Kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS) tutkimus ja asianmukainen hoito aloitettava välittömästi Suomessa

Kommentoitu viesti

Monikemikaaliherkistynyt sisäilma-astmaatikko

#22 Olisiko sisäilmaongelmilla yhteyttä...?

06.10.2014 07:38

CSF:n oireet kuullostavat ainakin omalla kohdaltani sisäilmaoireilun ensivaiheelta, tai ehkä lievemmältä reagoinnilta kuin suoranaiset hengitysoireet, infektiokierre etc. - työtilojen vaihdon seurauksena alkanut vuoden uupumus johti lopulta astmaan ja monikemikaaliherkistymiseen. Samoin piilevä kipilrauhasen vajaatoiminta aiheuttaa selittämätöntä uupumusta (myös ollut itselläni - luojan kiitos minulla oli ymmärtäväinen lääkäri joka suostui kokeilemaan tyriksiinihoitoa vaikka olin 'viitearvoissa'!) - tämä kokemus jo vuosien takaa.

Vastaukset

Kokemusta on

#23 Re: Olisiko sisäilmaongelmilla yhteyttä...?

2014-10-06 08:14:24

#22: Monikemikaaliherkistynyt sisäilma-astmaatikko - Olisiko sisäilmaongelmilla yhteyttä...? 

 Kyseessähän on siis neurologinen sairaus, g93.3. Useastihan sairaudet puhkeavat/relapsoivat stressin edessä ja sisäilmaongelmat ovat yksi pahimmista stressitekijöistä. Joten tämä sisäilmailmiö selittää sairauden puhkeamisen tai pahenemisen, mutta ei  ole mikään itsenäinen syy (sen jälkeen kun sisäilmaongelma on poistunut). Kilpirauhasongelmia monella myös sekundäärisenä, mutta monien kokeilujen jälkeen monella tuo kilpirauhasen hoito vaan pahentaa itse syytä (tosin ei kaikilla). Sekundäärinen vajaatoiminta on myöskin oire, ei syy.

10 vuotta CFS:ää sairastanut

#59 Re: Olisiko sisäilmaongelmilla yhteyttä...?

2014-11-24 14:13:53

#22: Monikemikaaliherkistynyt sisäilma-astmaatikko - Olisiko sisäilmaongelmilla yhteyttä...? 

Ainakaan minun tapauksessa CFS:llä ei ole mitään yhteyttä sisäilmaongelmiin. Ilman muuta oireet voivat olla samantapaiset ja joku voi sairastaa molempia sairauksia, mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että CFS on oma sairautensa eikä jonkun muun sairauden esiaste. CFS:n erityispiirre on oireiden paheneminen liikunnasta (riippumatta siitä, onko henkilöllä hyvä lihaskunto).