Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Vastauksia vailla
Vieras

#376 Re: Kumma homma...

12.12.2010 10:10

#374: muualla ensihoidossa epäpätevä... - Kumma homma... 

 eivätkö he voisi vastata täälläkin niin ei tarvisi yksitellen kuitenkaan kaikkien soitella, eiväthän ne sitten kerkiä muuta tehdäkään, kun vastailla kun on niin paljon asiasta kiinnostuneita. Ja koko yritys voisi tietenkin vastata joskus yleensäkin siihen liittyviin teksteihin ja kertoa avoimesti toiminnastaan ja siitä miksi siitä on paljon kirjoitettu juttuja, joihin liittyy huonoa mainosta heidän kannaltaan. Ja montako nyt on uuden firman palkkalistoilla  henkilöä, joilla on paikallistuntemus eli Torniossa Torniolaisia ja paljon on kokemusta ambulanssityöstä?

Miksei he voi vaikka Pohjolan Sanomissa tai jossain paikallislehdessä kertoa toiminnastaan ja henkilöstöstään? Kyllä asiasta on kiinostunut moni sellainenkin joilla ei oo nettiä. 

Toinen tympääntynny
Vieras

#377 Niin on kumma homma

12.12.2010 10:52

Samoja asioita täälä on mietitty kuin #373. Tuon motivaation kyllä ymmärän, ampulanssimiehilä se on vain oma työpiakka ja vitutus siitä ettei he niin hyviä ollukkaan että heät olisi otettu töihin. Ova sitte verhoutuneet sen taka että ova mukamas huolissaan tasosta, jos olisi siitä niin olisit tehneet valituksesa ajoissa. Jos tämä oli toelinen syy niin olisiva kyllä huomanneet huonon tarjousesityksen heti kun näkivä sen nyt haukkuva politiikkoja kun nämä ei huomanneet ja kun eivät käyttäneet heän asiantuntemusta. Mitäs apua siittä olisi ollu kun eivät tajunnu itsekkään, ei tietenkään kun sillon eivät vielä tienny että eivät pääsekkään töihin uuteen virmaan.
Keinäsen motivaatio sitte on selvästi se minkä Kapraali uskalsi sanoa elikkä adressin kirjottaneitten äänet eduskuntavaaleissa. Sen uskova kaikki jotka tunteva ja tietävä hänen menettelynsä aina ennekin tämmösissä yksityistämis ja kilpailutus asioissa.
En minäkään ihmettele miksei päätöksestä vastuussa olevat ole kirjttaneet tällä palstalla koska eihän täällä edes yrietä ymmärtää muuta kuin päättäjien haukkumista. Kapraali on ainoa mutta hänhän on hullun rohkea muutenki ja saanu vain haukut palkaksi syyttä hänki. Vaaditta vastauksia ja kun lääkäri Taskila kirjoitti asiallisen jutun niin ei tietenkää se teille kelvannu ja edelleen vain hoette ettei ole vastattu, teille kun vastausta on vain se mikä on 100% sama kuin teän mielipide. Niin myös kun Kapraali tai joku muuki on kirjoittanu asiaa muttei ole ollu joka asiasta sammaa mieltä niin on kohta saa haukku ryöpyn vaikka olisi selvästi teän puolela. Kun joku on yrittäny asiallisesti esittää vaikkapa mitä laki sannoo kilpailutuksesta niin Buska tai Suopajärvi tai viimeistään Keinänen on todisteellu että kirjottaja on täysi pössi eikä tiedä asiasta mitään.
Minäki uskoin aluksi kaikki mitä täällä sanottiin mutta nyt on usko ropissut kun pojilla meni pahoin överiksi. Ei kaikki palaute näistä Punaisen ristin miehistäkään kovin hyvää ole ollu enkä enään usko että he ova ainoat jotka pystyy tätä hommaa hoitamaan. Kattokaapa suomi24 palstaa siellä on vähän toiselaistaki teksitiä. Samoin eilen kauppakeskuksessa ihmiset alkovat pikkuhiljaa ymmärtää että kyllä muutki ossaa.
Tuota on täälläki joukolla pohittu että millokahan joku haukun kohteeksi joutunu saa tarpeeksi ja haastaa nämä ampulanssi jumalat käräjille.
Juha Buska
Vieras

#378 Re: Niin on kumma homma

12.12.2010 12:16

#377: Toinen tympääntynny - Niin on kumma homma 

Olisitko ystävällinen ja laittaisit minulle sähköpostia osoitteeseen juha.buska@pp.inet.fi

Kiitos.

Matti P
Vieras

#379 Re: Niin on kumma homma

12.12.2010 12:17

#377: Toinen tympääntynny - Niin on kumma homma 

Kyllä tässä on koko maan ensihoitoa koskeva asia kyseessä. Jonkun pitää vain aloittaa.

Vieras
Vieras

#380 Re: Kumma homma...

12.12.2010 12:18

#374: muualla ensihoidossa epäpätevä... - Kumma homma... 

Et ilmeisesti ymmärrä, mitä tarkoitetaan ammattitaitoisella hoitotason ensihoidolla! Ei riitä tenttien suorittaminen tai sairaanhoitajan paperit vaan tarvitaan kokemusta käytännön työstä hoitotasoisen työparin kanssa. Hoitotasolla toimiminen tarkoittaa tehohoitotasoisen hoidon aloittamista kentällä ILMAN lääkäriä. Toisin sanoen mielestäsi vastavalmistunut eli siis juridisesti pätevä, tentin suorittanut ja kunnan lääkärien tarkistama (tarkoittaa mitä?) voisi toimia esim. keskussairaalan teho-osastolla ilman lääkäriä. Muualla ensihoidossa pätevä ei myöskään tarkoita toimimista ensiapuryhmän ambulanssissa urheilukilpailuissa!

 

Isä
Vieras

#381 Pysytäänkö faktoissa?

12.12.2010 12:25

#377: Toinen tympääntynny - Niin on kumma homma 

 

Tuon motivaation kyllä ymmärän, ampulanssimiehilä se on vain oma työpiakka ja vitutus siitä ettei he niin hyviä ollukkaan että heät olisi otettu töihin.
- Ei pidä paikkaansa, ne ovat menneet muihin töihin. Jokainen
olisit tehneet valituksesa ajoissa. Jos tämä oli toelinen syy niin olisiva kyllä huomanneet huonon tarjousesityksen heti kun näkivä sen nyt haukkuva politiikkoja kun nämä ei huomanneet ja kun eivät käyttäneet heän asiantuntemusta. Mitäs apua siittä olisi ollu kun eivät tajunnu itsekkään
- Ei pidä paikkaansa. Huomasivat ja tajusivat, olivat tarjonneet ulkopuolista asiantuntia-apua mutta sitä ei oltu huolittu. Aiemmin olivat jopa tehneet (2 kertaa) aloitteen palvelun järjestämiseksi omana toimintana.

Keinäsen motivaatio sitte on selvästi se minkä Kapraali uskalsi sanoa elikkä adressin kirjottaneitten äänet eduskuntavaaleissa. Sen uskova kaikki jotka tunteva ja tietävä hänen menettelynsä aina ennekin tämmösissä yksityistämis ja kilpailutus asioissa.
- Voi olla tai olla olematta, en tunne kumpaakaan ihmistä

En minäkään ihmettele miksei päätöksestä vastuussa olevat ole kirjttaneet tällä palstalla koska eihän täällä edes yrietä ymmärtää muuta kuin päättäjien haukkumista. Kapraali on ainoa mutta hänhän on hullun rohkea muutenki ja saanu vain haukut palkaksi syyttä hänki.
- En minäkään ihmettele. Ihmettelisin, jos kirjoittaisivat. Ei liene poliittisten päätösten teon väline tällainen avoin keskustelufoorumi.  
 Vaaditta vastauksia ja kun lääkäri Taskila kirjoitti asiallisen jutun niin ei tietenkää se teille kelvannu ja edelleen vain hoette ettei ole vastattu,
- Ei pidä paikkaansa. Taskilan kirjoitus oli erittäin asiallinen  ja tilannetta rauhoittava mutta se ei ollut "päättäjien vastaus listattuihin kysymyksiin" Eli edelleenkään kukaan ei ole vastannut miten palvelun taso tullaan varmistamaan?
 teille kun vastausta on vain se mikä on 100% sama kuin teän mielipide. 
- Ei pidä paikkaansa. Vastaukseksi käy vastaus kysymykseen. Sitä ei ole tullut, ei ainakaan missään aiemmassa viestissä.
 Kun joku on yrittäny asiallisesti esittää vaikkapa mitä laki sannoo kilpailutuksesta niin Buska tai Suopajärvi tai viimeistään Keinänen on todisteellu että kirjottaja on täysi pössi eikä tiedä asiasta mitään.
- Ei pidä paikkaansa. Jokainen tietää mitä laki sanoo kilpailutuksesta ja tämä ei ole vastaus kysymykseen miten taso varmistetaan. Vai onko sinun mielestäsi? En ymmärrä miksi tämä kilpailutuslaki vedetään koko ajan mukaan. Tahallaanko?
 
Minäki uskoin aluksi kaikki mitä täällä sanottiin mutta nyt on usko ropissut kun pojilla meni pahoin överiksi.
- Ei pidä paikkaansa. "Pojat" ovat pitäneet keskustelun faktoihin perustuvana asiakeskusteluna haukkumatta ketään. Muissa kommenteissa ylilyöntejä kyllä esiintyy mutta sille ei voi mitään.
Avoimella foorumilla on sananvapaus ja jokaisen pitäisi itse harkita mitä toisista ihmisistä kirjoittelee.
 Ei kaikki palaute näistä Punaisen ristin miehistäkään kovin hyvää ole ollu enkä enään usko että he ova ainoat jotka pystyy tätä hommaa hoitamaan.
- Eivät varmasti olekaan, eivät sitä sanokaan. Kysyvät vaan miten tason säilyminen tullaan varmistamaan.
On aivan yhdentekevää mikä firma homman hoitaa, kunhan se hoidetaan hyvin. Sopimus alkaa parin viikon päästä.

Vieras

#382 Voe elämisen kevät.

12.12.2010 12:36

Lopettakaa nyt ihimeessä tuo jatkuva arvostelu ja tulevan firman moittiminen,. Pitäisköhän nyt jo kattoa peiliin ja jutella ihan vähän siellä näkyvän kaverin kanssa.
Matti Suopajärvi
Vieras

#385 Re: Niin on kumma homma

12.12.2010 14:01

"Vaaditta vastauksia ja kun lääkäri Taskila kirjoitti asiallisen jutun niin ei tietenkää se teille kelvannu ja edelleen vain hoette ettei ole vastattu, teille kun vastausta on vain se mikä on 100% sama kuin teän mielipide."

Tea Taskilan vastaus oli asiallinen, myönnän. Se jätti tosin käsittelemättä tärkeimpiä asioita, kuten kokemusta ja paikallistuntemusta ym.:) ja siinä sen suurin puute. Toisaalta vastauksissa oli ristiriitaa joita mielestäni on tärkeä kommentoida. Tämmöistä kutsutaan kehityskeskusteluksi. Käypä katsomassa aiempi #301 kommenttini testauksesta ja mieti mistä siinä arvostelussa on kyse? Kyse ei ollut arviointimenetelmistä, eikä vastuulääkäristä, jonka asiantuntemukseen sivumennen sanoen luotan enemmän kuin tuuman vaijeriin tässä asiassa....

Tason varmistuksilla, koskien mm. paikallistuntemuksia, henkilöstön testauksia, sekä sopimuksen muiden osioiden varmistusta alkaa vaan tulla kiire...ei vaan taida olla muilla kuin joulupukilla tässä vaiheessa vuotta yhtä kiirus:).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vieras
Vieras

#386 Re: Voe elämisen kevät.

12.12.2010 16:14

#382: - Voe elämisen kevät. 

Sinähän voit mennä sinne niiden työ ehdoilla hommiin ? Elät sitten leveästi jne. Ja katselet peiliin.

Vieras
Vieras

#387 Re: Niin on kumma homma

12.12.2010 17:11

#377: Toinen tympääntynny - Niin on kumma homma 

 Taidat kuulua sinäkin siihen kastiin,jolle voidaan myydä mitä vaan ja missä vaan. Tärkeintä on,että sen on "Iso Herra" päättänyt. Pakkohan niiden on olla oikeassa,nehän ovat herroja....

Luehan tekstisi itsellesi,vaikkapa ääneen... =)

Juha Buska
Vieras

#388 Otteita ensihoitopalvelun asetuksesta...

12.12.2010 23:06

"Hoitotason ensihoidon yksikössä on oltava vähintään yksi ensihoitaja AMK -tutkinnon suorittanut henkilö tai terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa tarkoitettu laillistettu sairaanhoitaja, jolla on ensihoitoon suuntautuva lisäkoulutus."

"Ensihoitopalvelun kenttäjohtajan on oltava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on riittävä ensihoidon hallinnollinen ja operatiivinen koulutus ja tehtävän edellyttämä kokemus."

(Asetus ensihoitopalvelusta, Luonnos 28.9.2010)

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

12.12.2010 23:16


Juha Buska
Vieras

#390 Ensihoitopalvelusta

13.12.2010 00:07

Miksi ambulanssin saapuminen kestää pitkään? Miksi ensihoitajat kyselevät kaikenlaista ja suorittavat tutkimuksia? Miksi ambulanssi ei kuljetakaan aina sairaalaan? Saanko minä tai omaiseni hätätilanteessa asiantuntevaa ensihoitoa? Onko asuinkunnassani huolehdittu perusturvallisuuspalveluihin kuuluvan ensihoidon korkeasta laadusta? Mikä on ensihoitopalvelun tulevaisuus?

 

Taustaa

1970-luvun alusta lähtien ensihoito- ja sairaankuljetustoiminta on määritelty lainsäädännössä, mutta lain ohjaava sisältö on ollut äärimmäisen heikko. Ajat ovat muuttuneet siitä kun ambulanssi kutsuttuna tuli ja kuljetti kyselemättä sairaalaan. Tuon ajan ambulanssipalvelulta ei juuri muuta voinut toivoakaan henkilöstön koulutuksen, heikon kaluston sekä tiedon ja taidon puutteen vuoksi.

Nykyisin puhutaan ensihoitopalvelusta sairaankuljetuksen sijaan. Ensihoitotyöntekijöiden kiitettävällä aktiivisuudella on ollut merkittävä vaikutus ensihoitopalvelun kehittymiseen maassamme. Alan nopeampaa kehitystä ovat jarruttaneet puutteellinen lainsäädäntö, asiasta ymmärtämättömät päättäjät ja virkamiehet sekä ensihoitopalveluun takertunut bisnesajattelu. Käytännön ensihoitotyö on kehittynyt huomattavasti nopeampaa kuin sitä koskeva lainsäädäntö ja ensihoitopalvelusta päättävien tahojen tieto ja ymmärrys.



Mitä ensihoitopalvelu on?

Nykypäivän ensihoitopalvelu on terveydenhuollon erikoistunut osa, joka toimii pääsääntöisesti hoitolaitosten ulkopuolella. Ensihoitopalvelun muodostavat hätätilanteiden hoitoon tarkoitetut eritasoiset ensihoitoyksiköt, jotka liikkuvat tavallisimmin ambulanssiajoneuvoilla, eräissä tapauksissa helikoptereilla. Ensihoitopalvelu tarjoaa ammatillista potilaan tilanarviota ja hoitoa tilanteissa, missä ihmistä on kohdannut jokin akuutti terveydellinen ongelma, tapaturma tai onnettomuus.

Ensihoitopalvelun työntekijöistä käytetään yleisnimitystä “ensihoitaja”, riippumatta henkilöstön koulutuksesta. Ensihoitajien koulutustausta on edelleen kirjava ja yleisimpiä tutkintoja ovat sairaanhoitaja (AMK / opist.), ensihoitaja (AMK), lähihoitaja, lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja ja pelastaja. Ensihoitopalvelu suorittaa ensihoitajien harkintaan perustuen myös potilaan kuljetuksen jatkohoitopaikkaan tarvittaessa. Ensihoitopalvelun ambulanssit eivät kuitenkaan ole mikään automaattinen kuljetuspalvelu ja ensihoidon asiakas ei ole oikeutettu päättämään ambulanssilla kuljettamisen tarpeesta.



Ensihoitopalvelun tehtävä

Ensihoitopalvelun perustehtävä on tarjota korkeatasoinen hoito alkamaan riittävän ajoissa äkillisesti sairastuneille ja onnettomuudessa loukkaantuneille. Ensihoitopalvelun toisena tärkeänä tehtävänä on tilan määrityksen jälkeen ohjata asiakkaita käyttämään oikein terveydenhuollon päivystyspalveluita ja antaa asiakasohjausta tilanteissa, jotka eivät vaadi välitöntä hoitoa ja/tai lisätutkimusta. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että ensihoitopalvelun tuottaminen on suunniteltu mahdollisimman tehokkaaksi ottaen huomioon toiminta-alueen erityispiirteet ja käytössä olevat resurssit.

Parhaimmillaan tehokkaasti toimiva ja korkeatasoinen ensihoitopalvelu säästää erikoissairaanhoidon ja muun terveydenhuollon menoja sekä resursseja. Pahimmillaan huonosti toimiva ensihoitopalvelu lisää kuntien taloudellisia menoja ja lisää potilaiden sekä omaisten inhimillisiä kärsimyksiä. Terveydenhuollon päivystäviä hoitolaitoksia keskitettäessä korostuu potilaiden oikeanlainen hoitoon ohjauksen merkitys. Oikeaan sekä tarkoituksenmukaisella tavalla osunut hoitoon ohjaus vähentää turhien, vailla lääketieteellistä perustetta olevien potilassiirtojen määrää, mikä puolestaan vähentää syntyvien ambulanssityhjiöiden määrää. Mitä enemmän ambulanssiyksiköt ovat varattuina tehtäville, jossa niitä ei tarvita, sitä enemmän syntyy ns. ambulanssityhjiöitä ja sitä todennäköisempää on, että hätätilapotilas ei saa tarpeeksi ajoissa ensihoitoa.



Ensihoitopalvelun laadullisia tekijöitä

Laadukkaan kiireellistä ensihoitopalvelua tuottavan järjestelmän keskeisiä tunnusmerkkejä ovat ambulanssiyksiköiden välitön lähtövalmius, porrastettu hälytysohje järjestelmissä, jossa on eri tasoista ensihoitoa tarjoavia ensihoitoyksiköitä, pätevä johto ja vastuulääkäri, vuoroesimiesjärjestelmä sekä tärkeimpänä asiantunteva henkilökunta.

Pienet kunnat ovat kansanterveyslain (1972/66) voimaan tulon jälkeen hankkineet säästösyistä ensihoitopalvelua, jossa useissa tapauksissa kuntapäättäjien mukaan on riittänyt virka-ajan ulkopuolella ambulanssiyksiköiden ns. varallaolovalmius. Tämä tarkoittaa ensihoitotehtävän tullen jotain muuta kuin välitöntä tehtävälle lähtövalmiutta (usein yli 15 minuuttia). Tämän seurauksena hätätilapotilaiden tavoittaminen ajoissa ja riittävän aikainen ensihoidon aloittaminen on täysin mahdotonta. Kuntapäättäjät ovat päätöksillään edesauttaneet lähes 40 vuotta kestänyttä hätätilapotilaiden ”holokaustia”.



Ensihoitopalvelun hälytysohje

Vuodesta 1994 on Suomessa virallisesti puhuttu ensihoidon perustasosta ja hoitotasosta (asetus sairaankuljetuksesta 1994/565). Alueilla missä on päädytty järjestämään ns. porrastettu ensihoitopalvelu perustasoisilla ja hoitotasoisilla ambulanssiyksiköillä, tulee näiden yksiköiden hälytysohje palvella hoitovalmiutta mitä nämä yksiköt pystyvät tarjoamaan. Esimerkiksi Torniossa päättäjät eivät ole ymmärtäneet tähän mennessä perustason ja hoitotason ambulanssiyksiköiden hälytysohjeen merkitystä ja tehtyjen päätösten johdosta hoitotason ambulanssiyksikkö ei useissa tapauksissa ole ehtinyt ajoissa hätätilapotilaan avuksi, koska on ollut sidottu kiireettömään tehtävään. Joukossa on tapauksia, jotka eivät kestäisi ”päivän valoa” Tornion kaupungin maineen kannalta.

Lääkkeelliseen ja vaativiin hoitotoimenpiteisiin kykenevä hoitotason ambulanssiyksikkö tulee hälytysohjeella varata vain ja ainoastaan ns. kiireellisiä ensihoitotehtäviä varten. Perustason ambulanssiyksikkö suorittaa hälytysohjeen mukaan kiireettömiä / matalariskisiä tehtäviä ja toimii hoitotason yksikön tukiyksikkönä.



Ensihoitopalvelun johto ja vastuulääkäri

Ajat ovat muuttuneet siitä kun riitti, että ensihoitopalvelun johto ymmärsi jotain autoista ja bisnesajattelusta. Sivistyneissä ensihoitojärjestelmissä tämän päivän ”ensihoitopalvelun mestareilta” edellytetään vähintään ammattikorkeakoulutasoista tutkintoa, esimieskoulutusta, vuosien työskentelyä perus- ja hoitotason ensihoidossa, toistoja vaativista ensihoitotehtävistä, laaja-alaista näkemystä koko terveydenhuollosta sekä kehittämiskykyä ja näkemystä sekä ensihoitotyöhön orientoitunutta asennetta. Lisäksi laadulliset vaatimukset ovat huomattavasti korkeammat kiireellistä ensihoitopalvelua tuottavan organisaation johdolla kuin esim. sairaaloiden välisiä kiireettömiä potilassiirtoja tuottavan ambulanssipalvelun esimiehillä. Ensihoitopalvelua tuottavan organisaation esimiestahon on oltava suunnannäyttäjä ja henkilöstön tuki, jota ensihoitotyöntekijät arvostavat.

Tehokkaan operatiivisen toiminnan ja lääketieteellisen oikeellisuuden kannalta on tärkeää, että ensihoitopalvelun tukena on ensihoitoa tunteva asiantuntijalääkäri. Sairaankuljetusasetuksen (1994/565) mukaan terveyskeskuksen tulee osoittaa ensihoidon vastuulääkäri, joka ohjaa ja valvoo ensihoitopalvelua. Tähän mennessä ohjauksen ja valvonnan taso on ollut riippuvainen tehtävään osoitetun lääkärin kiinnostuksesta, asenteesta, perehtyneisyydestä ja halusta kehittää ensihoitopalvelua.



Ensihoitopalvelun henkilökunta

Tärkein ensihoitopalvelun laatuun vaikuttava tekijä on osaava ja ensihoito-orientoitunut henkilökunta, joilla on kokemusta ja toistoja erilaisten ensihoitotehtävien hoitamisesta. Eräissä lähteissä oman alansa asiantuntijuuden saavuttamiseksi on esitetty keskimäärin kymmentä vuotta ja tämä väittämä on helppo allekirjoittaa myös ensihoitotyön osalta. Suomessa on nykyään yleisesti noudatettu mallia, jossa hoitotason ensihoitajilta on edellytetty vähintään sairaanhoitajan tutkintoa, aiempaa päätoimista työskentelyä ensihoidon perustasolla vähintään kaksi vuotta, valtakunnallisen teoriatentin sekä paikallisten tenttien ja testien hyväksyttyä suoritusta. Lisäksi hoitotason ensihoitajilta on edellytetty näyttöä ja toistoja vaativien ensihoitotilanteiden hallinnasta. Perustason ensihoitajalla tulee olla nykykoulutuksista vähintään ensihoitoon suuntautunut lähihoitajan tutkinto sekä vaadittavat teoria- ja käytännöntestit hyväksytysti suoritettuna.



Ensihoitopalvelun tulevaisuus

Uuden terveydenhuoltolain (voimaan 5/2011) myötä ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyy kunnilta sairaanhoitopiireille ja kuntien ensihoitopalvelun sopimukset tulee päättyä 31.12.2012. Uuden lain myötä sairaanhoitopiirien on laadittava yhdessä alueen kuntien kanssa palvelutasopäätös, jossa määritellään ensihoitopalvelun laadulliset tekijät. Keskeisiä palvelutasopäätökseen liittyviä asioita ovat esim. tavoitteet potilaiden tavoittamisajoista eri kiireellisyysluokan tehtävissä sekä perus- ja hoitotasoisten yksiköiden määrä ja sijoittelut alueella. Ensihoitopalvelun asetuksessa määritellään ensihoitotyöntekijöiden koulutus- ja pätevyysvaatimukset.

Sairaanhoitopiirien on järjestettävä uuden lain myötä päätoiminen ensihoidon vastuulääkäri, jonka tehtävänä on suunnitella alueellinen ensihoitopalvelu sekä ohjata ja valvoa sitä. Laki suosittelee myös sairaanhoitopiirejä järjestämään ensihoitopalvelun kenttäjohtojärjestelmän, jossa toimivien lääkintäesimiesten tehtävänä on toimia 24/7 alueen ensihoitopalvelun operatiivisena johtajana.

Outi K.
Vieras

#392 TOTUUS, ASIANTUNTIJUUS JA IHMISYYS KUNNIAAN, EDES JOULUNA!

14.12.2010 03:40

ASIALLISUUTTA JA SISÄLUKUTAITOAKIN VOI OPETELLA,JOPA AIKUISIÄLLÄ.

Näyttää, että jollakin/joillakin närästää suuresti, kun olen uskaltanut ottaa avoimesti ja omalla nimelläni kantaa keskusteluun.
Toivottavasti vatsahapot eivät ole menneet ihan päälakeen saakka, kun siellä on näköjään tilaa. Ilmeisesti liikenteessä on jonkun puoluetoveri tai muita puolivillaisia liittolaisia, joille on tyypillistä kuitata kaikkien muiden puheet, paitsi omansa, vaalipuheiksi. Muuta he eivät osaa sanoa tästäkään asiasta.

Väittävät, että joku päättäjä tekee politiikkaa, kun ajattelee ja kirjoittaa ja joku toinen päättäjä, asiaa poliittisissa elimissä päättäessään, ei tee politiikkaa. Aika ristiriitaista tuollaiset väittämät, onko hapoilla ollut liuottavaa vaikutusta? Teksteistä päätellen hyvin kyseenalaisilla intresseillä on muutama liikkeellä.

Sellainen ”päättäjä” ei ole mielestäni minkään arvioinen, joka ruikkii nimimerkin takaa. Todelliset asia-argumentit näyttävät puuttuvan täysin niilt', jotka asiattomasti herjaavat omalla nimellään kirjoittavia.

Asiattomuuksillanne ampuminen jää hyvin ontoksi nallipyssyn napsutteluksi. Kannattaisi keskittää enemmän energiaa totuuksien selvittämiseen ja niihin perehtymiseen. Täysin perusteettomat vihjailut meitä omalla nimellä ongelmiin kantaa ottaneita kohtaan näyttää olevan ainoa tapanne lähestyä. Muuhun teillä ei vaikuta olevan kykyjä.

Järkevä ihminen arvostaisi niitä, jotka ovat edes yrittäneet avata kokonaisuutta ja käsitellä ongelmia ja esiintyneet vieläpä omalla nimellään. En tiedä, onko edes kertauksesta apua ilkeämielisille nimimerkkien takaa sohiville, epäilen suuresti.

Minun kirjoitukseni ovat asioihin tarkemmin perehtyneen kuntapäättäjän mielipiteitä. Mielipiteeni eivät ole muuttuneet, vaan vahvistuneet, mitä enemmän tietoa olen saanut arvostamiltani ensihoidon asiantuntijoilta.

Minun kirjoitukseni löytyvät sivuilta 11 ja 13. Kannattaa lukea ne, ennen kuin lähtee asettelemaan vääriä sanoja suuhuni ja sellaisia väittämiä, joita kirjoituksissani ei ole.

Tiesin toki ennakkoon, että hapon ruikkijoita ilmaantuu. Ihmiset ovat raadollisia. Siitä huolimatta vastuullisena päättäjänä ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijana en voinut ummistaa silmiäni niiltä asioilta, jotka vaativat korjaamista yhteisten asioiden hoidossa ja erityisesti kilpailuttamisten hoitamisessa.
Katsoin velvollisuudekseni uhrautua asian puolesta omalla nimelläni.

Ilman käytävää keskustelua tästä prosessista ei opittaisi mitään, eikä virheitä koskaan korjattaisi ja vielä vähemmän asenteita muutettaisiin. Se on asia, miksi haluan vaikuttaa. Haluan korjausta ja muutosta epäkohtiin ja siksi valitsin kirjoittamisen myös tällä foorumilla.

Kyllä tätä osa poliitikoista lukee tarkasti ja muutkin ihmiset, vaikka heillä ei olisikaan rohkeutta, halua tai kompetenssia ottaa kantaa täällä omalla nimellään. Vihjailuista silti huomaan helposti itse kunkin netissä vierailijan taustat, erityisesti ne nimimerkin taakse piiloutuvat päätöksentekijät.

Uskon, että suurin osa lukijoista ja keskustelijoista ymmärtää, missä on asian ydin. Mikäli haluaa oikeasti ymmärtää ja tietää tapahtuneesta oleellisen, se onkin helppo tajuta.

Kertauksen vuoksi vielä keskeiset asiat eli tärkeintä tässä koko keskustelussa on ollut;
1. Mitä tarjouspyynnössä on pyydetty/jätetty pyytämättä?
2. Miten laatutaso on tarjouspyynnössä määritelty/jätetty määrittelemättä ja ketkä sen ovat päättäneet/kelle se kuuluu päättää?
3. Miten suppeasti/laajasti asiaa on valmisteltu?
4. Miten hankintalain mukainen vuoropuhelu palveluntuottajan kanssa on käyty/jätetty käymättä ennen kilpailuttamisen aloittamista.
5. Miten tarjouspyyntö on valmisteltu/onko Tornion pinta-alaltaan laajan kaupungin/kaupunkilaisten tarpeet ja saadut kokemukset ensihoidosta huomioitu siinä?

Näistä tärkeimmistä kysymyksistä olen omat mielipiteeni kirjoittanut, kuten moni muukin asiatasolla pysynyt kirjoittaja. Kannattaisi muutaman kirjoittajan edes pyrkiä samaan asiallisuuteen ja em. oleellisista asioista kirjoittamiseen.
Toivotan joulurauhaa niin yst'villeni kuin vihollisilleni.
Annetaan tulevan ajan puhutella.

Vieras

#393 noniin vastaa.

14.12.2010 08:39

1. Mitä tarjouspyynnössä on pyydetty/jätetty pyytämättä?
2. Miten laatutaso on tarjouspyynnössä määritelty/jätetty määrittelemättä ja ketkä sen ovat päättäneet/kelle se kuuluu päättää?
3. Miten suppeasti/laajasti asiaa on valmisteltu?
4. Miten hankintalain mukainen vuoropuhelu palveluntuottajan kanssa on käyty/jätetty käymättä ennen kilpailuttamisen aloittamista.
5. Miten tarjouspyyntö on valmisteltu/onko Tornion pinta-alaltaan laajan kaupungin/kaupunkilaisten tarpeet ja saadut kokemukset ensihoidosta huomioitu siinä?


Ja mielellään sillä tavalla että joku joka ei lakia ole lukenu niin ymmärtää myös mulle on ihan turha nimittäin merkitä jotaki pykäliä ja artikloita koska mulla ei oo ihan normi lakikaan vielä hallussa saati sitten joku muu. Eli vastaus mielellään sillain ettei oo niin poliittisen korrektisti kirjotettu.
Juha Buska
Vieras

#394 Otteita uudesta terveydenhuoltolakiesityksestä...

14.12.2010 14:10

"terveydenhuollon toimintayksiköissä johdon ja henkilöstön tulisi sitoutua potilasturvallisuuden edistämiseen kehittämällä toimintaa turvallisemmaksi ja varmistamalla henkilöstön osaaminen. Potilasturvallisuus tulisi ottaa osaksi laadunhallinta- ja seurantajärjestelmiä.”

(Hallituksen esitys Eduskunnalle terveydenhuoltolaiksi HE 90/2010 vp, 97)

Juha Buska
Vieras

#395 Otteita uudesta terveydenhuoltolakiesityksestä...

14.12.2010 15:09

"Palvelun järjestämistapaa valitessaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tulisi kiinnittää erityistä huomiota ensihoitopalvelun laatuun ja toiminnan kehittämiseen yhdessä alueen päivystyspisteiden kanssa."

"Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tekemässä ensihoidon palvelutasopäätöksessä määritellään hankinnan kohde ja laatukriteerit."

"alueen ensihoidon palvelutaso määriteltäisiin ensihoidon palvelutasopäätöksessä, jonka sairaanhoitopiirin kuntayhtymä laatisi. Palvelutasopäätöksessä asetettaisiin ohjeelliset alueelliset aikatavoitteet, joissa ensivasteyksikön, perustasoisen tai hoitotasoisen ambulanssin tulisi tavoittaa potilas. Tavoitettavuuden osalta määrittelyn perusteet olisivat valtakunnallisesti yhteneväiset ja perustuisivat muun muassa riskikartoitukseen ja väestökeskittymiin. Lisäksi palvelutasopäätöksessä määriteltäisiin alueen ensihoitopalveluun osallistuvan henkilöstön koulutusvaatimukset."

(Hallituksen esitys Eduskunnalle terveydenhuoltolaiksi HE 90/2010 vp, 130-134)

Juha Buska
Vieras

#396 Otteita uudesta terveydenhuoltolakiesityksestä...

14.12.2010 15:21

"Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman selvityshenkilön raportin (STM, selvityksiä 2007:26) mukaan 91 prosentilla terveyskeskuksista on nimetty vastuulääkäri, mutta vain 31 prosentilla heistä on riittävästi työaikaa käytettävissä tehtävän hoitamiseksi. Terveyskeskuksista 58 prosenttia ilmoitti, että vastuulääkärillä on riittävä osaamistaso tehtävien hoitamiseksi."

"Ensihoitopalvelun järjestäminen alueellisella tasolla mahdollistaisi osaamisen keskittämisen sairaanhoitopiirin yhdelle ensihoitopalvelusta päätoimisesti vastaavalle lääkärille ja parantaisi siten ensihoitopalvelun ohjausta."

(Hallituksen esitys Eduskunnalle terveydenhuoltolaiksi HE 90/2010 vp, 134)

Juha Buska
Vieras

#397 Otteita ensihoitopalvelun suunnittelusta ja hälytysohjeen laatimisesta...

14.12.2010 20:34

"Ensihoitopalveluja suunniteltaessa tulee ottaa huomioon väestömäärä, väestön terveydentilasta ja ikärakenteesta aiheutuva ennakoitavissa oleva ensihoidon tarve, terveydenhuollon päivystyspalveluiden saatavuus sekä etäisyydet terveydenhuollon toimipisteisiin. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös alueen erityispiirteet, kuten laajat sisävesistöt, merialueet, erityiset liikenneolosuhteet tai muut turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavat olosuhteet. Kattava ja laadukas suunnittelu edellyttää yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa."

"Alueellisen ensihoitopalvelun suunnittelu tulee tehdä yhteistyössä toiminta-alueen terveyskeskusten, sairaanhoitopiirin sekä toimintaan osallistuvien sairaankuljetuksen ja ensihoidon vastuulääkäreiden kanssa niin, että järjestelmästä muodostuu toiminnallinen kokonaisuus. Sairaanhoitopiirialueen ensihoitopalvelu on osa alueen lääkinnällistä pelastustoimintaa sekä suuronnettomuusvalmiutta. Suunnittelussa ja varautumisessa tulee ottaa huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon normaaliolot ja normaaliolojen häiriötilanteet."

"Ensihoitojärjestelmän tulee olla saumaton osa poikkeusolojen valmiutta."

(Sairaankuljetus- ja ensihoitopalvelu. Opas hälytysohjeen laatimiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:23)

Matti Suopajärvi
Vieras

#398 Vastine Tea Taskilalle (Pohjolan Sanomat ym.)

15.12.2010 11:04

Seuraava vastine meni lyhennettynä Tea Taskilalle Pohjolan Sanomiin, Lounais-Lappiin ja Kalevaan.

-------------------------------------------

Vastine Tea Taskilalle ensihoitopalveluista

Tea Taskilan kuntalaisia rauhoittelevassa kirjoituksessa ei allekirjoittaneelle tullut uutta asiaa. Paitsi se, että nyt ensimmäistä kertaa otettiin viranhaltijan puolelta kantaa siihen, että ensihoitopalvelujen laadunvarmistukselle todellakin tullaan tekemään jotain konkreettista:

”Kaikkien ensihoidossa työskentelevien on läpäistävä nämä testit, saadakseen luvan toimia ensihoitotehtävissä.” ja ”Uuden palveluntuottajan henkilöstön testaukset aloitetaan jo ennen toiminnan alkamista ja kriteerit täyttävälle henkilöstölle myönnetään asianmukaiset luvat.”

Edellä mainitussa ihmetyttää miksi testaukset vain aloitetaan – nehän täytyy suorittaa loppuun ennen toiminnan alkamista, jotta alalla voi toimia. Ellei lupaa toimia ensihoitotehtävissä ole, palvelu ei täytä sopimusehtoja ja henkilöstö syyllistyy laittomuuksiin. Tässä tapauksessa asiasta vastaavien viranomaisten on estettävä syntyvä tilanne ja sopimus purettava! Muuten tapahtuu paitsi sopimusrikko, myös mitä ilmeisimmin valvovan viranhaltijan taholta virkavirhe.

Toinen mielenkiintoinen seikka on sopimuksen vaatimus hyvästä paikallistuntemuksesta. Henkilöstö sanana tarkoittaa kaikkia, siis ihan jokaista - ei vain kuljettajaa! Toiminnan mahdollisesti aloittavassa Med Group - yrityksessä tulee tämänhetkisten tietojeni mukaan aloittamaan kaksi (2) aiemmin Torniossa toiminutta tai asunutta ensihoitajaa, kun toisaalta henkilöstön kokonaismääräksi on kerrottu 19. Tervolan paikallistuntemuksen kannalta tilanne on tietääkseni edellistäkin heikompi, eli puhdas nolla. Uskoisin myös tuntevani tai tietäväni kaikki torniolaiset ensihoitajat ja he ovat jo kiinnitettyinä toisaalle, joten he ovat yrityksen tavoittamattomissa. Paikallistuntemusta ei voi korvata navigaattorilla. Sopimus nimenomaan vaatii henkilöstön paikallistuntemusta ja GPS-laitteesta on erillinen vaatimus. Asianmukainen henkilöstö TULEE OLLA sopimuksen mukaan toimintaa aloitettaessa, ei minkään siirtymäajan puitteissa! Syyt ja sanktiot mahdollisista puutteista ovat samat kuin edellisen kappaleen lopussa. Sopimusrikko ja virkavirhe. Tulemme seuraamaan sopimuksen tämänkin kohdan toteutumista kuntalaisten puolesta. Saman tulevat taatusti tekemään myös muut palvelua tarjonneet toimijat. Sopimuksen tason alentaminen ei tule onnistumaan ilman oikeudenkäyntejä. Hankintalaki jolla kilpailutusta on koko ajan puolusteltu kun sisältää muutakin…

Olemme yrittäneet kaikessa kritiikissämme, mukaanlukien mielenilmaustilaisuuden ja kansalaisadressin luovutustilaisuuden, teroittaa kokemuksen välttämättömyyttä ensihoidossa. Osa akuuttipotilaiden hoidossa tehtävistä toimenpiteistä on erikoissairaanhoitotasoisia. Pelkkä sairaanhoitajatutkinto ei todellakaan ole todiste näiden osaamisesta käytännössä. Toimenpiteet opitaan käytännössä harjoittelun ja alalla toisen kokeneen ensihoitajan työparina toimien. Kahden vähäisen kokemuksen omaavan hoitajan sijoittaminen ambulanssiin on silkkaa arvostelukyvyttömyyttä. Tea Taskila ei puhu sanallakaan kokemuksen merkityksestä. Hän mainitsee vain ohimennen että ” Ainoastaan palveluntuottaja ja osa ensihoitohenkilöstöstä muuttuvat.”. Tervolan johtava lääkäri Jouko Autio puolestaan kertoi vastikään Pohjolan Sanomissa, että valittu henkilökunta on jopa kokeneempaa kuin nykyinen.

Molempien kommenttien yhteys todellisuuteen katkesi viime viikolla kun ainakin kahdeksan jo työsopimuksen uuden yrittäjän kanssa jo solminutta ensihoitajaa irtisanoi itsensä. Joukossa oli viisi nykyisellä yrittäjällä toimivaa pitkän linjan ensihoitajaa. Kaksi aikanaan työsopimusta allekirjoittamaan pyydettyä on kieltäytynyt ottamasta vastaan työpaikkaa jo työhaastattelun jälkeen. Syyksi eronneet ovat kertoneet arvelleensa ansiotasonsa putoavan aivan liian alhaiseksi, arvelleet tulevan työn pitkine varallaoloineen itselleen liian sitovaksi, sekä sen, että työnantaja oli kertonut työhaastattelussa ja työsopimuksen allekirjoitustilaisuudessa erilaista tietoa palkkauksesta kuin se todellisuudessa olisi tullut olemaan. Voihan toki olla että työntekijät olivat taas ymmärtäneet asian väärin.

Mielestäni kilpailutusprosessi on mennyt monessa kohdassa pieleen. Tarjouspyynnön määrittelyssä ei otettu olemassa olevaa palvelun tasoa huomioon. Nykyinen palveluntarjoaja on tarjonnut hoitotasoa lähes koko ajan molemmissa autoissa. Esimerkiksi viimeisten yhdeksän viikon aikana kakkoslähdön auto on ollut 75% ajasta hoitotasolla, vaikka kuluneella ajanjaksolla on jouduttu pitämään kertyneet lomat pois ennen irtisanomisaikaa, vuodenvaihdetta. Tarjouspyynnössä haettiin kakkoslähdön osalta vain perustasoa. Tällaisesta todellisen palvelutason laskemisesta tarjouspyynnössä olisi ehdottomasti pitänyt päättää kaupunginvaltuustossa, eikä jossain salaisessa kilpailutustyöryhmässä..

Kilpailutuksen valmistelleen työryhmän tehtäviä ja tavoitteita ei ollut määritetty lainkaan. Tämä on vastoin Tornion kaupungin hallintosäännön 14§:ä ja kuntalain 17§:ä. Hallinto-oikeus tai Tornion kaupungin tarkastuslautakunta eivät ehdi puuttua asiaan ennen päätöksen toteutumista.

Tea Taskila mainitsee: ”…valmistelussa ei ole käytetty nykyisen palveluntuottajan henkilökuntaa, koska se olisi sulkenut heidät tarjouskilpailun ulkopuolelle.” Ymmärrän tämän täysin, mutta kuka ymmärtää seuraavan toiminnan oikeutuksen: Sosiaali- ja terveyslautakunnalle asiaa valmistelleessa ns. kilpailutustyöryhmässä istuivat kaupunginhallituksen päättäminä Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja. Kaupunginhallituksen tehtävä taas on valvoa lautakuntien toimia. Onkohan moraalisesti ihan jääviä istuttaa itsensä valmistelemaan asiaa lautakunnalle, jonka toimintaa itse valvoo?

Sille joka väittää että olemme huolissamme omien työpaikkojemme puolesta ja että olemme siitä syystä liikkeellä, voin kertoa että kyse ei todellakaan ole tästä. Sekä minun että kollegoideni, hyvien ystävieni tulevaisuus on turvattu. Jokainen on löytänyt koulutus- tai työpaikan, osa useammankin joista valita. LPKS:n ensiapu, valvontaosasto, leikkausosasto, päiväkirurgian osasto, psykiatrian osasto jne. ovat pyytäneet allekirjoittamaan työsopimuksia alle heti vuodenvaihteessa. Kemin ambulanssikin on nielaissut pari sairaanhoitaja-ensihoitajaamme. Kemissä kun arvostetaan pitkää ja laajaa kokemusta ensihoidosta.

Sopii miettiä miksi olemme edelleen huolissamme…olisiko se kuitenkin se laatu?

Matti Suopajärvi
Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja
Luottamusmies SPR Lapin Piiri sairaankuljetus

Vieras

#399

15.12.2010 13:44

Mistä sen pöytäkirjan löytää missä kilpailutuksesta on päätetty? eikös ne ole tai ainaki pitäis olla julkisia?
Ja Matti Suopajärvi ja Juha Buska kiitos siitä että toimitte kaupunkilaisten hyväksi ettekä vain omaksi hyväksi. Ja ERINOMAISESTI olette perehtyneet asioihin ja informoitte meitä hyvillä kirjotuksilla. jatkakaa samalla lailla ja älkää antako periksi
Matti Suopajärvi
Vieras

#400 Pöytäkirjat

15.12.2010 14:41

Tässäpä nämä yhteenkoottuna...

Kaupunginhallitus, kokous jossa nimetty asiaa valmisteleva laiton toimikunta:
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1013-22.HTM
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1013-22-Liite-1.PDF

Kilpailutuksen päätös. Tässä kokouksessa näkyy myös pykälä 74§ joka on toukokuun www.tornio.fi sivuilla kokouspapereissa edelleen ei julkinen:

http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1310-4.HTM

Sopimuspaperit...
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1343-4.HTM
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1343-4-Liite-1.PDF

Ja kiitos, m