Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

Kommentoitu viesti

Ensihoitaja periferiasta

#2 Re: Poliittinen päätöskö ?

30.10.2012 07:42

#1: Marja-Leena - Poliittinen päätöskö ?

Tervetuloa julmaan maailmaan. Meille syrjäseuduilla työskenteleville ensihoitajille tuo on arkipäivää. Vaikkei meille tuosta välittömästä lähtövalmiudesta maksetakaan, ei me viivytellä lähdössä, jos saamme hätäkeskuksen kiireelliseksi määrittelemän tehtävän. Ei me itsellemme syvää ojaa kaiveta, josta ei pääse pois... Samalla, kun vaaditte välitöntä lähtövalmiutta, niin katsokaa mitä se maksaa Teille veronmaksajille. Ja ottakaa samalla huomioon, kuinka paljon henkilökunnan lisäystä se tarvitsee. Jo nyt on suuri työvoimapula ensihoitajista, mistäs kuvittelette, että niitä yht´äkkiä saadaan suurelle alueelle lisää. Jokainen ensihoitaja läpi Suomen tekee tällä hetkellä jaksamisensa äärirajoilla töitä, yksinkertaisesti siksi, ettei tuuraajia ole.

Vastaukset

ajoeero

#3 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 08:01:24

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Kannattaakohan ammatti-ihmisen ensimmäisenä olla itse epäämässä omalle ammattialalle tulevia lisätyöpaikkoja tai pohtia mitä se mahtaa maksaa. Yleisesti työpaikkojen vähyyden vuoksi palkat lähtevät nousuun (vrt. it-ala). Haluaisitko edes sitä...?

Maalaishoitaja

#7 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 11:05:50

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Kun itse aikanaan tein varallaolosta käsin töitä, lähtöön meni melko tarkalleen se 15 minuuttia, vaikka en mitenkään tahallaan viivytellyt. Päivystin kotona. Jos työpari oli ulkopaikkakuntalainen, hän päivysti asemalla. Paikalliset päivystivät omassa kodissaan. Kotoa lähtiessä talviaikaan harjasin auton lumen alta ennen kun pääsi liikkeelle. Välillä vanha auto ei ihan ensimmäisellä startilla käynnistynyt. Sitten ajomatka työparin hakuun, usein päinvastaiseen suuntaan kuin kohdeosoite. Silloin kun auto oli työparilla, sama homma toisin päin. Joskus potilas ihmetteli, ettekö tunne paikkoja kun jo ajoitte kerran tästä ohi, siihen sitten vaan vastaamaan, että piti tuo kollegakin hakea kyytiin :))

Kustannuksista: Monen potilasryhmän kohdalla 15 minuuttia viivettä hoidon aloitukseen aiheuttaa suuret kustannukset myöhemmissä hoidoissa. Esimerkiksi hengitysvaikeuspotilaalla se voi johtaa pitkittyneeseen hengityskonehoitoon teho-osastolla, joka maksaa "maltaita". Huomioidaan myös pitkittyneen sairaalahoidon ja pitkittyneen sairasloman (pois työelämästä) yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset. Entä ne tapaukset, joissa potilas olisi nopeammalla hoidolla palannut työelämään, mutta nyt jääkin laitoshoitoon loppuelämäkseen? Ei taida olla ilmaista.. Jos elottomaksi mennyt potilas on yli 15 minuuttia ilman elvytystoimenpiteitä, on perillä enää turhaa tehdä yhtään mitään muuta kuin tilata vainajan kuljetus. Tämä tietysti tulee halvaksi. Mutta kuka laskee hinnan ihmisen hengelle? Jos itse joutuisit vakavaan liikenneonnettomuuteen, toivoisitko apua odottaessasi, että ambulanssi lähtee välittömästi? Toivottavasti kukaan ei nyt ala veisata vanhaa virttä, että jos ei se ambulanssi ole varalla sitä ei ole ollenkaan. Tällaisen aivan keskeisen peruspalvelun järjestäminen on kyllä sivistysvaltiossa mahdollista. Kyse on siitä, mihin resurssit kohdennetaan. Itse olen valmis maksamaan jokaisen veroeuron, mikä tarvitaan elintärkeisiin peruspalveluihin. Kaikenmaailman hölynpölyyn tuhlaaminen  onkin sitten asia erikseen..

Henkilökunnan lisäyksestä: Ensihoitaja (amk) koulutukseen on hakijoita moninkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Ensihoitajan koulutuksen suorittaneista moni vaan hakeutuu töihin ihan muualle kuin ensihoitoon. Yksi suurimpia syitä tähän on ollut varallaolo. Työpaikkoihin, joissa ei ole varallaoloa on hakijoita. Varallaolopaikat taas eivät pääsääntöisesti pätevää henkilökuntaa houkuttele. Varallaolon poisto kokonaan voisi päinvastoin helpottaa alalle rekrytointia. Itselle varallaoloa sisältävästä työpaikasta lähtöön suurin syy ei edes ollut palkka (toki sekin vaikutti) vaan se, etten jaksa työskennellä niin, ettei potilaalle ole mahdollista tarjota asianmukaista hoitoa ajoissa.

 

 

XX-421

#8 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 13:31:02

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Valitettavasti tämä välitön lähtövalmius ei tule koskaan toteutumaan juuri tuon rahan takia. Toinen syy jonka olen viime vuosina huomannut, on se, että näihin "maalaislansseihin" ei riitä väkeä koska ne ovat perustasolla. Nykyisin kun ensihoito on trendi niinkuin poliisin ammatti oli 10-vuotta sitten, pitää työskennellä suuren kaupungin hoitoyksikössä, jotta on IN. Perustasolla ja pikku kunnissa työskentelevät ovat tolloja ja luusereita, eihän niillä ole edes puolen lanssin varusteet vyöllä... Noh, takaisin asiaan. Ikävä tosiasia on se että kunnat ja palveluntilaajat eivät halua maksaa palvelusta. Ensihoito on se paha mörkö joka vie kunnan rahat,vaikka sitä tarvittaisiin muuallekkin(Esim. kunnan päättäjien viron reissuun) Lisäksi nämä suomalaisen yksityisen sairaankuljetuksen halpakauppiaat tekevät tarjouksia joita eivät pysty toteuttamaan,näiden katteettomien lupausten seurauksena syntyy tietyt kriteerit joiden perusteella tarjouksen edellytykset laaditaan. Syntyy tilanne jossa 20vuotta kunnassa palvellut yrittäjä ei voikkaan vastata vaatimuksiin kun tuo hänen yksikkönsä on ollut päivisin(esim 08-18.00) välittömässä valmiudessa ja muuna aikana 15min. Kun aletaan vaatimaan 24h välitöntä valmiutta, ei riitä resurssit enää tarjota kysynnän vaatimaa tasoa. Epäilen suuresti pirkanmaan sairaanhoitopiirin antamaa arviota siitä paljonko yhden,tässä tapauksessa hota,yksikön 24h välitön valmius maksaa. Hinnaksi on annettu 600.000e/vuosi, joka ei voi mitenkään pitää paikkaansa. Tässä nopea laskutoimitus: 1töitä,2vapaata-1 töitä/3vapaata esimerkiksi. Yksi yksikkö hoidetaan 10hlöllä, eli 6+4. Jos palkka olisi esim 2500e/kk/nto, siitä syntyisi palkkakuluja yrittäjälle seuraavasti: 25000e/kk x 12= 300.000e, eli kaikkiin muihin kuluihin mukaanluettuna kaluston ylläpito,jäisi siis 300.000euroa (Tämä oli siis vain valmiuskorvaus, päälle tulevat vielä kelakorvaukset). Tämän laskelman perusteella pshp on ilmoittanut että välitöntä lähtövalmiutta ei voi vaatia, eikä näinollen toteuttaa pirkanmaalla.

Ensihoitaja amk

#10 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 13:59:05

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Minä en tee jaksamisen äärirajoilla töitä. Meille riittää erittäin hyvin tuuraajia, niin paljon tarjokkaita että kokemattomimpia voi hätistellä pois. Meillä on välitön lähtövalmius ja kaikille maksetaan kaikista tunneista myöskin lisät.Töitäkin tehdään vaina vuorokausi kerrallaan, toisinkuin varmaan teillä. En voi ymmärtää että ensihoidossa työskentelee tuollaisia mielipiteitä omaavia ihmisiä vielä tänä päivänä. Tsemppiä Pirkanmaalle ja toivotaan parasta

plim plim

#13 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 14:59:48

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Jokaine voi omalla kohdallaan miettiä MIKSI tekee varallaoloa ? Toivottavasti lähdette sitten esim lasta elvyttämään 15 min odottelun jälkeen. jos ette-teette karhun palveluksen vain itsellenne...

-immoT- maalta minäkin

#18 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 16:02:22

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Ensihoitajalle periferiaan tiedoksi, että kunnallispolitiikassa mukana olevana me kunnat alamme maksaa siitä kovan hinnan joka tapauksessa tuli ensihoitoyksiköille välitön tai 15 minuutin lähtövalmius!! Kuntakierroksella ollut uusi sopimusluonnos antoi käsityksen kaikkien ensihoitoyksiköiden välittömästä lähtövalmiudesta. Tosin siellä oli seassa myös jonkin verran päiväautoja, mutta nekin välittömässä lähtövalmiudessa. Sitten luvattiin kaikille yhdenmukainen valmius ensihoidossa mm. asuinpaikasta riippumatta. Kaikki tiedämme, että se on mahdotonta järjestää Pirkanmaalla! Ei ole sama asia asuuko vaikka Kihniössä vai Lapintiellä Tampereella! Lähtökohtaisesti Suomalaiset ovat tasa-arvoisia asuvatpa he sitten missäpäin Suomea hyvänsä! Vaikka saavutettavuus vaihtelisikin asuinpaikan mukaan niin siitä huolimatta ensihoitoyksiköt lähtevät apuun 90 sekunnissa. Maksuosuudet kunnat maksaa tulevaisuudessa saamatta palvelua!! Ja tuohon työllisyysongelmaanhan sinä jo itse oikeastaan vastasitkin!! Kyllä työvoimaa saadaan kun siitä palkkakin maksetaan! Ei kukaan täysijärkinen mene ajamaan ambulanssia vaan siitä ilosta, että saa ajaa ambulanssia. On nöyryyttävää "olla töissä" kun siitä maksetaan 3,5€/h varallaolokorvaus!! JA SITTEN VIELLÄ SYÖKSYTÄÄN AUTTAMAAN HÄDÄSSÄOLEVAA KAUHEELLA KIIREELLÄ VAIKKA PALKKAA SIITÄ EI SAADAKAAN!! Tässä nimenomaan työnantaja, kunnat ja PSHP kiittävät!! Niin kauan kun teitä tuolla ideologialla riittää niin kehitystä ei tapahdu!! Raaka peli jos on vartin lähtövalmius niin lähetään 15 minuuttia, muuten ei koskaan saada asioita kuntoon!

Ja jos mennään kunnan maksuosuuksiin niin säästetään jostain muusta kuin terveydenhuollosta, kouluista tai päivähoidosta!! ARGGH!! Olen puhunut!!

Hönö

#19 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 16:10:23

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Ilmeisesti joku tykkää tehdä töitä ilmaiseksi...

Syväkyykkymyyrä

#30 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 20:52:02

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

1. Älkää menkö varallaolokorvauksella mihinkään töihin. Nykyisillä ammattitaito- ja koulutustaustavaatimuksilla ei kannata päivystää käytännössä siellä päivystystilassa parin euron palkalla useita vuorokausia putkeen, työaikasidonnaisuuden ollessa 50% luokkaa. Jonkinlaista ammattiylpeyttä saa olla myös tällä alalla!

2. Jos kuitenkin menette niin älkää nyt omaan pakkiinne pissikö ja lähtekö yhtään aiemmin kuin se sopimuksen 15 minuuttia. Päättäjillä se eettinen vastuu tuosta viiveestä on, ei teillä. Homma ei muutu miksikään jos käytännössä kiirekeikoille lähdetään välittömästi. Työntekijä noudattaa sopimuksia ja tarjoaa sitä palvelua mitä häneltä edellytetään. Toki kiellettyä ei ole tehdä hommansa paremmin, mutta suoranaista tyhmyyttä on olla käytännössä katsoen valittömässä lähtövalmiudessa jollain 30% korvauksella tuntipalkasta.

3. Ensihoitaja voi itse valita tekeekö jaksamisensa äärirajoilla töitä noudattamalla yllä mainittuja: 1. Valitkaa työpaikkanne. Nyt on työntekijän markkinat. 2. Noudattakaa sopimuksia. Kukaan ei edellytä teiltä muuta.

Perustason ensihoitaja

#39 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-30 22:04:32

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Johan on kirjotusta taas. Kukapa sitä haluaa ilmaseks ajaa eka työmatka ja kytätä jossain kämäsessä homeisessa luukussa ja palkkana on pari hassua euroa, mahdollisesti kaikkien kulujen jälkeen jäät vielä tappiolle. Kokeilkaapa pyytää keikkalaisia sellasilla ehdoilla että työmatkasta maksetaan kilometrikorvaus ja työajasta 100% palkka eli ei mitään varallaoloa. Ei jää palkan määrä kiinni sairaista ihmisistä mikä olisi minun mielestäni eettistä.

Eemeli

#56 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-31 11:28:08

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Miksi lähdette nopeampaa kun mistä maksetaan? Juuri tuon takia ensihoito alan työntekijä ja palkkaus tilanne on näin heikko kun on! Mikäli pirkanmaan shp päättää laskea valmiuden yöaikaan 15minuuttiin, niin toivon hartaasti, että ensihoitajat pitää siitä vartista kiinni. Niin ainakin meidän alueellamme olisi tehty, mutta onneksi täällä päättäjät ymmärsi välittömänvalmiuden olevan kaikkien etu, niin kuntalaisten kun työntekijöidenkin!

 

Ja kait sitä tehdään jaksamisen äärirajoilla kun järjestelmä on näin surkea, että työvuorot kestää 2-3vrk ja yksityisen palkkaus on kunnallista huomattavasti heikompi! Varmaan tämmöinen työ sairaalassa työskentelevää kiinnostaa.

30 vuotta Tabiksessa

#72 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-10-31 16:07:18

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Juuri tuollaisten maalaisurpojen takia ala ei kehity, koska annat kommenteillasi ja asenteellasi "liekaa" päättäjille, jotka välittämästi säästävät laittamalla päivystyksen välittömästä varallaoloon. Toivottavasti omaisesi tai itse saat tuta mitä on odottaa 15 ylimääräistä minuuttia hädässä.

Palomies- sairaankuljettaja

#102 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-11-03 09:31:33

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Vaikka kustannuksissa yritetään säästää lähtövalmiuden kustannuksella, tulee se lopulta kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Onkohan päättäjät tietoisia siitä, mitä maksaa esimerkiksi vain yhden aivohalvaus potilaan loppuelämän laitoshoito kun aika ikkuna on mennyt umpeen ?

Pirkanmaan AVH- yhdistyksen mukaan:

"AVH on kolmanneksi kallein kansantautimme mielenterveyden häiriöiden ja dementian jälkeen. Suorat hoitokustannukset vuonna 1999 olivat 440 miljoonaa euroa, kokonaiskustannuksiksi arvioidaan jopa 800 miljoonaa euroa vuodessa, joista pitkäaikaishoidon osuus on noin 200 miljoonaa euroa vuosittain. Akuuttihoidon hinta on keskimäärin 4 200 euroa, alle 10 % elinikäisistä kustannuksista (keskimäärin 60 000 euroa). Erikoissairaanhoidossa kuluu 400 000 hoitopäivää vuosittain ja perusterveydenhuollossa lisäksi 1 500 000 hoitopäivää. On laskettu, että vuoteen 2020 mennessä tarvitaan 100 uutta 33-paikkaista vuodeosastoa pelkästään aivohalvauspotilaille, elleivät ennaltaehkäisy ja akuuttihoito tehostu".

Nyt akuuttihoitoa olaan huonontamassa. Tuossa oli kustannusarviota siis vain yhdestä sairaudesta. Viive vaikuttaa moneen muuhunkin sairauteen kuten esim. sydäninfarkti, diabetes, epilepsia, anafylaksia, monet hengityselinsairaudet, ym muut tajuttomuudet, kaatuilut ja muut vammat ja onnettomuudet. Kahden miljoonan säästöt sulavat hyvin nopeasti välillisten kustannuksien vuoksi. Pakkaselle jäädään ja pahasti sekä taloudellisesti, että ihmisten tasavertaisuuden nimissä. Palvelu maksaa. Se ei voi tulla kenellekkään yllätyksenä!

Perustason matemaatikko

#115 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

2012-11-05 22:16:02

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

"Ei me itsellemme syvää ojaa kaiveta, josta ei pääse pois... Samalla, kun vaaditte välitöntä lähtövalmiutta, niin katsokaa mitä se maksaa Teille veronmaksajille."

Kyllä te valitettavasti juuri sellaista ojaa noilla puheilla kaivatte. Ja Pirkanmaalla se välitön lähtövalmius maksaisi n. 5€/ vuosi per veronmaksaja enemmän kuin esitetty palvelutaso. (säästö kokonaiskustannuksista uudessa esityksessä jossa on mukana varallaolo vs. vanha esitys, jossa pelkkää välitöntä lähtövalmiutta = n. 2,1 miljoonaa euroa. Pirkanmaalla tulonsaajia = veronmaksajia n. 401 000. Laske itse) (lähteet Aamulehti ja Tilastokeskus)