Hevosen teurastus helpommaksi ja kannattavammaksi

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Hevosen teurastus helpommaksi ja kannattavammaksi.

Krista Soininen
Adressin tekijä

#1 Tehdään jotain

18.10.2007 12:58

Itse hevosen omistajana tiedän että miten paljon houkuttelevampaa on myydä raviuransa lopettanut hevonen eteenpäin muutamalla sadalla eurolla kuin maksaa kotona lopetuksesta reilu 100 egee tai lähteä viemään hevosta kauaksi lopetettavaksi ja hyvä jos saat edes polttoainekulut. Aikaa menee päivä ja ennen kukon laulua on noustava.

Osa näistä harraste ratsuiksi "pelastetuissa" viettää oikein lokoisia päiviä mutta osa ei ole niin onnekkaita: kiinnostus tyrehtyy hyvin pian ja muut ei osaa/halua myöskään hoitaa. Hevonen joutuu "hylätyksi" huonoihin oloihin (jopa rääkkäyksen partaalle) tai sitten se myydään seuraavalle ihmiselle. Vielä huonompana tilanne on jos tämä ex-ravuri ei todellakaan toimi ratsuna vaan on vaarallinen käytökseltään. Lisäksi omistaja on yleensä todella vähän ollut tekemisissä hevosten kanssa. Ongelmia liiankin kanssa kaikille ja tämä hevonen toden näköisesti myydään eteenpäin seuraavalle "uhrille"...
satu siitonen
hankasalmi

#2 Inhottaa

19.10.2007 09:53

Inhottaa pelkkä ajatus, että sellaistakin tehdään. Eikö ihmiskunta mene eteenpäin ollenkaan, tämähän on kannibilismia. Maailmassa ei pidä tappaa yhtään mitään, eikä tehdä abortteja. Ne kuules vaan kerää pisteitä sun omaan lopulliseen lähtöön.
Henriikka Virtanen
Hämeenlinna

#3 hyi

19.10.2007 22:11

Mun mielestä eläimellä on oikeus vanhuuden päiviinsä. Aika sydämetöntä että kun hevonen on liian vanha esim. ravuriksi, niin ei muuta kuin teuraaki.
satu siitonen
hankasalmi

#4 ai että vielä kannattavaksi.

20.10.2007 09:58

mun mielestä olisi kannattavaa, että ne, jotka niin ajattelevat, itse kuolisivat, maapallo puhdistui pahuudesta.
Outi Itävaara
Kauhajoki

#5 Ei mun mielestä

20.10.2007 17:13

Tämä voi kyllä olla joidenki mielestä hyvä idea mut itte en kannata!
Miettiä että esim. joistaki ex-ravureista tulee todella hyviä este- ja kouluhevosia.

Tietenki jos hevosella on niin paha jalka vika ettei sitä voida parantaa niin sitten ymmärrän.

Mutta sitä en ymmärrä, että sen takia hevonen lopetetaan että sillä ei ole ratsastettu!
Senhän voi kouluttaa!!!

Minun parilla tutulla on hevosia jotka on pelastettu teuras autosta.
Syynä teurastukseen olisi ollut että hevonen on hullu eikä sille pärjää kukaan!

Tällä hetkellä nämä hevoset ovat todella rauhallisia ja todella mainioita opetus ratsuja!!!
Niina Heikkinen
München

#6 perimmäinen tarkoitus hyvä, mutta keino ei oikea

22.10.2007 14:51

olen täysin samaa mieltä siitä että hevosen lihan tuonti ulkomailta, usein arveluttavista olosuhteista yms. täytyisi saada loppumaan, mutta en silti kannata keinona tähän sitä että kotimaisen hevosen lihaa yritettäisiin tuottaa enemmän! Päinvastoin, mielestäni pitäisi pyrkiä suoraan siihen että hevosen lihan kulutus vähenisi ja lopulta poistuisi kokonaan. Varmastikaan kysyntä ei tälläkään hetkellä ole kovin suurta (kuka oikeasti haluaa syödä hevosen lihaa?), ja mahdollisesti kuluttajien mielipiteisiin vaikuttamalla tätä kysyntää voitaisiin saada pienennettyä. Lisäksi ulkomaisen lihan tuontiin liittyviä epäkohtia (kuten myös kaikkia lihan tuotantoon liittyviä epäkohtia) pitäisi saada enemmän kuluttajien tietoon, ehkäpä yhtenä keinona voitaisiin vaatia parempia merkintöjä pakkauksiin..

Tietysti yhtenä ongelmana tässä on se, että kun hevosia kuitenkin joudutaan lopettamaan, mitä tehdään kuolleelle hevoselle ellei lihaa myydä? Näen kuitenkin ongelmallisenpana sen, että hevosen lihan hintaa kasvatettaisiin niin suureksi että se voisi olla houkutuksena joillekin viedä hevonen teurastettavaksi ilman pitävää syytä. Mielestäni ei voida lähteä siitä että ns. vanhan ravurin "joutuminen osaamattoman nuoren" käsiin pitäisi estää tällä tavoin. Jokaisella hevosen omistajalla on vastuu eläimestään, ja jos omistaja sattuu olemaan "nuori", ei se suoraan tarkoita että hevonen on huonoissa käsissä, sillä toivon mukaan tällä "nuorella" on järkevät vanhemmat..ja vaikka ei olisikaan, parempi keino vaikuttaa hevosten hyvinvointiin on kehittää hevosihmisten "hevosmiestaitoja" hevosalan verkostojen ja eläinsuojelutyön kautta.

Eli tiivistettynä: perimmäinen tarkoitusperä on hyvä ja kannatettava, mutta keino ei ole mielestäni oikea!
Anna-Leena Vierumäki
Tallinn

#7 Hevosen vaiko sittenkin omistajan hyvinvoinnista kyse?

28.10.2007 22:31

Minusta on tosi surullista, että jotkut ihmiset tuntuvat ajattelevan eläimiä vain oman hyötynsä kannalta. Ravihevonen/siitoshevonen on tehnyt pitkän työuran ja tuonut omistajalleen mainetta ja rahaa. Sitten, kun tuo hevonen ansaitsi hyvät ja onnelliset vanhuuden päivät, tulee omistajalle mieleen, että tuo ”kaakki” pitäisi tuosta a) myydä äkkiä pois b) lopettaa. Missä on kunnioitus toista elävää ja viisasta olentoa kohtaan? Ei hevosta siinä vaiheessa pidä myydä eteenpäin tai teurastuttaa, vaan antaa hänelle onnellinen vanhuus! Eläimiä ei pidä mennä alunperinkään ottamaan, jollei niille voi itse taata hyvää elämää myös sen aktiiviuran jälkeen.

Järkyttävää käyttää eläimiä tuollaisina kulutushyödykkeinä, niin että vaakakupissa painaa vain se, miten saada mahdollisimman paljon rahaa/menettää mahdollisimman vähän rahaa. Olen pöyristynyt noista em. valituksista, miten paljon lopetus maksaa ja siitä, miten vähän Pouttu maksoi lihoista - ei jäänyt ylimääräistä... Pitäisikö vielä jäädä ylimääräistäkin? Eivätköhän nuo ravihevoset ja siitostammat ole omistajaansa jo ihan riittävästi hyödyttäneet? Lopuksi vielä ”kiitokseksi” teurastetaan, niin että antavat vielä henkensäkin ja voi voi, kun omistaja ei sillä enää pääse paremmin tienaamaan... Joku kirjoitti, että ”omat hevosemme ovat rääkkäämätöntä lihaa” -> Tuo kommentti kertoo paljon asenteesta. Ei eläimiä pidä mieltää ”lihana” vaan kanssaolentoinamme!!!! Samoin järkyttää tämä kommentti: ”... ei kannattanut edes myydä hevosta, ellei sitä maksettu yli 5000 mk kun sen sai jo teurastamolta pienestäkin hevosesta” -> on siis parempi teurastuttaa????
Tällaisten ajatusten kirjoittajat eivät selvästikään välitä hevosten hyvinvoinnista vaan omastaan. Surullista, että tuollaisia ”hevosihmisiä” on olemassa.
Eeva Järvinen
Loppi

#8 Kyse on hevosen hyvinvoinnista

29.10.2007 17:10

Entisenä raviharrastajana ja kasvattajana voin sanoa, että teurastusmahdollisuus on todella hevosen parhaaksi. Omakohtainen tapaus oli, kun siitostamma sairastui ja eläinlääkäri kehotti luopumaan siitä. Onneksi teutastamo löytyi, ei rahan takia, vaan asianmukaisen lopettamisen vuoksi. En voisi kuvitellakaan, että antaisin ampua sen.
Sama koskee myös ansiokkaan raviuran tehnyttä hevosta. Mieluummin arvokas poistuminen kuin siirto jonnekin ratsastustallille kakaroiden revittäväksi. Pyytäisin, että ajattelette järjellä ennenkuin alatte tunteilemaan ja aiheutatte hevosille turhia kärsimyksiä. Kuolemantuottamus ei ole tunneasia, se on osattava perustella, kun meillä kerran on valinnanvapaus.
Halvalla saatua eläintä ei kunnioiteta ja kierrossa ollutta katsotaan kuin "halpaa makkaraa". Antakaa hevosille niille kuuluva asianmukainen poistuminen elämästä oikein suoritettuna, ennemmin kuin alatte kierrättää niitä ympäri maata säälistä. Oikea eläinystävä osaa lopetuttaa eläimen oikeaan aikaan eikä anna sen kärsiä.
Anna-Leena Vierumäki
Tallinn

#9 Hevoselle voi itse taata onnellisen vanhuuden

29.10.2007 22:29

Kuten sanoin, hevosta ei pidä mennä myymään eteenpäin, vaan antaa onnelliset - ja ansaitut eläkepäivät. Tietenkin, jos hevonen on sairas ja tuntee kipua, hänen lopettamisensa (lempeä) on ainoa vaihtoehto. Mutta terve hevosvanhus, joka vain ei enää ole ravi- tai ratsastuskunnossa, ansaitsee onnelliset ja rakkaudelliset vanhuuden päivät! Ei ihmistäkään mennä tappaamaan siinä vaiheessa, kun hän ei enää ole muille "hyödyllinen". Sitä paitsi hevonen voi tuottaa iloa ja nauttia elämästään myös silloin, kun ei ole enää ratsastus- tai ravikunnossa.

Kuten sanottu, eläimiä ei pidä mennä alunperinkään ottamaan, jollei niille voi itse taata hyvää elämää myös sen aktiiviuran jälkeen!
marjo männikkö
Haapajärvi

#10 katsoo asiaa niin ja näin

30.10.2007 14:23

.. aina löytyy ihmisiä puolesta ja vastaan.
Ravihevonen tekee arvokkaan uran, koulustusta ollaan vaadittu ja minun mielestä ravurista (ellei lopeta nuorena ja ole luonteeltaan hyvä) ei pitäisi alkaa muokkaamaan ratsua, ratsuksi koulaamisen pitäisi tehdä jo tuolloin kun raviopetuskin tapahtuu, eli totutetaan ihminen sinne selkään, liikaa kuulee ja lukee lehdistä juttuja siitä, että nuori ratsastaja loukkaantui tiputtuaan hevosen selästä, usein kyseessä on ollut koulutusvaiheessa oleva ex-ravuri, jota ollaan oltu liikuttamassa- en toki yleistä, mutta se on minun silmiin vain kiinnittynyt.

Eläimein lopettaminen ei saa olla rahallisesti "kannattavaa" toimintaa, mutta pitäisi kuljetuskustannukset nyt ainakin pystyä kattamaan.

Kotona lopettaminen on sinänsä hankalaa, (vaikka eläinlääkärin toimesta tapahtuisi) koska hevonen on iso eläin ja hautaaminen on tapahduttava erittäin syvälle (en kyllä nykypäivän laiesta ole varma saako hevosta edes itse haudata?)
Mutta maaseudulla esim. tuhkaamismahdollisuuttakaan ei tahdo olla, ja se ainakin minun mielestä olisi paras vaihtoehto, mutta tuhkaaminenkin isolla eläimellä on hyvin kallista.

En usko vanhemman hevosen näkökulmaa katsoessa, että usealla omistajalla oleminen olisi mitenkään nautinnollista, tavat ja kaikki muuttuvat aina uuden omistajan myötä.

Kuten olen jo sanonut; poikkeuksia ei ole. Mutta suunnitellaanhan ihmisillekkin armokuolemaa, koska vanhuksetkaan ei halua olla kiertopalkintoina osastoilta toisiin, vailla mitään merkitystä- ilman mahdollisuutta parantua. Eläin ei voi kertoa tuskasta, jota mahdollinen elämä voi hänelle tuottaa.

Hyvinvointi pitäisi siis huomioida tässäkin asiassa ensimmäisenä- aina elämä ei ole elämisen arvoista, vaikka se ehkä itsestä hyvältä tuntuisikin.
marjo männikkö
Haapajärvi

#11 amteeksi;

30.10.2007 14:25

piti sanoa tuossa yhdessä lauseessa; että poikkeusia on..Ei: ^poikkeuksia ei ole
Pipo Tiukalla
Tampere

#12 HEVONEN ON PARASTA LEIVÄN PÄÄLLÄ

12.12.2007 23:25

Huom: Teksti kopioitu eräältä hevosfoorumilta!

* * * * * * * * * * * * * * * *

Miltä kuulostaisi vähärasvainen, matalakolesterolinen, murea ja maukas liha? Sellainen, jota saadaan eläimestä, joka eläessään ulkoili päivittäin ja ruokittiin lajille sopivalla tavalla? Jos kuulosti hyvältä, kannattaa tutustua hevosenlihaan.

Vuosien 1940 ja 1950 välillä suomalaiset söivät 1,2 kiloa hevosenlihaa vuodessa henkilöä kohti. Vuonna 2000 kulutus oli enää 150 grammaa ja vuonna 2005 enää noin 100 grammaa.

Viime vuoden (2006) kesäkuuhun mennessä oli Suomessa teurastettu ainoastaan 117 hevosta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vuonna 1994 teurastettiin 3300 hevosta. Suomessa kuolee vuosittain keskimäärin 4000 hevosta, joista noin 700 päätyy kotimaiseen teurastamoon. Mihin päätyvät loput? Moniko uskoo muiden olevan haudattuna pellon laidassa omenapuun alla?

Osa tietysti haudataan hevoseen käytettyjen lääkeaineiden vuoksi, osa tunnesyistä. Tämä ei kuitenkaan ole mitään kovin halpaa huvia: jo pelkkä haudan kaivaminen maksaa useimmille vähintään kaivinkoneen vuokran eli noin sata euroa. Lopettamisessa tarvitaan myös yleensä eläinlääkärin apua ja se maksaa vähintään toiset sata euroa. Jos omaa maata ei ole mihin haudata ruho, on se vietävä kaatopaikalle hävitettäväksi, jonka hinnaksi tulee 170 €. On ymmärrettävää, että iso osa hevosenomistajista kaipaa vähemmän hintavaa vaihtoehtoa.

Nykyaikana vaihtoehtoja on kuitenkin yllättävän vaikea löytää. Hevosia vastaanottavia pienteurastamoita on jäljellä enää kourallinen, eivätkä nekään ota hevosia vastaan joka päivä. Hevoset vaativat stressiherkkinä eläiminä erityiskohtelua ja tämä tuottaa teurastamoille lisävaivaa. Lihasta saatava korvauskaan ei päätä huimaa, sillä lihakilosta maksetaan vain 0,07-0,30 €/kg. Kun hevosesta saadaan lihaa keskimäärin 200-270 kg, ei koko reissusta jää käteen juuri muuta kuin vanha riimu ja bensarahat.

Tästä syystä myynnissä on jatkuvasti halpoja hevosia, jotka ovat enemmän tai vähemmän rikkinäisiä, ja jotka päätyvät herkästi kiertämään omistajalta toiselle. Osa päätyy ulkomaille asti, jossa hevosenlihaa arvostetaan aivan eri tavalla kuin meillä Suomessa. Aivan omaa luokkaansa ovat italialaiset, joiden hevosenlihan kulutus on huomattavasti suurempi kuin muiden eurooppalaisten. Italiassa hevosenlihasta maksetaan jopa 1-2 €/kg, joten sinne kannattaa viedä hevosia teuraaksi jopa Suomesta asti.

Kuljetuksen hoitavat yleensä firmat, jotka tuovat Suomeen harraste- ja kilpailuhevosia muualta Euroopasta. Tällaisten autojen ei ole kannattavaa lähteä tyhjin käsin takaisin, joten ne keräävät takaisin vietäväksi lastin teuraskuntoisia hevosia. Matka on pitkä ja rankka siitäkin huolimatta, että hevosten olot ovat asianmukaiset. Hevosia ei kuitenkaan kuljeteta suoraan määränpäähänsä, vaan ne päätyvät ensin keräilytilalle esimerkiksi Ranskaan tai Belgiaan. Sieltä jatkokuljetukset tapahtuvat usein halvimmalla mahdollisella tavalla, jotka tarkoittavat muun muassa huteria avolavoja, liian täyteen ahdattuja autoja ja kuumia koppeja ilman vettä tai ilmastointia. EU on kyllä antanut määräykset miten eläinkuljetukset tulisi hoitaa, mutta käytännössä asia on kuskin moraalikäsityksen varassa. Rajoilla toimivilla eläinlääkäreillä ei ole juurikaan resursseja valvoa eläinkuljetuksia.

Samalla kun hevosia lähetetään teuraaksi Etelä-Eurooppaan, tuodaan Argentiinasta ja Brasiliasta jopa puoli miljoonaa kiloa hevosenlihaa Suomeen vuosittain. Vaaditaan vielä paljon työtä, jotta ketju hevosenomistajien, teurastamoiden, tuottajien ja kuluttajien välillä saataisiin toimimaan katkeamattomana.

Monelle kuluttajalle hevosenlihan syöminen on tabu, hevonen koetaan lemmikkinä ja rakkaana kotieläimenä. Samaan aikaan he kuitenkin syövät hyvällä ruokahalulla kanaa, kalkkunaa, possua ja nautaa. Eläimiä, jotka ruokitaan teollisilla rehuilla ja jotka usein elävät koko tehotuotetun elämänsä ahtaasti sisätiloissa. Kun tuotantoeläimen elämää ei tarvitse seurata lähietäisyydeltä, on helppo ostaa niiden maallisia jäänteitä siististi suikaloituna ja vakuumipakattuna kaupan kylmäaltaasta.

Kotimaisen hevosenlihan boikotoimisen seurauksista ei tiedetä tai edes haluta tietää. Jo se riittäisi, että ymmärrettäisi rahallisen perusarvon eli teurashinnan olevan paras turva heitteillejättöä vastaan.
Krista Soininen
Adressin tekijä

#13 Asiaa viety eteenpäin

09.01.2008 11:50

Tänään 9.1.2008 lähti siihen ati kerääntyneiden nimet Maa- ja metsätalousminiterion hevosten loppusijoituksen työryhmän puheenjohtajalle kirje jossa piei yhteenveto ja nimet. Puhelimitse jo aikaisemmin varmistelin että ovat titoisia asiasta ja ottivat asian kiitollisena vastaan. Myös Hippokseen lhti nimet menemään.

Kiitokset kaikille jo allekirjoittaneille ja lisääkin saa tulla niin laitellaan sitten lisää menemän.
Merituuli Salama
Järvenpää

#14 No jo taas ajatellaan rahaa, eikä eläinten viimeisiä ehkä mukavampia olosuhteita

31.01.2008 09:36

Mitä hel..ainako raha ratkaisee.. Kyl on pienet kuviot. Häpeäisit edes, joka loukkaat täten hevosharrastajia.
Eläimille kunnioitettava elämä muutenkin.
Sari Siltanen
Kerava

#15 Raviurheilu kiellettävä

13.02.2008 13:00

Eihän joissain näissä kommenteissa ole mitään järkeä '..tehnyt hyvän uran..' tai '..hevosvanhus..'

Ensinnäkin, minkä helvetin ura? Ei sitä hevosta kiinnosta mitkään 'urat'! Eikä siitä ole hyötyä hevoselle eikä sen koko suvulle. Täysin itsekästä toimintaa ihmiseltä kilpailuttaa hevosia - sama kuin koiratappelutkin - TURHIA!

Toisennakin, minkä ikäisenä hevonen on vanhus!? Miettikääpä sitä, ja verratkaa sitä raviuran lopettaneen hevosen ikään.

Olen samaa mieltä A-L Vierumäen kanssa - hevosta ei pitäisi ottaa ollenkaan, jos ei pysty siitä huolehtimaan. Sama kuin minkä tahansa eläimen kanssa.

Marianne Holma
Viiala

#16 Olisiko hevosia?

04.03.2008 20:18

Minä ostaisin hevosta joka on myynnissä n.200€.. Olisiko??
Eeva Linnainmaa
Hämeenkyrö

#17 Miettikää!!

24.06.2008 16:05

Ei oo hevosesta kivaa, jos sillä on esim. huonot jalat, mutta sitä ei voida lopettaa "koska mä en haluu luopuu siitä" syyn takia. Mä oon ittekki hevosharrastaja, mutta syön hevosenlihaa, koska hevosesta pidetään useimmiten hyvää huolta. Sitä harjataan ja paijataan, toisin kuin esim. nautoja tai sikoja, jotka asuvat suurissa rakennuksissa, eikä niistä pidetä huolta yksilöinä, vaan lajina. Meillä on lehmiä, joten olen jo tottunut menettämiseen. Jos mun oma hevonen olis jo vanha, niin mä veisin sen kyllä teuraaks, koska kaikilla on oikeus nopeaan ja kivuttomaan kuolemaan. En tykkää siitä (oma mielipide) jos hevosia pidetään sen takia elämänsä loppuun asti, koska sen omistaja ei ole valmis luopumaan siitä. Ihmisten pitäisi kaikkien ajatella, että se on luonnon laki. Ihmiset syövät eläimiä, ja eläimet toisiaan. Ei sille voi mitään. Ja jos mitään eläimiä ei teurastettaisi, vaan niitä pidettäisiin elämänsä loppuun asti, maapallo pursuaisi hevosia, nautoja, sikoja, kanoja, hirviä ym.

Luin jonkun kommentin, että hevosten kilpailuttaminen on turhaa, mutta mielestäni se ei ole niin. Esimerkiksi ravurit pitävät juoksemisesta, eli niitä ei siinä kiduteta. Samoin esteratsut pitävät hyppäämisestä, eli niitä ei pakoteta mihinkään. Kaikki hevosihmiset kyllä tietävät, mitä hevonen tarvitsee. Jossain tilanteessa on vain katsottava maailmaa eläimen silmin. Nähtävä sen tuska, ja tajuttava, että se on eläimelle parasta. Aika parantaa kyllä haavat. Joskus on vain aika päästää irti siitä rakkaimmastakin perhehevosesta.
mimaa suski
helsingi

#18 siiis jos hevosia teurastetaan apua

02.11.2008 17:59

en siedä että hevosia teurastetaan. miettikää jos hevonen tapetaan niin miltä hän siltä tuntuu. ja mieti jos sinut tapetaisiin. oisiko kivaa.ei minusta ainakaan. musta se ois törkeetä. ja niin hevo sestakin mulla on valko musta hevonen mikä purskahtelee itkuun välillä ihmeellistä. ja tota hei jos sillä on huanot jalat ja se tapetaan törkeetä...... miettikää näitä asioita jos sun hevoses kualis tapetais.... tosi törkeet ja hei niitä teurastetaan monissa maissa ja joitain rääkätän salaisesti ............ törkeetä mieti näitä asioita ja vielä rääkätään hyi hyi mä en menis koskaan teurastajaksi MÄ EN SIEDÄ TAPPAMISTA !!!!!! SE ON NIIIIIIIIIIIIN TÖREEETÄ AJATELEN ÖTÖKÖIDEN TAPPAMISESTA NIIN JA KAIKKIEN MUITTEN ELÄIMISTÄ NIIN SIIIS ÄLÄ TAPA ELÄIMIÄ !!!!!!! paitsi hyttysiä ja kirput ! ja mä en muute kestäääääääääääää tappamista
mimaa suski
helsingi

#19 tota en siedä ajatusta

02.11.2008 18:09

en siedä ajatusta että.esim hevosia tapetaan.........;( siiis jos mä näkisin että joku menisi teurastamoon hevoseskaa ni paska lähtis hermo menisin sanooo niille tai sille naiselle miehelle et haloo onko järkee viedä se teurastamoo ... ;(
ja monille käy niin et ne hevoset sairastuu sit ne ajatelee ei oo muuta toivoo kun viedä hevonen teurastamoon no ei eisitä teurastamoon viedä vaan tonne lääkäriin tai sitte jos se sanoo se lääkäri et ei oo toivoo vie hevone teurastamoon sitte vie ei heti kun se sairastuu ja .... miks kaikki maat vois sopii niin että ei teurastettais hevosii ja ei rääkätäis niitä...=) sit ois hyvä jos ne sopisi :-) mä oon itte vasta 10v ja en ehkä tsjuuu mitä tänne pitäis kirjoitaa :D

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.02.2009 02:52


Michail Jaction
Jurmaa

#21

08.02.2009 08:36

Metukka on parasta!
Michail Jaction
Jurmaa

#22

08.02.2009 09:36

Ja aidossa metukassa on pollea. Edellinen viestini jotenkin katkesi. On se kauheeta, kun eläimiä teurastetaan. Se jauhelihahan putkahtaa sinne kauppaan ihan itsestään... Hirvi ja poro ovat myös hyvää.
Juha-Matti Hakala
Tampere

#23 moi

07.06.2010 18:31

olen samaa mieltä joten mun adressi on ei lainen mus samalla asialla jos mahdollista tehtäs yhteistyötä http://www.adressit.com/hevosen-teurastus

Vieras

#24 Re: Inhottaa

01.10.2010 11:07

#2: satu siitonen - Inhottaa 

 Otapa sitten omalle kontollesi muutama hengenvaarallinen tai kolmijalkainen raviraakki. Kohtele sitä niin, että se saa elää lajityypillistä elämää. Maksa ruoka, asunto ja terveyden ja sairauden hoito ja kerro sitten vaiika vuoden päästä, onko kaikkien ehdottomasti saatava elää.

KOIKKALAINEN
Vieras

#25 HEVOSELLAKIN OIKEUS VANHUUTEEN JA ARVOKKAASEEN KUOLEMAAN.

20.10.2010 01:35

EI PIDÄ OTTAA YHTÄÄN ELÄINTÄ EI PIENTÄ EIKÄ ISOA JOS SIITÄ EI OLE VALMIS HUOLEHTIMAAN KOKO SEN ELINIKÄÄ.SILLÄ EI OLE MERKITYSTÄ OLI SE SITTEN KUINKA VANHA TAHANSA.EIKÄ YSTÄVÄÄ HYLÄTÄ VAIKKA KILPAILUT OLISI KILPAILTU JA NIITÄ EUROJA EI ENÄÄ TULISI.TÄRKEINTÄ ON ETTEI ELÄIN KÄRSI. MUTTA JOKA IKINEN ELÄIN ANSAITSEE KUOLLA ARMELIAASTI JA ARVOKKAASTI.KUKAAN OIKEA HEVOSMIES TAI NAINEN EI PISTÄ OMAA HEVOSTAAN MAKKARAKSI.JA EI PIDÄ OTTAA ELÄINTÄ JOS RAHAN MENOA PELKÄÄ.OMAT HEVOSENI HOIDAN KUNNOLLA NIIN KAUAN KUIN NE ELÄÄ TAI ITSE ELÄN JONKA JÄLKEEN JÄLKIKASVUNI HOITAA NE.ELÄINLÄÄKÄRIKULUJA TULEE JA SITÄ VARTEN ON VAKUUTUKSET.JOSKUS TIETENKIN TULEE SE AIKA ETTEI ENÄÄ LISÄAIKAA TULE JA VAKUUTUKSIINKIN HEVONEN ON JO NS.LIIAN VANHA JA SILLOIN ON AIKA PÄÄSTÄÄ YSTÄVÄ TAIVAAN LAITUMILLE.JOLLOIN ELÄIN NUKUTETAAN ELÄINLÄÄKÄRIN TOIMESTA JA HAUDATAAN TAI TUHKATAAN.ELI EI MITÄÄN JOHANNA HAAVISTO MEININKEJÄ TÄHÄN VÄLIIN.HARVA TERVE JÄRKINEN ESIM.SÖISI LEMMIKKI KOIRANSA SITTEN KUN SEN AIKA MENNÄ ON.MUTTA JOKAINEN TAPLAA TYYLILLÄÄN MUTTA EI PIDÄ MYÖSKÄÄN KUTSUA ITSEÄÄN ELÄINRAKKAAKSI IHMISEKSI TAI OIKEAKSI HEVOSMIEHEKSI JOS KAVERINSA LIHOIKSI PISTÄÄ.SE ASIA NYT PERKELE ON VAAN NIIN!!!! PS.EIKÄ TARVII RUVETA RIÄVEEMÄÄN...OMAHAN OMPI MIELIPITEENI.ETTÄ SE SIITÄ.

Kommentoi adressia