Vihdin kyläkouluja ei saa lakkauttaa!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Vihdin kyläkouluja ei saa lakkauttaa!.


Vieras

#1

30.09.2014 07:27

Vihdin kunta toimii täysin strategiansa vastaisiesti esittäessään kyläkoulujen lakkauttamista. Kyläkoulujen säilyttäminen on kunnan stratgian mukaan koko kunnan etu. Kunnan kustannustehoikkaimpia ja terveitä kouluja ehdotetaan lakkautettavasi ja lapsia keskitettäväksi osin sisäilmaltaan epäterveisiin kouluihin, joissa ei ilman erityisjärjestelyitä edes ole tilaa kaikille lapsille. Säästöehdotus perustuu laskennallisiin tietoihin, jotka on jo todettu virkamiestenkin taholta virheelliseksi. Säästöt toteutuesaankin tulisivat olemaan marginaaliset ja kunnan talouden kannalta "mitättömät". Keskittämisestä seuraavat kulunlisäykset söisivä pienetkin säästöt ja pahimmassa sekä hyvin todennäköisessä tapauksessa, kunnalle koituisi enemmän kustannuksia kuin säästöä. Lasten pyörä/kävelymatkat kouluun muuttuisivat 2,5 h bussimatkoiksi ja heidän leikki- ja liikuntapaikkansa katoaisivat koulukiinteistöjen myynnin seurauksena. Koulujen lakkauttamiseen ei ole taloudellista perustetta. Kyse on poliittisista päätöksistä, joista lapset tulisivat hyvivoinnillaan maksamaan - niin vastaanottavissa kuin lakkautettavissakin kouluissa - opettajia ja avustajia unohtamatta.


Vieras

#2

30.09.2014 19:15

Opettaja pystyy antamaan enemmän aikaa jokaiselle oppilaalle pienemmässä koulussa ja luokassa, mikä on hyvä asia! Pienemmissä kouluissa oppilaat tuntevat paremmin toisensa, ja opettajankin on helpompi seurata lasten kehitystä. Itse pienessä maalaiskylän koulussa kasvaneena kannatan kyläkouluja enempi kuin isoja kouluja ja luokkia! Keiden etu tässä on kyseessä: opettajien vai oppilaiden, jos kyläkoulut lakkautetaan? Rahako ratkaisee? Taatusti tulee ongelmia enempi jos eri kylien lapset sullotaan samaan ja yhteen kouluun ja en usko että opettajatkaan tätä haluavat??

Vieras

#3 Re: Aivan näin se tulisi menemään!

30.09.2014 19:16

#1: -  

 


Vieras

#4

01.10.2014 02:14

Kyllä kyläkoulut pitää säilyttää. Itse kävin Härkälän koulua.Mukavat muistot. Paitsi ei opettajasta, joka kiusas mua.

Vieras

#5

01.10.2014 06:47

pieniä kouluja on muutenkin vähään. jos kouluja yhdistetään niin pienet oppilaat eivät kaikki kerkiä oppimaan mitä opettajat opettaa .ei kaikki ole nopeita oppimaan siten he jäävät jälkeen läksyissänsä jos luokassa on yli 25 oppilasta.itse kävin härkälän koulua joissa oli sopivat luokkakoot.

 

vieras

#6

01.10.2014 07:51

On typerää ajaa kyläkoulut alas äkkinäisellä päätöksellä ja nopealla aikataululla säästöjen nimissä. Jo nyt tiedetään, että "säästölaskelmat" eivät pidä paikkaansa ja säästöjä tulee paljon oletettua vähemmän. Kuten aina, hätiköidyt päätökset ovat loppujen lopuksi kalliita. Lapsille kyläkoulut ovat paras oppimispaikka ja kyläläiset käyttävät harrastuksiinsa koulujen tiloja iltaisin


Vieras

#7

01.10.2014 10:22

Kyllä mielestäni myös lasten hyvinvointi tulee ottaa huomioon päätöstä tehdessä, eikä ainoastaan epämääräisiin laskelmiin perustuvia säästöjä. Kunta tulee varmasti tulevaisuudessa näkemään lisää kustannuksia muuta kautta, jos lapsia kohdellaan näin.

Minä ainakin lupaan omasta puolestani seurata prosessia tarkasti, mitkä puolueet ja ketkä valtuutetut asiaa ajavat. Huomioin tämän sitten seuraavissa vaaleissa.

Vieras

#8 Aikaisemmin tehdyt alas ajot ovat vain nostaneet hintatasoa

01.10.2014 10:51

En ymmärrä, että 40 vuoden aikana on tehty monia ns. säästätoimia, mutta menet kunnan asukasta kohden ovat vain moninkertaistuneet. Syytetään valtion tukia ja kasvaneita menoja, mutta pidän niitä selittelyinä. Aikaisemmin pienet yksiköt olivat toimivia ja kustannustehokkaita ja viihtyvyys parempaa.

En missään tapauksessa kannata kylien toimintojen eikä koulujen alas ajoa. Maaseutukylät jo muutenkin kuolemassa ja ihmisiä houkuteltu taajamiin. Nyt järki käteen ja viisastutaan tehdyistämme virheistä. Ehdotan lisäsatsauksia kunnalta kylien elinvoiman lisäämiseksi, niin saadaan muuttoliikettä Vihtiin ja lisää veronmaksajia jakamaan vastuuta.


Vieras

#9

01.10.2014 11:30

Vaikka lapsesi koulu ei olisikaan lakkautuslistalla, vaikuttaa lakkautettavista kouluista jäljelle jääviin kouluihin integroitava oppilasmäärä koko Vihdin kunnan luokkakokoihin

Vieras

#10

01.10.2014 11:35

Kuinka näinkin iso kunta laskee säästöt "noin summiin" ja arvioihin perustuen, ei päättäjien pidä lähteä päätöksiä tekemään moisella mutu-tuntumalla

Jos kyläkoulut lopetetaan on se myös ko. kylien kuolema ! josta ei ole enää paluuta

Laskekoon kunta kuinka paljon kylien asukkaat "käyttävät" kunnan verotuloja verrattuna esim Nummelaan.

Kylille riittää kun sielä on se koulu kunnan ylläpitämänä jonka ympärille voi sen elämänsä ja perheensä rakentaa, ei tarvitse uimahallia, kävely/pyöräteitä, aurattuja katuja, jne.

Kylillä on / on tulossa ns. paluumuuttaja perheitä jotka ovat myyneet velattomat osakkeensa ja näin heidän veronsa olisi jo heti tuloa kuntaan MUTTA ilman koulua näin ei käy


Vieras

#11

01.10.2014 14:29

Muutimme vain sen takia nykyiseen paikkaan koska täällä on kyläkoulu. Itse yli neljänkymmenen oppilaan luokassa olleena tiedän varsin hyvin että siellä yksilö hukkuu massaan.

Vieras

#12

01.10.2014 14:50

Kyläkoulujen sijaan pitäisi etsiä muita kohteita. Ei se Olkkalan koulun lakkauttaminenkaan poikinut muuta kuin kalliita investointeja. Kyläkoulut eivät ole rahasyöppöjä vaan joku muu, sinne katseet.


Vieras

#13 römpän ukko

02.10.2014 04:58

kyläkoulujen lakkauttaminen ei tua säästöjä kun oppilaita kuljetetaan kalliisti tämä pitää ottaa huomioon ja siitä ei juuri tule säästöä kun sama määrä opettajia pitää silti olla

Mä vaan ihmettelen...

#14 Lyhytkatseista

02.10.2014 05:32

Eikö Vihdin kunnassa todellakaan katsota asioita yhtään pidemmälle??? Nyt jos esim. Vihtijärven oppilaat siirretään Haimoon uuteen kouluun, jää mun laskujen mukaan koulu jo pieneksi. Mitä, jos Vihtijärvelle tai Haimooseen muuttaa lisää lapsiperheitä??  Toki osa siirtyy aina yläasteen puolelle, mutta onko vaihtuvuus tarpeeksi suuri siihen nähden mitä uusia oppilaita tulee?? Kohta on kaikki ylimääräiiset pientilat uudessa koulussa käytössä ja viimeisenä viedään taas jumppasali... Tuliko Haimoon uudesta koulusta sittenkin liian pieni.... Älkää missään nimessä vielä siirtäkö tai myykö vanhoja koulurakennuksia... luulenpa, että niille on vielä tarvetta, jos koulujen yhdistäminen toteutuu...

oma koulu omassa kylässä, pienet luokat oppilasmäärältään!!

Ex-päällikkö

#15 Juuu

02.10.2014 18:06

On muuten Vihdissä kohta muutama veronmaksaja vähemmän jos näillä mennään...


Vieras

#16

03.10.2014 05:49

Kylien elämä pitää säilyttää
toivoa vielä on

#17 Käsi sydämelle

03.10.2014 10:25

Miksi kaikki pitää nykyään olla niin isoa, hienoa ja tehokasta? Muutimme Vihdin maaseudulle juurikin kyläkoulujen vuoksi. Nytkö pitää muuttaa pois. Toivottavasti ei.


Vieras

#18

03.10.2014 11:06

Hyvä asia

Vieras

#19

04.10.2014 21:04

Ymmärrän, että ajat on kurjat taloudelle, mutta onko muka aivan välttämätöntä viedä lasten hyvinvoinnista? Itselläni ei ole lapsia tai alakouluikäisiä sisaruksia, joten minulla ei ole niin sanotusti omaa lehmää ojassa. Kuitenkin tajuan sen, että aikuiset kestää, mutta lasten ei pitäisi joutua kärsimään. Miksi pidentää lasten koulupäivää kyytien takia jopa parilla tunnilla? Miksi tehdä heistä anonyyminpia suuremmissa luokissa ja kouluissa? Miksi tappaa kylien viimeisetkin palvelut? Onko kukaan oikeasti laskenut jo lakkautetuista kouluista koostuneet säästöt? Siis jälkikäteen eli todelliset säästöt? Mitä jos luvut näytettäisiin eikä vain oletuksia? Vihdissä suuri on on työssäkäyviä ihmisiä. Onko kukaan kysynyt asukkailta, maksaisivatko he mieluummin puoli prosenttia tai prosentin lisää veroja, jotta palvelut säilyisivät?

Vieras

#20 Re:

04.10.2014 22:20

#19: -  

Voisin itse kuvitella, että kilpailutettujen koulukuljetusten hinta ei pysy paikallaan, jos kuljetusmatkat pitenevät ja kuljetettavien määrä kasvaa - siis, kun osalla kävelymatkan päässä oleva kyläkoulu korvautuu kyydityksellä.

Kurkkasin tällaista taannoista artikkelia, josta sai sen kuvan, että koulut nauttivat arvostusta:

Onko kellään linkkiä investointilaskelmiin tms. joista saada lisävalaistusta? Saisi edes jotain perspektiiviä, millaisista summista puhutaan. Mitkä ovat aitoja kuluja ja mitkä sisäisen laskutuksen leikkirahaa? Tarkoittaisiko nykymenon säilyttäminen 1/10/100 eur/vuosi/vihtiläinen vai jotain ihan muuta?

 

 


Vieras

#21

05.10.2014 08:58

Minusta tämä on hyvä asia. Olen entinen Jokikuntalainen ja käynyt aikoinaan Jokikunnan kansakoulun 7 luokkaa.
Tsemppiä!

#22 Re: Käsi sydämelle

05.10.2014 11:45

#17: toivoa vielä on - Käsi sydämelle 

 Juuri näin: vähempikin hienous riittää. Koulutkin kelpaavat ihan sellaisenaan kun homettakaan ei ole. Tsemppiä! Älkää muuttako pois. 


Vieras

#23

06.10.2014 05:11

Kyläkoulujen lakkauttamisella on erittäin laajakantoiset seuraukset ha-ja-asutusalueiden poikkeuslupien saannille - palveluverkon häviämisen lisäksi. Uudenmaan ELYkeskus käyttää perusteenaan kielteisille poikkeuslupapäätöksille mm. sitä että "alueelta puuttuvat palvelut". Tässä on kyse myös paljon suuremmista asioista kuin pelkästään sivistystoimen putkinäköisistä laskelmista. Haja-asutusalueet tulevat autioitumaan pikku hiljaa, kun samaan aikaan rakennetaan Nummelan Pajuniittyyn uutta koulua 50 milj. eurolla (asemakaavan N106 mukaisesti) ja Otalammen suurkoulua laajennetaan (asemakaavalla Ot20), kun sinne ei kyyditettävät koululaiset muilta kyliltä enää mahdu.
lasten puolesta

#24 ON TEHTY TOISINKIN

06.10.2014 11:54

Entä jos otetaankin mallia eräästä lapin kunnasta. Kyseisessä kunnassa lapsia alettiin kuskata taajamasta kyläkouluun. Näin saatiin jaettua luokkakokoja, kyläkoulut säilyivät ja kaikki olivat tyytyväisiä. Myös kuljetuskustannukset tulivat pienemmiksi, koska lapsia pystyttiin ottamaan saman kadun varresta taksi täyteen. Toisin Se on maalla, kun ihmiset asuvat hajallaan, taksissa kilometrimittari rullaa. Myös lasten koulumatkoihin käytetty aika on huomattavasti lyhyempi taajamasta maallepäin. Tällöin taksi ei kierrä ympäri kylää vaan ajaa sen yhden kadun kohdalle ja täyttää/tyhtentää lastin. Varmasti löytyy taajamasta perheitä, jotka haluavat laittaa lapsensa pienempiin kouluihin. Ehdotankin, että katsotte sielä päättäjien pöydässä asioita monelta kantilta. Halki, poikki ja pinoon politiikka tuo vain harmia.


Vieras

#25

08.10.2014 08:09

Lapsenlapseni saivat käydä turvallista ja viihtyisää Vanjärven alakoulua. Sieltä saivat hyvät eväät yläasteelle ja elämään. Pienet kyläkoulut tuovat lapsiperheitä asumaan laajan kunnan haja-asutusalueille.