Vesilahden Härkäläntie kuntoon

Väinö Wallinin maantieluettelossa vuodelta 1893 mainitaan Karkusta Vesilahden kautta Lempäälään kulkeva n.s. Narvanmatkantie, josta Tottijärven kirkolle poikkesi Tottijärven tie. Tämän Tottijärventien (nyk. Härkäläntie) Vesilahden pitäjän asukkaat suurella vaivalla perustivat 1780-luvun alussa, ja pian sen jälkeen se oli ajettavassa kunnossa. Tottijärven Pihnalanperälle vievä mutkainen ja mäkinen tie näkyy jo 1780-luvun kartoissa.

Maailma on muuttunut noista ajoista ja niin ovat muuttuneet tienkäyttäjän tarpeetkin. Tämä Härkälän tie on yksi Vesilahteen tuovia väyliä ja on Narvan länsipuolelta pääreitti Nokian ja Tampereen suuntaan. Härkäläntie on tärkeä väylä, jota suuri osa rämsööläisistä käyttää päivittäin työmatkallaan. Tie palvelee myös useita yrittäjiä, jotka ajokalustoaan säälimättä tietä käyttävät. Kesäasukkaat kulkevat tietä kesäasunnoilleen – ympäri vuoden, nyt kun kesäasunnot muuttuvat ns. kakkosasunnoiksi.

Nykyisessä kunnossaan tie on hyvin kapea ja erittäin vaarallinen sen mutkaisuuden ja huonon näkyvyyden takia. Kallistukset ovat huonot, keväisin tie routii pahasti ja sen pintaan nousee pohjakiviä. Huonoimpina aikoina raskaalla kalustolla liikkuvat joutuvat kiertämään pitkiä matkoja, koska tie ei yksinkertaisesti kanna.

Länsivesilahden alueella asuvien lisäksi tien kunto kiinnostaa myös Nokian yrittäjiä ja palvelujen tarjoajia. Nykyisin kaikki, joiden ei ole aivan pakko käydä Nokialla, ajavat kunnostettua pikitietä myöten Sastamalaan.

Tie on Vesilahdessa vierailevalle myös eräänlainen kunnan käyntikortti. Tällä hetkellä Härkäläntie on häpeäksi Vesilahden kunnalle ja monin paikoin jopa vaarallinen kulkea. Liity allekirjoittaneiden joukkoon mukaan vaatimaan Härkälän tien saattamista nykypäivän vaatimusten mukaiseen kuntoon.

(historiaosio muokattu lainaus Yrjö Punkarin teksteistä)


Ari Karhu, Rämsöön Kyläkerho Ry    Ota yhteyttä adressin tekijään