Pitkäkatu 25:n kulttuurimiljöö kuuluu kaupunkilaisille

Ota yhteyttä adressin tekijään

​​Marraskuinen tervehdys! 

2023-11-29 20:41:31

yhteinen_pitkakatu_25_jyvaskyla.jpg

Pitkäkatu 25:n pihapiiri on hiljentynyt, kaupungin irtisanottua kaikki Mäkituvan ja Mäkitorpan nykyiset toimijat talot ovat jääneet tyhjilleen. Olemme kotiutuneet uusiin tiloihimme pikkuhiljaa.  Koostamme ja lähetämme teille myöhemmin myös tiedot, mistä tavoitatte meidät jatkossa. 

Kiinteistöarvion teettämisen mahdollistava keräys on saavuttanut yli 2000 €!

Isot kiitokset edelleen kaikille, jotka olette antaneet tukenne asialle! Tällä on iso merkitys, jotta pystymme avoimesti ja asiantuntijuuten perustuen selvittämään, voisiko kiinteistöarvion teettäminen kehittää Jyväskylän kaupungin talouden hallintaa, eikä kiinteistöjä myytäisi pelkkään vyöhykehinnoitteluun turvautuen  - pahimmassa tapauksessa mahdollisesti merkittävään alihintaan. Näin säästyvät ja ansaittavat varat voitaisiin kohdistaa kaupungin yhteiseen kehittämiseen tasapuolisesti kaikkien kaupunkilaisten hyväksi. Tämä mahdollistaisi myös sen, etteivät mittavat leikkaukset esimerkiksi kulttuurista olisi välttämättömiä. 

Pyydämme teiltä edelleen apua sanan levittämiseksi keräyksen osalta! Jokainen pienikin lahjoitus on merkittävä tavoitteen (3500 €) saavuttamiseksi! Mikäli jaatte tietoa eteenpäin, voitte vapaasti lainata tämän viestin tekstisitältöjä asiasta kertoessanne.

Pitkäkatu 25 on Jyväskylän Mäki-Matissa sijaitseva historiallinen kiinteistö, joka on toiminut monissa merkittävissä rooleissa paikallisyhteisön historiassa. Tällä hetkellä kiinteistö on vaarassa tulla myydyksi täydennysrakentamista varten ja on syytä epäillä, että myyntihinta on asetettu markkina-arvoa alemmaksi. Tämän vuoksi on käynnissä pienkeräys, jonka tarkoituksena on kerätä varoja oikeudellisesti pätevän AKA-kiinteistöarvion teettämiseen. 

Tukemalla Pitkäkatu 25:n säilyttämistä osallistut Jyväskylän kulttuurihistorian vaalimiseen ja edistät kaupungin taloudellista kehittämistä. Yhdessä voimme näyttää esimerkkiä arvokiinteistöjen arvonmukaisessa hyödyntämisessä – investointina kaupunkimme tulevaisuuteen. 

Lahjoittaa voi antamalla vapaavalintaisen summan erityiselle keräystilille: FI23 1590 3501 0489 02 (Saaja: Pitkäkatu 25)

Pienkeräyksen lupanumero: RA/2023/1116 

Tule mukaan tukemaan Mäki-Matin kulttuurimiljöön säilyttämistä! Jokainen lahjoitus on tärkeä. Yhdessä voimme vaalia ja suojella tätä ainutlaatuista kulttuuriperintöä. 

Taustaa, keräyksen eteneminen ja muut lisätiedot: Https://www.pitkakatu25.fi 

Valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Pitkäkatu 25:n kaavasta, tilannetieto

Jyväskylän kaupunginhallitus on antanut lausuntonsa Pitkäkatu 25:n asemakaavaa koskevasta valituksesta, jonka jätimme Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksen (29.5.2023) päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. Lausunto on luettavissa kaupungin verkkosivuilta, Jyväskylän kaupunginhallituksen pöytäkirja 18.9.2023  § 226. https://julkinen.jkl.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=15586 Toimitamme Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle oman vastineemme tarkennuksineen lausunnosta ja pidämme teidät tietoisina, kuinka asia etenee.

Mediassa:

Savitaivas syntyi menetetystä paikasta ja täyttyvistä kursseista. Panu Koskimies ja Mikko Varvemaa perustivat Vaajakoskelle monipuolisen keramiikkakeskuksen. Suur-Jyväskylän Lehti 8.11.2023 https://nakoislehti.media.fi/suurjyvaskylanlehti/dd6062de-ce2e-4be3-9e5e-5cc39788d551/10?lang=fi 

Mikko Varvemaa kysyi Panu Koskimieheltä, että ”mikäs ukko sinä oikein olet? – Nyt kaksikko tuo uutta eloa vaajakoskelaiseen tehdashalliin. KSML 11.11.2023 https://www.ksml.fi/paikalliset/6342030 (tilaajille)  

Millaista kaupunkia todella haluamme? Jukka Laitakari. Mielipidekirjoitus, Suur-Jyväskylän Lehti 8.11.2023 https://nakoislehti.media.fi/suurjyvaskylanlehti/dd6062de-ce2e-4be3-9e5e-5cc39788d551/10?lang=fi

Pitkäkadun tyhjät talot alttiina ilkiavallalle. Liisa Pakkanen. Mielipidekirjoitus, KSML 16.11.2023. https://www.ksml.fi/paakirjoitus-mielipide/6353107  (tilaajille) 

Muistutus keskustelutilaisuudesta: Keskusteluja kaupunkiympäristöistä: Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa to 30.11.2023 

Jyväskylän yliopiston, Jyväskylä-Seuran ja Alvar Aalto –seuran järjestämän keskustelutilaisuuksien viimeisellä kerralla aiheesta ovat keskustelemassa ovat professori Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta sekä kaupunginarkkitehti Leila Strömberg ja yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski Jyväskylän kaupungilta. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä, lisätiedot ja linkki alla. 

Aika & paikka to 30.11.2023 klo 18-19:30, Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka-sali.

https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/keskusteluja-kaupunkiymparistosta-kaupungin-kulttuuriymparistot-kaavoituksessa 

Mikäli teillä on mitään kysyttävää asian suhteen, haluatte keskustella aiheesta lähemmin tai teille nousee mieleen ajatuksia, mitä voisimme asian eteen yhdessä tehdä, kuulemme tämän ja otamme ideoitanne vastaan mielellään.

Tunnelmallisia alkutalven päiviä ja lämpimiä ajatuksia!

https://pitkakatu25.fi
https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25 
pitkakatu25(at)gmail.com


Pitkäkatu 25:n, paikalliskulttuurin ja ympäristön ystävät

Väliaikatiedote Pitkäkatu 25 pienkeräyksestä

2023-10-26 08:17:43

Iso kiitos kaikille Pitkäkatu 25:n pienkeräykseen osallistuneille

Väliaikatiedote keräyksestä: Olemme saaneet jo kasaan 1465 € (tavoite 3500 €) varoista, joilla haluamme teetättää kiinteistöstä laillisen ja puolueettoman kiinteistöarvion. Jaetaan sanaa keräyksestä sekä Pitkäkatu 25:n tilanteesta edelleen aktiivisesti, sillä olemme saaneet viestiä, että useat haluavat osallistua sekä olla mukana asiassa, mutta sana ei ole tavoittanut kaikkia. Kerro kampanjasta ystävillesi, perheellesi ja kaikille, jotka välittävät Jyväskylän historiasta ja kulttuurista. Haluamme korostaa, että tili on perustettu ainoastaan tämän pienkeräyksen varoja varten ja koko summa käytetään täysimääräisenä hankkeeseen. Keräyksellä on myös virallinen poliisin myöntämä lupa. Pienikin summa auttaa meitä tavoitteen saavuttamisessa, joten kannustamme kaikkia lämpimästi matalallakin kynnyksellä osallistumaan. 

Voit lahjoittaa vapaavalintaisen summan tilille: FI23 1590 3501 0489 02 (Saaja: Juulia Kääriä).
Lisätietoja ja kampanjavideo: https://www.pitkakatu25.fi
DSC_0246.jpg
Kuva Pitkäkatu 25 sunnuntaikattauksesta 1.10.2023, jolloin saimme nauttia muun muassa Jyväskylän Flamencoyhdistyksen esityksestä (kuvassa Leena Järvinen). Jyväskylän Flamencoyhdistys on ollut Pitkäkatu 25:n ja Mäkituvan pitkäaikainen vuokralainen jo useamman vuosikymmenen ajan. Vuokralaisten irtisanomisten myötä myös Flamencoyhdistyksen toiminta alueella on päättynyt, yhdistyksen kurssitoiminta jatkuu osoitteessa Kramsunkatu 5. Viimeisetkin Mäkituvan toimijat joutuvat jättämään tilat ja alueen nyt kuun vaihteessa. Kuva: Johanna Sell. 

Menovinkki: Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö keskustelutilaisuus tänään torstaina 26.10.2023 klo 18:00.


Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura järjestävät kolmen keskustelutilaisuuden sarjan syksyllä 2023. Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Keskustelusarjan toisella kerralla aiheena on moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö. Tilaisuuden keskustelijat ovat yliopistonlehtori Helena Lonkila ja dosentti Katja Mäkinen Jyväskylän yliopistosta sekä erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta. Keskustelusarjan kolmas kerta järjestetään torstaina 30.11.2023 klo 18–19.30. Paikka: Seminaarinmäki, Lähde-kirjasto, Tietoniekka-sali. Tilaisuus myös verkkolähetyksenä. https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/09/keskusteluja-kaupunkiymparistosta-kaupungin-kulttuuriymparistot-ja-kaupunkilaiset
 

Marjaana Niskanen

Pitkäkatu 25 pienkeräys puolueettoman kiinteistöarvion mahdollistamiseksi avattu

2023-10-13 19:11:48

Rakkaat jyväskyläläiset ja Pitkäkatu 25:n ystävät,

kiitos siitä, että olette olleet kanssamme puolustamassa Mäki-Matin kulttuurihistoriallisesti arvokasta aluetta! Olemme yhdessä näyttäneet, kuinka syvästi arvostamme paikallista perinnettä, historiaa ja kulttuuria.

Nyt tarvitsemme apuanne enemmän kuin koskaan, jotta voimme yhdessä tuoda esiin kaupunkimme ainutlaatuisuuden ja rakentaa tulevaisuutta, joka kunnioittaa myös menneisyyttämme. Olemme saaneet aikaan paljon, mutta tehtävää on vielä. Kuten tiedätte, Pitkäkatu 25:n kiinteistö ja sitä ympäröivä alue ovat uhattuina kaupungin myyntipäätöksellä, joka on herättänyt vakavia kysymyksiä ja epäilyksiä hinnoittelusta ja prosessin läpinäkyvyydestä. Kaupunki on myymässä kiinteistöä, joka on palvellut meitä muun muassa sotasairaalana, päiväkotina ja kulttuurin kehtona – ja tämä kaikki hinnalla, joka on herättänyt huolta ja kritiikkiä.

Haluamme teetättää perusteellisen AKA-arvion Pitkäkatu 25:n markkinaehtoisesta arvosta, jotta saamme varmuuden ja puolueettoman arvion tietoomme. Arvio maksaa 3500€, mutta yhdessä voimme koota tarvittavat varat. Näin voit auttaa:

Lahjoita vapaavalintainen summa tilille: FI23 1590 3501 0489 02
Saaja: Juulia Kääriä

Kerro kampanjasta ystävillesi, perheellesi ja kaikille, jotka välittävät Jyväskylän historiasta ja kulttuurista. Haluamme korostaa, että tili on perustettu ainoastaan tämän pienkeräyksen varoja varten ja koko summa käytetään täysimääräisenä hankkeeseen. Keräyksellä on myös virallinen poliisin myöntämä lupa. Mikäli emme saavuta keräystavoitettamme, kaikki varat käytetään Pitkäkatu 25:n perinteen mukaisesti kulttuuritapahtumien järjestämiseen, jotta voimme yhdessä juhlistaa ja muistaa tätä kaikille meille rakasta paikkaa.

Lisätietoja pienkeräyksestä: https://pitkakatu25.fi/

Meillä on voimaa, kun olemme yhdessä. Kiitos, että olet kanssamme puolustamassa Mäki-Matin ja koko Jyväskylän kulttuurihistoriaa ja -tulevaisuutta. Seuraamme ja päivitämme kampanjan etenemistä aktiivisesti ja läpinäkyvästi sosiaalisessa mediassa ja muissa kanavissamme.

Sydämellisesti, Pitkäkatu 25:n ystävät

https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25


Marjaana Niskanen

Tervetuloa Pitkäkatu 25 sunnuntaikattaukseen 1.10.2023

2023-09-28 10:43:34
Pitkäkatu_25_sunnuntaikattaus_1.10_.2023_klo_14_.jpg

Hei hyvät naapurit, ystävät sekä muut, joille Pitkäkatu 25:n miljöö on lähellä sydäntä! Järjestämme tulevana sunnuntaina yhteisen iltapäivähetken, johon toivomme mahdollisimman monen teistä pääsevän paikalle!

Sunnuntaikattaus kutsuu Pitkäkatu 25:n ystävät viettämään yhdessä lämminhenkistä sunnuntai-iltapäivää Mäkituvan ja Mäkitorpan pihapiiriin 1.10.2023 klo 14 alkaen. Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita ja tilaisuus on maksuton.

Katamme iltapäivähetkeen tarjolle antimia sekä kulttuurin että kehon nälkään. Tilojen nykyiset toimijat joutuvat jättämään tilat lokakuun 2023 loppuun mennessä ja toivommekin mahdollisimman monen pääsevän paikalle nauttimaan tunnelmista, toisistamme sekä ympäristöstä.

Lokakuun 1. päivänä vietetään myös Miina Sillanpään, kansalaisvaikuttamisen sekä järjestöjen päivää. Miina Sillanpää (4.6.1866-3.4.1952) oli tunnettu vahvatahtoisena persoonana, joka teki väsymättä töitä paremman elämän puolesta kaikille.

”Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää, kun hän saa nähdä ja kuulla, että sydämen halulla tehty työ saa vastakaikua ja ymmärtämystä osakseen”
- Miina Sillanpää

Mikäli haluat tuoda oman tervehdyksesi mukanasi tilaisuuteen, niin se on mahdollista, ole siinä tapauksessa yhteydessä etukäteen 0500211115 / Marjaana Niskanen, niin osaaamme varautua tähän ennakkoon. Jos haluat esimerkiksi lyhyesti kertoa omia kokemuksiasi alueesta, sen merkityksestä tai muistoista tai lukea esimerkiksi tilanteeseen sopivan runon.

Tapahtumasivu Facebookissa: https://fb.me/e/YBb1vNuV (ilmoittautumalla mukaan osaamme varautua paremmin väkimäärään, mutta saapua voi ilmoittautumattakin).

Lämpimästi tervetuloa!

 

Syysterveisin, Yläkultttuuri ry, Pitkäkatu 25 toimijat sekä ystävät.

https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25


Marjaana Niskanen

Muistutus ajankohtaisista tilaisuuksista

2023-09-21 11:37:05

Tervetuloa keskustelemaan kaupunkiympäristöistä!

Huom! Ensimmäinen osa tänään torstaina 21.9.2023 klo 18.

Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura järjestävät kolmen keskustelutilaisuuden sarjan syksyllä 2023. Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Keskustelijoina on kaupunkilaisia, tutkijoita ja asiantuntijoita. Kaikille avoimet keskustelut pidetään torstaisin 21.9., 26.10. ja 30.11. klo 18–19.30.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteelle Tietoniekkaan.

21.9.2023 Kaupungin kulttuuriympäristöt ja kaupunkilaiset 
Keskustelusarjan ensimmäisellä kerralla aiheena ovat kaupungin kulttuuriympäristöt ja kaupunkilaisten näkökulma. Kaupunkilaiset kertovat kokemuksistaan, tuntemuksistaan ja ajatuksistaan ajankohtaisiin kulttuuriympäristötapauksiin liittyen. Keskustelun kohteina ovat Älylä, Pitkäkatu ja Seminaarinmäki. Tilaisuuden vetäjinä ovat professori Outi Fingerroos ja yliopistonopettaja Kaisu Kumpulainen Historian ja etnologian laitokselta.


26.10.2023 Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö


30.11.2023 Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa

https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/09/keskusteluja-kaupunkiymparistosta-kaupungin-kulttuuriymparistot-ja-kaupunkilaiset

 

Muistojen retki Nisulassa ja Mäki-Matissa lauantaina 23.9.2023 klo 14.00.

Järj. Nisulan ja Mäki-Matin asukasyhdistys ry

Haluatko kuulla tarinoita siitä, millaista Nisulassa ja Mäki-Matissa oli ennen muinoin? Alueemme pitkäaikaiset asukkaat, asukasyhdistyksemme pj. Markku Lamberg sekä varapj. Vesa Leskisenoja kertovat muistoja menneestä kävelyretkellä, joka kulkee Nisulasta Vellamonpuistoon. Vellamonpuistossa on grilli kuumana (omat eväät). Kokoontuminen Eeronkadun Mataraisenpuistossa klo 14:00. 

Lisätiedot: https://www.nisumatti.fi/etusivu/ajankohtaiset/


Marjaana Niskanen

Lämpimät kiitokset Konstrundan viikonlopun kävijöille ja tietoa ajankohtaisista keskustelutilaisuuksista

2023-09-10 08:16:47

Lämpimät kiitokset kaikille Konstrundan - avoimet ateljeet viikonlopun aikana Mäkituvalla vierailleille! Viikonloppu oli erittäin onnistunut ja Panu Koskimiehen ja Marjaana Niskasen työtiloissa vieraili kaiken kaikkiaan 80-90 vierasta. Viikonlopun aikana käytiin mielenkiintoisia keskusteluita ja kävijät pääsivät myös itse tekemisen äärelle luomalla kotiinviemisiksi kangasmuiston vierailunsa aikana. Oli hieno päästä jakamaan ympäristön tunnelmaa niin monien tapahtumasta sekä ympäristöstä kiinnostuneiden kanssa ja kohtaamiset, kiireettömät keskustelut sekä innostus olivatkin varmasti parasta antia tämän tapahtuman äärellä.
IMG_20230903_142226.jpg

IMG_20230903_155328.jpg

IMG_20230903_145656.jpg

Ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia kulttuuriperinnöstä sekä kaupunkiympäristöistä


Jyväskylän yliopiston yhteistyössä eri toimijoiden kanssa järjestämät kaikille avoimet keskustelutilaisuudet käsittelevät myös Pitkäkatu 25:n kannalta ajankohtaisia teemoja: kulttuuriperintöä sekä kaupunkiympäristöjä. Alla tarkemmat tiedot. Keskustelusarjat ovat osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toimintaa. Torstaina 21.9.2023 tilaisuudessa tuodaan esiin myös Pitkäkatu 25:n ympäristö ja sitä koskenut asemakaavan muutoshanke.

Tilaisuudet järjestetään Euroopan kulttuuriperintötunnuksella palkitulla Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäellä Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä Tietoniekka-salissa (1 krs.) .

KULTTUURIPERINTÖKESKUSTELUJA

Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuuritutkimuksen laitos MUTKU, historian ja etnologian laitos HELA sekä avoimen tiedon keskus/tiedemuseo järjestävät syksyn aikana alla olevat kulttuuriperintöä, kulttuuriympäristöä ja museologiaa käsittelevät tilaisuudet. Kulttuuriperintöä valotetaan useiden tieteenalojen näkökulmista ja aikaa yhteiseen keskusteluun varataan runsaasti.  

Tilaisuudet järjestetään tiistaisin klo 14:00-15:30.

12.9.2023 Elävä kulttuuriympäristö. Kenen ääni kuuluu?
10.10.2023 Muisti ja affektiivisuus
7.11.2023 Kulttuuriperintöprosessi ja neuvotteluja museoarvosta

Lisätietoja: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/08/kulttuuriperintokeskusteluja-elava-kulttuuriymparisto-kenen-aani-kuuluu

KESKUSTELUJA KAUPUNKIYMPÄRISTÖSTÄ

Jyväskylän yliopiston järjestämä keskustelutilasuuksien sarja yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylä-Seuran ja Alvar Aalto -seuran kanssa syksyllä 2023. Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Keskustelijoina on kaupunkilaisia, tutkijoita ja asiantuntijoita.

Keskustelutilaisuudet järjestetään torstai-iltaisin klo 18:00-19:30.

21.9.2023 Kaupungin kulttuuriympäristöt ja kaupunkilaiset
26.10.2023 Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö
30.11.2023 Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa

Lisätietoja: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/09/keskusteluja-kaupunkiymparistosta-kaupungin-kulttuuriymparistot-ja-kaupunkilaiset

 

Tunnelmallista syyskuun jatkoa ja kuulemisiin!

pitkakatu25(at)gmail.com
https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25 


Marjaana Niskanen

Syysterveiset Pitkäkadulta Mäkituvan ja Mäkitorpan väeltä sekä lähialueen asukkailta!

2023-09-01 09:22:36

Tervehdys pitkästä aikaa!

Paljon on ennättänyt tapahtua sitten viimeisimmän. Heinäkuussa joukko Pitkäkatu 25:n kulttuurimiljöön vaihtoehtoista kehittämistä puolustavia toimijoita ja kaupunkilaisia jätti Jyväskylän kaupunginvaltuuston (29.5.2023) päätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valituksessa nostettiin esiin epäkohtia, joihin emme prosessin aikana ole saaneet vastauksia sekä epäkohtia, joiden kulku ei vastaa asemakaavaselosteessa kuvattua. Hieman tämän jälkeen heinäkuun lopulla kaikille Pitkäkatu 25:n toimijoille Mäkituvan ja Mäkitorpan tiloissa osoitettiin irtisanomisilmoitukset Jyväskylän kaupungin Tilapalvelun toimesta. Perusteena irtisanomisille esitettiin tilojen käyttötarkoituksen muutos sekä se, että tyhjentämällä talot vuokralaisista kaupunki säästää ylläpitokustannuksissa ja haluaa näin toimien edetä alkuperäisen suunnitelman mukaan. Vertailulaskelmia vuokralaisista aiheutuvista kuluista ja tuloista sekä tyhjien tilojen ylläpitokuluista emme ole saaneet. Päällimmäisenä meillä on huoli rakennusten kunnon ylläpidosta siihen saakka, kunnes kunnostuksen aika koittaa.

Toivomme, että rakennuksista tullaan pitämään asianmukaista huolta ja että valituksella on merkitystä alueen tulevaisuuden osalta siten, että se voisi tarjota laajemmin iloa, hyötyä sekä yhteisöllisyyttä kaikille kaupunkilaisille luontoa sekä ympäristöä kunnioittaen. Valtuutetuille kokoamassamme tietopaketissa käsittelimme laajasti erilaisia kehittämisideoita sekä toimenpiteitä alueen kehittämiseksi näistä lähtökohdista ja siten, että se on myös taloudellisesti kestävää.

IMG_6870.jpgKuva: Katariina Nikkilä.

Osa alueen nykyisistä toimijoista siirtyy syyskuun aikana kaupungin omistamiin Kramsunkadun tiloihin, joissa tähän saakka Mäkitorpalla toiminut Yläkulttuuri ry tulee toimimaan päävuokralaisena ja muut toimijat Yläkulttuuri ry:n alivuokralaisina. Kaikille nykyisille toimijoille Kramsunkadun tilat eivät tule mahdollistamaan toiminnan jatkamista, vaan tilat tulee löytää muualta. 

Pitkäkatu 25 mediassa: 

Jyväskylän Pitkäkatu 25:n ostaja ei ryhdykään oikeustoimiin kaavavalittajien vuoksi – vertaa tilannetta sikojen kanssa painimiseen. Keskisuomalainen 31.8.2023 https://www.ksml.fi/paikalliset/6177818

Jyväskylän Pitkäkatu 25:n kaavasta valitettiin – ostaja pitää kiusantekona: "Olemme saaneet paljon negatiivista julkisuutta”. Keskisuomalainen 13.7.2023 https://www.ksml.fi/paikalliset/6069143

Pitkäkatu 25: menetetty utopia. Ville Mäki. Mielipidekirjoitus, Suur-Jyväskylän Lehti 12.7.2023 https://nakoislehti.media.fi/suurjyvaskylanlehti/0967fbd3-aa6d-42b7-ba66-78f6eaa11cf1/14?lang=fi Tervetuloa Konstrundan 2023 tapahtumaan Mäkituvalle tulevana viikonloppuna!

Konstrundan_2023_Pitkäkatu_25_Mäkitupa.jpg

Panu Koskimiehen ja Marjaana Niskasen työtiloissa on avoimet ovet tulevana viikonloppuna 2.-3.9.2023 osana valtakunnallista Konstrundan avoimet ateljeet -tapahtumaa, jonka keskeinen tavoite on tarjota keskusteluja, työnäytöksiä sekä voimaannuttavia kokemuksia kävijöille. Kävijöiden kohtaamiset taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden kanssa ovat rentoja. Kiinnostavat keskustelut ja luovat hetket valloittavat työhuoneet.

Toivotamme teidät tervetulleiksi kylään ja tiloihimme la-su klo 11-17! Lähiseudulta löytyy myös muita tapahtumaan osallistuvia, joten kannattaa kurkata kaikki tekijät alla olevien linkkien kautta. Konstrundan Keski-Suomessa tapahtuma Facebookissa: https://fb.me/e/8m9z815hm
Yleistä tietoa tapahtumasta sekä kaikki osallistujat (sivulla mahdollista rajata avoimet ateljeet esim tietyltä maantieteelliseltä alueelta): https://www.konstrundan.fi/fi/alku/ 

Toivottavasti nähdään!


Marjaana Niskanen

Pitkäkatu 25 Puutarhajuhlat toi kaupunkilaiset yhteen sukupolvia yhdistäen

2023-06-22 18:39:14

Katariina_Nikkilä_Pitkäkatu_25_Puutarhajuhlat_2.jpg
Pitkäkatu 25 puutarhajuhlat ja valtuuston jatkot 15.6.2023 osoittivat, että yhteisöllisyys, yhteinen ympäristö, kulttuurimiljöö sekä -ohjelma tuo ihmisiä yhteen ja niitä halutaan kokea osana kaupunkielämää sekä omaa arkea.


Kiitos kaikille vieraillemme! Ja kiitos illan upeille artisteille: Lempivärit (kuvassa 1), Päätepiste, Jesus DeLorean Väisänen & DJ Hi7eHi7e. Juhla kokosi arviolta 150 kaupunkilaista lyhyestä varoitusajasta huolimatta kesäisenä torstai-iltana yhteen. 

Saimme kuulla useampaan otteeseen, että rakastuin tähän paikkaan ja tällaista toivotaan lisää. Illan alkuun aluetta aktiivisesti puolustaneet kaupunkilaiset ja alueen toimijat toivottivat kaikki vieraat tervetulleiksi, ja sen jälkeen nautittiin kesän lämmöstä, livemusiikista, linnun laulusta, Tuk Tuk Travellers:n maukastakin maukkaammasta ruoasta, luovuusilosta kankaanpainannan äärellä, tanssista sekä vaihdettiin kuulumisia naapureiden, ystävien ja muiden juhlaan saapuneiden kesken. Ilta oli enemmän kuin onnistunut ja se on jokaisen paikalle saapuneen ansiota! Kaunis kiitos vielä kertaalleen!

Keskisuomalaisen juttu puutarhajuhlista https://www.ksml.fi/paikalliset/6007321 (15.6.2023, juttu tilaajille)
Tiedotteen kuvat: Katariina Nikkilä. 

Katariina_Nikkilä_Pitkäkatu_25_Puutarhajuhlat_3.jpg

Katariina_Nikkilä_Pitkäkatu_25_Puutarhajuhlat_pelasteetaan_pitkäkatu25.jpg

Katariina_Nikkilä_Pitkäkatu_25_Puutarhajuhlat_4.jpgOlemme saaneet alueen asukkailta runsaasti tiedusteluja siitä, olisiko heille pitänyt tulla ilmoitus kaavahankeesta, koska heillä itsellään tietoa ei ole.

Kaavan sivuilla on kerrottu, että osallisille (alueen maanomistajat ja ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa, sekä viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään (MRL 62§)) kaupunki on lähettänyt tiedon kirjeitse. Varmistimme asiaa asemakaavasuunnittelijalta ja hänen vastauksensa mukaisesti kaavan aloitusvaiheessa on lähetetty lähinaapureille (n. 190 hlöä) postitse suorakirje. Kaavan luonnosvaiheessa on lähetetty ns. osalliskirje mm. kahdeksalle lähimmälle naapurikiinteistölle (taloyhtiölle). Taloyhtiöille lähetetyt kirjeet on osoitettu isännöitsijöille, ja esitetty toive kirjeen välittämisestä yhtiössä eteen päin. Osallisille kirjeen toimittaminen kaiken kattavasti on haastavaa, sillä kaikkien yhteystietoja ei meillä ole saatavilla. Tämän vuoksi virallinen tiedottaminen kaavan eri vaiheista hoidetaan aina sanomalehti Keskisuomalaisessa julkaistavilla kuulutuksilla.

Mutta esimerkiksi yhdellekään alueen nykyisistä toimijoista ainuttakaan kirjettä ei ole saapunut, vaikka alueen toimijoiden tavoittaminen ja yhteystietojen hankkiminen olisi ollut helppoa ja viesti olisi meidät myös mäeltä tavoittanut. Syystä tai toisesta tämä tiedotus on jätetty kuitenkin ainakin osaltamme hoitamatta. Kannustamme teitä selvittämään asiaa omalta osaltanne suoraan isännöitsijältänne sekä taloyhtiön hallitukselta sekä sitä, onko taloyhtiönne jättänyt kaavasta muistustusta tms. kannanottoa ja miten siihen on vastattu. Mikäli haluatte kysyä asiasta tarkemmin, voitte olla yhteydessä asemakaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemeen (mauri.hahkioniemi@jyvaskyla.fi / 014 569 5034). Alunperin asemakaavan arkkitehtinä ja yhteyshenkilönä toiminut Mari Raekallio on siirtynyt keväällä 2023 Jyväskylän kaupungilta muihin tehtäviin. 

Voitte olla myös meihin edelleen suoraan yhteydessä hankkeen sisällöistä ja kulusta tai jos haluatte jakaa muita kokemuksianne asiaan liittyen kanssamme. Näin saamme myös kattavamman käsityksen muun muassa siitä, miten alueen toimijoiden ja asukkaiden kuuleminen on käytännössä toiminut. 

Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksen 29.5.2023 videotallenne on katsottavissa kaupungin Youtube-kanavalla. Pitkäkatu 25:n asemakaavan muutoksen käsittely alkaa n. kohdasta 1:48 https://youtu.be/QEHy1Z4Qbcc

Meistä olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia havaintoja tai tunnelmia kokouksen kulku, puheenvuorot ja päätöksenteko teissä herättävät. Voitte olla meihin mm allaolevin yhteystiedon yhteydessä. Tai jos haluatte tulla meitä mäelle tapaamaan, niin otamme teidät ilolla vastaan. Mikäli näette mäellä liikettä, voitte poiketa suoraan pihaan tai olla ennakkoon esim sähköpostitse yhteydessä. 

IMG_6863.jpg

Tapaamisiin ja hyvää juhannusta kaikille!

Lämpöisin terveisin alueen toimijat sekä asukkaat ja muut kaupunkilaiset

IMG_69042.jpg

pitkakatu25(at)gmail.com
https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25 


Marjaana Niskanen

Pitkäkatu 25:n Puutarhajuhlat ja valtuuston jatkot to 15.6.2023

2023-06-12 20:49:21

Pitkäkatu_25_puutarhajuhlat_15.6_.2023_Mäkitupa_Mäkitorppa_.pngTervetuloa viettämään kesäistä torstai-iltaa Pitkäkatu 25:n pihapiiriin. Haluamme kokoontua juhlistamaan sitä yhteishenkeä ja lämpöä, jota olemme saaneet kokea kanssanne puolustaessamme Pitkäkatu 25:n kulttuurihistoriaa, perinnemaisemaa ja vehreää ympäristöä. Tule juhlistamaan tätä ainutlaatuista miljöötä ja upeaa yhteisöllisyyttä Pitkäkatu 25:n pihapiiriin torstaina 15.6.2023 klo 17 alkaen, tapahtuma päättyy noin klo 20:30-21:00.

klo 17 Tervetuloa puutarhajuhliin.

Maailmankuulu Tuk Tuk Travellers tarjoilee ilmaista vegaanista, gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa niin kauan kuin sitä riittää.

Illan esiintyjät: DJ Hi7eHi7e, Lempivärit -yhtye, Päätepiste, Jesus Delorean Väisänen -yhtye

Klo 17:00-19:00 Kuvauta itsesi Pitkäkatu 25 karnevaalikyltin kanssa tai pihapiirissä. 

Klo 17:30-19:30: Luo oma pieni kangasmuisto puutarhajuhlista kangasväreillä.

Ota halutessasi oma piknikpeitto sekä -herkut mukaan, joiden kera on mukava istahtaa alas miljöön tunnelmista sekä näkymistä nauttimaan.

Kerro tapahtumasta ystäville, perheenjäsenille, naapureille ja vastaantulijoille ja tehdään näistä yhdessä ihanat juhlat! Ja kiitos tuestasi! Toivomme, että mahdollisimman moni pääsee paikalle kohtaamaan tuttuja, juttelemaan ja viihtymään.

Sydämellisesti tervetuloa!

Mikäli käytät Facebookia löydät tapahtuman osoitteesta https://fb.me/e/LzcbA4RT 

Nähdään pian!

t. Pitkäkatu 25:n toimijat, alueen asukkaat, esiintyjät sekä muut kaupunkilaiset

https://adressit.com/pitkakatu25
https://facebook.com/pitkakatu25
https://instagram.com/pelastetaanpitkakatu25 


Marjaana Niskanen

Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänestysten jälkeen Pitkäkatu 25:n asemakaavan muutosehdotuksen

2023-05-29 22:46:04

Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi Pitkäkatu 25:n asemakaavan muutosehdotuksen kokouksessaan 29.5.2023.
Tiedote Jyväskylän kaupungin sivuilla kokouksen päätöksistä:
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2023-05-29_jyvaskylan-kaupunginvaltuuston-paatoksia-2952023-olleesta-kokouksesta 

Asiaa käsiteltäessä kokouksen kulku oli paikoitellen hyvin värikäs. Kokouksen aikana jouduttiin pitämään useampi tauko päätöksenteon laillisuuden varmistamiseksi. Päätöstä perusteltiin kovasti talouden paineella, mutta ymmärrämme varmasti jokainen, että tässä ei ole kyse vain rahasta. Vaakakupissa on jotain sellaista, mitä ei enää koskaan rahallakaan takaisin saada, kun se kerran menetetään. Puhutaan arvokysymyksistä ja tahtotilasta tämän päätöksen kohdalla.

Surullinen päätös. Alueen kulttuurillista, maisemallista ja historiallista ainutlaatuisuutta sekä asukkaita, toimijoita ja muita kaupunkilaisia tasavertaisemmin palvelevan ja kaupungille vetovoimaisuutta luovan miljöön kehittämiselle ei haluttu antaa mahdollisuutta. 
IMG_20230530_003643.jpgPitkäkatu 25:n puolesta järjestettyyn kultuurikarnevaaliin ja valtuuston etkoille osallistui runsas joukko yhteisöllisyyttä, kulttuuria, avointa kaupunkitilaa ja perinnemaisemaa puolustavia kaupunkilaisia. 

Kaunein kiitos teille kaikille, jotka olitte mukana tänään ja jo aiemmin matkaa jakamassa!

Sitä yhteisöllisyyttä, lämpöä ja huolenpitoa yhteisesti tärkeästä asiasta ei meiltä vie mikään päätös pois. Se, miten tämä asia on tuonut ihmisiä yhteen kertoo omaa tarinaansa siitä, että tässä on kyse jostain ainutlaatuisesta ja merkityksellisestä. Jostain, mitä ei voi sanoiksi pukea tai kuvaksi piirtää, sen voi vain kokea!

IMG_20230529_145059.jpg


”Kulkiessamme vanhoissa kirkoissamme, katsellessamme kustavilaista herraskartanoa tai tutkiessamme satavuotista talonpoikaistyötä ilmenee kaikessa tässä jotain, joka meidät valtaa – se on tunnelma.” 


Alvar Aalto, arkkitehti (1922)

Pitkäkatu 25:n alueen kulttuurihistoriaa, maisemaa ja yhteisöllisyyttä puolustavat toimijat ja kaupungin asukkaat. 


Marjaana NiskanenJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…