Vetoomus Kotuksen puolesta - Vädjan för Focis

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Vetoomus Kotuksen puolesta - Vädjan för Focis.

Tuula Sykkö
KEMI

#1 Kulttuuriarvojen puolesta

19.11.2008 15:46

Toimintoja pitäisi päinvastoin kehittää, laajentaa ja syventää.
Kysymyksessä on kansallisesti ja kulttuurisesti merkittävä, monikielinen tieteellinen laitos, joka on ainoa lajissaan.
Eva Gottberg
Turku

#2 Ainutkertainen pieni laitos

19.11.2008 23:44

Kun katsoo allekirjoittajien listaa, sieltä löytyy nimiä USA:sta Udmurtiaan. Tiedon levittyä huomiota tulee varmasti lisää. Köyhässä Suomessa oli varaa perustaa tällainen laitos, rikkaassa se ilmeisesti on monen muun hiljaisen ja tärkeän asian tavoin ajettava alas?
Jannika Lassus
Adressin tekijä

#3 Ensimmäiset 9300 nimeä luovutettu

24.11.2008 23:21

Maanantaina 24.11.2008 luovutettiin ensimmäiset 9300 allekirjoitusta opetusministeri Sari Sarkomaalle. Nimienkeruuta jatketaan.
Måndagen den 24.11.2008 överräcktes de första 9300 underskrifterna till undervisningsminister Sari Sarkomaa. Namninsamlingen fortsätter.
Raisa Krapu
Jyväskylä

#4 Mitähän ne käytännössä...

03.12.2008 23:37

Henkilövuosien vähentäminen ei tarkoita suoraan sitä, että niin monta ihmistä vähennettäisiin työpaikalta. Henkilövuosia voidaan vähentää myös tehostamalla työtä. Kun esimerkiksi päällekäisiä töitä vähennetään tai jotkin toimenpiteet automatisoidaan, säästetään aikaa eli henkilövuosia ilman että työntekijöille annetaan potkut. Henkilövuosien vähentäminen työtä tehostamalla on positiivinen asia. Tässä kuitenkin puhutaan niin suurista määristä, että varmasti on tarkoituksena myös vähentää henkilöstöä.

Nimen laitan kuitenkin tähän addressiin. Tuntuu äidinkieltään osaavien suomalaisten määrä vain vähenevän. Kohta puhumme finglishiä.
Ilkka Luoma
Espoo

#5 Kuinka saat itsesi ymmärretyksi - puhumalla, mutta miten ja kirjoittamalla, mutta kuinka?

20.01.2009 15:08

Annettujen ja otettujen ymmärtämyksien erotukset kärjistävät ongelmat usein kriiseiksi
(Maan hallitus on leikkaamassa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen määrärahoja nyt, kun puhutun ja luetun ymmärtäminen olisi erityisen tärkeää - äidinkielen taidostaan kansakunta tunnetaan)

[ ... miehet eivät sanotuksi saa ja naiset haluavat usein tavallansa ymmärtää. Puhuttu kieli, ja nimenomaan äidinkielen hallinta, kuin taito käyttää sanoja on ensimmäinen edellytys saada itsensä halutulla tavalla ymmärretyksi. Liian moni riita kärjistyy ongelmasta kriisiksi - liian moni avioliitto, työsuhde ja eteneminen ovat päättyneet sanomattomiin ja ymmärtämättömiin viesteihin ... ]

Kansakunnan identitetti on aina kyky käyttää äidinkieltään siten, että voi ilmaista itseään päämääräänsä tähtäävällä tavalla. "Vaikeneminen on kultaa ja hiljainen hullu on hulluista viisain" - pitävät myös paikkansa. Liian moni väärin ymmärretty sana ja lause rikkovat alussa enemmän kuin mikään varoitukseksi tarkoitettu uho ja luotu uhkakuva.

Kieli on välineistö ja käyttöjärjestelmä, jolla ihminen kommunikoi. Toiset puhuvat taitavammin eli päämäärätietoisemmin kuin toiset, vaikka sisäinen tarkoitus olisi sama. Vahvempi härkä nappaa naaraan ja sujuvasanaisempi työpaikan tai nopeamman urakehityksen. Kieli joko taipuu tai sitten sanat eivät riitä kertomaan.

Puhuttu sana on usein halki, poikki ja pinoon. Selittely on kansallisesti meillä epäuskottavaa ja silti sanat aukaisevat tahtoa olla hyväksytty saaden vastakaikua. Kielenkäyttö harmonisoimassa henkistä tahtoa ja mielikemian toteutumista on sanansäilää ja ymmärretyksi tulemisen sinfoniaa. Kuvia voimme katsoa, mutta sanoja kuunnella - aistien yhdistäminen luo harmoniaa nähdä totuutta harhautuksesta.

Kansakunnan elinehto on keskinäisyys ja siihen liittyvä äidinkielen tuntemus, ymmärrys ja käyttötaito. Ihminen oppii puhumaan yhteisöissä, joissa vuorovaikutus syntyy osallistumisesta. Sähköinen nykymaailma ei tue välitöntä kontaktoitumista lajikumppaneihinsa. Internetin valtakaudella moni suhde ja mieltymys rakennetaan kirjoittamalla, ja tässäkin oppi äidinkielestä on korvaamaton etu ja tae päämäärätietoisuuteen.

Valtiovallan erityinen tehtävä on taata työ ja paikka yhteisössä. Vaikka kaikki eivät haluakaan osallistua aktiivisesti, niin lähes jokainen haluaa tulla ymmärretyksi haluamallaan tavalla - saaden hyväksyntää ja tarpeelliseksi tuntemisen tuntua. Puhuttu ja kirjoitettu kieli auttavat tavoitteissa saada itselleen sitä vähintäänkin henkistä hyvää ja onnen tuntua.

Elektroninen pelien maailma ei tue puhutta ja kirjoitettua ilmaisua. Ihmisten pelien maailma on sanasotaa ja synkronoivaa aivokemiaa olla samalla aaltopituudella ja samalla tasolla - syntyy yhteenkuuluvuus. Yhteenkuuluvuus synnyttää kansallista identiteettiä olla rintamassa - myös uhan ja vaikeuksien keskellä. Kommunikointi vieraiden reviirien kanssa tapahtuu valtakielillä, joiden oppiminen on huomattavasti helpompaa, kun taitaa oman äidinkielensä.

Sanojen maailma on tie kanssakäymiseen, johon ihminen sosiaalisena eläimenä keskimäärin kaipaa. Kaipuuseen kuuluu voimakkaasti ymmärretyksi tulemisen tarve. Ymmärrys kasvaa puheesta, teoista ja osoituksista. Osoituksia ennen on uskottavat sanat lauseina, joiden käyttö harjaantuu käyttämällä kieltä.

Äidinkieli opitaan niin isältä kuin äidiltä ja hienosäätö operoidaan kouluissa. Käytännön harjaantuminen syntyy rohkeudesta käyttää sanoja ja lauseita. Lauseet muodostuvat tarpeesta tavoitella. Tavoite kehittää menettelytapoja saavuttaa rohkeutta.

Saavuttaminen on yksi voimakkaimmista luonnollisista tarpeista. Sanat ja niiden käyttö puheena ja kirjoituksena ovat niitä työkaluja, joilla vitsa väännetään ja esteet raivataan - unohtamatta, että haukkuva koira ei pure. Ymmärrä muita ihmisiä kuten haluat muiden ymmärtävän sinua.Ilkka Luoma

0400 607080

ilkka.luoma@keskipiste.fi

http://ilkkaluoma.vuodatus.net

...

Linkki~

http://www.kotus.fiAdressi, jossa haetaan nimiä säilyttääksemme täyden kyvyn ja hallinnan suomenkielen kokonaishuollon ja tutkimuksen varmentamiseksi:

--- http://www.adressit.com/kotus_focis ---

...Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot ~

kuvia saa käyttää kansioista vapaasti yllä olevan kirjoituksen yhteydessä - [Copyright by Ilkka Luoma 2007 ja 2008]Kuvakansio 1

Puolue on alunperin ideologiaa ja päämäärää luoda yhtenevyyttä kannattajiinsa. Tämän päivän puolueet puhuvat paljon, mutta sanovat ja tarkoittavat vähän. Puhe, tahto tulla ymmärretyksi ja oletus vastaanotosta eivät usein kohtaannu - suuri kansa on vieraantunut nykymallisista puolueista - onkin oletettavaa, että seuraavat vuosikymmenet ovat aktiivisten kansalaisliikkeiden vaikuttamisen aikaa...

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28abo+ilkka-luoma-sdp---erkki-tuomiojan-kampanjatilaisuus.html ---Kuvakansio 2

Eduskunta on Suomen kansa pienoiskoossa, tai ainakin pitäisi olla. Puolueet voivat vain käytännössä - harvainvaltana - valita ehdokkaat eduskuntavaaleihin. Eduskunnassa puheet eivät kohtaa kovin usein kansallista etuutta, vaan olemattomat ideologiat ja 200 yksityisyrittäjää, päästäkseen uudelleen valituiksi, puhuvat sellaista, mikä ei aina vastaa sitä, mitä tuli luvatuksi äänestäjille tai sitten selitetään, ettei puhetta ymmärretty. Missä vika?

--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/27ed6+ilkka-luoma-eduskunnassa---taysistunto-lokakuu-2007.html ---

CC:
tommy.tabermann@eduskunta.fi ; tuomo.hanninen@eduskunta.fi ; raija.vahasalo@eduskunta.fi ; marja-leena.sorjonen@kotus.fi ; sirkka.rautoja@kotus.fi ; pirkko.nuolijarvi@kotus.fi ; laura.rissanen@minedu.fi ; helja.misukka@minedu.fi ; sari.sarkomaa@minedu.fi
Sent: Monday, December 08, 2008 4:54 PM
Subject: MIELIPIDE - Annettujen ja otettujen ymmärtämyksien erotukset kärjistävät ongelmat usein kriiseiksi
Kirsti Era
Juuka

#6 Jälleen ajankohtainen

14.01.2010 21:40

Hei!
Pitäneekö käynnistää uusi nimikeräys uusinta tuhoamishanketta vastaan? Toivottavasti joku reagoi Luoman "pikku" viestistä huolimatta, jota tekisi mielini ehdottaa piiloon, jotta aito keskustelu olisi mahdollista.
shardul kumar
uusikaarlepyy

#7 f kokoomus

01.04.2010 03:10

Suomen talouspoliittinen puolue sen ku saisi valtaan ;D pois tää nykyinen rahasysteemi, jossa pankit loihtii rahaa tyhjästä ja me laitetaan maamme,talomme ja rahamme likoon ja jos ei makseta takas numeroista ruudulla jota ei ole edes olemassa niin me menetettään oikeesti olemassa olevia juttuja ja pankki saa ne.

kokoomus, voiks turhempaa puoluetta olla.

Kari Blomster

#8 Päivitystä, kiitos!

14.01.2012 02:06

Hei, voisiko tätä adressin tekstiä päivittää? Olisi mukavampi kutsua allekirjoittajia.

Vieras

#9

16.01.2012 11:38

Kotkotuksen puolesta

Kommentoi adressia
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko kouluissa olla viikoittainen kasvisruokapäivä?