Asumisen Hinta Alas AHA !

Kommentoitu viesti


Vieras

#54 Tarjonnan lisääminen laskee hintoja

02.11.2010 20:45

Jos miljoona pk-seudulla innokkaimmin asuvaa perhettä on valmis kaikki maksamaan 3000 euroa/neliö ja pk-seudulla on miljoona asuntoa, hintataso asettuu tuoho.

Jos 200 000 seuraavaksi innokkainta ovat valmiit maksamaan enintään 2500 euroa/neliö ja alueelle kaavoitetaan 200 000 asuntoa lisää, ne lisäasunnot eivät mene kaupaksi ennen kuin hintataso putoaa tuohon. Kyllä myyjät pudottavat, näin on aina ennenkin käynyt, kun asunnot eivät ole menneet korkeammalla hinnalla kaupaksi.

Jos sitä seuraavaksi innokkaimmat 200 000 perhettä ovat valmiit maksamaan enintään 2000 euroa/neliö, ja alueelle kaavoitetaan toiset 200 000 asuntoa lisää, niiden valmistuessa hintataso putoaa 2000 euroon/neliö. Vanhojen asuntojen hinnat tietysti putoavat vielä paljon alemmiksi. Vuokrat putoavat samassa suhteessa.

Näin kysynnän ja tarjonnan laki asettaa hinnan sitä alemmaksi, mitä enemmän asuntoja on tarjolla. Tämä on taloustieteen alkeita, tätä on turha kiistää.

Alarajana ovat kuitenkin rakennuskustannukset, jotka ovat ehkä 1800 euroa/neliö. Vaikka kuinka paljon kaavoitettaisiin varastoon, uusia asuntoja ei enää rakenneta minnekään, jos kukaan ei suostu maksamaan edes rakennuskustannuksia.

Rakennuskustannuksiakin voi kyllä alentaa keventämällä työn verotusta ja helpottamalla ex-Neuvostoliiton alueen työntekijöiden työlupia sekä vähentämällä turhimpia rakennusmääräyksiä, mutta kunhan ensin kaavoitettaisiin niin paljon, että saataisiin hintataso tuohon 2000 euroon/neliö.

Vastaukset

Nalle
Vieras

#56 Re: Tarjonnan lisääminen laskee hintoja

2010-11-04 22:07:55

#54: - Tarjonnan lisääminen laskee hintoja 

 Ennen kuin noi kaikki asunnot on kaavoitettu, rakennettu ja hinnat laskeneet,  moni on jo menettänyt

kelvollisen asuntonsa, pienenkin, ja suurin osa meistä on jo silloin kuopattu.

 Tärkeää on pelata, shoppailla ja optimoida ja ihmisarvon saavat vain ne , joilla on taloudellisesti  varaa siihen - olkoonkin sitten kuinka turhanpäiväistä tahansa.