Ei kivilouhimoa Vuorelan Hanhimäkeen, Siilinjärvelle


Vieras

#26 Kunnonpaikan tilaisuudesta tietoa

05.11.2013 18:21

Pääsikö joku Kunnonpaikkaan tänään? Mitä tuli esille?
vieras

#27 Adressi ; Vesistöjen Puolesta- Stop Talvivaara

05.11.2013 18:45


Uraani- Kemikaalikaivos tuhoaa Suomem vesistöt !

Kaikki mukaan Torjumaan tämä yhteinen uhka !

Uraani on vesiliokoinen Tappava myrkky !

vieras isolta kirkolta

#28 Yhteinen viristys- ja ulkoilualue

05.11.2013 21:02

Vuorelaisten yhteinen viristus- ja ulkoilualue! Näinkö helposti yksityisten maat muuttuvat yhteiseksi? Kuka oikein omistaa alueen? Siilinjärvenkuntako?
Adressissa on asia virheitä, voisiko ne korjata oikeaksi?
Alue ei ole kaavoitettu ulkoilu- tai virkistyskäyttöön, alueella ei varastoida räjähteitä, museovirasto tietää asiasta, tiennyt keväästä lähtien (Savon sanomissa asiasta juttu), luonnonsuojelu alue tiedossa(ne liitooravat, lähde ja jne..)
ja jos vielä adressiin laitettaisiin toiminta ajat, louhintamäärät ja kuljetukset, niin jokainen voi varmaan huomata että toiminta on todella pienimuontoista toimintaa, voisi sanoa että maatalouden lisäelinkeino.

Vieras

#29 Talo myyntiin

06.11.2013 05:47

Pelle kuulemistilaisuus eilen Kunnonpaikassa. Mikä helevetin välimatkan mittaus se on louhoksen keskeltä vaihde 1:stä, kun luvan ja oikean mittaustavan mukaan avolouhoksen reunalta pitäisi mitata josta ääni ja tärypisteen aiheuttaja - joten anteeksi vain ollaa alle 500 jm. Ja muutoinkin kunnan kaavoituspolitiikka ja tämä lupa ovat törkeästi ristiriidassa. Enin osa virkaihmiset täysiä keskiasteen seniileitä, eivät asu lähialueella niin sehän on yksi ja sama mitä tehdään. Törkeyden huippu lautakunnasta tilaisuuden puheidenjakaja Hra xy isokarjun naaman vääntely ja kommentoinnit osoitti suunnan hänen asiapitoisen johtamisen asiassa, esim. komment: laitatte urakoitsija maksamaan, kun on kyse tavanomaisesta ja normaalista keskustelusta ja kiinteistöjen omaisuuden turvaamisesta. Komennelkoot omassa liiketoimessaan mutta ei tarvitse kylän raitilla. Miksi etelä-siilinjärvi on aina näissä asioissa kunnan toimesta käymälä. Kaavoituspäämies ihan pihalla kun väittää että Kunnonpaikan lähialue olisi entistä kasvamassa lähiossä olisi se virkistyspainopistealue. Eihän siellä ole juuri mitään ja vain vähän rakennusten ja rannan välissä kävelyväylää vähäinen pätkä. Paasisalon kuuluisi myös ottaa kehityksen alle samoin kuin Hanhimäki. Miksi ei kunnassamme osata käyttää pakkolunastusta kuin muuallakin. Kyllä näillä varoilla turvattasiin Itkosen pojankin tulevaisuuskin - tilahan on eittämättä jäänyt nykyinfran puristukseen jolla ei Hanhimäen osalle merkittävää maataloustuotantoa. Nykyinen täyskypsä metäskin avohakataan varmasti luvan aikana joten näkyvyys on suora Rissalantielle päin. Hankijalle itselleen ei näet kotituisi kuin murto-osa liikevaihdosta koska kaikki erityistoiminta tapahtuu alihankintojen kautta. Tätä myöten ei ole esitetty asiapitoista maisemointia ja alueen hyväksikäyttöä, joten ei taida mahdollinen vakuusvarat riittää alueen ennalleen saattamiseski. Tämä huomio siksi koska tällä menolla 20-v päästä maailmalle toimintarvot toista kuin nyt tai ennen vanhaan.

marke

#30 Nyt alkaa hirvittää

06.11.2013 12:26

Kuulemistilaisuus oli aika järkyttävä. Luvan hakijan palkkaamat konsultit esittelevät asiat tietenkin parhain päin. Kummallisesti se pahin melukin tuntuu pysähtyvän juuri olemassa olevien asuntojen tontin rajalle. On harmillista, ettei tällaisessa tilanteessa laki vaadi ulkopuolisen, puolueettoman arvioijan käyttämistä. Päätös tehdään niiden melumallinnusten perusteella, joita luvan hakija esittää.

Päätöksen tekevän viranomaislautakunnan kokoonpano löytyy kunnan nettisivuilta. Lautakunnassa on 1 kokoomuksen, 3 keskustan, 1 perussuomalaisten, 1 sosiaalidemokraattien ja 1 vasemmistoliiton edustaja. Miettikää sitä.

Selvitin asiaa hieman lisääkin. Ympäristölupaa myönnettäessä ei oteta ollenkaan huomioon alueen imagokysymyksiä, kiinteistöjen arvon alenemista tai viihtyisyystekijöitä. Päätökseen vaikuttavat esimerkiksi terveyshaitat, mutta ne arvioidaan siis hakemuksessa olevien tietojen perusteella.

Mikäli haluamme saada huomiota muihin tekijöihin eli juuri alueen imagoon, viihtyisyyteen yms. olisi tehtävä aloite kunnanhallitukselle.

Vieras

#31 Re: Nyt alkaa hirvittää

06.11.2013 12:54

#30: marke - Nyt alkaa hirvittää

onko totta, että kuulemistilaisuudessa äänirajaa perusteltiin mm sillä, että ihmisen kova huutoääni on n. 5 dB kun taas louhoksesta arvioitua 50 dB pidettiin todella pienenä?? Ja kommentti Itkoselta oli kuulema että kunta ei saa häneltä asuinalueita jos hän ei saa louhimoa! Mitä ihmeen peliä Siilinjärvellä käydään? Joku viranomainen, ulkopuolinen, voisi saada tuosta mehevän vastalauseen, tutkinnan ja jutun...

marke

#32 Re: Re: Nyt alkaa hirvittää

06.11.2013 13:46

#31: - Re: Nyt alkaa hirvittää

Valtioneuvoston päätöksen mukaan päiväaikainen melutaso ei saa ylittää loma-asutuksessa 45 ja vakinaisessa asutuksessa 55 desibeliä.

Jos rajat eivät näissä konsulttien piirustuksissa ylity vaan ovat näissä teoreettisissa mittauksissa esimerkiksi 54 desibeliä, ei melu ole esteenä luvan myöntämiselle.

Pölyynkin kannattaisi kiinnittää huomiota. Lupahakemuksessa puhutaan koteloinneista ja kasteluista ja näitä menetelmiä käytetään uusilla kallion louhinta- ja murskausasemilla. Jostain syystä samaisten asemien ympäristö on kuitenkin harmaana kivipölystä eli hiukkasia pääsee runsaasti karkuun. Vaarallisimpia ovat ilmavirtausten mukana kauaksikin kulkeutuvat pienhiukkaset. Kiviperäiset pienhiukkaset ovat hengitettynä yhtä vaarallisia kuin asbesti.

Yhden ihmisen bisnes ja hänen henkilökohtainen etunsa on tässä ajamassa yli satojen vuorelalaisten edun. On ihan käsittämätöntä, että laissa on erilaiset melurajat loma- ja vakituiselle asumiselle. Aivan kuin ihmiset eivät tarvitsisi rauhaa myös kotona. Silläkään ei ole lain kannalta mitään väliä onko melunlähteen vieressä satoja tai tuhansia asukkaita vai sijaitseeko se keskellä korpea.

Ottakaa henkilökohtaisesti yhteyttä päättäjiin! Kunnan nettisivuilta löytyvät kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsenten nimet ja yhteystiedot. Lähettäkää heille sähköpostia tai soittakaa. Erityisesti kannattaa muistuttaa tästä asiasta vuorelalaisia luottamushenkilöitä ja ketä tahansa täkäläisiä vaikutusvaltaisia ihmisiä. Me olemme valinneet nämä  vuorelalaiset valtuutetut hoitamaan asioitamme. Nyt heillä on näytön paikka. Vaaditaan kunnanhallituksen jäseniä ottamaan asia hallituksen käsiteltäväksi. Siihen laki antaa mahdollisuuden.

Kunnanhallitus voi ottaa päätöksessään huomioon muutakin kuin teoreettiset melurajat eli esimerkiksi Vuorelan äänimaiseman muuttumisen ja sen, että raja-arvot alittavakin melu on epäviihtyisyystekijä. Se voi ottaa huomioon sen, että alueella asuu vuorotyötä tekeviä, jotka tarvitsevat nukkumisrauhaa myös päivällä.

Vuorelalla on hyvä maine turvallisena, rauhallisena asuinalueena ja on kaikkien siilinjärveläisten etu, että hyvä maine säilyy. Siilinjärvi tarvitsee jokaisen uuden veronmaksajan, joka harkitsee kuntaan muuttamista. Kuinka houkutteleva olisi Vuorela tulevaisuudessa, jos sen imagona olisi "se alue kalliomurskaamon vieressä"?

Kirjoittakaa yleisönosastoihin Uutis-Jouseen ja Savon Sanomiin. Meillä ei ole kovin paljon aikaa ja vastassa ovat ammattikonsultit, jotka osaavat vääntää kaaviokuvissaan melurajat siihen asentoon, ettei meille muka synny haittoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

marke
Vieras

#33 Tehkää muistutuksia

06.11.2013 14:22

Vielä haluaisin muistuttaa: tehkää kirjallisia muistutuksia tästä asiasta.

Mitä useampi muistutus, sen parempi. Taloyhtiöissä muistutuksen voi tehdä hallitus. Muistutuksen ei tarvitse olla hienosti muotoiltu ja lakipykälillä höystetty eikä virkakielinen. Tavallisen ihmisen tavallinen teksti riittää.

Vote

#34 En haluaisi asua lähellä

06.11.2013 15:57

Kuulemistilaisuus oli läpihuuto juttu. Tilastoja ja arvioita voidaan saada näyttämään hienoilta uusilla ohjelmilla jotka ei päde siinä tilanteessa kun on alettu itse työhön. Kallion räjäytykset työkiireessä on vain tuuria mihin suuntaan sattuu tuulemaan ja sen mukaan kalliopöly ja pienhiukkaset menemään, vaara-alueena aina 1,5km. Kun ottaa huomioon että konsulttina on Morenia:lta kiviainespäällikkö niin maanviljeliä/yrittäjä ei kerkiä traktorinsa kanssa moista määrää ajaa vaan siihen on tarkoitus tulla yksi Suomen suurimmista kiviaineksen myyjistä.

Määrä tarkoittaa 280000 km3 joka on tonneissa 560000 ja rekkakuormissa noin 14359 on jokaista (arki) työpäivää kohti 28 rekkakuormaa ja muu liikenne päälle mikä on aikamoinen ralli, ei ole ihme jos tietä jo levennetään.

Olen Vuorelan TB:n asiakas enkä halua sen jälkeen käydä kyseisessä paikassa koska se kohta tulee olemaan pullonkaula ja vaarantaa kovasti liikkumista huoltoasemalla, pölyhaitta rallista on mitä ilmeinen.

Hiljaisuuden rikkoo vuodessa ainakin kolmen kerran murskauksen joka on yhteensä ainakin kuusi viikkoa rouskutusta ja räjäytykset siihen päälle, melu on haasteellinen saada pysähtymään ilman
meluvalleja koska aluetta ei voida koteloida.

Voimia alueen ihmisille.

Vieras

#35 Re: En haluaisi asua lähellä

06.11.2013 16:14

Määrä tarkoittaa 280000 km3 joka on tonneissa 560000 ja rekkakuormissa noin 14359 on jokaista (arki) työpäivää kohti 28 rekkakuormaa ja muu liikenne päälle mikä on aikamoinen ralli, ei ole ihme jos tietä jo levennetään.

Järkyttävää!

Sehän tässä on yksi ongelma, että on vaikea hahmottaa mitä nuo hakemuksessa olevat luvut käytännössä merkitsevät.

Kuulemistilaisuudessa jotkut esittivät miltei tippa linssissä, miten tässä nyt pieni ihminen yrittää saada vähän lisätienestiä ja elantoa. Noiden lukujen valossa kyse on todella Isosta Bisneksestä eikä pikkurahoista.

 

 

marke

#36 Re: En haluaisi asua lähellä

06.11.2013 16:46

Kun on noin suurista määristä kyse, toiminta on selvästi vastoin kaavaa. Etelä-Siilinjärven yleiskaavahan on vielä tekeillä, mutta voimassa on ainakin maakuntakaava, jonka mukaan kyseessä on maa- ja metsätalousalue.

Noin suurisuuntainen maa-aineksen ottaminen ei todellakaan ole sen enempää maanviljelyä kuin metsänhoitoakaan.

Muistutuksissa voi vedota siis hankkeen olevan kaavan vastainen.

 

asukas

#37 Kaavat

06.11.2013 17:28

Etelä-Siilinjärven yleiskaavaehdotusasiakirjoista, jotka ovat nähtävillä kunnan nettisivuilla
http://www.siilinjarvi.fi/kunta/fi/asuminen_ja_rakentaminen/kaavoitus/nahtavilla_olevia_kaavoja/index.php
selviävät muun muassa kaikki kysymyksessä olevaa aluetta koskevat kaavat, luontoselvitykset ym.

Aakkoset hukassa

#38 Yhdessa eteenpain

06.11.2013 17:56

Olen saanut postia Siilinjarven kunnalta (15.10.2013) liittyen ilmoitukseen naapurin kuulemiseksi maa-aineslain mukaisen lupahakemuksen johdosta johon minulta pyydetaan vastausta ja johon minulla on mahdollisuus jattaa huomautus. Hakemuksen lisaksi minulle on lahetettty tarkat kallionottosuunnitelmat ja muuta oheistietoa. Olen keskustellut hankkeesta useiden eri tahojen kanssa ja ymmarran etta minulla on maaomistajana ja naapurina mahdollisuus esittaa faktoihin perustuva huomautus 18.11.2013 mennessa.

Toivoisin etta voisimme yhteistuumin muokata selkean ja lakeihin perustuvan varteenotettavan vastineen. Olen tutkinut samanlaisia louhoshakemuksia jotka ovat tulleet hylatyiksi esim. Vehmersalmen hanke jossa hankkeen vastustajat olivat esittaneet todella selkeat perusteet vedoten polypaastoihin, meluhaittoihin ja kultturihistoriallisesti merkittavan maiseman muutoksiin. Kannalta tutustua kyseiseen hakemukseen, koska siella oli esilla hyvin samanlaisia suunnitelmia ja laskelmia.

Kuten on jo aikaisemmissa kommenteissa mainittu, maat ovat yksityisen omistuksessa, mutta jos katsotte Siilinjarven kunnan Etela-Siilinjarven Yleiskaava (ESYK) ehdotusluonnosta 08102013, joka on paivatty 28.10.2013 ja nahtavissa Siilinjarven nettisivuilla, tilanne on hieman erikoinen. Siina pikku Hanhimaki on kaavoitettu AP-1 alueeksi ja nayttaisi tulevan ihan esitetyn louhoksen viereen. Olisin todella kiinnostunut miten nama kaksi hanketta ovat kehitteilla samanaikaisesti ja millaisesta yhteistyosta tassa on todellakin kysymys.

Kiitokset Tarjalle esimerkillisesta pohjatyosta adressia varten ja Markelle napakosta, tuoreista kommenteista!

Vieras

#39

06.11.2013 18:37

Aiheutta hyvin monenlaisia ympäristöhaittoja. Asumismukavuus osalle asujista heikkenee hyvin olennaisesti moniksi vuosiksi.Vuorelaan muuttoa suunnittelevat varmasti muita alueita asumispaikakseen.Luo monille rauhallisen Vuorela asukkaille ahdistusta.

Vieras

#40 Tehkää muistutukset myös maa-aineslupahakemukseen

06.11.2013 19:50

Hanhimäen hankkeesta on siis tehty ympäristölupahakemus ja maa-aineslupahakemus. Muistakaa tehdä muistutukset kumpaankin. Nimenomaan tuo suuri ottomäärä ja sen kaavanvastaisuus kuuluu maa-aineslupaan.

Tuulia

#41 Re: Yhdessa eteenpain

06.11.2013 20:18

#38: Aakkoset hukassa - Yhdessa eteenpain

abcdef

Siilinjärven kunta on useissa nähtävillä olevissa kaavoissaan kaavoittanut Rissalantien pohjoispuolisen alueen tulevaksi uudeksi asuinalueeksi. Tämä uusi asuinalue tulisi sijaitsemaan alle 300 metrin päässä suunnitellulta louhokselta. Tämä on vastoin Valtioneuvoston kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta annetun asetuksen 3§:ää. Nämä kaksi hanketta ovat räikeässä ristiriidassa keskenään.

Kyseessä oleva asetus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100800

abcdef

 

Lisäksi Siilinjärven kunta on suunnitellut kaavassaan louhimon viereisen lähde- ja suo-alueen luonnonsuojelualueeksi.  Myös tämä hanke on ristiriidassa suunnitellun louhimon kanssa. Kaavoitettu luonnonsuojelualue sijaitsee louhimolta katsottuna alempana rinteessä. Miten voidaan taata, ettei pölyämisen estoon käytettävä kasteluvesi ja suolaus valu suoraan luonnonsuojelualueelle? Lisäksi haittaa kasvistolle ja eläimistölle aiheuttaa melu ja pöly, jota ei voida täysin estää.

abcdef

 

Suunnitellun louhoksen alueella sijaitsee useita historiallisia juoksuhautoja, joista osa on merkitty myös Siilinjärven kunnan muinaisjäännösinventointiin. Juoksuhautakaivantoja on alueella useassa paikassa, myös ylempänä rinteessä ja kallioalueella. Tuleva louhos ja rakennettava tie rikkoisivat kulttuurimaisemaa.

Nämä kaikki mainitut nähtävillä olevat kaavat löytyvät Siilinjärven kunnan nettisivuilta.

Henkilön oikeutta käyttää omaisuuttaan (tässä tapauksessa maata louhokselle) ei voida oikein kieltääkkään, ellei osoitettavissa ole näyttöä mm. ympäristön tilan pilaantumisesta. Uskoisin, että luontoarvot voisivat olla sellainen merkittävä seikka, johon voisimme vedota. Erityisesti suunniteltu luonnonsuojelualue ei oikein sovi kivilouhoksen viereen! Perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

 

Niin näitä seikkoja, kuin adressissakin mainittuja seikkoja saa toki käyttää muistutuksissa. Ohjeet muistutuksen tekemiseen löytyvät myös osoitteesta

http://www.siilinjarvi.fi/?we_objectID=12697

Toivottavasti mahdollisimman moni tekisi muistutuksen! Yhdessä voisimme saada viestiä eteenpäin päättäjille.

Terveisin,

adressin pykälänpyörittäjä :)

 

 


Vieras

#42

07.11.2013 08:25

Itkolan metsä on kokonaisuudessaan säilytettävä kasvavan asuinalueen virkistyskäytössä!
asukas

#43 Metso-ohjelma

07.11.2013 10:23

Niin pitäisi. Kaavoituksella ja/tai suojelupäätöksellä!

http://www.metsonpolku.fi/fi/metsanomistajille/index.php

 

Hakijalla on tämä yritys. Tehneekö Vuorelassa esim. taloyhtiöille lumenauraushommia ym.

http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/itkonen+juha+vilho/11754246

http://www.fonecta.fi/yritykset/Siilinj%C3%A4rvi/1220352/Koneurakointi+Juha+Itkonen

 

123

#44 Re: En haluaisi asua lähellä

07.11.2013 15:13

#34: Vote - En haluaisi asua lähellä

280000KM3 ~PAINOSSA 560000T-> PUOLIKASKUORMISSA 32T  ON 20V. 17500KUORMAA ,1VUODESSA 875,

1KK 73 KUORMAA, 1 ARKIPÄIVÄSSÄ(LASKETTU 5PÄIVÄLLÄ) N. 3,5KUORMAA ELI EI HUOMATTAVAA REKKARALLIA TB SIILINHOVIN EDUSTALLA, ETELÄ/POHJOINEN SUUNTA AUTO EI KIERRÄ VUORELAN PAIKALLISTIEN KAUTTA VAAN MENEE SUORAAAN MOOTTORI TIELLE ELI TÄTÄ HANKETTA VARTEN EI LEVENNETÄ/MUUTETA VUORELANTIETÄ.

SAMALLAHAN TUETAAN MYÖS PAIKALLIS TB SIILINHOVIN YRITTÄJÄÄ (P-A,RUOKAILU)

käypäläinen

#45 Re: Re: En haluaisi asua lähellä

07.11.2013 15:52

#44: 123 - Re: En haluaisi asua lähellä

Kuulutuksen mukaan "Alueen keskimääräinen liikennemäärä on keväästä syksyyn 5 - 10 raskaan liikenteen käyntiä vuorokaudessa. Muina aikoina liikennemäärä vaihtelee kysynnän mukaan. Kiviainesten lastaus ja kuljetukset maanantaista lauantaihin klo 6 - 22, yksittäisiä kuljetuksia myös muina aikoina".

Siis 20 vuoden aikana, keväästä syksyyn, maanantaista lauantaihin, päivittäin 16 tunnin aikana 5 - 10 käyntiä.  ????????????

 

http://www.siilinjarvi.fi/kunta/fi/index.php?we_objectID=12695

http://www.siilinjarvi.fi/kunta/fi/index.php?we_objectID=12697


Vieras

#46

07.11.2013 18:19

Emme halua Kivilouhimoa Vuorelan Hanhimäkeen.
K

Vieras

#47 Kivilouhimo

07.11.2013 18:26

Emme halua kivilouhimoa Vuorelan Hanhimäkeen. Kukapa haluasi louhimon vieressä asua.Kaikkene haittavaikutuksineen.Tämähän on ihan itsestään selvä asia.

Vieras

#49 Kivilouhimo

07.11.2013 18:43

Emme halua kivilouhimoa Vuorelan Hanhimäkeen. Kukapa haluasi louhimon vieressä asua.Kaikkene haittavaikutuksineen.Tämähän on ihan itsestään selvä asia.

Ystävällisin terveisin Pirjo Ruotsalainen
Vieras

#50 Adressin eteenpäin antaminen

08.11.2013 07:25

Muistakaa myös antaa adressi päättäjille ajoissa ennen päätöksen tekoa!!!