Onkemäen koulu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Onkemäen koulu.


Vieras

#51 Vanhempainyhdistyksen sivustolla paljon lisää puolustavia kommentteja

09.07.2013 10:23


Vieras

#52 Anne Karvonen, Kyläkoulun kasvatit -valottaa kokemuksia kyläkouluista

11.07.2013 07:46


Vieras

#53 Kasvatustieteen professori Eira Korpisen ajatuksia

11.07.2013 11:45

Eira Korpinen Jyväskylän yliopistolta kannustaa meitä kovasti koulun puolesta toimimiseen. Hän toteaa mm., että kyläkoulujen lakkauttamiset eivät tuo säästöjä vaan päinvastoin kustannukset lisääntyvät. Koulun lakkauttamisessa menetetään esim. paljon tärkeää pääomaa. Koulun luontopääoma on suuri erityisvahvuus ja ainoatakaan tervettä koulua ei saa lopettaa!!!

Korpinen kirjoittaa juuri artikkelia, jossa hän tarkastelee kyläkoulua pääoman tuottajana taustateoriana Maailmanpankin pääomakäsitteistö. Luontopääoma on kaiken lähtökohta ja erityisvahvuus. Hän on kirjoittanut aiheesta myös Eläköön kyläkoulu! -kirjaan. Eli lisää perusteluja löytää mm. tuosta kirjasta.

Totean tähän, että yliopistolta saamme käyttöömme tieteellisesti pätevää faktaa ja päätökset olisi erittäin tärkeää perustaa näihin tieteellisesti tutkittuihin faktoihin!

seis suuruuden ihannointi

#54 Re: Kasvatustieteen professori Eira Korpisen ajatuksia

12.07.2013 14:55

Siltä varalta että jää kirjoittamatta yleisönosastolle LVS:aan tai Aamulehteen, ajatuksia tähän:

Itse olen käynyt pientä, siihen aikaan juuri 18-oppilaista kyläkoulua 60-70-lukujen vaihteessa. Ja hauskaa on nyt, että tyttäreni menee samaan pikkukouluun kolmallelle, ja tykkää hirmuisesti koulustaan, opettajista ja kavereista (kaikki ovat kavereita siinä koulussa). Koulu on saanut jatkaa, ja nyt oppilaita on jo yli 60, enemmänkin tulisi vaan ei mahdu.

Mutta asiaan: samat asiat ovat akuutisti pinnalla mm. Korpilahden (nyk. Jyväskylää) Saakosken koulun kohdalla, jonka ohi usein kurvailen mökille. Mielenkiinnosta luin samantyyppistä ketjua liittyen aiottuun kyläkoulun lopettamiseen, josta vanhempainyhdistys kevään aikana sai torjuntavoiton työllä ja aktiivisuudellaan. Teemoja heidän ajatuksistaan:

- kyläkoulu on ainoa kunnan tarjoama konkreettinen etu = kiinteistö kyläläisten veromarkkoja vastaan. Se toimii monitoimitilana kyläläisille vauvasta vaariin, yhdistykset ja opintopiirit käyttävät koulua toimintaansa. Kesällä urheilukentällä ja pihalla on lapsille liikuntatoimintaa järjestetty (heillä 4H-kerhon toimesta) jne. Jos koulu viedään, ei kylällä enää ole kunnan tarjoamana yhtään mitään. Onko tämä perustuslain mukaista tasapuolista kansalaisten kohtelua?

- oli heitetty hatusta kyläläisille täysin käsittämätön 1,3 miljoonan euron lähivuosien kunnostuskustannus lakkautussselvityksessä. "Mitä metsässä sijaitseva terverakenteinen koulu tarvitsee miljoonaremontteja?"

Tässä yhteydessä kiinnitti silmääni ylempi tieto, että Vesilahdella oli Onkemäelle kunnnan puolesta (?) väläytelty tarvetta kalliiseen koneellisen ilmastoinnin asentamiseen. Kun tiedämme, miten "loistavaan terveystulokseen" mm. Akaan koulukeskuksessa on päädytty mm. koneellisen ilmastoinnin tunarointien kautta,  kehottaisin Onkemäellä vain ottamaan selvää vanhemmalta polvelta miten luonnollisen ilmastoinnin räppänät on tarkoitus pitää auki ilman liikkumiseksi. Jos on systeemi pelannut sata vuotta, ei se vallan huono voi olla. Älkää vain Vesilahden tekninen ja koulutoimi menkö millään Eskon puumerkillä pilaamaan terveellistä puukoulua.

- Saakoskellakin on kylätalkoiden, kyläyhdistyksen ja vanhempainyhdistyksen toiminta virkeää ja monenlaista.  Jos koulu lakkautetaan syrjäkylällä, me-henki hiipuu hitaasti mutta varmasti ja entisestä kylästä muodostuu haja-asutusaluetta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kukin pendelöi kylältä poispäin palveluja kohti omia aikojaan, naapureita tuntematta, kun vielä kokoontumistilatkin on viety koulun myynnin myötä.  Asuntoilmoituksia lukiessa havaitsee helposti kyläkoulun läheisyyden myyntivalttina. Jos varakkaita, koulutettuja omakotiasujia ei enää kouluton kylä kiinnosta ja suorastaan muutetaan pois uuteen paikkaan lähelle ala-astetta, niin seuraava maallemuuttaja-aalto saattaakin olla eri maata. Varokaa vaan kuntapäättäjät, tapetun kylän rappiotalojen navetoissa saattaa kasvaa hamppu ja vanha rehulato toimia varastetun tavaran kätkönä. Tätäkö halutaan?

- Jyväskylän seudulla heräsi polemiikkia myös siitä, että lain mukaan ala-astelaisen koulukyydin pituus saa olla korkeintaan tunti yhteen suuntaan. Tästä tuskin Onkemäellä tulee pulmaa. Mutta muuten, parinkin tunnin päivittäinen tunkkaisessa autossa istuminen on yleiskunnon kannalta erittäin paljon huonompi asia kuin koulumatka jalan tai pyörällä. Talvella ensin palellaan pysäkillä, sitten hikoillaan toppatakeissa kuumassa bussissa/taksissa ja sitten hikisenä taas pakkaseen, ei ihme että hengitystiet oireilevat.

- Loimaalla toimi vielä siellä työskennellessäni pieni Mäenpään koulu muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kuulin että oli saatu hyviä tuloksia jonkinlaisista koulunkäyntivaikeuksista kärsivien yksittäisten oppilaiden siirrolla isosta keskuskoulusta kyläkouluun pienempään luokkaan. Voin kuvitella että positiivinen yhteishenki ja opettajan mahdollisuus yksilöllisesti uhrata aikaa ja kiinnostusta esim. ujolle, aralle tai keskittymisvaikeuksista kärsivälle oppilaalle auttaa kummasti. Eli kun pieniä kyläkouluja kerran on, voisi niihin siirtämällä helpottaa yksittäisten oppilaiden tilanteita syrjäytymisvaara tietäen.  Tervehenkisen seuran välitunneilla antama tuki oikealle tielle ei maksa kunnalle mitään, vrt. oppilastukitoiminta, sosiaalitoimi, terveydenhuolto jne. joissa yritetään jo alkanutta häiriintynyttä käytöstä oikaista.

terv. Sirkka Pyhälä Lempäälän Nurmelta


Vieras

#55 Re: Re: Kasvatustieteen professori Eira Korpisen ajatuksia

13.07.2013 13:23

#54: seis suuruuden ihannointi - Re: Kasvatustieteen professori Eira Korpisen ajatuksia

Sirkka, voiko tuon paremmin enää asiaa kiteyttää ja perustella.

Terveisiä myös Oulun yliopiston tutkija Outi Autilta. Hän kannustaa säilyttämään koulun mm. näin: "On selvää, että kunnat ovat taloudellisessa ahdingossa, mutta koulutuksessa säästäminen on lyhytnäköistä. Mielestäni on myös erikoista, että yhdysluokkia arvostellaan pedagogisesti huonoiksi. Perinteisesti pienten kyläkoulujen, joissa opetus on ollut yhdysluokkaopetusta, osuus kaikista Suomen kouluista on ollut yli puolet, ja suurin osa on sijainnut syrjäseudulla. Ne ovat suomalaisen perusopetuksen kulmakiviä, PISA-tulostemme perusta." Hän kyseenalaistaa kovasti käsitystä siitä, että kyläkoulun lopettamien tuottaisi säästöä.

inka

#56 Re: Re: Kasvatustieteen professori Eira Korpisen ajatuksia

13.07.2013 14:39

Matti J. Mäkelä

#57 Kyläkoulujen pelastamiseksi on löydettävä jotain uutta!

14.07.2013 03:56

Suomessa on lopetettu valtavasti kyläkouluja, samalla on jaettu kansalaisia voimallisesti palvelutarjonnan suhteen.
Nyt Onkemäen (Onkimäen) koulun pelastamiseksi tulisi keksiä jotain, mikä pelastaa kylän muutkin palvelut. Pelastaminen lähtee kyläläisistä ja heidän yhteisöllisyydestään. Jos jokainen puhaltaa yhteen hiileen, niin koulu säilyy.
Seurasin yhden kylän tahtoa pelastaa kauppa kylään, kun kauppa säilyi, niin kyläläiset lähtivät ostoksiin marketteihin, ja kas pari vuatta, niin kauppakin lähti. Olen myös seurannut saaristokunnan yhteisöllisyyttä, päätettiin, että säilytetään kauppa, kauppa säilyi, kun kaikki keskittivät ostoksensa ko kauppaan. Jopa mökkiläiset käyvät ko kaupassa ostoksilla ja luopuivat "tuontieväistä".
Kyläkoulu pelastuu, jos on lapsia! Lapsia on jos löytyy edullisia omakotitontteja perheille!
Kannustus

#58 Onkemäen puolesta

17.07.2013 16:02

Kannustan vilpittömästi ja täydellä sydämellä Onkemäen kyläkoulun säilyttämistä. Olen vesilahtelainen veronmaksaja, olen ollut jo liki 20 vuotta; minulla ei ole kouluikäisiä lapsia ja asun melko kaukana Onkemäeltä. Silti tiedän, että tälläisen kyläyhteisön säilyttäminen on todella tärkeää. Mielelläni maksan pikkuisen enemmänkin kunnallisveroa jos Onkemäki säilyy. J. Salo

Vieras

#59 Re: Onkemäen puolesta

18.07.2013 06:13

#58: Kannustus - Onkemäen puolesta

J. Salo, kiitos kannustuksestasi ja sanoistasi. Nostat esille tärkeän asian; kyläkoulun merkityksen koko kyläyhteisön säilymiselle :)


Vieras

#60 Kiitos Risto Kilpeläinen

26.07.2013 11:38

Adressin yksi allekirjoittaja on "kyläkoulutohtori" Risto Kilpeläinen. Hän tutkii kyläkouluja. Ohessa hieman lisätietoa miksi hän näkee kyläkoulut säilyttämisen arvoisiksi: http://yle.fi/uutiset/pienessa_koulussa_on_parempi/5619827
vieras

#61 Kyläkoulu metsän keskellä

13.08.2013 14:32

vieras

#62

15.08.2013 14:48

Onkemäen koulun oppilaiden siirtopaikaksi on kaavailtu Kirkonkylän koulua.
Kirkonkylän koulun tilajärjestelyt http://www.vesilahti.fi/?x18668=284964
LVS: http://lvs.fi/2013/08/15/sisailmaongelmat-sulkivat-kirkonkylan-koulun/


Anonyymi

#63

30.08.2013 12:05

Onnea kyläkoulun säilyttämiselle.
Kyllä tällainen pieni kyläkoulu täytyy säilyttää, sieltä kasvaa kunnon sosiaalisia, ahkeria ja hyvin käyttäytyviä veronmaksajia ahneelle Suomen valtiolle.

Vieras

#64

10.09.2013 15:18

Entisenä oppilaana haluan ehdottomasti,että koulu säilytetään.Pitkät koulumatkat eivät ole hyväksi lapsen psyykkiselle terveydelle.Toinen peruste:pieni yhteisö on kaikinpuolin parempi lapselle kuin iso yhteisö,jossa ongelmat korostuvat.Vuonna 1909 on ollut iso työ,kun on saatu koulu aikaiseksi Onkemäelle,se ei ole tullut ilmaiseksi,se on esi-isiemme työn tulos.T.Ulla Rantala ent.Marttila

Vieras

#65 Avin tiedote pienistä kouluista, joita heidänkin mukaan tarvitaan!

18.10.2013 05:16