Vetoomus Töölönlahden rantojen nykyluonnon säilyttämiseksi

Ota yhteyttä adressin tekijään

Muistakaa että materiaali adressin yhteydessä päivittyy

2020-06-24 10:21:52

Hei kaikki,

 

vielä sen verran häiriköin kaikkia adressin allekirjoittaneita, ja niitä jotka ovat siinä yhteydessä antaneet sähköpostiosoitteensa (se on vain minun näkyvilläni), että adressin yhteyteen on päivittynyt, ja tulee päivittymään materiaalia (ja vähän kuviakin). Itse adressihan ei luonnollisesti muutu miksikään. Kaikki materiaali löytyy tällä hetkellä kohdasta "Tiedotteet." Tämä on viimeinen muistutus, seuraavia ei tule. :-)

 

Jos siis haluaa itse seurata missä mennään  - tai (toivottavasti) innostaa muitakin mukaan - kampanjassa suojella Töölönlahti ja sen luonto nykyisellään, kannattaa käydä ainakin silloin tällöin katsomassa mitä siinä maailmassa on tapahtunut.

 

Tiedotteissa on jo muun muassa linkkejä erilaisiin hyviin lehtikirjoituksiin siitä miksi Töölönlahtea, tai viheralueita yleensäkin, pitäisi suojella ja edistää, varsinkin juuri tällä hetkellä; pohdintoja siitä miksi ulkopaikkakuntalaisetkin näyttäisivät haluavan Töölönlahden säilyvän (onko se jo melkein "kansallismaisema"?); karuimpia suunnitelmia "alueen uudistamiseksi", jotka voisivat tuhota sen kokonaan (kannattaa tsekata laajalti kuvitetut suunnitelmat, ovat jo melkeinpä mielenkiintoisen JÄRKYTTÄVIÄ!); sekä alustavaa pohdintaa voisiko esimerkiksi suojellun kaupunkipuiston asema - jotkut kansalaistahot ajavat jo kaupunkipuiston perustamista Helsinkiin, mutta kaupungin pitää itse sellaisen perustamista hakea, ja se on ilmeisesti ollut siihen hyvin haluton -  olla myös lahden pelastus.

 

Jatkossa ainakin omissa toiveissani olisi esimerkiksi valokuvien kerääminen jotakin kautta (ehkä jopa valokuvakilpailu?) ihmisiltä kaikista niistä lukuisista erilaisista syistä miksi Töölönlahti on juuri nykytilassaan niin rakastettava, ja miksi se pitää säilyttää   - sekä ihmisten itsensä kertomien (joskus hyvin henkilökohtaistenkin) syiden kokoaminen ja tuominen esiin siitä mistä syystä juuri he pitävät alueesta niin paljon, eivätkä halua siihen koskettavan sen enempää kuin omaan olohuoneeseensa. Jos näitä ideoiden"ituja" kehitellään lisää, siitäkin kerrotaan varmasti jatkossa Tiedotteissa.

 

Mutta, jos jaksatte, seuratkaa siis jatkossakin niitä adressin yhteydessä olevia Tiedotteita - ja vinkatkaa mahdollisesti muillekin!  :-o

 

Nyt, häiriötä pahoitellen, mahdollisimman hyvää kesää kaikille! :-)

 

  T.Jari L.

 

PS Voi olla että jossakin vaiheessa pitää luoda jonkinlainen sähköpostiryhmä, tai keskustelupalsta, niille jotka ovat erityisen kiinnostuneita siitä missä kampanjassa Töölönlahden nykytilan pysyväksi suojelemiseksi mennään. Tai jopa halukkaita osallstumaan siihen  - hyvin pienillä tai sitten suuremmilla tavoilla, omista haluista ja omasta tilanteesta riippuen.

 

Mutta siihen pitänee palata lähiaikoina - ja voitte ilmaista jo nyt yksityisesti minulle adressi-sivujen viestitoiminnon kautta mitä mieltä olette, tarvitaanko jotain sähköpostilistaa tai keskustelupalstaa vai ei.


Jari Lanki

Tästäkö Töölönlahden pelastus..?

2020-06-24 09:23:12

Yksi tärkeä mahdollisuus mahdollisuus Töölönlahden turvaamiseksi..?

 

https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/puistot/kaupunkipuisto/

 

Eli lyhyt versio; voisiko kansallisesti määritellyn kaupunkipuiston aseman hakeminen tietyille, toivottavasti mahdollisimman monille, viher- ja luonto-alueille Helsingissä turvata samalla myös Töölönlahden..? :-o  -Kuulostaisi hienolta! :-D

 

Mutta mikäli asiaan (toistaiseksi) vielä perehtymättä oikein käsitin, Helsingin hallinto kuitenkin vastustaa nykyisellään kyseisen kaupunkipuisto-statuksen hakemista millekään alueille Helsingissä  - ja kaupungin taas pitää sitä itse hakea Ympäristöministeriöltä, kukaan muu ei voi sitä tehdä.

 

Joten näyttää että kansalaisten painostusta tarvittaisiin silloin jatkossa entistäkin enemmän  -  jos päädyttäisiin siihen että juuri tälläinen hanke haluttaisiin läpi, myös Töölönlahden suojaksi. :-o

 

Mutta, ei hätää  - kunnallisvaalit ovat sopivasti jo alle vuoden päästä. Joten juuri nyt on kansalaisten oikea aika alkaa nostaa kissa pöydälle. Ja kertoa päättäjille, nykyisille ja tuleville, mitä asioita haluaa kaupungissaan edistettävän  - tai suojeltavan, kuten Töölönlahden nykytilaa. :-)  

 

Ken jaksaa, tutustukoon kansallispuisto-materiaaliin linkin alla  - täällä varmasti riittää kaupungistaan kiinnostuneita ihmisiä.

 


Jari Lanki

Töölönlahden merkitys ulkopaikkakuntalaisille ?

2020-06-23 15:06:45

Hei kaikki,

 

kiinnitin tässä ohimennen eilen äkkiä huomiota siihen miten yllättävän moni adressin allekirjoittaneista on Helsingin ulkopuolelta. Se on hieman odottamatonta tässä alkuvaiheessa, ainakin minulle. MItä siitä sitten voisi (ehkä) päätellä..?

 

Että ehkä Töölönlahti nykyisellään ei ole enää pelkästään helsinkiläisten maisema, vaan jo jonkinasteinen "kansallismaisema". Että sitä ja sen kauniita näkymiä arvostetaan monien ihmisten keskuudessa, ei pelkästään Helsingissä vaan muuallakin  -koska se on laajalti tunnettu. Kenties sitä pidetään edustavana malliesimerkkinä  - jos vähän liioittelee, jopa esikuvana? -  siitä miten ainutkertaisesti suomalaiset kaupungit yleisemminkin osaavat parhaimmillaan yhdistää kaupunkia ja luontoa.

 

Ja kyllähän niillä maisemilla varmasti on laajempaakin merkitystä ihmisille Suomessa. Itse ainakin esimerkiksi muistan vieläkin ala-asteemme ensimmäisen oikean luokkaretken, Helsinkiin  - ja miten se alkoi nimenomaan Töölönlahdelta!

 

Ja ovathan lahden maisemat aika ainutlaatuiset  - yhdistäen (joskus erikoisellakin) tavalla kaupunkia, puistoa, ja 'kesyttämätöntä" luontoa, samassa "kuvassa". -Ja eivätkös vain kaupungin rakennukset, ja vaikka Finlandia-talo, Kansallismuseon torni, tai Oopperatalokin näytä vielä tavallistakin paljon paremmilta ruovikoiden takaa nähtynä..? :-)

 

KUVA_adressiin_maisemia2_kesäk_2020.JPG

 

 

KUVA_adressiin_maisemia4_kesäk_2020.JPG

 

KUVA_adressiin_maisemia161.JPG

 

Töölönrannan hienoja salava-kujia, jonka puiden mahdollisesta karsimisesta on päätetty ainakin toistaiseksi tehdä ympäristöselvitys

 

KUVA_adressiin_maisemia1_kesäk_2020_käännetty.JPG

 

 

PS itse rakastan myös modernia arkkitehtuuria, jopa neuvostotyylistä  - nimim. "Merihaka on hienoin!" Mutta ymmärrän että kaikki eivät jaa sellaisia  vinksahtaneita näkemyksiä, vaan arvostavat enemmän esimerkiksi koskematonta luontoa   - joten säästin tämän kuvan viimeiseksi vain samanmielisille, (mielestäni) kaupungin ja luonnon hienosta yhteydestä Helsingissä. :-)

 

KUVA_adressiin_maisemia15_kesäk_20201.JPG

 

 


Jari Lanki

Jälkihuomautus viheralueiden merkitykseen

2020-06-22 11:35:23

juhannuskuva_adressiin_pieni_1.JPG

PS Riippumatta siitä mitä mieltä on itse mistäkin aktiviteetista, vaikkapa juuri kuvassa näkyvästä kalastamisesta, on selvää että Töölönlahdella on nykyisellään sen monipuolisuuden takia  -johon uskaltaisi väittää sen luonnon kuuluvan erottamattoman olennaisena osana - mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia, mitä erilaisimmille ihmisille. Joten lienee myös helppoa löytää lukemattomia ihmisiä jotka eivät halua että Töölönlahteen kosketaan, siitä mitä se on juuri nyt.

 

Ja jotka haluavat sen säilyvän tälläisenä, eli siis väittäisin että hyvin ainutlaatuisena, myös jälkipolville.

 

Etsikää siis heitä käsiinne lähipiiristänne  - ja pyytäkää vaikka allekirjoittamaan tämä adressi! :-)

 

Muistuttakaa että pelissä nyky-Töölönlahden säilyttämisessä ovat esimerkiksi myös niin monien ihmisten suosimat lenkkimaastot  - sitä ei kovin moni tule ajatelleeksi, ennen kuin on liian myöhäistä. Uskaltaisin arvailla että kovin monet tuskin tykkäisivät lenkkeillä yhtä paljon etenkään raskaan työpäivän tai työviikon päätteeksi betonikanjonissa. tai muutaman irtopuun reunustamana...

 

PPS Kuvassa muuten siis muutaman päivän takaisen juhannusyön rauhaisaa taikaa lahden pohjoispäässä.

 

Ei, anteeksi, eteläpäässä  - ilmansuunnat menevät sekaisin! :-)


Jari Lanki

Viheralueiden merkityksestä

2020-06-22 09:53:05

Hei kaikille,

 

tässä hyvä ja tiivis puheenvuoro siitä miksi kaupungin viheralueet  - eli siis myös tämän hetken Töölönlahti - ovat niin tärkeitä säilyttää;

 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006544099.html

 

Ja kuten kirjoituksessakin vihjataan, korona-aika (ja osin myös ilmastonmuutos) ovat varmasti lisänneet monelle vaikkapa juuri Töölönlahden kaltaisten alueiden arvostusta, suorastaan korvaamattomuuttakin    - kun ihmisten on joko pakko, tai he osin jopa itse haluavat, entistä enemmän pysytellä oman lähiseutunsa puitteissa, sen sijaan että matkustaisivat kauemmas.

 

... Uskoisinkin ainakin itse että juuri NYT on oikea aika vaatia Töölönlahden pysyvää rauhoittamista, meille kaikille kansalaisille! :-)

 

Töölönlahden nykyrannat voisivat tietysti olla myös osa paljon laajempaa viheralueiden verkostoa Helsingissä, ja pääkaupunkiseudulla, joka tarjoaisi (tuloista ja autosta riippumatta) suurille määrille ihmisille mahdollisuuden liikkua jatkuvasti luonnossa tai viheralueilla lähellä kotiaan. - Mutta se onkin sitten jo aivan toinen asia ajettavaksi, jos joku sitä haluaa ajaa, eikä mahdu enää tämän rajoitetumman adressin puitteisiin.


Jari Lanki

Tekninen huomautus viestinnästä

2020-06-20 00:46:43

Vielä tekninen huomautus, näköjään käytännön tarpeesta; nimittäin jos ja kun joku lähettää minulle viestiä adressia koskien sivuston kautta, en pysty vastaamaan viestiin muille kuin niille jotka ovat allekirjoittaneet adressin. - Sillä jostakin neronleimauksesta"Viestit" -toiminnosta näillä sivustoilla on jätetty minkäänlainen "Vastaa"-toiminto pois (siis edelleen muille kuin adressin allekirjoittaneille).  :-)

 

Teknologia on joskus mainiota...

 

Mutta tämä ei tarkoita ettei kaikkia viestejä lueta. Kaikki palaute otetaan vastaan! 


Jari Lanki

(Lintu)elämää Töölönlahdella

2020-06-19 11:15:50

Hei kaikki,

 

sinällään ekologisen kaupunkijuhannuksen kunniaksi - joka monilla Suomessa on varmaan tällä hetkellä edessä, koronatilanteesta johtuen -  ajattelin laittaa vielä ikään kuin loppulauselmana ennen maan lopullista hiljentymistä pari kuvaa eiliseltä Töölönlahdelta. 

 

Kävin nimittäin eilen Töölönlahdella myös lyhyesti kameran kanssa - ihan vain testatakseni pikaisesti mitä lintuja sieltä voisi saada kameran putkellä "haaviin" lyhyellä seisoskelulla. Kutsutaan sitä vaikka "tieteelliseksi kokeeksi"... :-)

 

Ja tulihan siellä erilaisia lintuja vastaan. Jo ihan yhteensä ehkä vartin-kahdenkymmenen minuutin seisoskelulla kahdessa eri paikassa, vähän eri aikaan (toivon vain että en olisi mennyt sinne niin myöhään illalla, eri lintuja olisi ollut ehkä enemmänkin).

 

Esimerkiksi näitä kavereita näkyi; 

 

KUVA_linnuista_adressiin_1_kesäk_20202.JPG

 

Eli hienoja kuparihuppuisia haapanoita...KUVA_linnuista_adressiin_2_kesäk_2020.JPG  

 

 

 

  ... Samaten kuin Töölönlahden Torpedoja, eli silkkiuikkuja.

 

 

Nokikana puolestaan oli valitettavasti tänään liian kaukana kameralle... (Kyllä, se on se pieni piste kuvassa vasemmalla alhaalla  - se ei ole roska, muistin puhdistaa kameran linssin);KUVA_linnuista_adressiin_3_kesäk_2020.JPG

 

 

Ja sitten oli tietysti vielä komea kyhmyjoutsen. Joka on kai jo lähestulkoon Töölönlahden symboli, monelle sen kävelyreiteillä ulkoilevalle ihmiselle -samaten kuin monelle vierailevalle ulkomaalaisellekin, joita näkee jatkuvasti pysähtyneenä ihailemaan melkeinpä hämmentyneenä kookasta lumivalkeaa lintua.

 

Tämän joutsenen pesuetta en valitettavasti enää saanut kuvaan, sen ilmestyessä hetken päästä jostakin kai ruovikon kätköistä -  kun valo loppui siinä vaiheessa jo kesken myöhäisestä illasta.KUVA_linnuista_adressiin_4_kesäk_2020.JPG

 

Tässä vain muutama maallikon lintuhavainto Töölönlahden rannoilta, alle puolen tunnin seisoskelulla siis. Lintuja ei tarvinnut edes metsästää  - ne vain ilmestyivät paikalle, minusta tai (äänekkäästä) kamerastani välittämättä. Kaikkia näkemiäni lintuja en saanut edes kuvaan  - esimerkiksi telkän horrostellessa kaikessa rauhassa muutaman askeleen päässä rantaviivasta, kaikista lenkkeilijöistä ja kävelijöistä välittämättä, niin myöhään ettei kamera pystynyt ottamaan minkäänlaista järkevää kuvaa. Ja kalatiira taas oli tänään liian nopea silmälle..! :-o

 

Ajattelin että nämä muutamat epäviralliset "lintubongaukset" jaettuna toisivat vähän elävyyttä tavoitteeseen pitää Töölönlahden luonto vähintään nykykunnossaan. Kertokaa jos olen väärässä. :-)

 

Omia lintuhavaintojaan lahdelta saa jakaa mieluusti täällä  - itse kun en ole mikään lintubongari, joka niitä hirveästi tuntisi!

 


Jari Lanki

Mistä Töölönlahden suojelussa on kyse?

2020-06-19 08:41:24

Käytyäni eilen Töölönlahdella  - ja päästyäni keskustelemaan alueesta ja sen merkityksestä eri ihmisille useiden ihmisten kanssa, jotkut aivan tavallisia ohikulkijoita - mietin asiaa pitkään. Siis sitä että kun jo satunnaisesti ihmisten kanssa jutellessa halu suojella Töölönlahtea, sen luontoa, juuri sellaisena kuin se nyt on tuntuu olevan käsinkosketeltava -jotkut vaikuttivat aidosti järkyttyneiltä edes ajatuksesta että alue muuttuisi siitä mitä se nyt on -  niin miten sen halun saisi jotenkin tiivistettyä ymmärrettäväksi myös "ulkopuolisille?

 

Ja päädyin sitten siihen että mitä tulee Töölönlahden suojeluun, vaatimusten ydin täytyy olla luultavasti tämä; Töölönlahden alue on yksinkertaisesti säilytettävä nykyisellään. Sen vähän rehottava "luonnonvaraisuus", henkireikä jonka se tarjoaa kiireisille ihmisille keskellä kaupunkia, on kenties ainutlaatuista maailman suurien kaupunkien ja ainakin pääkaupunkien joukossa.

 

Ja tämän nykyisen tutun "luonnontilaisuuden" tuhoaminen paikalta jonka kaikki helsinkiläiset tuntevat, ja varmasti monet suomalaiset muutenkin - ehkä jopa monet ihmiset maailmaltakin, jotka ovat ikinä käyneet Suomessa - veisi jotakin aivan oleellista Helsingin erikoisluonteesta pois.

 

Kenties vain aivan hiukan liioitellen voisi sanoa että jos Töölönlahti muuttuisi juuri yhtään nykyisestään, jotakin aivan peruuttamatonta olisi muuttunut Helsingistä  - eikä se olisi enää Helsinki.

 

Ja Töölönlahti on mitä suurimmassa määrin Helsingin "näyteikkuna maailmalle", kuten jotkut ovat sanoneet eri yhteyksissä julkisuudessakin. Joten jos esimerkiksi Helsingin kaupunki välittää kaupunkinsa maineesta muualla Suomessa tai maailmalla, vaikkapa halutessaan houkutella kaupunkiin lisää kotimaisia tai ulkomaisia turisteja  - tai nykyisiäkään turisteja -  tuhoisampaa strategiaa ei välttämättä voisi valita kuin Töölönlahden helposti tunnistettavien maisemien muuttaminen siitä mitä ne ovat juuri nyt.

 

*

 

Mutta, kommentteja otetaan mielellään vastaan näistä mietteistä - joilla yritetään hakea täsmällisempää muotoa sille millä perustella Töölönlahden rantojen nykytilan säilyttämistä olisi parasta ajaa. Ne ovat vasta alustavia, kiireessä syntyneitä kiireessä viimeisen parin päivän aikana. Sillä olisi liian mietoa sanoa että ainakin itseni koko tarve edes vaatia Töölönlahden nykytilan säilyttämistä yllätti täysin  - kun pidin itsestäänselvyytenä että se on niin hieno paikka että se on viimeinen maisema koko Suomessa mihin tullaan ikinä koskemaan! :-o

 

Olisi todella hienoa saada täällä keskustelua asiasta  - mikä on Töölönlahden rantojen merkitys, ja miten niiden suojeleminen olisi parasta. Sillä vasta siten ne jotka haluavat suojella aluetta sellaisena kuin se on tällä hetkellä, voivat löytää yhteisen äänen. Ja ainoastaan yhteinen ääni kantaa.

 

PS Tässä on yksi tärkeä näkemys syistä joista Töölönlahti pitäisi säilyttää nykyisellään  - joka vetoaa varmasti erityisesti lintu- ja muihin luontoharrastajiin

 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006541890.html


Jari Lanki

Töölönlahdelle hurjiakin suunnitelmia?

2020-06-18 22:37:32

Muualta muuttaneena, mutta Helsinkiin ihastuneena, ja sinne todennäköisesti loppuelämäkseni juurtuneena, olen itse saanut nauttia Töölönlahden lumoista vasta viisitoista vuotta. Mutta keskustelin tänään  - Töölönlahdella, luonnollisesti - ihmisten kanssa joilla on alueen kanssa paljon pidempi ja välillä hyvin henkiökohtainenkin historia. Ja ymmärrän nyt, sen perusteella mitä he kertoivat, paljon paremmin heidän pelkojaan alueen suhteen  - jos kaupunkia ei saada sitoutumaan lahden luonnonolojen pysyvään rauhoittamiseen, kun horisontissa saattaa odottaa muuten vaikkapa tälläisiä suunnitelmia; 

 

https://kansalaispuisto.fi/

 

Klikkaa sivustolla kuvaketta "Tutustu"  - niin näet suunnitelmat...

 

PS Huomaa että sivustolla kuvataan muun muassa juuri niitä ruovikoita joita ihmiset haluavat suojella, niiden luontorikkauden tähden  - ja sen vuoksi mitä ne tuovat maiseman ainutlaatuisuuteen -  "pimeänä ja turvattomana joutomaana."

 

PPS Lupasin että tämän adressin allekirjoittaneille ei tule juuri lainkaan sähköpostia - muuten siitä tulee pelkkä roskapostituslista. Ja pidänkin tästä lupauksesta jatkossa tiukasti kiinni. Mutta nähtyäni itse, vinkin niistä saatuani, nämä eräät mahdolliset suunnitelmat Töölönlahden rannoille  - niille samoille jotka adressin allekirjoittaneetkin haluaisivat ilmiselvästi kutakuinkin nykyisellään säilyttää - päätin hyvin pitkän pohdinnan jälkeen että lahden kohtalosta kiinnostuneiden on oikeus tietää vielä tämä yksi seikka. Siis että mitä kaikkea on ehkä pelissä kaikille helsinkiläisille niin tutun Töölönlahden tulevaisuudesta puhuttaessa.

 

Voin olla väärässä  - mutta voi olla se saattaa kenties innostaa joitakuita levittämään sanaa adressista myös tutuilleen joilla on jokin side Töölönlahteen.


Jari Lanki

Töölönlahti näkyvillä tärkeissä tiedotusvälineissä

2020-06-18 09:45:30

Hei kaikki, 

 

pari päivää sitten myös Suomen vaikutusvaltaisimman lehden, Helsingin Sanomien, pääkirjoitussivulla otettiin kantaa Töölönlahden nykytilaan ja kunnostussuunnitelmiin. Mutta ainakin minulle henkilökohtaisesti jutusta oli hiukan vaikeaa suoraan tulkita miten paljon siinä liputettiin myös Töölönlahden rantojen nykyisen vähän "villiintyneen" luonnon säilyttämisen puolesta  - ja kuinka paljon lahti taas haluttiin kirjoituksessa kunnostaa kansakunnan paraatipaikaksi, vaikka sitten vähän "monumentaalisemmalla" rakentamisella. Joka kenties myös siistisi rantoja nykyluonnosta, tarkoituksella tai tahattomasti.

 

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006543135.html

 

On tärkeää huomata että kun yhden Suomen tärkeimmän tiedotusvälineen sivuilla otetaan kantaa johonkin asiaan, sillä on painoarvoa.


Jari LankiJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…