Hirvenmetsästysaikaa aikaistettava poronhoitoalueella/Lapissa

Kittilä - kuten itä-, keski- ja länsi-Lappikin - pitäisi kuulua aikaistetun hirvenmetsätyksen piiriin. Jos vertaillaan jo pelkästään näiden alueiden lumitilastoja vuosien varrelta (Foreca, Ilmatieteenlaitos) sekä päivän pituuden lyhenemistä, huomataan, että olosuhteet maastossa liikkumiseen ovat esim. Kittilän osalta jopa huonommat kuin nyt aikaistamisen piirissä olevilla ylä-Lapin kunnilla.

Kysymyksessä on ennenkaikkea turvallisuus - niin metsästäjien kuin metsästyskoirienkin. Jo nyt (5.11.2012) on aivan Kittilän kunnan eteläosia myöden niin paksu lumipeite (polveen saakka), että koiran käyttö tuntuu jo eläinrääkkäykseltä. Eikä siellä totta tosiaan jaksa meistä kaksijalkaisista kovakuntoisinkaan kovin pitkiä matkoja kahlata...

Tänä vuonna kävikin niin, että jahtikausi päättyi jo viiden viikon jälkeen ja luulenpa, että jos hirviä metsästetään vain laillisia keinoja käyttäen jää saalis kovin laihaksi. Tosiasiana pitäisin myös sitä, että paksu lumipeite voi houkutella laittomuuksiin, eli moottorikelkan käyttöön hirvenmetsästyksessä. Useat meistä hirvenmetsästäjistä - erityisesti me, joilla on tarkoitukseen kasvatetut koirat - odotamme kautta innolla. Siihen tarkoitukseen koulutamme koiriamme, suunnittelemme jahtia ja panostamme - se on meille tärkeä harrastus luonnossa.

Suosittelen perehtymään opinnäytetyöhöni, jossa aiheesta löytyy faktaa, joka puoltaa aikaistamista myös muihin Lapin kuntiin kuin ylä-Lappiin: Theseus, ammattikorkeakoulujen verkkokirjasto, Merja Vierelä.

Opinnäytetyöstä löytyy ne faktat, jotka puoltavat aikaistamista koko Lappiin tai vaihtoehtoisesti poronhoitoalueelle. Aikaistaminen olisi järkevää myös poronhoitotöitä ajatellen, sillä maastossa tapahtuvat ettotyöt ajoittuvat juuri samaan aikaan hirvenmetsästyksen aloituksen kanssa. Ja silloin on selvää, että niillä alueilla ei voi harrastaa ajomiesjahtia, saati koiralla metsästystä.

Vetoomus lähetetään maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle ja ministeriön riista- ja kalaosaston ylijohtaja Pentti Lähteenojalle viimeistään vuoden lopussa, kun hirvenmetsästysaika päättyy. Lisäksi adressi lähetetään MMM:n luonnonvara-osaston vuoden 2013 alussa aloittavalle ylijohtaja Christian Krogellille.