Kehitysvammaisilla ja vanhuksilla oikeus valita asuinkuntansa!

 

Miltä sinusta tuntuisi, jos MINÄ päättäisin asuinpaikastasi? Juuri kun olisit asettunut kodiksi, tuntisit olosi viihtyisäksi ja turvalliseksi, muuttoauto kurvaisi pihaan: sinun elättäminen on naapurikunnassa halvempaa, joten ei muuta kun pakkaa tähän astinen elämäsi muuttolaatikoihin ja matkaan! 

Harva suostuisi tähän, mutta ikävä kyllä se uhkaa olevan Tyrnävän kunnan kehitysvammaisten ja ikäihmisten kohtalo. Kunta kilpailutti hankintalakiin nojaten palveluntuottajat. Raha ratkaisee 70% ja laatu vain 30%. Ihmiset ovat pelinappuloita, se kuka heille sänkypaikan halvimmalla lupaa, saa pitää omanansa, aina seuraavaan kilpailutukseen asti. 

Tyrnävän Lakeuden Palveluyhdistys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jolla on Tyrnävällä yli 11 vuoden kokemus kehitysvammapalveluista. Yhditys on toteuttanut vanhusten vuokra-asumist jo yli 40 vuotta ja vanhusten palveluasumista yli 15 vuotta. Kehitysvammapuolella on asukkaina paljon syntyperäisiä tyrnäväläisiä, joiden omaiset ja tuttavat asuvat vieressä. Kunta ja sen palvelut ovat tulleet tutuiksi ja yhdistys tuottaa kiistatta ja tutkitusti laadukasta asumispalvelua.

Nyt toteutetun kilpailutuksen myötä voi seurata se, että tyrnäväläiset kehitysvammaiset ja ikäihmiset eivät saa enää asua omassa kunnassaan. Laadukkaat palveluntuottajat ajetaan tällä toimintamallilla alas ja tilalle tulee isoja valtakunnallisia toimijoita, missä asumispalvelujen tuottaminen on bisnestä. Tuttuus, turvallisuus, inhimillisyys ja oma tahto jäävät eurojen alle.

 

Tämän adressin allekirjoittamisella vaadin Tyrnävän kunnan päättäjiä ja sosiaali ja terveyslautakunnan jäseniä huomioimaan inhimillisyyden ja ihmisarvon päätöksien teossa. Jokaisella on oikeus omaan kotiin, kehitysvammaisilla ja ikäihmisillä tulee olla oikeus valita itse oma asuinpaikkansa.

 

Käytännössä täma toteutuu siten, että kunta laajentaa puitesopimuskumppaneiksi kaikki ne palveluntarjoajat, jotka ovat jättäneet hyväksytyn tarjouksen. Näin tehdessä itsemääräämisoikeus toteutuisi myös kehitysvammaisten ja ikäihmisten osalta.