Perussuomalaiset ei ole "The Finns"

Kommentoitu viesti

Oula Lintula
Akaa

#292

24.08.2011 07:11

ML: "Oula hyvä, Suomen Sisun ohjelma on selvästi fasistinen tai natsistinen, koska siihen on lainattu ja mukailtu useita kohtia esimerkiksi Suomen 1930-40-luvun äärioikeiston ja Saksan NSDAP:n ohjelmista tai muista vastavista lähteistä."

Olemme eri mieltä siitä, riittääkö tässä lainaaminen muuttamaan lainaajan lainauksen kohteeksi.

"Tosiasian, että Suomen Sisun ohjelmassa on vaikutteita Suomen 1930-40-luvun äärioikeiston ohjelmista ja NSDAP:n ohjelmista ei todellakaan ole 'kiihottamista kansanryhmää vastaan' tai 'kunnianloukkaus'."

Kunnianloukkaus se ei tosiaan ole, koska oikeushenkilöllä ei ole kunniaa. Kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan se kyllä voi mennä, jos se on tulkittavissa panettelevaksi tai solvaavaksi vakaumuksen tai siihen verrattavan ominaisuuden (esim. sisulaisuuden) perusteella määräytyvän ryhmän jäseniä kohtaan, ja oletkin tässä jo maininnut tällä perusteella määräytyviä henkilöitä nimeltä. Esittämäsi väitteen todenpitävyydellä ei ole tämän rikosnimikkeen kannalta mitään merkitystä.

Esittämistäsi vaatimuksista kaksi ensimmäistä seisovat tai kaatuvat yhdessä väitteen "Suomen Sisu ry on fasistinen" kanssa. Vaatimuksista kolmas on väkivallantekojen osalta aivan hyvä, ja sen voi yleistää kaikkiin puolueisiin ja epäpoliittisiinkin järjestöihin. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan sen sijaan on eri juttu, sitä tehdään käytännössä kaikissa poliittisissa puolueissa, koska laista on tekemällä tehty susi.

Ja jos nyt vielä sanoisin pari sanaa tämän adressin topikistakin: typerästi valittu nimi, kyllä, mutta kyllä itsenäisellä yhdistyksellä tai puolueella on oikeus oma nimensä päättää. Jos valittu nimi ei jotakuta miellytä, on tällä jollakulla oikeus olla ko. puoluetta äänestämättä.

Vastaukset

Mikko Laaksonen

#293 Lainauksen tarkoitus on ollut tulla fasistiksi

2011-08-24 07:28:59

#292: Oula Lintula -

Näkisin kyllä, että yksinkertaisin selitys runsaalle Suomen 1930-40-luvun äärioikeistopuolueiden ja Saksan NSDAP:n ja sen ideologien lainaukselle on ollut halu tunnustautua näiden liikkeiden aatteellisiksi jatkajiksi Suomessa 2000-luvulla.

En oikein pidä muuta selitystä luontevana. Äärioikeistolainen liike, joka ei haluaisi samaistua fasisteihin tai natseihin, varmasti välttäisi natsien ja fasistien ilmausten lainaamista.