Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

31.05.2010 11:46


Ilmo Suikkanen
Vieras

#2

04.06.2010 13:10

Kaunis kiitos allekirjoitusvetoomuksen alullepanijoille!

– Ei muuta kuin kaikki ahkerasti linkkiä levittämään.

Tutustukaa ihmeessä puistosta aikoinaan aloitteen tehneen Vakka-Suomen Luonnonystävät  -yhtymän Avakka-verkkosivustoon.

http://web.me.com/avakka/Selkameri/Selkämeri_etusivu.html

Google haku: Avakka

Terveisin IS

Sirpa Ikala-Suomalainen
Vieras

#3

04.06.2010 14:57

Selkämeren kansallispuisto on Vakka-Suomelle rikkaus ja mahdollisuus.

raikka
Vieras

#4 Selkämeren kansallispuisto

11.06.2010 10:56

Kansallispuisto täysimittaisena!
Essi Syrjämäki
Vieras

#5

14.06.2010 00:40

Koskeehan tämä kaikkia muitakin kuin vain Vakka-Suomen asukkaita ja kalastajia jne. Se on sitä perintöä jota jälkeemme jätämme. Kaikille ja kaikilta meiltä.

Vieras
Vieras

#6 Re:

14.06.2010 09:01

#5: Essi Syrjämäki -

kiitos Essi.

Olet aivan oikeassa.

t. Ritva

Jappe
Vieras

#7 Rehevöittyminen

14.06.2010 15:23

Miten kansallispuisto muka estäisi rehevöittymisen??

sensus
Vieras

#8 Re: Rehevöittyminen

14.06.2010 16:46

#7: Jappe - Rehevöittyminen

Ei suoranaisesti, mutta välillisesti. Jos kansallispuisto sijasta alueelle tulisi esim. kalankasvatuslaitoksia tai ruoppausmassojen läjitys- tai soranottoalue jne. Tutkimuksellisen tiedon lisääntyessä myös rehevöitymisen syyt ja toimenpiteet niiden poistamiseksi paranevat. Lisäksi kansallispuistona alueen vesien tilaan suhtaudutaan vakavammin.

Vieras
Vieras

#9 Re: Re: Rehevöittyminen

14.06.2010 20:13

#8: sensus - Re: Rehevöittyminen

 Kansallispuisto ei nimenomaan estä rehevöitymistä. Kalankasvatuslaitokset yms. kyllä poistettaisiin, mutta rehevöitymistä tapahtuu luonnostaan ilman niitäkin. Varsinkin matalat lahdet jms. kasvavat umpeen hetkessä ilman ruoppauksia ja virtausten parantamisia, jotka kansallispuisto kieltää.

"Toimenpiteet niiden poistamiseksi paranevat", just just. Ja mikähän tälläinen toimenpide on??

Rehevöityminen nimenomaan tulee runsastumaan huomattavasti. Onneksi oman väylän merelle saa vielä nykylainsäädännöllä pitää auki vaikka kansallispuiston alueella asuisikin/omistaisi mökin.

niinerimieltä
Vieras

#10 jeesustelua

14.07.2010 18:56

Kyllä vain,ajellaan suuripäästöisillä vanhoilla rutkuilla ja sit ollaan niin piipertäjää.Kalankasvastusaltaathan saavat jäädä ja metsästyskin sallitaan ehdotetuin poikkeuksin.Näille saariston mökkiläisille varmaan sopii sekin että mökin rantaan perustetaan tuulivoimaloita joista sitten voi nauttia lisäarvoja vihreästä energiasta ja maisemaa kaunistavista virtaviivaisista kaunistuksista.Eiköhän tämän itämeren ja ja suomen rannikon suurimmat saastuttajat löydy tuolta teollisuuden ja varsinkin maatalouden alueelta vaan ettepä uskalla näille sektoreille räksyttää,ainakaan nimellä.Tuskin U:kin edustalle asti tehdyn kansallispuisto laajennusehdotuksen tekijöidenkään pöksyissä olo hurraamista ole.Kesää teille

Markku Viljanen
Vieras

#11 Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta

16.08.2010 07:44

Vetoomus Selkämeren kansallispuiston puolesta

TUULA SYKKÖ
Vieras

#12 Hyvä adressi ja muistetaan Perämeri jatkossa

08.09.2010 08:28

Koko Itämeri on jo nyt maailman radioaktivisin meri ja yhtälailla suojelua kaipaa Itämeren pohjoisin osa: PERÄMERI. Perämereen laskeutuvat suurten jokien tuomat maatalous- ja teollisuusjäämät Suomen ja Ruotsin puolelta.

Pohjoiselle Itämerelle  on Fennovoiman ydinvoimala joko Raahen vieressä tai pohjoisempana Kemin vieressä.

janne vesala
Vieras

#13 kyllä kannattaa säilyttää selkämeri puhtaana.

04.10.2010 17:19

olen sitä mieltä että,jos selkämeri pystytään pitämään puhtaana niin se on kaikille elollisille mahtava virkistys kohde. ja onhan se mukava katsella kun eri lajin linnut jne. nauttivat puhtaasta elin ympäristöstä.
Keijo Aaltonen
Vieras

#14 Selkämeren kansallispuisto

04.10.2010 22:22

Ilman Vakka-Suomen alueita kansallispuisto olisi vajaavainen, tynkä. Vakka-Suomen alueiden mukana olo tekee siitä täydellisen ja kattavan.
Vapaa Selkämeri
Vieras

#15 Adressia lukiessa

30.10.2010 10:53

Pisti silmään noi kannattajien asuinpaikat,vähän on niitä jotka asuu Selkämeren rannoilla ja nekin vähät tuskin merellä liikkuu....
Alpo Muikku
Vieras

#16

08.11.2010 12:34

Kyllä ihan tarpeellinen luonnonpuisto. Näitä voisi olla lisääkin sellaisilla meren saarialueilla, miks ei isoilla järvilläkin, jotka ei ole kenenkään omistuksessa tai valtio omistaa alueen.

Vieras
Vieras

#17 Re: Re: Rehevöittyminen

07.12.2010 14:38

Vesihiisi
Vieras

#18 Selkämeren kansallispuisto

14.12.2010 13:20

Mielestäni Selkämeren kansallispuisto on hyvä juttu. Kysymys kuuluu voiko kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita olla liikaa? Selkämeren kansallispuistoa tarvitaan alueen saariston ja merialueen, vedenalaisen luonnon sekä rannikon kosteikkojen suojelemiseksi ja hoitamiseksi. Kansallispuisto täydentäisi hyvin Suomen merialueiden suojelualueiden verkostoa ja on yksi Itämeren suojelua edistävistä toimenpiteistä. Selkämereltä löytyy todennäköisesti tällä hetkellä Suomen rannikon parhaiten voiva merellinen vedenalaisluonto yhdessä Merenkurkun saariston kanssa. - Nämä alueet ovat maailmassa ainutlaatuisia!

Pelkkä luonnonpuiston perustaminen ei sinällään poista kaikkia ongelmia, vaan olisi aivan yhtä tärkeää puuttua tekijöihin, jotka aiheuttavat esimerkiksi rehevöitymistä alueella. Yksi tällainen tärkeä tekijä on alueen maataloudesta syntyvät ravinnevalumat. Maataloutta olisi ohjattava oikeaan suuntaan lannoituksen ja torjunta- aineiden käytön vähentämiseksi. Aleen viljelijöitä olisi ohjattava luonnonmukaisempaan villjelyyn, että Selkämereen päätyvät ravinnemäärät vähenisivät. Myös kosteikkojen ja suoja- alueiden rakentaminen pidättäisivät Selkämerenen päätyviä ravinteita ainakin jossain määrin. Jos haluamme säilyttää Selkämeren monimuotoisuuden on sitä pilaavat tekijät poistettava.Tämä koskee tietenkin myös kaikkia muitakin Suomen vesialueita.

Vieras

#19 Syitä saaristomeren alueen suojelemiseksi

14.12.2010 13:29

Lainattu teksti:
”Selkämeren eteläinen osa eli Varsinais-Suomen puoleinen osa ehdotetusta kansallispuistosta on luonnon ja saaristokulttuurin osalta monipuolinen ja tavallaan jopa Suomenkin oloissa ainutlaatuinen.
Sen ehdoton erikoisuus on koko Itämeren alueella harvinainen vaihettumisvyöhyke eteläisen ja pohjoisen eläin- ja kasvilajiston osalta. Vertailun vuoksi todettakoon, että alueella on luontodirektiivin erilaisia luontotyyppejä 25, kun niitä on koko Suomessakin vain 69. Saaristomeren kansallispuiston alueella luontotyyppejä on 43. Voidaan sanoa, että jos Selkämeren kansallispuisto toteutuu kokonaisuudessaan, kyseessä on yksi maan merkittävimmistä kansallispuistoista.”

Lähde: http://web.me.com/avakka/Selkameri/Selk%C3%A4meri_etusivu.html

Alueen eliölajeja:
Luontodirektiivin II-liite:
yhteisön tärkeinä pitämät eläin- ja kasvilajit, joiden suojelemiseksi on osoitettava erityisten suojelutoimien alueita
(Natura 2000 -verkosto).

saukko, Lutra lutra
harmaahylje, Halichoreus grypus
itämerennorppa, Phoca hispida botnica
kapeasiemenkotilo, Vertigo angustior
pikkunoidanlukko, Botrychium simplex
lahokaviosammal, Buxbaumia viridis
isotorasammal, Cynodontium suecicum

Lintudirektiivin liitteen I linnut
Yhteisön tärkeinä pitämät lajit, joiden suojelemiseksi on osoitettava erityissuojelualueita
(Natura 2000 –verkosto).

Gavia arctica, kuikka
Podiceps auritus, mustakurkku-uikku
Grus grus, kurki
Branta leucopsis, valkoposkihanhi
Crex crex, ruisrääkkä
Philomachus pugnax, suokukko
Charadrius morinellus, keräkurmitsa
Pluvialis apricaria, kapustarinta
Sterna caspia, räyskä
Sterna hirundo, kalatiira
Sterna paradisaea, lapintiira
Sterna albifrons, pikkutiira
Bonasa bonasia, pyy
Tetrao urogallus, metso
Bubo bubo, huuhkaja
Asio flammeus, suopöllö
Aegolius funereus, helmipöllö
Picus canus, harmaapäätikka
Dryocopus martius, palokärki
Lanius collurio,pikkulepinkäinen
Ficedula parva, pikkusieppo
Sylvia nisoria, kirjokerttu

Lähde: http://www.environment.fi/default.asp?contentid=67350&lan=fi

Tämä olisi ehdottomasti erittäin tärkeä kohde suojella, sillä alueella elää paljon erillaisia lajeja. Lajirikkauteen vaikuttaa se, että se on vaihettumisvyöhykettä etelän suolaisemman ja pohjoisen makean veden välillä (murtovesialue) sekä Selkämeren alueella kohtaavat eteläinen tammivyöhyke ja pohjoinen havumetsävyöhyke, mitkä yhdessä lisäävät lajiston määrää niin maalla kuin vedessäkin.
Alueen tärkeimpiä luontotyyppejä ovat esimerkiksi seuraavat:
Rannikon laguunit, merenrantaniityt, kiinteät, ruohokasvillisuuden
peittämät dyynit, variksenmarjadyynit, kuivat niityt ja pensaikot kalkkipitoisella alustalla (tärkeät orkidea-alueet), runsaslajiset jäkkiniityt, alvarit ja kalkkivaikutteiset kalliokedot, lehdes- ja vesaniityt, luonnonmetsät, jalopuumetsät, luonnontilaiset metsät ja puustoiset suot.
Kaikkiaan alueella on tavattu 118 maassamme uhanalaiseksi luokiteltua eliölajia.


Vieras
Vieras

#20 Re: Adressia lukiessa

27.12.2010 19:47

#15: Vapaa Selkämeri - Adressia lukiessa

On mukavaa olla sitä mieltä, että alueita pitää suojella. Varsinkin kun alueen rauhoitus ei koske itseä mitenkään. Espoosta on hyvä huudella, että alueita satojen kilometrien päässä pitää ehdottomasti suojella. 

Ajatuksena kansallispuisto on kaunis ja hyvä. Rannikkomme on turvassa tuleville sukupolville. Alueella ja merellä paljon kulkevana herää vain kysymys miltä rannikko on oikeastaan suojelun myötä pelastettu? Meren tyhjäksi pyytäviltä ilkeiltä kalastajilta, joita rannikolla on enää muutama kymmenen aktiivista ammattilaista? Luonnon pahimmilta vihollisilta metsästäjiltä, jotka ampuvat alueen eläimet sukupuuttoon vai kenties noilta kavalilta retkeilijöiltä, jotka tuhoavat saaret polttamalla nuotiota ja leiriytymällä niihin?

Mikäli puisto toteutuu olemme onneksi turvassa edellä mainituilta tuhon kylväjiltä, jotka eivät luonnosta ja sen arvoista mitään ymmärrä. Lähiön ikkunasta katsoessa ulos ja meren rannassa ainakin kerran käyneenä on turvallista tietää, että nuo sadistiset toimintatavat on saatu kuriin.

Se, että maatalous kuormittaa ja rehevöittää merta on toistaiseksi toisarvoista. Venäjältä mereen laskettavien vesien puhtaudesta on vaikea heittää mitään arviota, mutta tuskin se juomavedeksi kelpaisi jne.

Pitäisikö nyt kuitenkin pohtia, mitä todella pitäisi tehdä Itämeren puhtaana säilymiselle ja miettiä uudelleen rannikon uhkia. Nyt ollaan lähdetty liikkeelle aivan väärästä päästä. 

Ukilainen
Vieras

#21 Tieto ei ole

18.01.2011 12:28

Kun lukee edellistä, ei voi käsittää, miten vähän paikalliset asukkaat tietävät Selkemerelle ehdotetusta kansallispuistosta. Tilannehan on jo se, että vapaaehtoisin kaupoin valtio on ostanut Natura 2000 kohteita valtiolle ja nämä ovat nyt valtion maa- ja vesialueita, joita hallitsee metsähallitus. Täten myös alueen asukkaat ovat saaneet erittäin merkittävän summan rahaa myymistään alueista. Toiseksi näille alueille pitää laatia hoito- ja käyttösuunnitelma. Mutta onko suojelualue vetovoimainen kohde, minusta ei ole.
Kun ajatellaan kansallispuistoa, se perustetaan VAIN valtion omistamille maa- ja vesilalueille eli samoille suojelualueille, mitä valtio on ostanut. Ja kansallispuistolle pitää laatia hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa huomioidaan liikkuminen, matkailu, kalastus, metsästys jne. Ja mukana ovat myös paikalliset asukkaat ja organisaatiot. Kalatalous siitä ei muutu! ja mikä parasta kansallispuisto on eri tutkimusten mukaan vetovoimainen ja alueelle rahaa tuova suojelualue. Ja kun vielä saataisiin esim. Ugin Pakkahuoneen tuntumaan sekä Kustavin ja Pyhärantaan Selkämeren kansallispuistosta kertovat infopisteet ja ehkä opastuskeskus, niin ne houkuttelevat matkailjoita ja ei sinne varsinaiselle kansallispuistoalueelle mene kuin muutama henkilö ja hekin ohjatusti kohteille, jotka on sellaiseen käyntiin varattuja.
Maatalouden hajakuormitukseen, Itämeren saastumiseen, kasvihuoneilmiöön jne kansallispuisto ei tuo parannusta. Niihin pitää puuttua muilla menetelmillä. Mutta kansallispuisto antaa mahdollisuuden tulevillekin sukupolville nauttia upeasta Selkämerestä. Kannatan lämpimästi, että eduskunta ulottaisi kansallispuiston myös Varsinais-Suomen puolelle.

Vieras II
Vieras

#22 edelliseen

29.01.2011 10:46

"miten vähän paikalliset asukkaat tietävät Selkämerelle..." Korjataan nyt heti ajatusta, että kansallispuistoa ei todellakaan perusteta VAIN valtion omistamille maa- ja vesialueille. Esimerkiksi Porin Preiviikin lahdella on tilanne, jossa maanomistajat ovat yksityisinä omistajina antaneet alueensa kansallispuistolle, koska sen suojelutoimet olisivat joka tapauksessa koskeneet alueita. Näin "vapaaehtoisesti" suojelualueeseen liittyneenä he saivat mahdollisuuden metsästää yhdentoista päivän ajan vuodessa omistamillaan mailla. Muussa tapauksessa metsästys olisi ollut kiellettyä läpi vuoden.

Lisäksi kummastuttaa ajatus, ettei kalatalous siitä muutu. Tottakai se muuttuu. Jo pelkästään kansallispuisto rajoittaa suuresti hylkeiden pyytämistä, joka on kalastajien vihollinen numero yksi. Tiedän, että kansallispuiston perustamisohjeisiin on jätetty varaus pyytää hylkeitä, mutta käytäntö... Lupien hankkimisessa on jo nyt omat kommervenkkinsa, puhumattakaan kansallispuistossa tapahtuvasta metsästyksestä. Ei ehkä mahdotonta, mutta hyvin hankalaa.

On hyvin sinisilmäistä ajatella, että alueella on kaikkia miellyttävä hoito- ja käyttösuunnitelma. Että saamme jonkinlaisen paratiisin.

Lisäksi edellisessä tekstissä olevat kaksi lausetta riitelevät pahasti keskenään: "ja mikä parasta kansallispuisto on eri tutkimusten mukaan vetovoimainen ja alueelle rahaa tuova suojelualue.", sekä "ja ei sinne varsinaiselle kansallispuistoalueelle mene kuin muutama henkilö ja hekin ohjatusti kohteille, jotka on sellaiseen käyntiin varattuja.".
´
Siis nämä "muutama henkilökö" ne rahat alueelle tuovat. Jos ajatukset ovat tälläisiä, niin onnea vain niille, jotka ovat ajatelleet kansallispuistosta elantonsa hankkia.

Eli kansallispuistoa halutaan suojella, jotta ihmiset voisivat alueesta nauttia, vaikka ei se kyllä ketään houkutakaan? Rahaa se joka tapauksessa alueelle tuo, kun ihmiset käyvät katselemassa alueesta kertovia tauluja? No huh huh..

Alue on toiminut erittäin hyvin ilman suojelua tähän asti. Uskon, että alueella liikkuvista 95% allekirjoittaa tämän. Jos aluetta halutaan suojella, tartutaan oikeisiin, Itä-merta tuhoaviin uhkiin.
Valto Vaalikivi
Vieras

#23 Pelastetaan saaristo

21.02.2011 11:45

Saaristomme tarvitsee tulevaisutta varten satsausta nyt. Tarvitsemme rohkeita ihmisiä
ajamaan yhteisen luonnonpääoman suojelun puolesta omaneduntavoittelijoiden sijaan.

Vieras

#24 On meitä moneksi!

21.02.2011 14:37

Pyhämaassa mökkeillessäni en ole tuosta nimilistasta tavannut ainakaan paikanpäällä ketään!
Menkää tosiaankin sinne Igorin vesille suojelemaan jos kantti kestää! siellä on raskasmetallia sun muuta ihan muille jakaa!
Kyllä ne vedet rehevöityy myös ilman minkäänlaisia toimenpiteitä.
Keijo Aaltonen
Vieras

#25 Selkämeren kansallispuisto

21.02.2011 15:42

Ehdottomasti ko. kansallispuisto koko Selkämeren alueelle. Viimeisimmässä esityksessä on kattavasti huomioitu kalastuselinkeinon tarpeet, joten ihmeellistä on se kiihkeä vastustus kansallispuistoa kohtaan. Toivottavasti eduskunnasta löytyy riittävästi vastuullisia edustajia, jotka eivät alistu pienten klikkien vaatinuksiin.