Arvokas vanhuus. Ei raision Kerttulakodin sulkemiselle!

vanhainkodit alas

#1

11.10.2014 09:15

Mikä se semmone "arvokas vanhuus" on ku toiste käsis? Syötetää, juotetaa, käännetää... teist entiiä mut ei semmone oo ihmisarvost elämää. Miettikää ittenne tonne "vankilaan" mistä ei ikinä pääse pois!

pettynyt

#2 Re:

11.10.2014 16:18

#1: vanhainkodit alas -  

 Nämä vanhukset asuvat tässä vanhainkodissa koska eivät mitenkään pärjää enää omillaan. Tietenkin olisi ihanteellista, että jokainen ihminen saisi elää elämänsä loppuun asti ilman sen suurempia vaivoja ja poislähtö tapahtuisi ennen kuin mieli on kuollut ja keho niin väsynyt ettei edes sängyssä kääntyminen tapahdu omasta toimesta. Mutta fakta on se, ettei näin ole. Vaikka tämä kyseinen vanhainkoti suljettaisiin, ei tule tapahtumaan mitään laitoksista luopumista, sillä näitä vanhuksia, jotka tarvitsevat ympärivuorokautistahoitoa tulee aina olemaan. Nämä tämän kyseisen laitoksen vanhukset tullaan luultavasti suurin osa sijoittamaan yksityisiin vanhainkoteihin. Tämän vanhainkodin sulkemista tulisi vastustaa sillä se on koti monelle kymmenelle ja työpaikka melkein yhtä monelle.  Kaupungilla ei ole tarjota näille työntekijöille töitä vaikka niin ehkä lehdissä onkin annettu ymmärtää. Tässä kyseisessä vanhainkodissa vanhuksista todella välitetään ja hoito on hyvää. Sen sulkeminen aiheuttaa tarpeettoman suuren elämänmuutoksen monelle vanhalle ihmiselle sekä monelle työntekijälle jotka kaupunki jättää melkolailla tyhjänpäälle ilman työpaikkaa näin lyhyellä varoitusajalla. Tämän asian takana on raha eikä suinkaan kaunis ajatus laitoshoidosta luopumisesta.

Joona Arola

#3 Re: Re:

12.10.2014 14:57

#2: pettynyt - Re:  

 Tuo teksti olisi pitänyt olla Adressin esittelyssä, eikä kommenttiosiossa. Vastustan vanhainkotien lakkauttamista, mutta vähän vaikea allekirjoittaa sellaista adressia, jonka taustoista ei tiedä yhtään mitään.


Vieras

#4 Re: Kunnat säästävät

13.10.2014 06:04

#1: vanhainkodit alas -  

 Palveluasuminen
Asukas voi jäädä täysin rahatta

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo /palveluasuja-voi-j%C3%A4%C3%A4d%C3%A4-t%C3%A4ysin-rahatta/460545

(Marita Tiihonen)
 
Avohuollon asumispalvelujen hinnat on joissain tapauksissa mitoitettu jo niin korkeiksi, ettei asiakkaalle jää lainkaan käyttörahaa. 
Palvelujen hinnat ja sisältö vaihtelevat myös niin, että niiden vertailu on vaikeaa.

Vaikeimmassa tilanteessa ovat eläkeläisten ohella mielenterveys- ja päihdekuntoutujat.

- Pahimmillaan kaikki viedään. Rahaa ei jää edes tupakkiin ja lääkkeisiin, kuvaa tilannetta ylitarkastaja Satu Syrjälä Itä-Suomen lääninhallituksesta.

Asumispalvelujen hinta on noussut sitä mukaa kun kunnat ovat purkaneet ja ulkoistaneet palvelujaan.

Laitoshoidossa maksun osuus asiakkaan tuloista on tarkkaan lailla määrätty, mutta avohuoltoa säätelevää lakia odotetaan edelleen.

- Kun missään ei kattoa määritetä, siinä helposti tulee kunnallekin houkutus ottaa asiakkaan tuloista kovimman mukaan.


Paperilehdessä on pitkä kirjoitus aiheesta, tässä tiivistetyt hintatiedot:
"Vanhusten palvelut, yksityisten hinnoissa suuria eroja
Yksityisten palvelukotien hinnoittelu on hyvin kirjavaa, joten asiakkaan kannattaa lukea sopimuksen sisältö tarkkaan.
Palvelutalossa maksetaan vuokra, asumispalvelumaksu, ateriamaksu ja palvelumaksu, joka kattaa hoito- ja tukipalvelumaksut, joita ovat mm. siivous- ja vaatehuolto, hygienia ja  turvapuhelin.
Tavallisessa palveluasumisessa asuntojen kokonaisvuokra kuukaudessa on 144-1554 euroa.

Perusmaksu eli asiakaspalvelumaksu on 25-490 euroa. Ateriat maksavat keskimäärin 398 euroa. Siivouksen tuntihinta on n. 30 euroa.

Palvelumaksu on 290-2060 euroa kuussa tuntimäärän ja tason vaihdellessa. Asukkaat maksavat yleensä lääkkeensä itse, mutta lääkehuolto ja terveyspalvelut maksavat jossain 40 euroa kuukaudessa tai jopa 41 euroa tunnilta.

Tehostetun palveluasumisen hinta on keskimäärin 3640  euroa kuussa, kalleimmillaan 5065 euroa. Palvelupaketin ulkopuolelle jäävät usein lääkkeet, matka- lääkäri- ja laboratoriokulut, sairaalamaksut ja saattoapu, hygieniatarvikkeet, vaipat vaatetus ja kampaaja.

Vanhainkotipalvelut maksavat keskimäärin 46 000 euroa per asukas per vuosi.   Kuluista asiakkaan maksuosuus on vajaat 20 %. Palveluasuminen maksaa 28 000 euroa, josta asiakkaan osuus on 16 %. Palvelukonseptin hinta on keskimäärin 4 500 euroa vuodessa per asukas.
Keskimääräinen vanhuuseläke on 1300 euroa kuussa josta verojen jälkeen jää 1100 euroa


Vieras

#5 Re: Re: Kunnat säästävät

13.10.2014 06:16

#4: - Re: Kunnat säästävät  

 Tosiasiassa siis vanhuksen sijoittaminen yksityiseen tuettuun palveluasumiseen maksaa kunnalle huomattavasti vähemmän, mutta asukas itse maksaakin suurimman osan vaikka olisi kyse kunnan ostopaikasta. Kun kunta ostaa ostopaikan yksityiseltä, maksaa kunta yksityiselle hoitomaksun vanhuksesta. Raisiossa tämä hoitomaksu on tällä hetkellä n. 100e/ päivä/ vanhus. Tämän jälkeen vanhus maksaa kunnalle hoitomaksua palvelusta sekä lukuisia erillisiä maksuja yksityiselle. Asukasta veloitetaan erikseen vuokrasta, lääkkeistä, ruuasta, pyykeistä, siivouksesta jne. Mitä enemmän asukas tarvitsee palveluja, sitä enemmän se maksaa. Tuettu palveluasuminen on lisäksi tarkoitettu ihmiselle, joka on hyväkuntoinen, pystyy toimimaan itse, mutta tarvitsee tiettyjä palveluita päivittäin. Mitenkäs ne, jotka ovat liian huonossa kunnossa puhuakseen tai edes vaihtaakseen asentoaan itse? Tai entäpä muistinsa menettänyt ihminen, joka vain yksinkertaisesti ei muista enää miten syödään, tai sekoittaa vessanpöntön kukkaruukkuun? Muistisairaus on etenävä tauti, joka pyyhkii ihmisen muistista kaiken opitun, viimeisenä myös taidon niellä. Kukaan ei pysty nykylääketieteen keinoin tautia parantamaan, niin eikö inhimillistä olisi turvata muistisairaalle turvallinen ympäristö ja ympärivuorokautinen valvonta ja hoito?

Tellu

#6

13.10.2014 07:18

Saisivat vanhukset nyt lähteä edes luonnollisenpoistuman mukaan. :(

Sydämen asialla!

#7 Re: Re: Kunnat säästävät

13.10.2014 14:59

#4: - Re: Kunnat säästävät  

 Me voimme tehdä vanhuksille arvokkaan vanhuuden! Kunnioittamalla heitä, ja luomaan se ympäristö jossa on turvallista olla! Nykyiset asukkaat eivät taatusti kestä muuttoa, eivätkä kaipaa maalintuoksuisia uusia seiniä!


Vieras

#8 Allekirjoituksen vahvistaminen

14.10.2014 03:49

Muistakaa kaikki allekirjoittaneet vahvistaa nimenne listassa, muuten nimi poistuu listalta! Eli, sähköpostiin tulee viesti, jossa ohjeet allekirjoituksen vahvistukseen. :)


Vieras

#9 Re:

14.10.2014 12:01

#1: vanhainkodit alas -  

 Raisio kirjoitetaan ISOLLA ÄRRÄLLÄ

 


Vieras

#10

14.10.2014 20:07

Allekirjottakaa mummojen ja vaarien pysyminen Kerttulassa ❤

Vieras

#11

15.10.2014 18:36

Haluammeko me saman kohtalon (mikäli talo suljetaan) kun olemme itse
kyseisessä tilanteessa??? Saman arvoisia ovat kaikki ihmiset, ikään, ulkonäköön jne liittyen.. Eli respect
sairaanhoitaja

#12 ettekö te tajua mitään?

15.10.2014 19:57

Kerttulakotia ei suljeta. Sieltä siirretään mahdollisimman paljon vanhuksia parempiin oloihin kunnon mukaan, jotta sairaalan vuodeosaston vihanneksia voitaisiin siirtää kerttulakotiin parempiin olosuhteisiin edelliseen nähden.

Tällä adressilla ei ole mitään merkitystä miten asiat menee, ne on päätetty. Ikäihmisten hyväksi.

Laitoshoito suomessa pitää purkaa 2020 mennessä hyvistä syistä. Vain tämän hömppäpömpän allekirjoittaneet kannattavat laitostumista. Eli siis arvokas vanhuus ja irti laitostumisesta! Virikkeitä ikäihmisille!


Anonyymi

#13 Re: ettekö te tajua mitään?

15.10.2014 20:08

#12: sairaanhoitaja - ettekö te tajua mitään? 

 Tietenkin pitää pyrkiä kuntouttavaan ja virikeelliseen hoitoon ja elämään. Ja sitä Kerttulakodin asukkaat ovat saaneet. Jospa antaisimme heidän asua rauhassa siellä loppuun saakka ilman turhia lakeja ja hörhöilyjä...Heillä on siellä hyvä olla!!


Vieras

#14 Re: ettekö te tajua mitään?

16.10.2014 17:41

#12: sairaanhoitaja - ettekö te tajua mitään? 

 Kerttulakodissa toimii täysipäiväisesti kaksi fysioterapeuttia sekä toimintaterapeutti. Kerttulakodissa on oma jalkahoitaja sekä paljon muita eri ammattialojen taitajia. Jokaiselle vanhukselle on ollut tarjolla paljon virikkeitä oman toimintakyvyn mukaan mm. käsitöitä, tuolijumppaa, ulkoilutusta (kesäkausina poikkeuksetta päivittäin, talvella ilmojen salliessa), tasseja, kuoroesityksiä, lauluhetkiä, bingoa, levyraatia, karaokea ymym. Yli puolet Kerttulakodin asukkaista ovat vuodepotilaita (eivät kuntoutuksen puutteesta!) Miten mikään on paremmin jos sinun kutsumasi "vihannekset" vain korvataan toisilla vuodepotilailla?!?!?

Ja kyllä, asia on varmasti jo päätetty kauan aikaa sitten, maailmalta salassa, eikä mikään tätä päätöstä muuta. Mutta Kerttulakoti suljetaan, koska osastot lakkautetaan ja hoitajat irtisanotaan. Tilat vuokrataan ulkopuoliselle yksityiselle taholle, joka tekee tiloilla mitä haluaa. 

Lääkäri M.A.

#15 Re: ettekö te tajua mitään?

16.10.2014 18:12

#12: sairaanhoitaja - ettekö te tajua mitään? 

 Taitaa tämä ko."sairaanhoitaja" itse olla vihannes....

Mitä ihmettä?

#16 Re: Re: ettekö te tajua mitään?

17.10.2014 18:56

#15: Lääkäri M.A. - Re: ettekö te tajua mitään? 

 Sairaanhoitaja ei taidaolla sairaanhoitaja lainkaan.. tai sitten on yksityisen  yrityksen palveluksessa toivoen lisää maksavia asiakkaita hoitokotiin. Kas kun tuo yksityisten tarjoama hoito ei eroa mitenkään, ainakaan laadultaan parempaan suuntaan kunnan nyt tarjoamasta hyvästä, arvokkaasti vanhuksiin suhtautuvasta ja jo nyt ns. kodinomaisesta (ei eroa palvelutalon hoidosta kuin maksujen osalta!) hyvästä hoidosta! Lukekaapa vähän syvällisemmin eri julkaisuja ja kannanottoja siitä, kenelle sitä ei laitosmaista hoitoaon suositeltu.

Jalkautukaa itse k.o. hoitopaikkoihin(laitoksiin) niin näette, että laitoksista puhuttaessa ei todellakaa tarkoiteta mitään köyhäintaloja tai muita kamaluuksia.... Ne TERVEYDENHUOLLON ja SAIRAALOIDEN vuodeosastot eivät myöskään ole sama asia kuin tämä vanhainkoti, huom. sana KOTI :) vs. palvelutalo...

Huolestunut omainen

#17 Vielä voi vaikuttaa!!

17.10.2014 23:26

Raisio EI ole vielä virallisesti päättänyt Kerttulakodin lakkauttamisesta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta on kokouspöytäkirjansa mukaan päättänyt, että kaupunki "ryhtyy valmistelemaan luopumista omasta ikäihmisten laitosasumisesta" ja "Kerttulakodin toiminnan lakkauttamista ryhdytään valmistelemaan". Virallisesti kyse on siis toistaiseksi asian valmistelusta. Tästä huolimatta Raision kaupunki on tiedottanut asiasta julkisuuteen tavalla, joka antaa ymmärtää, että Kerttulakodin lakkauttamisesta olisi jo päätetty. Myös Kerttulakodin asukkaille ja omaisille toimitetussa lyhyessä tiedotteessa todetaan, että lakkauttamisen valmistelu on aloitettu, asukkaille tullaan järjestämään uusi asuinpaikka kaupungin toimesta ja alustavasti Kerttulan toiminta loppuu 30.4.2015 mennessä.

Raision kaupunki ei ole kertonut Kerttulakodin asukkaiden omaisille tai kuntalaisille heidän vaikutusmahdollisuuksistaan asiassa, vaikka kuntalaki edellyttää, että kunnan on vireillä olevien asioiden yhteydessä myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille. Mitään tiedotus- tai keskustelutilaisuutta asiasta ei myöskään ole järjestetty.

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut joidenkin vanhainkotien lakkautuspäätösten yhteydessä, että ennen tällaisten merkittävien päätösten tekoa tulee taata vanhuksille ja omaisille mahdollisimman laaja vaikutusmahdollisuus jo päätöksenteon valmisteluvaiheessa. Kuntalaisille tulee myös turvata oikeus saada tietoa ja mahdollisuus niin halutessaan pyrkiä vaikuttamaan lautakunnan jäseniin ennen päätöksentekoa. Oikeusasiamiehen mukaan hoidon järjestämisessä tapahtuvilla muutoksilla on asukkaille ja heidän omaisilleen suuri merkitys ja heillä on oltava todellinen eikä vain muodollinen mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon. Nämä kannanotot perustuvat sekä perustuslain, hallintolain että kuntalain säännöksiin.

Vielä tässä valmisteluvaiheessa jokainen voi vaikuttaa asiaan ainakin lähettämällä kysymyksiä tai mielipiteitä Raision sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan jäsenille ja kaupunginvaltuuston jäsenille.  Heidän nimensä ja yhteystietonsa löytyvät kaupungin kotisivuilta www.raisio.fi .


Vieras

#18 Kenelle adressi luovutetaan ja milloin

20.10.2014 09:39

Minusta tämä adressi on oikein hyvä asia. Haluaisin vielä tietää, kenelle adressi aiotaan luovuttaa ja missä vaiheessa. Voisiko adressin perustaja kertoa asiasta täällä kommenteissa.

Tellu

#19

20.10.2014 12:42

Addressin tarkoitus on siis antaa näiden vanhusten asua kerttulakodissa mahdollisimman kauan. Paikasta on tullut heille koti ja dementoituneille vanhuksille paikanvaihdos on aina hyvinkin riskialtis terveyden kannalta. Muutos voi olla laukaiseva tekijä sairauden etenemiseen, tai pahimmassa tapauksessa ennenaikaiseen menehtymiseen. SoTe-laki astuu voimaan vasta -17, eli luonnollisenpoistuman tapahtuminen on enemmän kuin todennäköistä suurimman osan kohdalla asukkaista. Ilmoitan täällä adressin julkaisupäivän ja osoitteen/osoitteet myöhemmin syksyä.


Vieras

#20

21.10.2014 12:47

Hävytöntä päätöstentekoa. Raha ratkaisee näköjään jo Raisiossakin. Toivon vaan että tulevat järkiinsä eikä tee tätä tyhmää päätöstä
Säästämisessäkin saa käyttää järkeä. Hävetkää pihipaavot!!!!!

Anonyymi

#21

22.10.2014 17:38

Kerttulakodin sulkeminen oli päätetty jo silloin kun rakennusluvat myönnettiin yksityisille hoitolaitoksille. Tämä "hyvin" suunniteltu huijaus paljastuu jopa maallikolle kunhan perehtyy erilautakuntien pöytäkirjoihin ja osaa laskea yks ynnä yks yhteen. 6.10.14 pidetyssä kokouksessa on ollut mukana Turun seudun yrityspalvelu ja kehityskeskuksen johtaja. Viikon sisällä tästä tulee ilmoitus että Kerttulakoti lopetetaan. Omaisille infotaan että asukkaat siirretään ensisijaisesti kunnanhoitopaikkoihin. JOITA EI OLE! 
Työntekijöille infotaan että työpaikat pyritään säilyttämään siirtojen avulla muihin kaupungin työpaikkoihin. JOITA EI OLE! Samalla kerrotaan että ei saa puhua asioita julkisuuteen, voi tulla sanktioita. Näin on saatu työntekijöiden suut suljettua pelolla siitä että hän ei saisikaan OLEMATONTA TYÖPAIKKAA. Näin on siis omaisten ja työntekijöiden suut suljettu. 
Tiedoksi on annettu että kerttulakodintilat eivät sovellu ikäihmisten lainmukaiseen hoitoon. Tänään kuitenkin tiedotettiin että kerttulakodintilat vuokraa Turun kaupunki ja käyttää tiloja turkulaisten IKÄIHMISTEN HOITOKOTINA!!!!! 
Mitä ajatuksia tämä kussakin herättää? Mielestäni NYT ON AIKA ÄLÄHTÄÄ, ENNENKUIN KALIKKA KALAHTAA RAISIOLAISTEN VANHUSTEN KUSTANNUKSELLA!! 

UGH! OLEN PUHUNUT!

Tellu
Adressin tekijä

#22 kommentti 21.Re:

22.10.2014 20:26

#21: -  

 Tässähän tämä tarina kerrottu julmalla, mutta hyvin totuudenmukaisella tavalla.

Kiitos!


Vieras

#23 Hyvä veli - kauppa

23.10.2014 04:36

Intervallia kaavaillaan vakavasti sairaalan kuntoutusosaston yhteyteen. Tämä kuulemma on hyvä, koska tuolloin kuntoutusosaston henkilökunta voisi hoitaa siinä sivussa yhdeksän intervallipaikkaa. Sairaala on mitä ilmeisimmin päättäjien mielestä se kodinomaisempi vaihtoehto, siellä sitten vanhukset ulkoilevat mukavasti parkkipaikalla. Turvallisuus myös arveluttaa, kun monesti intervallihoitoa tarvitsevat ovat muistisairaita ja tarvitsevat osaston jossa on lukitut ovet.
Päivätoiminnan tulevasta sijainnista ei ole kerrottu muuta kuin, että pari vaihtoehtoa pitää tarkistaa. Talon muut asukkaat siirtyvät yksityiseen palveluasumiseen, joita sopivasti on juuri valmistunut ja seisoo nyt tyhjillään. Joka sekin ehkä saattaa kieliä siitä, että asiasta on sovittu yksityisten kanssa ajat sitten ja annettu aikataulu, milloin ostopaikoille tulee käyttöä

NÄIN ON.

#24 Mitä sanoo laki?

23.10.2014 19:02

PAKOTTAMINEN ON PERUSTUSLAINVASTAISTA! SOTE-EHDOTUS EI SIIS LAINMUKAINEN.

omainen

#25 kauppatavaraako

24.10.2014 03:44

Arvokas vanhuus on jokaisen oikeus! Vanha on ihminen ei kauppatavara eikä rasite.

Tyhmän lopettamispäätöksen tehneille tiedoksi tekin tulette vanhaksi ja ehkä tarvitsette hoitoakin.

Kaikki ajatukset siitä, että kaikki saisivat elää elämänsä niin terveinä, että pärjäisivät loppuun asti kotihoidossa ovat utopiaa. Yksityiset rakentavat kilvan Raisioon hoitokoteja. On Raision uusi sosiaalijohtaja jo myynyt vanhuksemme ja millä hinnalla.

 

Nyt tarvitaan paljon julkisuusta.

Kommentoi adressia
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…