Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

erkki ...
lappeenranta

#326 yleisesti

22.04.2009 18:33

Miksei kukaan pelkää koiria? Koirat sentään ovat (muistaakseni) tappaneet ihmisiä Suomessa.
Amu Howlest
Pohjois-Savo

#327

19.07.2009 12:32

Susien asema Suomessa

Maassamme tätä arkaa koiraeläintä pelätään ja vihataan, eivätkä sen suojelemiseksi säädetyt laitkaan näytä pitävän salametsästystä kurissa. Susista liikkuu paljon virheellistä tietoa, joka leimaa näitä eläimiä ihmisten keskuudessa. Asianmukaista susitietoa tarvitaan. Tätä asiaa esim. SLL:n Susiryhmä ajaa kouluissa; levittämässä tietoa susista, koska lapsissahan on tulevaisuus ja heille on opetettava eettinen luontosuhde, jotta se välittyisi tulevillekin sukupolville. Viime vuoden lopuilla Suomen susikanta oli kasvanut jo melkein 300 yksilöön, mutta nyt metsästys, sekä laillinen että laiton, on romahduttanut kannan taas, ja susia on enää 150-250.

Suomalaisilla on todella paljon tiukassa istuvia myyttejä ja uskomuksia susista, kuten se, että susi muka syö saaliinsa elävältä, se, että pihaan tuleva susi on häirikkösusi, joka pitää tappaa. Näiden virhekäsitysten takia yksinäinen susi, joka jättää jälkensä lumeen, aiheuttaa heti valtavaa pelkoa ja aletaan järjestää "susikyytejä" suoraan kodin ovelta koululle. Ja sitten valitellaan, että sudet syövät valtion rahoja aiheuttamalla näitä kyydityksiä. Eivät sudet vaani pimeällä koulutiellä lapsia, metsässä niille on parempaakin riistaa kuin pahanmakuiset ja pelottavat ihmiset. Se, että susi pyörii pihojen liepeillä, ei tee siitä kesyyntynyttä häirikkösutta - häirikkösusi on yksi erittäin haitallinen myytti. Se, mikä saa sudet kuljeksimaan pihoissa, on helppo ravinto, koirat. Koiria ei susialueilla saisi laittaa juoksulankaan tai päästää irti pihaan, koska siellä ne ovat susille helppo saalis. Ja koiran kuolema on omistajalle hirveä asia. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla koirat suojataan susilta. Ratkaisu on tehdä koirasta sudelle ikään kuin "vaikea saalis", jonka sijaan sudet tyytyvät metsänriistaan. Pihan voi aidata, tai, kun koira pistetään ulos, se laitetaan hyvään ulkotarhaan, jonne susi ei pääse. On kuitenkin huomioitava, että tarhan seinien on oltava tarpeeksi korkeat ja tarhan on oltava tukevaa tekoa, koska huonosti rakennettu tarha ei pidä susia loitolla koirasta. Sudet myös pitää ajaa pihasta pois aina, kun niitä siellä tavataan, koska se jos joku opettaa susille pelkoa. Metsästyskoirien suojaamiseen susilta jahdin aikana taasen on kehitetty susiliivi, joka antaa hyökkäävälle sudelle voimakkaan sähköiskun. Susiliivistä on useampia versioita, joista uusimmat toimivat parhaiten. Näitä liivejä ei ainakaan vielä käytetä paljoa, koska ennakkoluulot niitä kohtaan ovat kovat. Todellisuudessa ne ovat koiralle todella hyvä suoja susilta. Susien tappaminen ei koskaan ole oikea vaihtoehto - kuollut susi ei periytä tai opeta pelkoa muille susille, koska susi ei hahmota yhteyttä kuolleen lajitoverin ja tapetun kotieläimen välillä.

Mutta on myös muistettava se, että metsä ei ole metsästäjien ja koirien leikkikenttä, vaan villieläinten elinympäristö, johon niillä on täysi oikeus. Sitäkään ei pidä unohtaa, että susi on koiran esi-isä, eikä ilman sitä koiria edes olisi.

Myös karjan voi tehokkaasti suojata susilta ilman, että susia joudutaan tappamaan. Lampaiden suojaksi voi hankkia laumanvartijakoiria, jotka ovat esim. Itä-.Euroopassa suojelleet karjaa susilta jo satoja vuosia ja hyvällä menestyksellä. Ja sekä lehmille että lampaille soveltuu täydellisesti korkea ja sähköinen susiaita, joiden rakentaminen on ehkä iso, mutta kannattava työ, koska se suojelee elinkeinoa. Ja siellä, mistä laumanvartijakoirat ovat peräisin, on tälläkin hetkellä tuhansia susia. Elämä suuren susikannan kanssa voi onnistua Suomessakin. Esimerkiksi Espanjassa, jonka pinta-ala on lähimain Suomen luokkaa, on yli 6500 sutta, eikä siellä ole ollenkaan Suomen kaltaista susipelkoa- ja vihaa. Eivätkä sielläkään sudet tapa ihmisiä. Kun puhutaan susista, on tärkeää kertoa totuus siitä, kuinka vaarallinen susi oikeastaan on ihmiselle. Ensinnäkin, suurin osa susihyökkäyksistä on myöhemmin paljastunut koirien ja koirasusien aiheuttamiksi. Toiseksi, tarhoista karanneet sudet, jotka eivät pelkää ihmisiä tai osaa saalistaa, aiheuttavat hengenmenoa. 1800-luvulla Suomessa metsästäjät harrastivat sitä, että sudenpentuja otettiin pesistä ja kasvatettiin vankeudessa turkin vuoksi. Joskus näitä susia karkasi, ja ne tappoivat ihmisiä. Sudenpentujen rosvousta harjoitetaan nykyisin myös Venäjällä ja Keski-Aasiassa, joissa susien tiedetään tappaneen ihmisiä tälläkin vuosisadalla. Yksi syy susihyökkäyksiin taas on luontaisen ravinnon puute, mitä ainakaan Suomessa ei ole, koska hirviähän täällä riittää. Suomessa ei myöskään ole raivotautia eli rabiesta. Terve villisusi, jolla riittää ravintoa elinalueillaan, ei hyökkää ihmisten kimppuun.

Yksi merkittävä syy suojella susia on myös luonnon monimuotoisuuden ja terveen ekosysteemin varjelu. Susi on hirville ja metsäpeuroille tärkeä terveyspoliisi, joka saalistaa pois vanhat ja sairaat yksilöt, jotta terveille eläimille riittää ravintoa ja ne tuottavat elinvoimaisia jälkeläisiä. Elämä tarvitsee kuolemaa uusiutuakseen ja jatkuakseen. Sudet eivät syö saaliseläimiään sukupuuttoon, koska ne ovat kehittyneet elämään samoilla mailla susien kanssa, eivätkä noin vain katoa susien suihin. Eliväthän nuo lajit kivikaudellakin, eivätkä ihmiset silloin vainonneet susia. Susi on hidas lisääntymään, koska sillä on niin vähän luontaisia vihollisia. Sen vuoksi aktiivimetsästys tuhoaa kannan, eikä niin saa päästää tapahtumaan.

Se, että menneiden aikojen suomalaiset tappoivat sudet maastamme sukupuuton partaalle, oli paha teko, joka on syytä hyvittää.

TÄMÄ TEKSTI ON VAPAASTI LEVITETTÄVÄ JA KOPIOITAVA, JOTTA SUSITIETOA SAATAISIIN ETEENPÄIN!
Jenni Aalto
Espoo

#328

23.07.2009 13:00

Minun mielestäni susi mahtuu Suomen luontoon ja kuuluukin sinne. En ymmärrä väitteitä, että kanta on liian iso ja sitä pitäisi harventaa. Kantahan on mitättömän pieni. Lisäksi en ollenkaan vastusta suden leviämistä muihinkin osiin Suomea kuin vain itäosiin.
Yksi ärsyttävimmistä asioista susista keskustellessa on susia vastustavien ihmisten mielipide siitä, että kaikki susia puolustavat olisivat Etelä- tai Länsi-Suomesta ja etteivät ne piiperöt mitään mistään tiedä. Se että joku Itä-Suomen asukki vihaa susia ei tarkoita, että kaikki muutkin samalla alueella asuvat vihaisivat. Eiköhän sekin ole tullut monta kertaa selväksi, mutta ei mene perille. Ja se, että asuu alueella, jossa susia liikkuu, ei tee ketään sikäläistä susiasiantuntijaksi, jonka sanomisilla olisi enemmän painoarvoa kuin muualla Suomessa asuvilla. Lisäksi, jos susitutkijoiden mielestä susi ei ole ihmiselle vaarallinen, uskon mieluummin heitä kuin ihmisiä jotka levittävät huhuja ja liioittelevat asioita.
En kiellä, etteikö olisi mahdollista joutua suden hyökkäyksen kohteeksi, kyseessähän on petoeläin. En kuitenkaan usko pienimmässäkään määrin, että terve susi saalistusmielessä alkaisi vainoamaan ihmisiä.
Se on kumma, kun sudella on niin järjettömät negatiivinen maine, vaikka missään ei osoiteta että siitä olisi suurempaa haittaa ihmiselle kuin muista villieläimistä. Itse asiassa hirvikin aiheuttaa moninkertaiset rahalliset vahingot (ja kuolemat) vuosittain kuin susi. Enkä edes viitsi alkaa miettiä mitä ihmisen tekemiset aiheuttaa!
Ihminen on ihmiselle tuhat kertaa vaarallisempi kuin susi, oli niitä täällä sitten 200 tai moninkertainen määrä. Kukaan ei silti vaadi, että rattijuoput sun muut hullut pyssy- ja puukkomiehet tulisi viedä metsään jahdattavaksi ja ampua.
Noihin Michailin linkkeihin ja siihen kun isä ja poika syötiin elävältä pihalla...ne tapahtumathan ovat 1800-luvulta?? Missä siinäkin todistettiin, että kyseessä oli LAUMA susia eikä esim koirasusia, villejä koiria, vanhoja tai sairaita yksilöitä...?
En myöskään ymmärrä tätä käsitystä, että ennaltaehkäisevästi pitäisi ampua sudet kuoliaaksi, jotta mitään ei tapahtuisi. Eikö silloin kaikki muutkin eläimet pitäisi tuhota kokonaan, jotta ne eivät VAHINGOSSA kävelisi tielle autoihin törmäämään tai joutuisi puolustautumaan jos ihminen haluaa kaivella jotain koloja, missä karhut talvella nukkuvat. Järki käteen.
Hienoa, että on ihmisiä jotka välittävät eläimistä ja haluavat niitä suojella! Se juuri nimittäin on ihmisen velvollisuus. Ei meillä ole täällä sen suurempaa oikeutta elää kuin muillakaan.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

23.07.2009 13:05


Jouko Nyman
Helsinki

#330 Päivän mielipide

24.07.2009 15:05

"Ja tulipa vaan mieleen, kun jotkut perustelevat koirien tekemiä hyökkäyksiä tai niiden puremaksi joutumista sillä, että niitä on niin paljon enemmän kuin susia. Ja että mitäs sitten kun susikanta kasvaa? Tähänkin sitten ratkaisu on se että ennestäänkin pientä susikantaa tulisi karsia. Mutta kenellekään ei tule mieleen että koiria pitäisi vähentää, jotta riski pienenisi niiden osalta."

Johtunee pääasiassa siitä, että koira on kesy eläin, joka ei ole ihmiselle vaaraksi. Ne koirat, jotka hyökkivät ihmisten kimppuun ovat väärinkasvatettuja tai mielenvikaisia yksilöitä, jotka lopetetaan kyllä viimeistään ihmisen hengenmenon aiheutettuaan. Tästä syystä koirien kannan harvennus ei ole realistisesti, loogisesti, taikka älyllisesti varteenotettava vaihtoehto. Näkemystäsi voidaan verrata mm. siihen vaihtoehtoon, että likvidoimalla Suomen maahanmuuttajakanta kokonaisuudessaan saadaan maahanmuuttajien aiheuttama rikollisuus myös vähenemään.

En ala suomimaan muita tekstisi epäkohtia, mutta lainaamani kohta kyllä osoittaa, että ei ole tarviskaan.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

30.07.2009 09:29


Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

30.07.2009 10:05


Veikko Mäkinen
Vieras

#333

24.06.2010 10:16

23.3.2010 Alkukesästä syntyvät sudenpennut voivat kasvattaa kantaa ainakin 10 prosenttia, jolloin susien määrä voi hipoa jo 400:aa, Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius arvioi Metsästäjäliiton piirit arvioivat omalla alueellaan liikkuvien susien määrän kahden viime viikon aikana. Sudet ovat myös levittäytyneet koko maahan eteläisintä Suomea myöten. Arvioinnissa otettiin huomioon Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) äskettäisen selvityksen ohella tuoreiden riistalaskentojen tulokset sekä petoyhdysmiesten ja metsästysseurojen omilta alueiltaan tekemät havainnot. Kanta vaihtelee itärajan pinnassa Suurimmat susimäärät ovat itärajaan rajoittuvissa Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Kymessä, yhteensä 144–189 sutta. Rajan yli liikkuvia laumoja on runsaasti, joten Suomen susikanta voi muuttua päivittäin. Esimerkiksi Itä-Lapin paliskuntien alueelta on paljastunut tänä talvena niin laajat porotuhot, että todennäköisesti ainakin osa niistä on juuri Venäjän tulokkaiden tekosia. Susia on runsaasti myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Sudet ovat saapuneet myös Uudellemaalle. Metsästäjäliiton arvio susikannasta on isompi kuin RKTL:n vähimmäisarvio. Metsästäjäliitto on pyrkinyt arvioimaan susien todellisen määrän tällä hetkellä. Viidellä riistanhoitopiirin alueella Metsästäjäliiton arvio oli sama kuin RKTL:n vähimmäisarvio. HYVÄ!
Vieras
Vieras

#334 Re:

05.07.2010 20:38

#333: Veikko Mäkinen -

Höpöhöpö Metsästäjäliiton todelliselle susimäärälle. 10 % noin 180:stä on 18. Eli susia on Suomessa korkeintan 200 pennut mukaan lukien.

Venäjältä ei tulokkaita ole liiemmin tulossa, kun venäläiset ovat susiaan kovasti tappaneet. Siperiasta asti sudet eivät kovin äkkiseltään tänne päin tule.

Poro- ym vahingot ovat pienentyneet huimasti viimeisen vuoden aikana. Pieneneminen johtuu juurikin susien ja ahmojen määrän pienentymisestä.

Ihanaa saada susia tänne. Asun Etelä-Hämeessa lähellä Uudenmaan rajaa. Meistä noin 10 km päässä on nyt kolmatta vuotta susilauma. Toivottavasti saavat elää rauhassa.

iksin ja aina yhdessä

#335 kunnioitettavat sudet

25.08.2010 09:29

on se kumma sudet on ollut luonnossa iät ja ajat...niin kun ihminenkin..mutta ihminen ei vaan tajua kun susi hakee ruokansa ja tekee niinkun luonto kutsuu....niin kävis ihmiselläkin jos se olisi samassa tilassa...moni tietää sen ja on sen kokenut mutta ei uskalla puhua,koska se ei ole ihmisten mailmassa sallittua...mutta villieläinten mailmassa on...on se pahaa mitä petoeläimet tekee mutta ihminen voisi ennalta ehkäistä tilanteet kun tietää että miten ja mitä siitä käy jos ei niin tee.kyllä järkeekin saa käyttää....NIIN käyttää susikin....kiitos et niitä on ja saisi olla lisääkin...t:eläimiä kunnioittaen.

Vieras

#336 Re:

28.09.2010 07:38

#1: Marko Lind -  

 Linkkisi addresissasi eivät enää toimi.
Tulin ajatelleeksi, että kun kerran olet koiratehtailussa mukana, niin eikö se ole hyväkin, että ihmisten koirat eivät elä täyttä 13-15 vuotta, vaan tulevat ostamaan uusia pentuja, jos edellinen jäi metsään.
Vai onko mukana muita vaikuttimia - pyritkö mukaan politiikkaan?


Vieras

#337

28.09.2010 09:03

Sudet ovat syöneet minulta kaksi koiraa. Voitte arvata mielipiteeni.

Pekka vanto
Vieras

#338

05.11.2010 16:17

Sudet söivät myös minulta koiran.
Kettuli
Vieras

#339 Åååå....

17.11.2010 09:24

Sudet tulevat siksi ihmis asutusten lähelle koska metsää hakataan ja niiltä loppuu tila. On siis ihmisen oma syy miksi ne tulee etsimään ruokaa sieltä. Ei ne pelottele tahallaan ihmistä että hei kaverit lähetään pelottelemaan noita pikkulapsia koulumatkalla ja syödään pari! Ei ei.
HUNTERTER
Vieras

#340 HUU-HAA

11.12.2010 09:29

TYPERÄT, LAPSELLISET "SUSITYTÖT" JAKELIVAT SUSILEHTISIÄ PYLLYT PALJAINA LUULLEN SAAVUTTAVANSA JOTAIN SUSIEN PUOLESTA VAIKKA HEIDÄN TAVOITTEENSA OLIVAT SELVÄSTIKIN
ERITTÄIN OMIEN MAINEIDENSA SEKÄ HUONOJEN ITSETUNTOJENSA PÖNKITTÄMISTÄ. NYT VARMASTI "SELKÄÄN TAPUTTELIJOITA" SEKÄ KEHUJA RIITTÄÄ KUINKA HYVIÄ JA RÄVÄKÖITÄ TE OLITTE, MUTTA SUSISTA TUSKIN TULEE KUKAAN MITÄÄN KO. YHTEYKSISSÄ MAINITSEMAAN. HELSINKILÄISKAKAROITA JOIDEN SUSITUNTEMUS PERUSTUU KORKEASAAREEN SEKÄ TIETOSANAKIRJAAN. KUINKAKOHAN MONI SUSIRAKASTAJA ON VALMIS YÖPYMÄÄN LAAVULLA RAKASTAMIENSA PETOJEN PYÖRIVÄN LAUMANA YMPÄRILLÄ, VAI OTTAISIVATKO HE MIELUITEN METSÄSTÄJÄN ASEINEEN SAMALLE LAAVULLE??? ON NIIN HELPPOA SUOJELLA SUSIA JA MUITA PETOJA KEHÄ 1sen SISÄPUOLELLA. KUINKA HAUSKAA ONKAAN MEIKATA PEILIPÖYDÄN ÄÄRESSÄ JA MIETTIÄ KUINKA TAAS KOHTA PUHUTTAISIIN SUSIEN SUOJELUSTA TYTTÖJEN KESKEN, ITSE PÄÄSUSIKIN LUPASI TULLA PUHUMAAN SINNE, KYLLÄPÄ JÄNNITTÄÄ... VARMAAN NYT TULEE KEHUJA TEMPAUKSESTA, TULEEKOHAN MINUSTA KENTIES "LAUMAMME KUNINGATARSUSI". LÄPINÄKYVÄÄ TOIMINTAA... ENEMMÄN KUNNIOITETTAVAA JA MYÖSKIN SAAVUTETTAVAA TOIMINTAA KUTEN ESIM. ELOKUVASSA SUMUISTEN VUORTEN GORILLAT? OLIKO SE JANE GREY TAI JOTAIN SINNEPÄIN, KAIKKI VARMAAN TIETÄVÄT MITÄ TARKOITAN??? KUINKA HÄN MUUTTI VIIDAKKOON ASUMAAN GORILLOJEN SEURAAN, ANSAITEN NIIDEN LUOTTAMUKSEN DOKUMENTOIDEN NIITÄ JA NÄIN KERTOVAN MAILMALLE NIIDEN UHANALAISUUDESTA. HÄN TUSKIN KOSKAAN OLISI SAAVUTTANUT MITÄÄN JAKELEMALLA GORILLAN KUVIA ALASTOMANA LINCOLNIN PATSAAN EDESSÄ, MUTTA EIHÄN NÄITÄ HELSINKILÄISIÄ SAA KIRVEELLÄKÄÄN ESPAN PUISTOA ENEMPÄÄ "METSÄÄN"... SUOJELLAAN VAAN SUSIA JA MUITA PETOJA, MUTTA TEHDÄÄN SE EETTISESTI OIKEIN OLLEN VALMIITA UHRAUTUMAAN NIIDEN ETEEN, MUTTA ANTAMALLA MYÖS MUIDENKIN ELÄÄ. ONKO LUONTOLIITON "HÄLLÄVÄLIÄ VAIN SUSILLA VÄLIÄ" STRTEGIA JUURI SE OIKEA RATKAISU??? ONKO PUTKINÄKÖ TYYPILLISTÄ VAIN KATOLISUUDEN INKVISITIOLLE JA MUILLE USKONTONSA "PUOLESTA" TOISIA MURHAAVILLE HUU-HAA RYHMITTYMILLE. SUDET JOTKA ETSIVÄT RAVINTONSA MUUALTA KUIN IHMISTEN PIHAPIIRISTÄ SAAVAT PUOLESTANI OLLA, MUTTA JUURI TÄLLAISET HÄIRIKÖT ANSAITSEVAT PUOLESTANI 8g PUOLIVAIPAN KONEHUONEESEENSA JOTKA KALLIILLA RAHALLA OSTETUT JA MONIEN VUOSIEN KÄRSIVÄLLISYYDELLÄ JA AJALLA KOULUTETUT METSÄSTYSKOIRAT NE KÄYVÄT TAPPAMASSA IHMISTEN PIHOILTA... SUSI JOKA TOTTUU IHMISTEN HAJUUN, NIIN SILLÄ EI OLE PITKÄÄ MATKAA SAALISTAA PIENTÄ KOULULAISTA JOKA ESIMERKIKSI JÄTETTY KOULUKYYDISTÄ POIS MATKALIPUN OLLESSA KULJETTAJAN MIELESTÄ VÄÄRÄNLAINEN KUTEN KOUVOLAN ELIMÄELLÄ VIIKOLLA 49 OLI TAPAHTUNUT. KOUVOLASSA KULJETTAJILLA KUN EI OLE OMIA AIVOJA OLEMASSA, VAAN OVAT PELKÄSTÄÄN ILKEITÄ PIENIÄ JA AVUTTOMIA VASTAAN. IHMINEN ON IHMISELLEKIN SUSI, SANOO JO SANANLASKUKIN. KUINKA SIIS SUSI JOKA MUIDENKIN RAVINTOA ETSIVIEN PETOJEN TAVALLA ETSII SITÄ SIELTÄ MISTÄ SEN HELPOITEN SAA. SE, ETTÄ SUDET, KARHUT JA MUUT TULEVAT PIHAPIIRIIN ON MYÖS IHMISTEN OMAA TYPERYYTTÄ. RETKELÄISET VIEVÄT EVÄITÄÄN MUKANAAN METSÄÄN. MAKKAROITA, SÄILYKKEITÄ, LEIPIÄKÄÄN EI JAKSETA SYÖDÄ VAAN JÄTETÄÄN NE METSÄN ELÄIMILLE; "KYLLÄ KETUT HOITAA" OLEN JOSKUS KUULLUT SANOTTAVAN, MUTTA KAIKKIIN NIIHIN JÄÄ IHMISEN HAJU JOKA HOUKUTTAA HELPPONA RUOKANA JOKAPÄIVÄISESTÄ RUUASTAAN TAISTELEVIA PETOJA SEKÄ MUITA VAHINKOELÄIMIÄ. KAIKKI KUN KUULUISI POLTTAA TAI VIEDÄ MUKANAAN, JOS NE KERRAN METSÄÄNKIN JAKSETAAN KANTAA... SÄILYKKEET JOISSA VÄHÄN RUOKAA POHJALLA MONELLE PIENELLE ELÄIMELLE ANSA NIIDEN KURKOTTAESSA NOKARETTA NÖTKÖTTIÄ PURKIN POJALTA JA KIILATESSAAN PÄÄNSÄ PURKIN KANTEEN AIHEUTTAEN ITSELLEEN TUSKALLISEN KUOLEMAN, KUMMA KUINKA LUONTOLIITTO EI NÄISTÄ KOSKAAN MAINITSE MITÄÄN. HEITÄ EI ESIM. LIHANSYÖJINÄ KIINNOSTA MISTÄ ÄIDIN TEKEMÄ LIHASOPAN LIHA PERÄISIN, NAUTOJEN, LAMPAIDEN, SIKOJEN YMS. TEURASTAMINEN/ KASVATTAMINEN IHMISEN TARPEISIIN, MUTTA METSÄSTÄMINEN LUONNONVARAISIA ELÄIMIÄ; ON HEIDÄN MIELESTÄÄN SUURIN SYNTI. IHMISET EIVÄT KÄSITÄ KUINKA IHMINEN SÄÄTELEE JA LUONTO VAIHTELEE KANTOJA. TÄLLAISET "SUOJELIJAT" JOILLA EI OLE VARAA OSTAA OMAA AUTOA SITTEN KATEELLISINA AUKOVAT PÄÄTÄÄN KUINKA HIRVEN METSÄSTYSKIN PITÄISI LOPETTAA EPÄEETTISENÄ... JOO, LOPETETAAN KAIKKI METSÄSTYS. HIRVILAUMAT KASVAVAT JA KOHTA NIITÄ NÄHDÄÄN SITTEN HELSINGISSÄKIN; NIITÄ SITTEN SEURAAVAT LUONNOLLISESTI SUURPEDOT JA NÄIN PÄÄSEVÄT SUSITYTÖT KONKREETTISESTI SUOJELEMAAN KOHTEITAAN, JOS NYT ENÄÄ USKALTAVAT KIKKANOKKIAAN ULOS BAARISTA PISTÄÄ... LOPUKSI; YKSI LOHTU KUITENKIN IHMISEN LUONNON ROSKAAMISELLEKIN ON. PELTIPURKKI POLTTAMATTA MAATUU 1000 VUODESSA JA USEAT PIENELÄINTEN LUUT HUOMATTAVASTI NOPEAMMIN.........
joulurauhaa
Vieras

#341 Re: HUU-HAA

11.12.2010 11:33

#340: HUNTERTER - HUU-HAA 

 Hei,

toivottavasti vuodatuksesi helpotti hetkeksi oloasi.

 Jos olisit ollut paikalla , tietäisit että  ensinnäkään susityttöjen pyllyt eivät olleet paljaana ja paikalle saapuneet mielenosoittajat olivat hyvin  erilaisia, joukossa paljon maalla-asuvia ja joka ikäluokan edustajia.

 Minä olin  eilen susia puolustamassa . Vaikka olen keski-ikäinen , asun maatilalla, enkä kehä 1 sisäpuolella, minulla on sekä lemmikki-ja kotieläimiä, lapsilla  metsän läpi koulukyydille 2,5 km käveltävää jne jne. Eiväthän kaikki metsästäjätkään ole roistoja tai ääliöitä, vaikka pieni suurisuinen rosvojoukko jaksaa ääntä pitää ja syyllistyy laittomuuksiin.

 Luontoliitto ja  monet muutkin ryhmät(esim.Animalia)  tekevät arvokasta ja monipuolista työtä tuotantoeläimiäkään unohtamatta, ota selvää ja osallistu toimintaan. Voisithan  silloin tuoda esiin itsellesi tärkeitä asioita ja saada jotain aikaan. Jokaisella on oikeus ja velvollisuus vaikuttaa.

 

antti vaurio porista
Vieras

#342 LIIAN VÄHÄN MÄÄRÄ SUSILAUMOJA

11.12.2010 15:34

TÄYTYY ANTAA RAUHOITUMISAIKA PITENEE 15 VUOTTA.ÄLÄ TAPPAA SITÄ.MINUSTA SUSI ON HIENO ELÄIN,JOTA IHAILLAAN JA KUNNIOITETAAN. VIHAMIELISET OVAT AIKA SIVISTYMÄTTÖMIÄ JA OPPIMATTOMIA IHMISIÄ!HE OVAT LUUSEREITA.RAKASTAN SUSIA!!!!
Kal. 308

#343 Susi on aina susi

08.01.2012 14:36

Eu ei määrää jäsenvaltioiden sudenkaatoluvista.Ne ovat jäsenvaltioiuden itse päättettävissä. Viherpiipertäjät toimikaa niin, että susien syömien koirien korvaukset saadaan samalle tasolle. Kuin susien susien salakaadoista kiinni jääneille maksettavat sakot. Häirikkö susille niin pitkäaikainen kaatolupa, että se saadaan poistetuksi. Susi kannan väitetty väheneminen johtuu yksinomaan, siitä ettei kaatolupia myönnetä tarpeeksi liian suuren susikannan vahinkojen vähentämiseksi.Ruokitaan lyijyllä liian lähellä pihhoo.

Vieras

#344 joulupunikki

24.01.2012 23:10

Aika heikkoja kommentteja täällä.

Kyllä ihmisillä on tarve olla turvassa ja laittaa myös pyssy- ja puukkomiehet sekä rattijuopot kärsimään rangaistus vankilaan. Ihmisten perustarve on tuntea olonsa turvalliseksi, sekä omansa että lastensa ja karvaisten perheenjäsenten osalta.

Ja mitä tulee auton, koirien ja muiden ihmisten vaarallisuuteen verrattuna susiin. Varmasti ovat tilastollisesti vaarallisempia, mutta nämä ovat asioita, joiden kanssa olemme tekemisissä aivan joka päivä. Koirani makaa olohuoneessa, autollani ajan päivittäin ja ihmiset ovat kanssani samaa lajia. Ne eivät ole arvaamattomia villieläimiä, joiden näkeminen on harvinaista ja joiden elekieltä en osaa tulkita. On päivänselvää, että ihminen suhtautuu itselleen mahdollisesti vahinkoa kykenemään tekeviin vieraisiin eläimiin varauksella. En minä osaa pelätä koiraani tai ystäviäni, vaikka ne voivat yllättää.

Minä en vihaa susia enkä tahdo mitään joukkolahtaamista niille. Tahtoisin säilyttää jonkinlaisne kannan Suomessa. Minä eroan susien raivokkaista suojelijoista kuitenkin siinä, että minusta susi ei ole maailmankaikkeuden mahtavin eläin, jonka säilyminen Suomessa pitää turvata hinnalla millä hyvänsä. Minä en ole valmis tinkimään turvallisesta olosta omalla pihallani. En siitä, että voin päästää koirani ilman pelkoa aampissalle tai pitää sitä välillä tarhassa pihalla. Minä en ole valmis tinkimään myöskään elinkeinostani susien vuoksi. Olen valmis tinkimään siitä, että otan riskin mennessäni metsästämään koirieni kanssa, mutta joitain ihmisiä sekin harmittaa, että harrastus menee. (Olisi mukavampi, jos koirille keskittäisiin joku kunnollinen turva nykyisten susirepaleliivien sijaan.)

Tässä asiassa mättää se, että susien suojelijoista suuri osa ei tosiaan ymmärrä, että ihmiset eivät suojele mitään eläinlajia hyvää hyvyyttään, jos siitä koituu heille harmia. Ihmiset eivät halua pitää koiriaan omalla pihalla kuin vankilassa tai alati hihnassa. On helppo huudella, kun itse ei joudu tekemään arkielämäänsä vaikeaksi jonkun etäisen eläinlajin vuoksi. Kyllä se on eläinlajin menoa, jos yhteiselolle ei keksitä muita ratkaisuja kuin susialueella asuvien ihmisten elämän rajoittaminen.

Susi puolustaa omiaan, jos koira tulee sen reviirille. Minä olen eläin ja puolustan omaa reviiriäni ja läheisiäni. Minä olen tämän vuoksi itsekäs ja naurettava, susi jostain syystä ei, vaikka sen teot kumpuavat samoista syistä. Ja nyt kun joku tulee sanomaan, että ihmislaji valtaa muilta elintilaa ja pitäisi tappaa sukupuuttoon, totean että olkoon hän esimerkki ja aloittakoon itsestään. Ei se ole ratkaisu tähän ongelmaan.

Ajokoiran pentu

#345

21.02.2012 13:39

Hukka Harmaaturkki,

aioin ensin olla alentumatta vastaamaan mutta heitänpä tähän nyt muutaman vastakommentin kuitenkin.

Onko sinulta tai sinun tuttaviltasi susi koskaan vienyt lemmikkiä nenän edestä?
Meiltä on ja ei siinä tilanteessa voi hirveästi ruveta ajattelemaan, että no, se oli vain nuori reviiriiään ja laumaansa etsivä susi, jolla sattui olemaan nälkä!
Ymmärrän kyllä, että on ihmisiä, jotka haluavat keinolla millä hyvänsä puolustella susia ja verrata niitä jos sun mihin muihin onnettomuuksiin mutta totuushan on se, että jos ihmisiä kuolee esim. hirvi/porokolareissa, ne ovat VAHINKOJA eli sama asia kuin esim. se, että sulta putoaa lasi kädestä ja menee rikki, puhdas vahinko.
Mutta se, että olet vuosia ulkoiluttanut koiriasi omalla pihalla ja yksi kaunis päivä edessäsi seisoo 50-70 kiloinen susi, joka vie 10-15 metrin etäisyydeltä, omalta pihaltasi oman lemmikkisi, ei ole vahinko.
Susi tulee tappaakseen/ruuan perässä, ei se huvikseen meidän pihoilla jolkottele tai ei ole ainakaan aikaisemmin niin tehnyt.
Jos sulla on koira tarhassa, jonka ympärillä näkyy suden jälkiä, tuskin se susi on vaan käynyt tervehtimässä koiraasi "Moro, mä olen hukka vaan ohikulkumatkalla!"
Kyllä se sen haluaa napata ja aivan varmasti kyttää jonkin aikaa kyseisen tarhan tilannetta.

Se on #####puhetta, että susi sattuu vaan vahingossa asutusten lähelle, siis nyt tarkoitan 20-50 metrin päähän ja jossain tapauksissa jopa talon kuistille asti. Kyllä ne tietää, mistä sitä helppoa ruokaa saa, ei ne ole tyhmiä.

Tässä n. viikko takaperin pyöri Lappeenrannan taajamassa myös susi, keskellä kerrostaloja. Nähty useita havaintoja, joten enpä usko, että on vahingossa sinne eksynyt.

Mitä susien pannoitukseen heitit oli aika mielenkiintoista...
Onko sinusta se alistumista jos susi napataan ns. hirttosilmukalla (kepin päässä silmukka)kiinni, sen jälkeen ne väkisin sen kepin ja silmukan avulla painetaan maahan (kavereita auttamassa), sitten siihen ammutaan rauhoituspiikki. Kun susi on toimintakyvytön, asennetaan sille panta, jonka jälkeen sudelle annetaan "herätyspiikki" ja lasketaan se sitten takaisin vapauteen.
Eli missä näet tässä kohtaa alistumisen?


KIRJOITIT:

"Susilla on erittäin suuri todennäköisyys kuolla sukupuuttoon tulevaisuudessa,jolloin erittäin tärkeä osa ekosysteemistä tulee häviämän, monien muiden lajien häviessä siinä samalla. Mikä eläin tulee sen jälkeen saamaan vihanne/hysterianne päällensä? Karhuko, vaiko Ilves? Vai kenties porot jotka vuosittain tappavat ihmisiä?"

Kerrohan tarkemmin jos kävisi näin, että susi kuolisi sukupuuttoon, että mitä meillä tapahtusi sitten? Olisi enemmin jäniksiä, hirviä???



Tässä on asiaa!!! Ei mitään lisättävää. paitsi http://www.voittajakennel.com/SUSIENRAATELEMIAKOIRIANYTRIITTAA.htm
Ottakaahan lisää voimaa susien suojeluun!

Vieras

#346

18.03.2012 20:04

we need more wolfs in North Scandinavia
Sven Dufva

#347 Susia ei kukaan tarvi

19.03.2012 21:22

Ei kukaan eikä mikään tarvi sutta. Turhanpäiväinen kun torakka hotellihuoneessa tai malariasääski otsassa. Sitä tappajaa kukaan ei tule suremaan eikä muistelemaan hyvällä. Hyvä vaan kun yksi siitä rikollisjengistä lähtee tappamasta meidän elikoita. Harvassa on pahan kaipaajat mutta siellä he silti ovat. Puhuvat hienosti pahasta, tappajasta, pelon aiheuttajasta. Sellaisiakin on.. valitettavasti

Vieras

#348 Re: Susia ei kukaan tarvi

27.03.2012 12:52

#347: Sven Dufva - Susia ei kukaan tarvi

Hyvä pointti! Kylmäksi vain kaikki sudet ja kiitos kaikille,  jotka ovat niitä jo lahdanneet pois tappamasta koti- ja hyötyeläimiä. Kaikki metsästäjät talkoisiin mukaan.

Erkka

#349 Susi on elinvoimainen laji

10.09.2012 07:27

Elinvoimainen laji, joka ei tarvitse suojelua. Ompa mukava pelätä itsensä ja koiran puolesta kun käy metsän läheisyydessä. LIsää katolupia sudelle.
anni

#350

10.11.2012 18:26

susi ei ihmiselle pahaa tee ellei ihminen itse ole sitä uhoomassa ja kyttäämässä. Vain ihminen tekee sudelle pahaa. Sudethan pelkäävät ihmisiä, suurin osa uutisistakin varmasti on pelkkää roskapuhetta, keksitty omasta päästä että sudet tapettaisiin. kaikkihan nyt uskovat pahoihin susiin koska ihmisille on syötetty väärää tietoa susista ja vuosikausia!