EI SORRILAN KOULUN LAPSIA EVAKKOON ROUKKOON!

Valkeakosken Sorrilan koulun rehtori on ilmoittanut Valkeakosken opetuspäällikkö Joni Tikkalan päätöksen 23.4.2021, että yksi Sorrilan koulun ikäluokka siirtyy väistötiloihin Roukon yhteinäiskoululle lukuvuodeksi 2021-2022. Opetuspäällikön/rehtorin valitsema ikäluokka on vuonna 2010 syntyneet, eli tulevat 5.luokkalaiset. Tämä kyseinen ikäluokka joutui evakkoon jo vuonna 2020, kun Sorrilan ns.asuntolasiipi todettiin lopulta käyttökieltoon. Tällöin ymmärrettävistä syistä evakko päätös tehtiin nopeasti ja silloin viestitys myös vanhemmille toimi moitteetta. Toki ensin meille sanottiin, että parakkeja ei EHDITTY tilaamaan, jossain vaiheessa kuitenkin selvisi, ettei niitä edes tilata kustannussyistä vaan jatkossakin KOLMOSLUOKKALAISET olisivat evakossa siis Valkeakosken Voipaalassa. Nämä 2010 syntyneet olivat evakossa 2020 alkuvuodesta 2020 kesäloman alkuun, ei ongelmia että opetus olisi kärsinyt tms. Ei ongelmia siinä että lapset olisivat tarvineet tietokoneita, joita ei olisi edes saatu kunnolla käyttöön huonon internetyhteyden vuoksi. Ei ongelmia piha-alueen toimivuudesta tai siitä että lapset olisivat tarvineet ympärilleen uuden koulun hienouksineen. Nyt lukuvuoden 2020-2021 Voipaalassa on ollut taas Sorrilan kolmosluokkalaiset. Lukuvuosi 2021-2022 ei Voipaala enää ole Sorrilan koulun käytettävissä, vaan lapsille pitää etsiä uudet tilat. Tietenkin tämäkin tuli yllätyksenä, mutta Sorrilan koulun tilanne ei ole ollut yllätys enää vuosiin.

 

Rehtori oli lapsille perustellut juuri heidän siirtoansa eri kouluun luotettavuudella ja sillä että he ovat ennenkin kulkeneet bussilla. Onko se näiden lasten vika, jos koko koulusta ei löydy muita luotettavia? Vai pitäisikö asioista puhua niiden oikeilla nimillä?

 

Vanhempien pyytäessä perusteluita tälle ratkaisulle, niin opetuspäällikön kuin rehtorinkin vastaukset ovat olleet ympäripyöreitä. Tulevia tiloja ei osata sanoa tarkemmin, mutta se osataan sanoa että 80 lasta mahtuu, mutta 100 lasta ei. 100 lasta olisi esim Sorrilan koulun tulevissa kuudesluokkalaisissa. Valkeakosken kaupungin toiselta instanssilta kuultuna ei Roukon yhtenäiskoulun ala-asteen puolella ole tilaa, vaan lapset sijoitetaan yläaste ikäisten kanssa samoihin tiloihin ja TÄMÄ ON SE MITÄ PÄÄASIASSA VASTUSTAMME! Koko kaupunki tietää Roukon yhteinäiskoulun yläasteen puolen tilanteen, siellä meininki on hurjaa. Opetuspäällikkö Tikkala kirjoitti eräässä viestissä Sorrilan koulun oppilaan vanhemmalle itsensä pussiin, ensin sanoen, ettei ymmärrä sosiaalisen median "revittelyä" aiheesta, mutta loppu viestissä kuitenkin kirjoitti, että Roukon koulussa on muutamia oppilaita joilla toimintatavat eivät ole kunnossa ja että tilanteen USKOTAAN järjestyvän kevään aikana!!??

 

Meille vanhemmille usko ei nyt riitä, me emme halua että lapsemme joutuvat pelkäämään kouluun menoa. Valitettavasti lapsetkin ovat nämä "revittelyt" kuulleet.Lapset olivat innoissaan ensin Roukkoon menosta, koska näkisivät mahdollisesti harrastuskavereitaan ym, mutta kukaan kouluntoimesta ei kertonut, että tuleva sijoituspaikka olisi yläasteen puoli, me vanhemmat kerroimme sen lapsillemme ja sanotaanko että 90% lapsista vastusti ajatusta.

 

Vetoamme myös tässä tapauksessa vitosluokkalaisten kriittiseen ikään miellyttää vanhempia lapsia ja "halua" kuulua porukkaan. Lisäksi viidesluokkalaisille olisi vielä tärkeää saada olla lapsi ja leikkiä/pelata välitunneilla rauhassa eikä joutua yläkoululaisten puolelle missä tiedetään, että on ollut toistuvasti rajua väkivaltaa ja päihteitä koululaisilla.

 

Vaadimme opetuspäällikkö Tikkalalta vastauksia ja kunnon perusteluita asialle. Vaadimme, että evakkopaikkaa vielä mietitään ja mietitään mikä on parhaaksi lapsille! Onko oikein, että päivän vaatiessa heitä heitellään kuin heittopusseja ympäri kaupunkia, kun eri aineita pidetään eri kouluissa, kaupungin eri päädyissä. Miksi edellisenä kahtena lukuvuotena, ei ole haitannut opetuksen digitalisoituminen ja kolmos luokkalaiset ilman tietokoneita ovat voineet olla väistötiloissa, mutta nyt enää se ei onnistu? Jos jo nyt on vaikeaa löytää tiloja 80 lapselle herää meillä vanhemmilla huoli mihin kaikki Sorrilan koulun oppilaat laitetaan kun lukuvuosi 2023 alkaa ja Sorrilan koulu kokonaisuudessaan menee remonttiin? Päätökset on tehty hätiköiden ja opetuspäällikön mielivallalla yhtään asioita KUNNOLLA perustelematta.

 

Me allekirjoittaneet vaadimme parempia ratkaisuja lapsillemme koskien koulun käyntiä, evakkopaikkoja nyt ja tulevaisuudessa.Lasten edun pitäisi mennä kaiken muun edelle epäröimättä, mitä tahansa päätöksiä tehtäessä.

 

Adressi allekirjoituksineen toimitetaan Valkeakosken opetuspäällikölle, toimitilapäällikölle, Sorrilan koulun rehtorille ja kaupungin johtajalle. Tarvittaessa asia viedään eteenpäin aina Aluehallintavirastolle saakka.

 

Adressi on allekirjoitettavana toukokuun puoleen väliin saakka,että ehdimme toimittaa sen vielä ennen kesälomia eteenpäin.