Adressi Iita-koiran pelastamiseksi

KUN SAAMME ADRESSIIN TARPEEKSI NIMIÄ, TOIMITAMME SEN LÄÄNINELÄINLÄÄKÄRI TAPANI PARVIAISELLE SEKÄ MUILLE VIRANOMAISILLE.

 

Kesäkuussa 2012 Kaukasianpaimenkoira Iita etsi uutta kotia. Omistajaan joka on Suomen kennelliiton kasvattaja otti yhteyttä nuori nainen joka vaikutti hyvinkin asialliselta, ja kaikki vaikutti paremmalta kuin hyvältä. Luvassa oli asiantunteva koti omakotitalosta Kirkkonummelta, omalla pihalla ja Iita olisi päässyt ainoaksi koiraksi.

Omistaja teki suullisen sopimuksen n.2viikon koeajasta, jonka aikana oli tarkoitus katsoa kuinka koira sopeutuu ja sen jälkeen kasvattaja olisi mennyt Iitan uuteen tekemään koirasta sijoitussopimuksen.

Omistajan epäilykset heräsi kun hän ei saanut yhteyttä enää koiran noutaneeseen henkilöön, ja hän alkoi selvittämään asiaa tarkemmin ja teki sosiaaliseen mediaan etsintäkuulutuksen koirasta. Hän sai selville että koira ei asunut Kirkkonummella, eikä myöskään omakotitalossa. Koiran noutanut henkilö oli myös antanut väärät henkilötiedot. Koira muutti todellisuudessa Espooseen kerrostalolähiöön, pieneen 34neliön kerrostaloyksiöön, 4 huskyn seuraksi. Omistaja pyysi koiran noutaneilta henkilöiltä koiran palauttamista ja ilmoitti että sopimusta koirasta ei synny, mutta he eivät suostuneet palauttamaan koiraa. Koiran noutaneilla henkilöillä on myös päihde,- ja rikostaustaa.

Jyväskylän poliisille tehtiin tapauksesta ilmoitus, koira oltiin noudettu tietoisesti virheellisillä tiedoilla, eikä sopimusta koirasta saatu aikaan, mutta koiraa ei suostuttu palauttamaan. Jyväskylän poliisi ei ottanut asiaa tutkiakseen, asiassa ei kuulemma ollut tapahtunut rikosta.

Omistaja jatkoi asian tutkimista, ja mietti eri virallisia tahoja jotta olisi saanut apuja koiran kotiin palauttamisessa. He saivat tietää koiran noutaneen henkilön taustoista aiempien lemmikkieläinten kanssa, pahimmillaan 9koiraa, useita kissoja, marsuja, hiiriä, käärme yms. useita muita eläimiä rivitaloasunnossa. Eläinsuojeluyhdistys on käynyt paikalla aiemmin tarkistamassa tilanteen useita kertoja, määrännyt että eläimistä olisi luovuttava ja 3 koiraa jouduttiin lopettamaan eläinlääkärin käytyä tarkistamassa tilanne. Koiran noutaneilla henkilöillä on ollut myös useita sekarotuisia pentueita, yksi myös rescuekoiralla vaikka se on ehdottomasti kiellettyä. Yhdessä pentueessa pentuja kuoli kun joutui huskyn tappamaksi. Myös korkean sukusiitoksen omaavia pentuja on tullut, poika pääsi astumaan lähes kymmenen vuotiaan äitinsä. Näistä asioista tietoisena omistaja otti yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen, Espoon eläinlääkäriin ja poliisiin.

Eläinsuojeluyhdistys sanoi että he pääsevät paikalle vasta kun saavat tietää tarkan osoitteen, ja sen selvittämisessä kesti kauan koska toisella koiran noutaneista henkilöistä on tietojenluovutuskielto. Useat henkilöt olivat tehneet ilmoitukseen eläinsuojeluyhdistykseen koirien voinnista, koirat olivat todella laihoja ja huonossa kunnossa. Kun eläinsuojeluyhdistyksen työntekijä eläinlääkärin ja poliisien kanssa vihdoin pääsivät paikalle, oltiin koiria ehditty jo siirtää muualle ja varastettu kaukasianpaimenkoira ei myöskään ollut siellä. Asia jäi siihen, poliisi totesi ettei tutki asiaa enää ja eläinlääkäri ei halunnut ottaa kantaa tapaukseen vaikka oli hoitanut kyseisten henkilöiden aiempia asioita aikaisemminkin, ja tiesi millaiset olot eläimillä on.

Koiran omistaja sai koiran noutaneilta henkilöiltä ja heidän sukulaisiltaan useita sekavia yhteydenottoja, koiran väitettiin kuolleen, sanottiin että se oltiin lopetettu, toisessa taas vakuuteltiin koiran olevan täysin kunnossa, väittivät antaneensa/myyneensä koiran jo eteenpäin, ja seuraavaksi sanoivat että koira on täysin kunnossa heillä, eivätkä he siitä luovu. Omistajaa myös uhkailtiin sosiaalisessa mediassa, tekstiviestein ja puhelimitse. Koira on uhattu palauttaa omistajalleen 400gramman paloissa. Kyseistä koiraa on yritetty kaupata eteenpäin ilman oikean omistajan lupaa, mutta myyntiyritykset ovat pysähtyneet siihen kun ovat jääneet asiasta kiinni.

Espoon,- ja Jyväskylän poliisi ei puutu asiaan ollenkaan, eläinsuojeluyhdistys on neuvoton ja eläinlääkärit eivät ota kantaa tapaukseen. Espoon poliisi tietää tapauksen, ja ovat sanoneet palauttavansa koiran oikealle omistajalleen, mikäli koira on kyseisten henkilöiden hallussa kun heidät tapaavat, mutta näin ei tapahtunut eikä koiraa lähdetä etsimään.

Koiran oikea omistaja pystyy KIISTATTOMASTI todistamaan omistussuhteensa koiraan Suomenkennelliiton omistajatodistuksella, eikä hän ole tehnyt sopimusta koiran myymisestä, sopimus koski pelkästään koeaikaa ja mikäli kaikki olisi mennyt hyvin niin sopimus oltaisiin tehty, mutta tässä tapauksessa ehdot sijoitussopimuksen syntymiseen ei täyttynyt koiran noutaneen henkilön olleen epärehellinen ja noutaessaan kaukasianpaimenkoiran ympäristöön jonne kyseinen rotu ei sovellu.

Miten tällainen on mahdollista, kyseessähän on petos ja koira on ihmisillä joilla on taustalla eläinsuojelurikkomuksia ja aiempia eläimiä on jouduttu poistamaan heitä ja ovat saaneet kehotuksen etteivät ota eläimiä enää?

 

Tällä adressilla on tarkoituksena herättää eläinsuojelu sekä muut viranomaiset siihen karuun todellisuuteen, että näissä tapauksissa viranomaisten pitäisi pyydettäessä ottaa nämä asiat tosissaan ja ajaa myöskin eläinten etua sekä toimittaa eläin oikealle omistajalleen. Allekirjoittamalla tämän adressin autat Iitaa sekä monia muita jotka ovat joutuneet / mahdollisesti joutuvat samaan tilanteeseen. Adressin on kirjoittanut omistajan hyvä tuttu, mutta sen on julkaissut Iitan omistaja tyttärensä avulla. Nimiä tarvitsemme niin paljon kuin  on mahdollista vain saada kasaan. Aressi pysyy avoimena niin kauan, kunnes asiaan saadaan joku selvyys.

-Jouko Lukkarinen, kennel Turva Turrin & Tuire Lukkarinen