LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!.


Vieras

#277

02.04.2013 10:36

oikeusasiamies: taloudelliset syyt eivät vähennä kunnan vastuuta
http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/pubman/templates/2.htx?id=896

Vieras

#278

02.04.2013 10:53


http://143.51.252.53/www/bulletin.nsf/pfbd/020585222608D18BC2257B390056C408
...Lisäksi kunnossapitoinsinööri Jouko Immonen toteaa, että luokan 3 b kohdalla käytävän toisella puolella sijaitsee putkikanaali, jossa sijaitsee muun muassa vesi- ja viemäriputkistot, joiden yhteydessä ovat sähköpääkeskus ja telehuone. Sähköpääkeskukseen ja telehuoneeseen on vaihdettu uudet lattiapinnoitteet. Vanhassa lattiassa on sijainnut sähköputkien tulokanaali, joka on ollut yhteydessä maanvastaisiin rakenteisiin ja mahdollisesti on levittänyt epäpuhtauksia sähköpääkeskukseen.


Vieras

#279

02.04.2013 11:24

http://homepakolaiset.fi/media/HAS_02102011_low.PDF
...Tietämättään Kaarina oli hengittänyt jo vuosia korvausilmaa, joka tuli naapurihuoneen
tulppaamattomasta viemäriputkesta. – Opiskelijat sanoivat jo kolme vuotta sitten, että rakennuksessa on hometta. En kuitenkaan ottanut heidän puheitaan tosissani ennen
kuin sairastuin vakavasti. Nyt kannan tätä altistusta elämäni loppuun
asti. Koko tulevaisuus on suuri kysymysmerkki....

Vieras

#280 sädesienikö

02.04.2013 11:42

http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/PFAArch/ED03D8A2CDC47B14C22576B3003F6C6C?opendocument
Lisäksi maanalaisten välikäytävien ja putkikanaalien alipaineistus sisäilmaan nähden ei ole riittävää. Merkkiainemittausten ja havaintojen perusteella välikäytävistä ja putkikanaaleista sisäilmaan tulevat epäpuhtaudet heikentävät sisäilman laatua ja voivat aiheuttaa työntekijöiden kokemia ärsytysoireita.

Näiden lisäksi havaittiin ilmanvaihtojärjestelmässä alipaineisuutta rakennuksen ulkovaipan yli. Tämä johtuu mm. tuloilmanottosäleiköissä ja kammioissa olevasta jäästä ja kosteudesta, jotka pienentävät tuloilman määrää. Alipaineisuus on johtanut siihen, että korvausilmaa voi päästä riskirakenteiden kautta sisäilmaan.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

03.04.2013 06:36


Minni Salminen

#282 Omalähiö-lehti

03.04.2013 07:58

"Koululakko uhkana:
Launeen koulun sisäilmaongelmat taas esillä

Lahden koulumaailmassa kuohuu taas ja jälleen kerran syynä ovat koulujen sisäilmaongelmat. Launeen koulun vanhemmat ovat suivaantuneet viemään lapsensa kouluun, joka on terveydelle haitallinen. Koulua on yritetty korjata jo vuosia, mutta sisäilmaongelmat eivät ole hävinneet.
Ongelmia on lähinnä koulun E- ja C-siipien tiloissa. Sisäilmaongelmat koululla alkoivat vähitellen vuosina 2003-2005 tehdyn koulun perusparannukseen jälkeen.

Selvää on se, että koulussa on kosteusvaurioita, jotka aiheuttavat vakavan homeongelman, mutta osasyynä oireiluun voivat olla myös sisäilmaa huonontavat materiaali- eli voc-päästöt. Kyseessä ovat orgaaniset haihtuvat yhdisteet. Monesti liian kostealle pinnalle on remontissa laitettu muovimattoja. Betonin emäksisyys reagoi liiman ja maton kanssa, mistä syntyy 2-etyyli-heksanolia, joka on kaasumaista alkoholia. Sen ärsytysoireet ovat samankaltaisia kuin homeen aiheuttamat oireet eli tässä tapauksessa tehdyt remontit olisivat vain pahentaneet tilannetta.

Laune
Launeen koulua ei ole useista remonteista huolimatta saatu kuntoon ja nyt vanhemmat uhkaavat koululakolla

Vuonna 2010 suoritetussa Launeen koulun kuntotutkimuksessa ilmeni mm. seuraavaa:

"Otettujen näytteiden perusteella näissä rakenteissa esiintyy kosteusvaurioita, joista on todettu alipaineen takia ilmayhteys sisäilmaan. Vaurioista sisäilmaan vapautuvat epäpuhtaudet voivat yhdessä muiden haittatekijöiden kanssa aiheuttaa työntekijöiden kokemia oireita. Otettujen sisäilman mikrobinäytteiden perusteella altistuminen kosteusvaurioiden epäpuhtauksille on mahdollista. Otetuista 17 näytteestä kahdessa näytteessä esiintyi selkeä viite rakenteellisesta kos- teusvauriosta, joka on yhteydessä sisäilmaan." ( Kuntotutkimus/ Insinööristudio Oy)

Nyt vanhemmat ovat laittaneet nettiin adressin, jossa vaaditaan lapsille puhtaita ja terveellisiä opiskelutiloja. Jos näin ei tapahdu, ollaan Launeen koulussa valmiita vaikka koululakkoon heti syyslukukauden alussa. Adressin on käynyt allekirjoittamassa jo yli 2000 henkeä viikon aikana. Adressi on saanut suurta huomiota jopa valtakunnan mediassa, sillä allekirjoittajien joukosta löytyy monta ns. julkkista.

Lahden tilakeskus ilmoitti tällä viikolla, että Launeen koulun sisäilmatilannetta hoidetaan koko ajan ja tilannetta käsiteltiin viimeksi maanantaina kaupunginhallituksessa. Keskiviikkona kokoontui koulun sisäilmatyöryhmä laajennettuna työterveyden, Tilakeskuksen ja sivistystoimialan edustajilla. Tilakeskuksen mukaan asiantuntijat selvittävät näitä ongelmia ja korjauksia tehdään heti, kun saadaan selville ilmenneen oireilun aiheuttaja. Samalla selvitetään vaihtoehtoisia ratkaisuja opetuksen järjestämiseksi, mikäli E-siiven ja osan C-siiven tiloja ei opetuksessa voida käyttää.

Vain vuosi sitten kaupunki päätti Liipolan ja Jalkarannan koulujen purkamisesta ja uusien monitoimitalojen rakentamisesta näiden tilalle. Molempien uudisrakennusten hinta pyörii 20 miljoonan euron molemmin puolin. Myös monissa muissa Lahden kouluissa on kärsitty toistuvista sisäilmaongelmista.

-Petri Salomaa-


Käy allekirjoittamassa adressi : Launeen koulun lapset hädässä"
Minni Salminen

#283 ESS 3.3.2013

03.04.2013 08:00

"Työterveyslääkäri sulkisi Launeen koulun tiloja
3.4.2013 7:54
Launeen koulun sisäilmatilanne on ollut paljon julkisuudessa viime viikkoina. Kuva: ESS / Arkisto
Launeen koulun sisäilmaongelmat voivat johtaa tilojen osittaiseen sulkemiseen.

Kunnallisen Työterveys Wellamo Oy:n työterveyslääkärin Paula Soivan mielestä koulun E-siipi olisi pantava käyttökieltoon oireilujen takia.

Soiva esitti näkemyksensä koulun sisäilmatyöryhmän kokouksessa maaliskuun puolivälissä. Kokouksessa sovittiin, että asia viedään käsiteltäväksi Lahden kaupungin terveysvalvonnalle.

Terveysvalvonnan johtaja Pekka Patrikka ei ota tässä vaiheessa kantaa mahdolliseen käyttökieltoon.
Launeen koulun sisäilmaa tutkitaan kevään aikana tehostetusti. Samalla henkilökunnalle ja oppilaille tehdään oireilusta uusi kysely.

Kaupunki kertoi jatkotoimista pääsiäisen alla tiedotteessa, jossa ei kuitenkaan mainittu käyttökiellon mahdollisuudesta.

- Sellaista sanaa ei käytetty, mutta tekeillä on erilaisia selvityksiä, jotka voivat johtaa käytön rajoituksiin. Siitä ei ole vielä päätöstä olemassa, Patrikka kertoo.

Launeen koululta on löydetty kosteusvauriomikrobeja yksittäisinä pesäkkeinä, mutta pitoisuudet ovat ohjearvojen alapuolella. Joissakin tiloissa on korkeita bakteeripitoisuuksia, joiden lähde on epäselvä."

Vieras

#284 Re: ESS 3.3.2013

03.04.2013 12:10

#283: Minni Salminen - ESS 3.3.2013 

 

www.inspectorsec.fi/docs/Bakteerit.pdf !!!

Vieras

#287

04.04.2013 20:12

Launeen koulun sisäilmaongelma: Vanhemmat uhkaavat aikaistaa lakkoa
http://www.ess.fi/?article=409898
4.4.2013 22:00 -

Vieras

#288 Re:

04.04.2013 23:21

Äkkiseltään tulisi mielikuva ylireagoivista vanhemmista, joilla ei ole muuta ajankulua, kuin vinkua jostakin.
Minni Salminen

#289 Re: Re: Ylireagoivatko lapsen keuhkot, sydän, iho - keho?

05.04.2013 02:53

#288: - Re:  

 

Tulisitko sanomaan tuon myös niille vakavasti sisäilmaongelmista sairastuneille lapsille, jotka ovat joutuneet vaihtamaan koulua oireiden käytyä sietämättömäksi? Esimerkiksi niille, jotka joutuvat koko loppuelämänsä käyttämään vahvoja astmalääkkeitä - useampia eri merkkejä ja ikäviä sivuvaikutuksia aiheuttavia? Tai niille kouluhenkilökunnan edustajille, jotka ovat oireilleet jo vuosikausia? Sisäilmaongelmat ovat aihettaneet Launeen koululla mm seuraavia oireita: huimausta, veristä paksua limaa kurkussa ja nenässä, äänenmenetystä, voimakasta metallinmakua suussa, ihottumaa, päänsärkyä, kirvelyä silmissä, veristä vuotoa nenästä, silmien roskaisuutta, iho-oireita, yskää, väsymystä, jatkuvaa lämpöilyä, epämääräistä huonovointisuutta. Viimeisten kunnostustöiden aikana on koulusta lähtenyt 20 henkilökunnan jäsentä sisäilmaongelmista johtuvista terveydellisistä syistä. Väitätkö ylireagoijaksi myös pientä lasta, joka saa sydänoireita tai vaikeaa ihottumaa koulun sisätiloissa ja parakkiin päästyään oireet poistuvat? Menisit sinäkin itseesi ja pitäisit lasten puolta. Heille kuuluvat lain puitteissa terveet työskentelytilat - yhtä lailla kun aikuisillekin.
Minni Salminen

#290 Terveiset eilisestä kokouksesta 1

05.04.2013 04:56

Terveisiä avoimesta keskustelu- ja sisäilmainfotapaamisestamme!

Suuri kiitos kaikille mukana olleille - erityisesti jokaiselle puheen pitäneelle - mm. 9-luokkalaiselle koululaiselle ja 30 vuotta Launeen koulussa opettaneelle opettajalle, sairastuneiden ja koulusta pois sairastumisen vuoksi muuttaneiden lasten vanhemmille - sekä jokaikiselle muulle tilanteesta huolestuneelle ja kommentoineelle.

Selväksi kävi, että selittelyt on nyt selitelty ja vanhemmat vaativat päättäjiltä ja vastuunkantajilta tositoimia. Nyt eivät kelpaa enää "laastaritoimenpiteet" ja tutkimiset, vaan puhtaat väistötilat ja uusi koulurakennus on saatava. Parhaansa yrittäminen saa riittää, vanhemmat eivät enää suostu pelaamaan uhkapeliä lastensa terveydellä.

Sitäkin ihmeteltiin, miksi marssijärjestys on tämä?
Jos kaikki - tilakeskuksesta ja koulun johdosta lähtien - tunnustavat ongelman olemassaolon, koulun kosteus- ja mikrobivauriot ja laajat oireilut koulun jokaisessa osassa, niin miksi väistötiloja ei hankita nyt heti ensimmäisenä ja tutkita koulun tilanne sen jälkeen?

Jokainen hetki vaurioituneissa tiloissa, lisää lasten riskiä sairastua entisestään.

Päättäjät herätkää, ottakaa vastuu ja toimikaa yhtä rohkeasti, kuin itsestään, ystävistään ja tulevista Launeen koulun oppilaista huolta kantanut 9-luokkalainen puheenvuoron pitänyt tyttö tänään!

Sama tyttö keräsi eilen koululla puolessa tunnissa neljän luokan oppilailta allekirjoituksen koululaisten omaan adressiin Lahden kaupunginhallituksen pj Ilkka Viljaselle toimitettavaksi. Adressissa lukee: Tahdomme, että ratkaisette Launeen koulun sisäilmaongelmat koulussa nykyisten ja tulevien oppilaiden vuoksi.

Koululaisten hätähuuto on kuultava.
vanhempi

#291 Launeen koululla 4.4.2013 klo 18.00 pidetty tilaisuus

05.04.2013 05:20

Itselleni tilaisuudessa selvisi että homeongelma on akuutimpi/laajempi kuin osasin edes kuvitella. Yllätyksenä tuli myös se että tilanne on jatkunut jo vuosia. Henkilökunnan vaihtuvuus on ollut merkittävää. Kynnelle kykenevät hakeutuvat muualle - oppilaillekin soisi tämän mahdollisuuden.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

05.04.2013 05:44


Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

05.04.2013 05:52



Vieras

#294 Ja kaupunki reagoi

05.04.2013 05:53

Vaihdetaan taas vähän jo vaihdettuja lattioita sekä hieman alipaineistetaan jo alipaineistettuja lattioita. Lisäksi vähän säädetään ilmastointia mitä on jo säädetty kymmeniä kertoja ... ja taas kerran halvin pääsee töihin.

Kaikkia näitä toimenpiteitä on tehty jo ennenkin, mutta päästään taas sanomaan, että "Kaupunki on reagoinut".

Hieman samaan tapaan kuin eilen kokouksessa sisäilmatyöryhmä oli yhtä mieltä siitä, että ei haluta siirtyä kevään aikana parakkeihin (työryhmä, jossa ei ole yhtään opettajaa saati koulun oppilaita). TODELLA NAURETTAVAA TOIMINTA LAHTI!

http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2013-009102/

Vieras

#295 Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

05.04.2013 06:47

#290: Minni Salminen - Terveiset eilisestä kokouksesta 1

http://www.aamuposti.fi/artikkeli/230784-viiden-vuoden-evakkomatka

Riihimäellä Uramon koululaiset muuttivat kauppaopiston tiloihin koska henkilökunta sairastaa. Muutto olisi ollut edessä muutaman vuoden kuluttua mutta sitä aikaistettiin: '' niin on paras kun kukaan ei ole vielä sairas '' toteaa rehtori Jyrki Mutta.

Kaupungin työterveyslääkäri suositteli muuttoa mahdollisimman pian. Uramon vanhan koulun ilmasta ei ole löytynyt kuin alhaisia mikrobipitoisuuksia, mutta lääkäri kiinnitti huomiota henkilökunnan terveysoireisiin.

Työsuojelu avuksi!


Vieras

#296 Re: Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

05.04.2013 06:53

#295: - Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1 

 Lahtihan haluaa mainostaa itseään lapsiystävällisenä kaupunkina. Tässä on ilmiselvä vastaus siihen asiaan. Kaikki lapset pois Lahden kouluista ja tervemenoa riihimäelle, siellä asiat hoidetaan kuten pitää!

 


Vieras

#297 Re: Re: Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

05.04.2013 06:55

#296: - Re: Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

Tässä vielä uramosta:

RIIHIMÄKI |  Riihimäen Uramon koulun tutkimuksissa ei ole löytynyt hometta, eivätkä sallitut raja-arvot ilman hiukkastutkimuksissa ole ylittyneet.

Oppilaat ja opettajat oirehtivat silti voimakkaasti, joten koko koulu muuttaa evakkoon entisen kauppaoppilaitoksen tiloihin pääsiäisen tienoilla. Muutamat ovat joutuneet vaihtamaan kokonaan koulua kovien oireiden vuoksi.

Koulussa tehtiin alkuvuodesta laaja tutkimus ongelmien syiden selvittämiseksi.

Koulua ei ole asetettu käyttökieltoon, mutta remontti on väistämättä edessä. Sen on uumoiltu kestävän kolme vuotta.

 

TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN ON TOIMITTAVA !


Vieras

#298 Re: Re: Re: Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

05.04.2013 07:48

#297: - Re: Re: Re: Terveiset eilisestä kokouksesta 1

Professori Kari Reijula kehottaa käyttämään vipuvartena opettajien työsuojelua:

http://www.aamuposti.fi/artikkeli/223510-professori-home-on-saatava-pois-kouluista

Jos vanhemmat huomaavat kotona, että lapsen terveys on heikentynyt, lapsi on ohjattava kouluterveydenhuollon vastaanotolle.

– Koululääkäri selvittää, esiintyykö oireita vain koulussa ja vähenevätkö ne kotona ja lomilla, professori Kari Reijula sanoo.

Entä päiväkotilapset? Jos asiaa ei oteta vakavasti, Reijula kehottaa käyttämään vipuvartena päiväkotien työntekijöiden ja koulujen opettajien työterveyshuoltoa ja työsuojelua.

– Työntekijöiden työsuojelu on nykyisin tehokkaammin säädelty kuin lasten terveydenhuolto, joten opettajien työoloista huolehtimalla voidaan samalla edistää lasten terveyttä.