Promilleraja on alennettava - Sänk promillegränsen

Aapo Riponiemi
Tampere

#1 Mitä rajan laskeminen auttaa?

21.05.2008 18:19

Kun yleinen suunta on se, että oikeaa liikenteen valvomista, jossa mahdollinen rattijuopumus näkyy ei enää suosita. Trendinä on lisätä pönttöjä tien viereen ja vähentää liikkuvan poliisin ja paikallispoliisin ratsioita.

Taitaa olla rattijuoppouden ongelmat ihan muualla kuin tuossa 0.3 promillen erossa. Jos vaikka tutustuu onnettomuuslautakunnan tekemiin selvityksiin niin suuri osa rattijuopoista on ns. toistuvia tapauksia ja seuraavaksi suurin osa osa ajaa humalassa kolarin tarkoituksena itsemurha.

Tämä uusi ehdotettu promilleraja parantaisi liikenneturvallisuutta todennäköisesti yhtä paljon, kuin tuo hands-free pakko.

Anni Ylönen
Kuopio

#2

17.08.2008 01:34

16.8.2008 ilmestyneessä ViikkoSavossa (levikkialueena Kuopion seutu) oli asiaa tästä adressista. Artikkelissa puhuttiin myös rattijuoppojen saamista tuomioista, jotka ovat jopa kuolemantuottamustapauksissakin liian heppoiset. Yhdyn kyllä Aapon mielipiteeseen, mutta mielestäni rajan laskemisen lisäksi tulisi tehdä myös muita lakimuutoksia jotta asialla olisi enemmän vaikutusta.
Birgitta Pajusilta
Kuopio

#3 Loppu turhille kuolemille

19.08.2008 01:14

Jostain on vain alettava!!! Jonkinlainen alku päihteettömyyden tavoittelemiseen liikenteessä on promillerajan laskeminen. Järkevintä,luonnollinta ja ehdottomasti turvallisinta olisi ehdoton NOLLALINJA!!! Toivon, että mahdollisimman monet nyt joka tapauksessa tukevat promillerajan alentamista kirjoittamalla nimensä tähän adressiin. Yleisellä asenteiden muokkauksella ja valistuksella on iso ja tärkeä merkitys. Toivottavasti muutosta saadaan! Onko meille "räjähtämässä pommi käsiin" nuorten erilaisten päihteiden lisääntyvän käytön vuoksi?
Miikka Tuominen
Nurmijärvi

#4 _)

20.08.2008 15:15

ö.
Juho Laitalainen
Helsinki

#5 Jooo

23.08.2008 22:25

On todella monta esim. miten muissa maissa(esim. Ruotsi) tämä ei ole hyödyttänyt yhtään. Kuolemantapauksia yhtä paljon, pidätettyjä enemmän. Jippii.

RATTIJUOPOILLE KUOLEMANTUOMIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ei.

Todella suuri osa rattijuopoista omaa paljon mielenterveydellisiä ongelmia. Joten näin ollen paras tapa ja hyödyttävin kaikille on mielenterveyshoito. Näin voimme pelastaa uhrin ja aiheuttajan hengen.

Kertokaa toki esim. miten ihmeessä 0.3 promillerajan ero vaikuttaa ihmisten mieliin? Rattijuoppo kelaa päässä "oho se on 0.2 promillen raja enpä juokkaan ja mene ajamaan"? Kyllä 0,5 promillerajalla voi ajaa kolarin muuten niitä ei tulekkaan. Esim jos lähdet väsyneenä liikkeelle se on sama kuin 0,5 promillen känni. Eli pitäisikö väsyneitä rangaista liikenteen vaarantamisesta?

Tämä on todella typerä ehdotus liikenneturvallisuuden "parantamiseksi" Paljon mielummin ja paremmin sitä parantaa ihan vain hankkimalla lisää poliisivoimia. Tämä vain nostaa juoppojen tilastoa. Sillä saunakaljan juonut on "rattijuoppo"..

Birgitta Pajusilta
Kuopio

#6 Turhat ruokaoluet pois

30.08.2008 19:41

Tutkimuksissa on todettu, että jo 0,2 promillen alkoholipitoisuus veressä vaikuttaa suorituskykyä heikentävästi. 0,2 promilleraja ohjaa täyteen päihteettömyyteen, eikä ruoki ajatuksia ruokaolusilla kuten 0,5 promillen raja näyttää tekevän. Selvä sääntö kunniaan: "Jos otat - et ajat. Jos ajat - et ota". Ei se sen kummallisempaa ole! Onko nyt kuitenkin sitten niin, että lainlaatijat ja siitä päättävät haluavat itse olla ottamassa ne ruokaviinit ja oluet, eikä sen vuoksi alenneta promillerajaa liikenteessä? Vai mistä tää päivänselvä asia oikein kiikastaa?
Cristian Werner
Hattula

#7 Enpä jaksa uskoa..

24.09.2008 14:55

Ei ole koskaan korviini kantautunut, että kukaan 0.5% "kännissä" olisi ajanut kolaria johtuen siitä että olisi ollut niin jurrissa, että ei ole osannut autoa ajaa.. Kyllä sillä on tekemistä jo enemmän sen ajotaidottomuuden kanssa.. Jos joskus on kuullut jonkun ajaneen kolarin johtuen alkoholista.. on se johtunut siitä että on ollut veressä enemmän kun 0.5% ei alle.

En väitä ettäkö alkoholi ei vaikuttaisi pienissäkin määrissä, mutta ei se vaikuta niin että ajetaan kolari heti ku otetaan yksi saunakalja esimerkiksi.. tai ruuan kanssa viinilasillinen.
Pasi nielikäinen
tampere

#8

27.09.2008 23:01

Promillerajaa pitäis nostaa! kyllähän sä parin bissen jälkeen pystyt viel ajaan.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

03.10.2008 15:03


Joni Hiltunen
Nokia

#10 NIINPÄ NIIN...

13.11.2008 03:36

Eipä koko adressissa taida olla muuta pointtia, kuin taas kerran tuon meitä paremman maan matkiminen.

En usko, että kukaan olisi ikinä kolaroinut tuon 0,5 promillen ruokaoluen takia.
Ihan vaan käytännön syistä tuo 0,5 promillea on ihan riittävä, KAIKILLA kun ei ole varaa joka paikasta siirtymiseen taksilla.
Ehkäpä allekirjoittajien listalta näkyy, kenellä ei taksin hinnat päätä huimaa. (Onko yhdistäviä tekijöitä?)

Mikä sitten olisi sopiva rangaistus tällaisesta "rikoksesta?"
-Sakot?
-Rattijuopumusmerkintä rikosrekisteriin?
-Yksi tarra pois raittiuskerhovihkosta?

Miettisitte mieluummin, miten tämänhetkiset tapajuopot saataisiin vaikka pysyvästi pois ratin takaa.
K.K
Vieras

#11 Juu

01.10.2010 22:56

Hemmetin ruotsalaiset mailmanparantajat!!!
Kielletään kaikki laeilla ja holhotaan minkä ehditään, niin
mailma pelastuu ja "kaikki" ovat "onnellisia".
Satunnaisveneiljiä

#12 Myös vesiliikenteen promillerajaa laskettava

24.11.2011 21:05

Tuo vesiliikenteen promilleraja 1 promille on aivan käsittämätön. Ei siinä tilassa pysty kontrolloimaan venettä. Lasketaan vesiliikenteen promillerajaa puoleen promilleen.
Tutkija Hanski

#13 Rattijuopumusten suhteen pitäisi keskittyä olennaisiin asioihin eikä näperrellä

11.01.2012 01:11

Mielestäni poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa tieliikenteen osalta pitäisi parantaa erityisesti huumausaineiden valvonnassa ja toisekseen myös keskushermostoon olennaisella tavalla vaikuttavien lääkeaineiden valvonassa, nämä ryhmät ovat huomattavan alivalvottuja ja tien päällä suoritettavat testit epäluotettavia, jokainen on varmasti tämän muutenkin jo huomannut jos on seurannut asiaan liittyviä uutisia. Lisäksi pitäisi tehostaa törkeiden rattijuopumusten saamista kuriin, tätä kauttahan suurin osa onnettomuuksista ja varsinkin vakavista onnettomuuksista tapahtuu.

Tutkimusten mukaan on myöskin näyttöä, että 0,4 - 0,5 promillen kohta on se selvästi erottuva raja, jolloin riskikäyrä alkaa jo olennaisella tavalla nousta aiempaan nähden, joten tämän ja tietenkin törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävien kuskien parempi valvonta ja jatkotoimien kiristys (miksei myöskin hoitoonohjauksen parantaminen) olisi ratkaisevaa ja suositeltavaa (esim. autojen menetettäväksi tuomitsemisen lisääminen). Painotan näissä asioissa tieteellisiä tutkimuksia ja vertailuja, en galluppeja tai asiaan huonosti perehtyneiden kenties valmiiksi asenteellisiakin mielipiteitä. Objektiivista ja järkevää näkökulmaa on pyrittävä hakemaan ja keskityttävä olennaiseen.

Tutkimukset eivät sen sijaan tue sitä, että normaalin rattijuopumuksen rajan huomattava laskeminen olisi tarpeen, mutta kaikkea on syytä harkita huolella ja niistä pitää keskustella. Mielestäni sopivin raja olisi 0,4. Painottaisin kuitenkin resurssien panostamista suurimpiin aukko- ja ongelmakohtiin, eikä poliisin ja oikeuslaitoksen lisätyöllistämistä ja kuormittamista näpertelemällä.

Vieras

#14

23.02.2012 22:14

Miksi voidaan säätää, että nopeusrajoitusta ei saa ylittää yhtään, ja sakottaa nopeusrajoituksen ylityksestä 1 km/h, mutta ei voida säätää, että alkoholia ei saa olla veressä yhtään autoa ajaessa, ja sakottaa jo 0,1 promillen määrästä?
Tämä on suuri asenteita muokkaava kannanotto, etenkin nuorien kasvaessa.
Tutkija_Hanski

#15 Rattijuopumusten suhteen pitäisi keskittyä olennaisiin asioihin eikä näperrellä

24.02.2012 03:12

Rattijuopoista ja promillerajoista on keskusteltu viime aikoina ahkerasti varsinkin tuon erittäin murheellisen 3.1. sattuneen Helsingin Viikin tapauksen jälkeen, jossa 25-vuotias mieshenkilö ajoi 2,25 promillen humalassa 11-vuotiaan tytön hengiltä.

Tässä rattijuopumusasioihin ja promillerajoihin omat perustellut mielipiteeni:

Mielestäni poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa tieliikenteen osalta pitäisi parantaa erityisesti huumausaineiden valvonnassa ja toisekseen myös keskushermostoon olennaisella tavalla vaikuttavien lääkeaineiden valvonassa, nämä ryhmät ovat huomattavan alivalvottuja ja tien päällä suoritettavat testit epäluotettavia, jokainen on varmasti tämän muutenkin jo huomannut jos on seurannut asiaan liittyviä uutisia. Lisäksi pitäisi tehostaa törkeiden rattijuopumusten saamista kuriin, tätä kauttahan suurin osa onnettomuuksista ja varsinkin vakavista onnettomuuksista tapahtuu.

Tutkimusten mukaan on myöskin näyttöä, että 0,4 - 0,5 promillen kohta on selvästi erottuva raja, jolloin riskikäyrä alkaa jo olennaisella tavalla nousta aiempaan nähden, joten tämän ja tietenkin törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävien kuskien parempi valvonta ja jatkotoimien kiristys (miksei myöskin hoitoonohjauksen parantaminen) olisi ratkaisevaa ja suositeltavaa (esim. alkolukkojen ja autojen menetettäväksi tuomitsemisen lisääminen). Painotan näissä asioissa tieteellisiä tutkimuksia ja vertailuja, en galluppeja tai asiaan huonosti perehtyneiden kenties valmiiksi asenteellisiakin mielipiteitä. Objektiivista ja järkevää näkökulmaa on pyrittävä hakemaan ja keskityttävä olennaiseen.

Tutkimukset eivät sen sijaan tue sitä, että normaalin rattijuopumuksen rajan huomattava laskeminen olisi tarpeen, mutta kaikkea on syytä harkita huolella ja niistä on hyvä keskustella. Mielestäni sopivin raja olisi 0,4. Painottaisin kuitenkin resurssien panostamista suurimpiin aukko- ja ongelmakohtiin, eikä poliisin ja oikeuslaitoksen lisätyöllistämistä ja kuormittamista näpertelemällä. Nykyinen raja on varmasti riittävä, järkevämpää olisi tehostaa valvontaa, eikä alkaa kuljettelemaan ja prosessoimaan näitä hieman maistelleita. Onko järkeä alkaa nyt uutena asiana kohdentaa resursseja ja rahaa hyvin niukoista ja niukkenevista budjeteista tällaisiin?
skipper

#16 Mites sitte krapulaiset?

03.11.2013 09:49

Entä jos sattuu lähtemään rapujuhlien jälkeisenä päivänä ajamaan, olo on selvä mutta poliisin puhalluksessa näkyy 0.3 promillea, mites sitte suu pannaan?!?