesti tehty, ja on valtava sääli, jos se loppuu", Juntti sanoo.

15 000 jäsenen Alakoulun aarreaitta -Facebook-ryhmässä LukiMatin rahoituksen loppuminen on ollut tämän viikon puheenaihe. Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten ja opiskelijoiden ryhmässä hankitaan nyt allekirjoituksia päättäjille lähetettävään kirjeeseen.

"Oppimisvalmiuksiltaan yhä heterogeenisimmiksi muuttuvissa opetusryhmissä kaikki opetusta, oppimista sekä arviointia tukeva materiaali on äärimmäisen arvokasta. Ilmaisena palveluna LukiMat on toiminut valtakunnallisena tasa-arvoisuutta lisäävänä palveluna sekä tavoittanut nekin suomalaiset lapset, joilla ei maksulliseen palveluun välttämättä olisi mahdollisuutta", kirjeessä sanotaan.

Erityisopettaja Maarit Sorjonen on lisäksi perustanut nettiadressin palvelun rahoituksen turvaamiseksi. Sen on allekirjoittanut lähes 3 700 ihmistä.

Myös vanhemmat ovat heränneet kyselemään palvelun loppumisesta, sanoo Niilo Mäki Instituutin Latvala.

"Kaikilla on epätietoisuutta, kuinka palvelun käy ja kuinka syksyä suunnitellaan."

Latvalan mukaan palvelun käyttäjätuki ja tekninen varmistus jatkuu kesäkuun ajan, mutta jos OKM ei muuta rahoituspäätöstään tai jos rahoitusta ei löydy muualta, loppuu kaikki tuki kesäkuun lopussa.

"Sen jälkeen ei ole enää täyttä takuuta, että harjoitukset toimivat esimerkiksi uusissa käyttöjärjestelmissä, emmekä voi enää vastata käyttäjien lähettämiin kysymyksiin."

Pelkästään Ekapeliin liittyvistä kysymyksistä on tehty vuosittain 10 000 yhteydenottoa, sanoo Latvala.

"Vaikka palvelu on pyritty rakentaa mahdollisimman helpoksi, aina on kysymyksiä, jotka kaipaavat vastauksia. LukiMatin kautta on tullut myös muihin asioihin liittyviä kysymyksiä, joihin vastaamisessa on hyödynnetty instituutin kymmeniä huippututkijoita."

OKM on ollut LukiMatin rahoittaja alusta asti. Latvalan mukaan ministeriö on aina suhtautunut palveluun hyvin myönteisesti ja korostanut palvelun merkitystä.

"Harmittaa tämänkin takia, että rahoitusta ei saatu enää järjestymään."

Latvalan mukaan neuvotteluja ministeriön kanssa pyritään jatkamaan vielä kun uusi opetusministeri on valittu, mutta instituutti miettii myös muita vaihtoehtoja.

"Elimme koko ajan siinä uskossa, että rahoitus OKM:n kautta järjestyy, sillä keskusteluja käytiin useamman vuoden ajan. Tämän takia rahoituksen loppuminen iski niin kovasti."

HS ei perjantaina tavoittanut opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.


Maarit Sorjonen, erityisopettaja

Tiedote 2: jatkattehan allekirjoittamista

2015-05-26 08:34:48


27.5.2015 Tiedote 2


Tämän tiedotuksen kirjoittamishetkellä LukiMat-palvelun rahoituksen turvaamiseksi tehty adressi on kerännyt jo lähes 6000 allekirjoitusta. Olen myös ilahtunut monista todella oikeaan osuvista ja oivaltavista kommenteista, joita olette liittäneet adressiin. Keskustelu ja kommentointi on myös pysynyt asiallisena, mikä erityisesti ilahduttaa minua.


LukiMat-palvelun jatkorahoituksen päättyminen on ehtinyt myös kerätä julkisuutta ja käynnistänyt sosiaalisessa mediassa paljon keskustelua esimerkiksi siitä, millä tavoin LukiMat-palvelu tulisi tästä eteenpäin rahoittaa. On hyvä, että asiasta syntyy keskustelua.


Itse olen kuitenkin päättänyt, että pitäydyn julkisessa keskustelussa ensisijaisesti pedagogisissa kysymyksissä. Jos haluatte vastauksia esimerkiksi OKM:n päätöksen perusteluihin, LukiMat-palvelun mahdolliseen jatkorahoitukseen, palvelun vuosittaisiin kustannuksiin tai LukiMat-hankkeessa työskentelevien työntekijöiden määrään, kannattaa seurata Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtajan Juha-Matti Latvalan virallisia tiedonantoja ja hänen antamiaan haastatteluja sekä hakea tietoja LukiMatin nettisivuilta. Lisäksi näistä asioista voi suoraan olla yhteydessä Juha-Matti Latvalaan.

Tässä vielä hänen yhteystietonsa:
Juha-Matti Latvala
puh. 050 441 4043
juha-matti.latvala@nmi.fi


Yritän kuitenkin itsekin liittää tähän adressiin Juha-Matti Latvalan haastatteluja ja hänen antamiaan tiedotteita, niin että adressin allekirjoittajat pysyisivät mahdollisimman hyvin tilanteen tasalla.


Minulta on myös kysytty, onko adressista hyötyä ja kannattaako sitä allekirjoittaa, kun OKM:stä on tullut päätös rahoituksen lopettamisesta. On myös kysytty, mitä adressin allekirjoittaja ajaa takaa ja mihin tai kenelle adressi on osoitettu.


Adressi laitettiin alkuun tilanteessa, jossa Opetus-ja kulttuuriministeriöstä ei ollut vielä tullut kielteistä päätöstä LukiMat-palvelun jatkorahoituksesta. Kielteisen päätöksen jälkeen adressi tietysti hieman muuttaa luonnettaan. Kiteytän tavoitteeni näin:


Tämän adressiin tavoitteena on kiinnittää EkaPelin käyttäjien ja muiden kansalaisten, poliittisten päättäjien ja muiden rahoitustahojen huomio syntyneeseen tilanteeseen. Tärkeimpänä tavoitteena on olla vaikuttamassa siihen, että LukiMat-palvelu voisi tavalla tai toisella jatkua. En voi ajatella sitä tilannetta, että Lukimat-palvelua ei enää olisi. Luotan myös Juha-Matti Latvalan toimintaan, kun hän tekee parhaansa päästäkseen eteenpäin syntyneessä tilanteessa. Joka tapauksessa adressin tekijänä ajattelen, että Opetus-ja kulttuuriministeriön tulisi vielä uudestaan arvioida tekemänsä päätöksen järkevyyttä.


Adressin allekirjoittamista kannattaa edelleen ehdottomasti jatkaa. Uutinen LukiMat-palvelun jatkorahoituksen päättymisestä ei ole tavoittanut läheskään kaikkia suomalaisia. Jo nykyisillä allekirjoitusmäärillä voi olla kuitenkin selkeästi vaikutusta asioiden kulkuun.


Lupaan ilmoittaa hyvissä ajoin adressin sulkemisesta ja siten antaa aikaa ja mahdollisuus allekirjoittaa adressi vielä ihan viime hetkelläkin. Kerron myös tarkasti, mille tahoille luovutan adressin.


Kerrottehan adressista eteenpäin!

 

 


Maarit Sorjonen, erityisopettaja

Tiedote rahoituksen päättymisestä 20.5.2015

2015-05-20 18:21:32

Ekapelien ja LukiMat-palvelun rahoitus päättyy

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei myönnä Suomessa paljon käytetyn LukiMat-palvelun ylläpitoon jatkorahoitusta. Tämä tarkoittaa www.lukimat.fi -verkkopalvelun sekä sen sisältämien arviointi- ja harjoitusmenetelmien teknisen ylläpidon ja käyttäjätuen loppumista kesäkuussa.

LukiMat-palvelua on kehitetty opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuodesta 2007 ja se on 8 vuoden aikana noussut merkittäväksi välineeksi lukemisen ja matematiikan perustaitojen tukemisessa esi- ja alkuopetuksessa. Maksuttomana palveluna se edisti koulutuksellista tasa-arvoisuutta. Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän yliopiston yhdessä kehittämässä palvelussa on lukemisen ja matematiikan taitojen oppimiseen ja tukemiseen tietopalvelu, arviointimenetelmät taitojen kehittymisen seurantaan sekä tutkittuja menetelmiä luku- ja laskutaitojen harjoittamiseen. Suuren suosion palvelussa ovat saaneet harjoitusmenetelmät, kuten Ekapeli, Ekapeli-matikka, Neure ja Numerorata. Muun muassa Ekapelillä harjoitteli jopa 20 000 lasta päivässä luku- ja laskutaitojen oppimista eri puolella Suomea.

Palvelun rahoitus päättyy kesäkuussa 2015, jonka jälkeen käyttäjille ei ole enää tarjolla käyttäjätukea ja nykyisten harjoitusmenetelmien toimivuutta ei voida enää taata muuttuvissa teknisissä ympäristöissä. Menetelmien valtakunnallinen jakelu ja tuki Suomessa päättyy toistaiseksi.

Palvelun päättyminen koskee arvioilta noin 300 000-400 000 LukiMatin palveluita käyttänyttä suomalaista lasta ja nuorta sekä heidän opettajiaan ja vanhempiaan.

Lisätietoja:
Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala
050-441 4043
juha-matti.latvala@nmi.fi

______________________________________________________________________________________________

Tässä siis kokonaisuudessaan NMI:n toiminnanjohtajan Juha-Matti Latvalan lehdistötiedote.

Tästä jatkamme nyt eteen päin. Ekapelin jatkuminen on turvattava tavalla tai toisella.

Jokainen allekirjoitus on tärkeä.

Toivon, että kertoisit asiasta eteen päin, että asia saisi mahdollisimman laajasti julkisuutta.

 

Kiitos, että olet tukea tarvitsevan lapsen hyvin tärkeällä asialla.


Maarit Sorjonen, erityisopettajaJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.