Asumisen Hinta Alas AHA !

Kommentoitu viesti

Eric Hällström
Adressin tekijä

#2 Kannattaa ostaa jos pystyy

31.08.2008 14:15

Adressin tarkoitus on tuoda esiin vallitseva ongelma ja esittää siihen konkreettisia ratkaisuja. Joidenkin kohdalla paras mahdollinen ratkaisu on oman asunnon ostaminen ja jos adressi auttaa sen päätöksen tekemisessä, niin hyvä niin. Kun sutta lähtee pakoon, voi vain toivoa, ettei tule karhu vastaan. Ei se asumisen hinta ole ylivelkaisillakaan mikään pieni, mutta toki lainojen kuoleentumisen jälkeen helpottaa hurjasti.

Olisi oman kehittelynsä ja adressinsa arvoinen asia yrittää vaikuttaa hintojen kohtuullistamiseen omistusasuntomarkkinoilla. Uudisrakentaminen nyky vauhdilla ja hinnoilla ei näytä tuovan riittävää kohtuuhintaista tarjontaa eikä ratkaisua ylivelkaantumiseen. Paljon väkevämpiä ja luovempia keinoja tarvittaisiin.

Oma ongelmansa ovat kahden asunnon loukkuun jäävät, joita on taas alkanut ilmaantua. Tämäkin olisi ollut ennakoitavissa suhdannesyklien perusteella, mutta sellaista (markkinointia ja hinnoittelun maksimointia häiritsevää) ennakointitietoa ei tuoda kansalaisten tietoon rakennusbisneksen hallitsemassa julkisuudessa. Olisi yhteiskunnan velvollisuus antaa tietoa, jonka avulla kuluttajat voisivat välttyä sukupolvi toisensa jälkeen joutumasta samaan ansaan.

Kaikilla ei kuitenkaan ole ikänsä, eläköitymisensä, vajaatyöllisyytensä, sairautensa, lähimmäishoitovelvoitteiden tms. syiden tähden mahdollisuutta oman asunnon ostamiseen nykyhinnoin. Monilla ei ole myöskään perintöjä pankkien vaatimiksi reaalivakuuksiksi, joten riittävän suuren lainan saantikaan ei onnistu vaikka taloudesta kaksi kävisi jatkuvasti töissä. Siksi asunnonhankkimisysteemiin tarvitaan uudistuksia.

Alkuperäinen pohjoismainen asukkaiden yhdistyksen omistama asumisoikeustalo olisi Suomeenkin paras ratkaisu mahdollistamaan turvallisen ja kohtuuhintaisen asumisen pienellä alkupääomalla niille, joille omistusasunto ei ole mahdollinen. Nykyinen Suomessa vallitseva asumisoikeusmalli, jossa omistajina ovat suuret rakennuttajayhtiöt ja asukkaat vain vuokralaisina, ei täytä tätä tarvetta pitkällä tähtäyksellä edullisesta ja pysyvästä asumisesta. Myöskään suomalaiset suurten yhtiöiden omistamat vuokratalot eivät anna asukkailleen riittävää asumisturvaa.

Tuoreimman tutkimuksen mukaan joka kolmas asukas valtion lainoittamissa vuokra- ja asumisoikeustaloissa on suurissa vaikeuksissa asumismenojen tähden. Ongelman syynä näyttää tilastokeskuksenkin numeroiden valossa olevan entistä kovempien voittopyyteiden maksattaminen vuokralaisilla ja aso-asukkaille. Tästä ilmiöstä kuten myös pitkän aikavälin kumulatiivisista kustannuksista asunnon eri hallintamuodoissa on tarkempaa tietoa sivulla www.freewebs.com/sasory

Yksilöiden ratkaisut vaihdelkoot, mutta yhteiskunnallistakin ratkaisua tarvitaan, että kaikkien ihmisten vapaus valintoihin ja taloudellisesti pysyvästi turvalliseen asumiseen tulisi todelliseksi.




Vastaukset

eräs

#88 kannan otto ostamiseen

2011-02-04 22:34:18

#2: Eric Hällström - Kannattaa ostaa jos pystyy 

joo kaikilla ei ole vara  ostaa. toiset haluaa, mutta ei saa lainaa pankista. koska viranomaiset ovat tuhonneet luottotiedet nuorilta jotka  sen jälkeen kärsivät ja kituvat ,siksi nuorille jotka ovat vähävaraiset kuten opiskelijat tai muut jotka ei töiissä.  eikä saa töitä eikä pysty sairauden tai vamman takia ottamaan töitä vastaan

halpa vuokra-asunto olisi suotavaa vähä osaisille