Adressi kristillisten arvojen ja uskonnonopetuksen puolesta

Kommentoitu viesti

Myyryläinen
Vieras

#164

09.08.2010 11:31

Vieras kysyy 162:nnessa: "Mutta ei kai uskonnonopetus ole se maailman pahin asia maailmassa , että sitä pitäisi näin suuresti vainota?"

Ei kai tarpettoman lopettaminen ole mitään erityistä vainoamista?  Sitä olisi jos esimerkiksi uskonnonopettajien tai uskontotunnille lapsensa laittavien rangaiseminen jotenkin tai muu sellainen.  Mutta uskonnon opettamisen lopettaminen yhteiskunnan varoilla pyöritettävissä yleisissä ja julkisissa kouluissa ja uskonnon opettamisen ohjaaminen ihmisten vapaa-ajalle ei sitä ole.

Vieras kirjoittaa samaisessa: "Uskonto opettaa lapsille perus moraalin tajun, kun se tuntuu lapsilta ja nuorilta olevan hiukan kateissa."

Moraalin opettaminen siten, että säännöt komennetaan jonkin yliluonnollisen jumal'olennon antamina ja pelotellaan hänen rangaistuksellaan, ei ole minusta oikea eikä tehokas tapa opettaa käyttäyttymistä eikä oikeaa ja väärää.  Tässä suhteessa sekulaarin ja materialistisen humanismin lähtökohta on paljon parempi sillä siellä lähdetään ihmisyksilöiden keskinäisestä elämästä yhteisöjensä jäseninä ja hyvän elämän hyödyllisyydestä sekä yksilölle että kanssaihmisille yhteisössä.  Hyvän ja pahan erottaminen kristinuskonkaltaisen pelottelun kautta johtaa ulkoaopittujen temppujen tekemiseen ja silmänpalvontaan eikä aitoon syiden ja seurausten oppimiseen.  Koko tämä väite perustuu kristittyjen härskiin yritykseen monopolisoida moraalikysymykset.

Ja mainitseepa Vieras vielä, että "Niin, kuin totesin Raamattu on "myöskin" mielenkiintoinen  historiallisesti."

Raamattu on erään seemiläisen kansan folkloristinen antologia ja siinä mielessä mielenkiintroinen kuin mikä tahansa muu genren antologia.  Meitä luulisi kiinnostavan omamme enemmän vaikka onhan mielenkiintoista tutustua muihinkin.

P.s: H. Ruhallako on "oikeanlaisen elämän" mitta ja malli olemassa?  Lieneekö se Raamatusta jossa tapetaan vauvasta vaariin kun Jahve vihastuu tai haluaa palkita kansaansa uusilla valloituksilla? Kuuluuko siihen hairahtuneiden kivittäminen ja kuukautisista puhdistautuminen viemällä papille kyyhkynen?  Entä naisten vaientaminen ja alistaminen?

Vastaukset

Sirpa T.
Vieras

#178 Re:

2010-08-13 19:06:28

#164: Myyryläinen -

On se hyvä, että maailmassa asiat ovat niin loistavasti, että ei ole mitään muuta huolta, kuin puida uskonnonopetusta. Ja sinulla Myyryläinen, taitavat ne sinunkin asiat olla loistavasti, kun ehdit niin syvällisiä miettimään. Juuri sinun kaltaiset ihmiset tekevät tästä maailmasta helvetin. Ennen, kuin alat filosoimaan Raamatun sisältöä enemmänkin, niin otappa Raamattu käteen ja lue kannesta kanteen. En minä ainakaan pelottele lapsiani julmalla Jumalalla. Niin tekvät vain ei uskovaiset. Ateisti on kommunismia, oletko itsekkin sellainen???