Käteisen on säilyttävä ja ilman digilaitteita on voitava asioida

Ota yhteyttä adressin tekijään

Hallitus pitää tärkeänä käteisen turvaamista maksuvälineenä

2023-10-19 13:20:50

Esko Nurminen

EU:ssa halutaan nykyaikaistaa maksupalveluja

2023-09-28 13:08:25

28.9.2023:

Euroopan komissio pyrkii uudistusehdotuksillaan yhdenmukaistamaan sähkörahalaitosten ja muiden maksulaitosten sääntelyä sekä parantamaan käteisen saatavuutta. Ehdotuksilla vahvistettaisiin maksupalveluja käyttävien suojaa ja luottamusta maksupalveluihin sekä parannettaisiin avoimen pankkitoiminnan kilpailukykyä. Tarkoituksena on myös parantaa maksulaitosten ja sähkörahalaitosten toimintaedellytyksiä.

https://oikeusministerio.fi/-/eu-ssa-halutaan-nykyaikaistaa-maksupalveluja


Esko Nurminen

Suurille yrityksille velvoite suojella kaikkia ihmisoikeuksia, syrjintä ym.

2023-08-06 17:39:54

Suurille yrityksille velvoite suojella kaikkia ihmisoikeuksia, syrjintä ym.

Tässä on tietopakettia aiheesta kiinnostuneille lukea lisää.

Kesäkuu 2023:

https://tem.fi/yritysten-huolellisuusvelvoite

23.2.2022:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_1145

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:52022PC0071

Voi, mitä melskausta voikaan olla tulossa.

Muutama havainto. 

Voiko olla tulossa pankkitilien irtisanomista mielipiteiden perusteella kuten Britanniassa (Nigel Farage).

- Ei näytä siltä.

Siteeraus (perustelujen kohta 19): Kun on kyse säännellyistä rahoitusalan yrityksistä, jotka tarjoavat lainoja, luottoa tai muita rahoituspalveluja, tällaisten palvelujen tarjoamisen ”arvoketju” olisi rajattava kyseisiä palveluja saavien asiakkaiden ja niiden kyseiseen sopimukseen liittyvien tytäryritysten toimintaan.

Arvoketjun osaksi ei pitäisi katsoa kotitalouksia ja luonnollisia henkilöitä edustavia asiakkaita, jotka eivät toimi ammattimaisesti tai joilla ei ole liiketoimintaa, eikä pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Sen ei pitäisi kattaa kyseisen asiakkaan arvoketjuun kuuluvien yritysten tai muiden oikeushenkilöiden toimintaa.

6 artikla:

Kun 3 artiklan a alakohdan iv alakohdassa tarkoitetut yritykset suorittavat luotto-, laina- tai muita rahoituspalveluja, toteutuneiden ja mahdollisten haitallisten ihmisoikeusvaikutusten ja haitallisten ympäristövaikutusten tunnistaminen on tehtävä pelkästään ennen kyseisen palvelun suorittamista.

- Kommentti: tiliä ei siis saisi irtisanoa, jos ihmisoikeusrikkomus ilmenee myöhemmin.

____

Seuraavan perusteella voi päätellä, että tavalliset ihmiset (heidän ihmisoikeutensa) ovat suojeltavia tahoja:

9 artikla

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yritykset tarjoavat 2 kohdassa luetelluille henkilöille ja järjestöille mahdollisuuden tehdä niille valituksia, jos näillä henkilöillä tai järjestöillä on oikeutettu huoli toteutuneista tai mahdollisista haitallisista ihmisoikeus- tai ympäristövaikutuksista, jotka kohdistuvat niiden omaan toimintaan, niiden tytäryritysten toimintaan tai niiden arvoketjuihin.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että valituksia voivat tehdä

a) henkilöt, joihin haittavaikutus kohdistuu tai joilla on perusteltu syy uskoa, että haittavaikutus voi vaikuttaa heihin,

b) ammattiliitot ja muut työntekijöiden edustajat, jotka edustavat kyseisessä arvoketjussa työskenteleviä henkilöitä,

c) kyseiseen arvoketjuun liittyvillä aloilla toimivat kansalaisjärjestöt.Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yritykset tarjoavat 2 kohdassa luetelluille henkilöille ja järjestöille mahdollisuuden tehdä niille valituksia, jos näillä henkilöillä tai järjestöillä on oikeutettu huoli toteutuneista tai mahdollisista haitallisista ihmisoikeus- tai ympäristövaikutuksista, jotka kohdistuvat niiden omaan toimintaan, niiden tytäryritysten toimintaan tai niiden arvoketjuihin.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yritykset ottavat käyttöön menettelyn 1 kohdassa tarkoitettujen valitusten käsittelemiseksi, mukaan lukien menettely yrityksen perusteettomiksi katsomien valitusten käsittelyä varten, ja tiedottavat näistä menettelyistä asianomaisille työntekijöille ja ammattiliitoille. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että jos valitus on perusteltu, valituksen aiheena oleva haittavaikutus katsotaan tunnistetuksi 6 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että valituksen tekijöillä on oikeus

a) pyytää valituksen johdosta asianmukaisia jatkotoimia yritykseltä, jolle 1 kohdan mukainen valitus on tehty, ja

b) tavata yrityksen edustajia asianmukaisella tasolla, jotta voidaan keskustella valituksen aiheena olevista mahdollisista tai toteutuneista vakavista haittavaikutuksista.

 


Esko Nurminen

Digieuroa suunnitellaan (käteisen rinnalle), mutta mikä olisi hyöty?

2023-07-05 12:53:08

 

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/8673d257-04b1-40c6-9c89-814cf8e86309?fbclid=IwAR1-koHt8D5yud7YpUOmD_bM32F4eZn9VsD2GNfiUjboxNUAujx_SdR8msg

Kommenttini:

Aika vaikeata ja työlästä siirrellä rahaa EKP:n tilille, kun samalla on seurattava, että sille tilille asetettu katto / maksimi (3.000 - 4.000 euroa) ei tule vastaan.

Jos ohjaat palkanmaksun tälle suunnitteilla olevalle EKP:ssä olevalle tilillesi, uusi palkanmaksu ilmeisesti hylkäytyisi, jos katto ylittyisi sen myötä.

Tavalliselle ihmiselle ihan sama, siirtääkö rahaa esim. Nordean tililtään toisen henkilön tai yhteisön tilille OP:ssa, verrattuna siihen, että maksajan ja maksunsaajan tilit olisivat molemmat EKP:ssä.

Mielestäni tässä hankkeessa ei järki ole mukana.

______

1.7.2023: Finanssialan keskusliitto ei pidä suunnitelmaa hyvänä:

Toimituksen valitsema otsikko on väärinkäsityksen tulos:

EKP:n kaavailema digieuro on ratkaisu vailla ongelmaa

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009687080.html

 


Esko Nurminen

Jutta Urpilaista voi kannustaa asettumaan ehdolle

2023-06-13 14:27:15

Voit kannustaa uskovaista Jutta Urpilaista asettumaan ehdolle presidentinvaalissa lähettämällä sähköpostin:

CAB-URPILAINEN-CONTACT@ec.europa.eu

26.12.2022 https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutisten-presidenttikysely-tassa-ovat-piiripaattajien-suosikit-ehdokkaiksi-sdp-ssa-ykkonen-vaihtunut-kokoomuksen-peli-auki/8597840#gs.12ymto

 

Screenshot_20230613_171402_Chrome.jpg

___________

Jutta Urpilainen puhuu uskostaan Askel-lehdessä: Pohti nuorena papiksi ryhtymistä https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000776798.html 

_____

6.5.2023   ”Olen luvannut pohtia presidenttiehdokkuutta. Paljon tulee yhteydenottoja, ja olen niistä hyvin otettu. Mutta valitettavasti nyt ei ole muuta uutta sanottavaa.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009554984.html

 

__________________________

Ja adressin aiheesta:

Käytä käteistä, niin käteinen säilyy käytössä.


Esko Nurminen

Fazer Cafe Tripla (Helsinki Pasila) ei hyväksy käteistä

2023-06-02 08:43:14

Sain vastauksen tänään, kun muistutin heitä EU:n suosituksesta (edellinen tiedotteeni tässä adressissa):

______

Kiitos palautteestanne.

Ikävää että olemme tuottaneet päätöksellämme teille pettymyksen. Pyrimme etenemään käteisen käytöstä luopumisessa asiakkaitamme kuunnellen ja henkilöstömme kokemuksia hyödyntäen.

Kokemuksemme on, että käteisestä luopuminen parantaa henkilöstömme turvallisuutta, nopeuttaa asiakaspalvelua ja parantaa hygieniaa.

Olemme edenneet muutoksessa hitaasti, ja käteistä käyttäneet asiakkaamme ovat pääsääntöisesti siirtyneet käyttämään sujuvasti korttimaksua.

Laki ei velvoita kauppoja käteismaksujen vastaanottoon, meillä löytyy tieto käteismaksun poistumisesta verkkosivuilta, sekä toimipisteiden ovelta/kassalta.

Ystävällisin terveisin,

Fazer Retail Finland

Northern Magic. Made Real.

_______

Kommenttini: Hygienia ei ole tähän mennessäkään tuottanut ongelmia työntekijöille kahviloissa ja ravintoloissa, tosin asiakkaille kyllä siinä mielessä, että samalla kädellä myyjä saattaa koskea myytävään ruokaan.


Esko Nurminen

Vastaa kyselyyn / Otakantaa-sivusto / viim. 16.6.2023

2023-05-15 16:00:53

Tärkein kysymys kyselyssä

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/892/osallistuminen/1634/kysely/

on tämä:

 

Screenshot_20230515_185431_Chrome1.jpg

On muita kysymyksiä mm. pankkipalveluiden saatavuudesta, jotka voit halutessasi hypätä yli, varsinkin jos asut alueella, jossa mm automaatteja on runsaasti.

 

Terv. Esko Nurminen

 

 


Esko Nurminen

EU:n sivusto: Kysymyksiä ja vastauksia käteisrahasta

2023-05-01 15:47:09

Siteerausta linkin

https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/html/cash-faq.fi.html

sivulta:

Poistuuko käteinen käytöstä lähitulevaisuudessa?

Ei, käteinen pysyy tärkeimpänä maksuvälineenä vielä hyvän aikaa. Käteisellä on selkeä arvo, sen aitous on helppo tarkastaa, ja sillä voi maksaa ilman ulkopuolisten palveluntarjoajien apua. Mikään muu maksuväline ei täytä näitä kolmea vaatimusta yhtä hyvin.

Jääkö käteisraha historiaan, kun lähimaksaminen on niin helppoa?

Ei, käteinen on aivan omaa luokkaansa. Sitä tarvitaan jatkossakin. Sähköiset maksuvälineet sopivat monille, mutta eivät kaikille. Lähimaksut eivät korvaa käteistä, niitä käytetään käteisen rinnalla.

Saako myyjä kieltäytyä hyväksymästä käteismaksua?

Euroopan komissio on antanut Euro laillisena maksuvälineenä ‑työryhmän laatiman raportin perusteella suosituksen 2010/191/EU, jossa on selkeät ohjeet käteisen hyväksynnästä:

 • Kauppias ei voi kieltäytyä ottamasta vastaan euroseteleitä ja -kolikoita, jolleivät osapuolet ole sopineet muusta maksutavasta.
 • Yksipuolinen kyltti tai juliste, jossa kauppa sanoo kieltäytyvänsä vastaanottamasta käteismaksuja tai tietyn suuruisia seteleitä, ei riitä. Kieltäytymisen pitäisi olla mahdollista ainoastaan perustelluista syistä, esimerkiksi jos kauppias ei pysty antamaan vaihtorahaa tai jos käteisen säilyttäminen kaupassa aiheuttaisi todellisen turvallisuusriskin.
 • Välttämättömät julkiset palvelut tulee voida maksaa käteisellä, joten niiden tarjoajat eivät voi rajoittaa eivätkä poistaa käteismaksuoikeutta ilman riittävää syytä. Eurosetelien ja ‑kolikoiden asema laillisina maksuvälineinä on kirjattu lakiin.

__________

Mutta älkäämme tuudittautuko lepäämään laakereilla.

T. Esko Nurminen


Esko Nurminen

VASTAA KYSELYYN ENNEN KUIN ON LIIAN MYÖHÄISTÄ

2023-04-21 08:17:08

OTA KANTAA ENNEN KUIN ON LIIAN MYÖHÄISTÄ

VASTAA KYSELYYN NYT

Esimerkki kysymyksestä:

Tulisiko käteisen hyväksynnälle maksuvälineenä asettaa velvoite, tulisiko se asettaa kaikille kaupoille/yrityksille vai vain osalle niistä?

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/892/osallistuminen/1634/kysely/


Esko Nurminen

Alexander Stubb teki kyselyn Twitterissä 14.1.2023

2023-01-20 13:57:40

En löydä tätä twiitiä häneltä, jotta voisin kommentoida.

FB_IMG_16742229236551.jpg


Esko NurminenJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

 • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
 • Ota yhteyttä kavereihisi
  1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
  2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
  3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…