Ei kivilouhimoa Vuorelan Hanhimäkeen, Siilinjärvelle

Tuulia

#51 Re: Adressin eteenpäin antaminen

08.11.2013 09:03

 

Nimien keruu tähän internetissä olevaan listaan päättyy keskiviikkona 13.11. Näin saamme adressin tulostettua ja se ennättää postitse maanantaiksi lautakunnalle. Mikäli et ehtinyt allekirjoittaa nimeäsi tähän listaan, paperinen adressi löytyy Vuorelan K-kaupasta. Sinne nimen voi allekirjoittaa vielä keskiviikon jälkeen, 16.11 saakka.

Nettiadressi on allekirjoitettavissa siis vielä muutaman päivän. Nyt viimeistään kaikki viemään viestiä eteenpäin! Vinkatkaa kaveria, naapuria, tuttuja ja Vuorelassa vierailevia (esim. mökkiläisiä), joita asia koskee.

Lisää nimiä listaan kaivataan!

Tarja

#52 Muutokset adressiin

08.11.2013 09:12

Adressiin on tehty muutoksia mm. kuulemistilaisuudessa saatujen tietojen perusteella. Seuraavassa lisätyt muutokset:

Siilinjärven kunta on 28.10.2013 nähtävillä asetetussa yleiskaavaehdotuksessa kaavoittanut Rissalantien pohjoispuolisen alueen tulevaksi uudeksi asuinalueeksi (http://siilinjarvi.fi/kunta/fi/asuminen_ja_rakentaminen/kaavoitus/nahtavilla_olevia_kaavoja/index.php). Tämä uusi asuinalue tulisi sijaitsemaan alle 300 metrin päässä suunnitellulta louhokselta. Tämä on vastoin Valtioneuvoston kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta annetun asetuksen 3§:ää. Hankkeet ovat räikeässä ristiriidassa keskenään.

Teiden ja louhintatyömaan pölyjen estäminen vedellä ja suolaamalla on ympäristölle vaarallista. Hulevesien ja maantiesuolojen liukeneminen ja imeytyminen ympärillä oleviin kasveihin ja ravintoketjussa edelleen eläimiin aiheuttaa pitkäaikaisen ympäristöhaitan.

Louhoksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee suunniteltu luonnonsuojelualue, liito-oravan esiintymisalue, historiallisia juoksuhautakaivantoja sekä suunnitteilla olevan omakotialue. Miten tällaiset arvokkaat luontoarvot ja monien ihmisten hyvinvointi ja taloudellinen tappio voidaan sivuuttaa ja luoda alueelle louhos?

Perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaisen oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöön koskevaan päätöksentekoon.


Käykääpä lukemassa Savon Sanomien juttu louhoksesta ja Itkosen kommentit osoitteesta
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/hanhimaen-louhos-arkarruttaa-vuorelan-asukkaita/1710390
asukas

#53 Vireillä oleva samankaltainen oikeustapaus Vaasan hallinto-oikeudessa

08.11.2013 09:48

http://www.tysy.fi/@Bin/121890/Viitavuoren%20louhoksen%20ymp%C3%A4rist%C3%B6lupahakemus_Tysyn%20ja%20piirin%20mielipide%20110112.pdf

http://www.tysy.fi/@Bin/142258/VIITAVUORIVaasahallinto2013YMP.LUPA.pdf

Tässä olisi aineistoa inspiraation lähteeksi mielipiteiden/muistutusten tekemiseen. Huom! Määrä-aika päättyy 18.11.2013 klo 15.30.

 

Hallinto-oikeuden esittelijältä 8.11.2013 saamani tiedon mukaan päätöksen tekeminen tuosta Tampereen asiasta menee pitkälle ensi vuoden puolelle.

käypäläinen

#54 Re: Vireillä oleva samankaltainen oikeustapaus Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa

08.11.2013 10:37

#53: asukas - Vireillä oleva samankaltainen oikeustapaus Vaasan hallinto-oikeudessa

Lisää materiaalia inspiraation lähteeksi.

 

Noissa edellisissä oikeustapauksissa on siis kysymys ympäristöluvasta.

Samaa hanketta koskevaa maa-aineslupaa koskeva valitusasia on vireillä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden kirjaamosta 8.11.2013 saamani tiedon mukaan valitus on tullut vireille lokakuussa. Keskimääräinen käsittelyaika maankäyttö- ja rakennusasioissa on 11 kuukautta, joten päätöksen tekeminen ko. asiassa mennee pitkälle ensi vuoteen.

 

http://www.tysy.fi/@Bin/148227/VIITAVUORI_MAA_AINEShhoTYSY2013.pdf

some

#55 Tampereen tapaus Facebookissa

08.11.2013 11:13

rakentaja

#56 Kokemuksia todellisesta elämästä

08.11.2013 17:22

Luin adressiin tehdyt täydennykset ja mieleeni tuli vielä, että
isojen lohkareiden pienentämisestä (rikotuksesta) syntyvä melu on huomattavasti suurempi kuin räjäytyksistä tai porauksista syntyvä melu.
Kallioissa on aina jännitteitä, jotka voivat laueta esim. räjäytyksissä, kyseessä ovat hirveät voimat. Räjäytykset voivat todella aiheuttaa vahinkoa lähialueen rakennuksien perustuksille. Näin ollen lähialueen rakennusten perustukset olisi tarkastettava ennen kuin toiminta alkaa.
Kivipölylle altistuneita vanhoja työkavereita sairastui kivipölykeuhkoon. Kysymyksessä ei tuolloin ollut asbesti.
Alueella on lähde/lähteitä, lienee merkki pohjavesialueesta? Ovatko kaikki pohjavesialueet tiedossa?

Tuulia

#57 Rakentaja

08.11.2013 19:33

#56: rakentaja - Kokemuksia todellisesta elämästä

Kiitos erittäin hyvistä huomioista! Olisiko sinulla antaa faktatietoa seikoista, joista viestissäsi kerroit? Esimerkiksi tutkimuksia tai dokumentteja, joilla voisimme vahvistaa ja todentaa nämä tiedot louhos-asiasta päättäville? Ensi viikon keskiviikkona tulemme lähettämään adressin päättäjille. Samaan kirjelmään voisi liittää myös juuri tällaisia, rakennusten vaurioitumisesta, terveyshaitoista tai muista seikoista kertovia asiakirjoja.

rakentaja

#58 Re: Rakentaja

08.11.2013 20:10

#57: Tuulia - Rakentaja

Kerroin näistä vain yleisellä empiirisellä tasolla, salassapitovelvollisuus estää tarkemman informaation. Totuus ja luottamus edellä.

Tuulia

#59 Hox!

09.11.2013 09:13

Muistutuksia varten voisi netistä etsiä, löytyykö valmiita päätöksiä, joissa lupaa maa-ainesten ottoon EI ole myönnetty. Näistä päätöksistä voisi sitten etsiä sellaisia seikkoja, jotka ovat vaikuttaneet asian kielteiseen ratkaisuun.

Adressissa mainittujen lisäksi muistutuksissa voi perustellen mainita mm. ympäristönsuojelulaista pykälät 6§ (huomioon alueen nykyinen ja TULEVA kaava, uusi asuinalue alle 300m päässä louhoksesta), 7§(maaperän pilaamiskielto), 8§(pohjaveden pilaamiskielto) ja erityisesti 42§(luvan myöntämisen edellytykset), mikä tiivistää kaikki edelliset pykälät. Lisäksi tuota lakia voi verrata ympäristölupahakemukseen ja miettiä löytyykö hakemuksesta laissa vaaditut seikat.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000086#L7P42
paratiisilainen

#60 Re: Re: Rakentaja

09.11.2013 09:36

#58: rakentaja - Re: Rakentaja

Tämmöistä täällä on nyt. Miten tulevaisuudessa?

 

http://www.merjaoksman.fi/111108360

tarkkailija

#62 Re: Konsulttina

09.11.2013 09:54

tarkkailija

#63 Re: Re: Konsulttina

09.11.2013 10:02

#62: tarkkailija - Re: Konsulttina

Ympäristölupahakemuksen liitteenä olevan luonto- ja maisemaselvityksen tekijänä

http://www.itasuomenmetsatoimistot.fi/hyttinen/

pirulle pikku sormi

#66 Re: Muutokset adressiin

09.11.2013 10:37

#52: Tarja - Muutokset adressiin

Kunnonpaikan kuulemistilaisuudessa 5.11.2013, jossa olin paikalla, hanketta perusteltiin mm. sen vähäisyydellä. Itkonen totesi, että kaksi sukupolvea ennen häntä on jo ottanut ko. alueelta kiveä. Jos tämä lupa nyt myönnetään, seuraavat sukupolvet saanevat jatkaa kallion louhimista, kun jo kolme sukupolvea on sitä tehnyt.

tiedonhaluinen

#67 Re: Hox!

09.11.2013 10:52

#59: Tuulia - Hox!

Kunnantalolla voi käydä lukemassa ympäristölupahakemuksen ja maa-aineslupahakemuksen asiakirjat. Niistä voi pyytää kopioita tai toimittamaan niitä sähköpostitse.

Reiska

#68 Re: Re: Muutokset adressiin

09.11.2013 14:26

#66: pirulle pikku sormi - Re: Muutokset adressiin

Saahan maanviljelijä avatusta louhoksesta lisäelinkeinotukea ja samalla itse työn tulee tekemään Morenia jolta on loppumassa kiviaines Kuopion Hepomäessä ja siirtävät toimintansa Hanhimäkeen. Onko näiden lupien jälkeen vuorossa asfaltin valmistuslupa, Lemminkäinen Räimältä jo haisee tarpeeksi lähialueella.

"sisar hento valkoinen"

#69 Tosiasioita Vuorelan asukkaille ja muilla paikkakunnilla oleville..

09.11.2013 17:25

Vuorelan kyläläiset ja heidän "kaukaiset" ystävänsä eri paikkakunnilla (Helsinki,Espoo,Vantaa jne aina Englantia myöten!!!)näyttävät käyttävän Itkolan maita "automaattisesti" ominaan. Heillä ei näytä olevan" mitään" kunnioitusta Itkolan asukkaita kohtaan.Esim. koirien ulkoiluttaminen aivan pihapiirin lähellä, joka häiritsee talon omia koiria suunnattomasti.Eikö Vuorelassa sitten olekkaan koirapuistoa?! tai katuja mitä pitkin voisi "rakkaan "koiransa kanssa kulkea? Ainut paikkako on ns. Itkolantie -ja heidän metsänsä? Moni toki omistaa auton ja voi viedä koiransa lenkille kaupungin muille koirille tarkoitetuille ulkoilutus alueille.Eikä marssia koiransa kanssa toisten pihoille!!!
Ja kertaalleen vielä, Itkolantie ei ole ns. yleinentie,vaan se on takoitettu sen tien varrella asuvien käyttöön.
Ja ratsastustallilla ei ole mitään osaa eikä arpaa sen tien-ja polkujen käyttöön!!Ratsastustalli toimii omalla "pienellä" pläntillään ja ulkoiluttaa hevosensa omilla maillaan.Joka hevosia kohtaa näyttää hyvin surulliselta!!( Ihmettelen miten saakaan pitää,hevostallia niin pienellä alueella,tuntuu, että tilan pienyys aiheuttaa hevosille kärsimyksiä..) Ja tästäkin asiasta on kunnan-ja hevostallin omistajan kanssa tehty sopimus.Että sekin asian on virallisesti tiedossa.
Ja sitten liito-oraviin ja kuuluisiin "vallihautoihin", niistäkin on tehty selvitykset ja kunta tietää ne asiat. Ei tarvitse Vuorelan kyläläiset enää pitää näistä asioista huolta.Luulisi nyt monen mieltä helpottavan nämä tiedot?!
Ja siitä mahdollisesta rekkaliikenteestä,joista niin moni Helsinkiä myöten näytti olevan niin huolissaan...niin eihän toki tämä liikenne kulje Vuorelantietä pitkin, saatikka omakoti-rivi-ja kerrostalojen pihojen poikki.Liikenne tulee kulkemaan Teboililta suoraan moottoritielle (etelään-pohjoiseen-itään-ja länteen)eli sinne missä kiviainesta tarvitaan.(Tätä tarvitaan, mm.rakentamiseen,betonin tuotantoon,teitten-ja junaratojen rakentamiseen)Sillä Siilinjärven luonnonmukaiset soravarannot ovat loppuneet ajat sitten.Nyt niitä varantoja ajetaan Maaningalta.
Eli tässä kaikessa näyttää olevan ihmisten suuri kateellisuus toista kohtaan ja sitä, että hän yrittäjänä loisi työpaikan monelle muulle.
Nyt luulisi monelle asiat selkeytyvän,kun tässä olevat tekstit on tosiasioita.Nyt luulisi mm.joulukuusi varkaatkin tietävän,ettei maat ole kunnan maita,sekä ne lukuisat marjanpoimijat ja suunnistuksen järjestäjät....
Annikki sadista

#70 ...Ja tästä melusta vielä...

09.11.2013 17:41

Olen asunut pääkaupunkiseudulla ja kahdessa eri kohteessa,rakennettiin suuria toimistotaloja(Ruoholahteen),eikä meiltä asukkailta, saatikka muilta tultu kysymään,että häiritseekö meitä jatkuvan rakentamisen melu?? Talonpohjien paalutuskoneitten jatkuva jyskytys ja räjäyttely oli arkipäivää.Oli vaan" sopeuduttava "sen melun kanssa elämään tai muutettava sitten maaseudulle... Korvatulpat ja kuulokkeethan on oiva apu näihin,jos se niin kamalasti elämää häiritsee...
luontoystävä

#71 Ei kivilouhosta!!!!

09.11.2013 18:43

Sisar hento valkoinen viittaa siihen,että ennenkin on kaivettu kiveä Hanhimäestä. Onko siihen ollut lupa ja onko ilmoitettu Vuorelan asukkaille?
Me Vuorelan asukkaat Simpan alueella rakensimme talomme 1980- luvun lopulla.Tuli lama ja korkoprosentti kiipesi 14 prosenttiin. Maksoimme lainamme. Olemme myös maanomistajia ja kotimme on rakennettu tietoisena siitä, että saamme elää luonnon rauhassa ilman louhoksesta aiheutuvaa melua ja pölyä. Olemme myös huolissamme ympärillämme olevasta luonnosta. Asumme maaseudulla, tiedoksi Annikille sadista. En elä niin, että pidän korvatulppia yötä päivää. Kaikella rajansa.
Mikä mättää?

#72 Tuleva asuinalue

09.11.2013 20:06

Kaikille tiedoksi, että kunnan kaavoittama asuinalue on alle 300 metrin päässä aiotusta louhoksesta. Samoin on tullut esille, että loma-asuntoja on alle 300 metrin päässä louhoksesta. Louhos on siten laiton. Ja jos siellä sukupolvet jatkavat louhostyyppistä toimintaa kun asutus tulee, Itkosen sukupolvien toimet voidaan luokitella laittomiksi. Onko Itkosella voimassa oleva lupa jo nyt hänen mukaansa sukupolvien ajan otetuille maa-aineksille? Jos on, miksi hakee uutta lupaa!? Onko maata otettu jo laittomasti?

Alueen pohjavesi kärsii ja saastuu jos käytetään suolausta ja hulevesi johdetaan luontoon. Siinä juovat kaikki lähialueet sitten saastunutta vettä ja Itkonenko maksaa korvaukset? Entä kun purot ja kosteikkojen vedet johtavat Kallaveteen, kuka korvaa ympäristövahingot? Naapurikunnat ja kaupungit tulevat vaatimaan korvauksia louhoksen omistajilta. Kaivostoiminnan räjäytykset voivat kulkea peruskalliota myöten pitkiäkin matkoja. Jos kunta ei teetä tai Itkonen maksa ennen louhoksen avausta peruskallioalueen talojen rakennetutkimusta ulkopuolisella ja riippumattomalla taholla ja pitkin Vuorelan asuntojen rakenteisiin tulee louhostoiminnasta johtuen vaurioita, Itkoselle tulee iso lasku, jota Itkosen tulevat sukupolvetkin maksavat.. Raskas liikennöinti puolestaan vaikuttaa myös moottoritien liikenteeseen sitä selkeästi hidastaen ja ehkäpä myös ruuhkia luoden. JA ilmassa lentävä pöly voi kantautua myös Toivalan puolelle. Kivipölykeuhkot yleistyvät. Haluatko sinä itsellesi tai lapsellesi kivipölykeuhkon?

Mikä tässä oikein mättää, että a) Itkonen haluaa isoista riskeistä huolimatta hakea louhosta ja b) selkeät lakivoimaiset esteet louhoksen kieltämiselle ovat olemassa??

Eikö Itkonen voi muodostaa liiketoimintansa tuloja muualta vai onko kyse rahanahneudesta ajattelematta ehkä tulevan liiketoiminnan seurauksia?

Toivottavasti Siilinjärven kunnan päättäjillä on ulkopuolisten ja riippumattomien tekemät tutkimukset melusta, pölystä, tärinästä, räjäytyksistä, pohjavesialueesta, muista ympäristöllisistä sekä asuimillisista seikoista esillä, kun tekevät päätöksensä. Ja toivottavasti päätös kieltää kivilouhimon ja maa-aineiston otto.
Vähän laajempaa näkökantaa

#73 Talon tyttöjäkö tai poikia?

09.11.2013 20:16

P.s. Sisar hento valkoinen, jokamiehen oikeudet ovat olemassa... Rekat vaikuttaisivat mm. Teboiliin heiltä asiakkaita vieden. Eli veisi yrityksen toiselta yrittäjältä ja ehkäpä myös tallilta. Eli louhos veisi työt itse asiassa useammalta yrittäjältä. Aika lyhytkatseista perustella louhosta yhden perheen näkökannasta kun kyseessä ovat tuhansien ihmisten kodit ja työt... Ja siitä kertauksena kunnalle tulojen lasku, kun muuttovirta kääntyisi Vuorelasta kohti Kuopiota. Kuka hullu haluaa asua louhoksen vierellä tai sen lähistöllä? Tai lähiseudun muut yritykset; mahdollinen muutto voi olla monelle heistäkin edessä ja suunta kohti Kuopiota. Kuopio kyllä tulee kiittämään tästä Itkosta...
Tarja

#74 Jokaisen on valitettava

09.11.2013 20:36

Hei, kiitos kaikille jo nyt allekirjoittaneille! Pyytäkää vielä lähiseudun ystäviä allekirjoittamaan, sillä louhos ei vaikuta ainoastaan Vuorelaan vaan pidemmällä aikavälillä myös naapurikyliin ja kuntiin.

Muistakaa jokainen lähettää muistutus sekä kivilouhoksen castustamiseksi että maa-aineksen oton kieltämiseksi. Niiden on oltava perillä 18.11. klo 15.30 mennessä.
Maa-aineshakemus (Juha Itkosen) löytyy täältä: http://www.siilinjarvi.fi/index.php?we_objectID=12697 ja kallion louhinnan... Ympäristölupahakemus löytyy täältä:
http://www.siilinjarvi.fi/index.php?we_objectID=12695

Mitä useampi muistutus ja mitä useampi allekirjoitus adressiin, sitä vaikuttavampi teho on. Kiitos vielä kerran erittäin hyvistä huomioista! Muistakaa mainita ne omassa muistutuksessanne.
yleiskaavan esittelytilaisuus

#75 Re: Jokaisen on valitettava

09.11.2013 21:17

#74: Tarja - Jokaisen on valitettava

Esittely- ja keskustelutilaisuus
Etelä-Siilinjärven yleiskaavaehdotusta esitellään yleisötilaisuudessa Kunnonpaikan auditoriossa keskiviikkona 13.11.2013 klo 18:00.

Kaikki mukaan!

Linkit Vuorelan kyläsivuille ja kyläsuunnitelmaan

http://www.vuorelansivut.fi/kylaetoimikunta

http://www.vuorelansivut.fi/kylaetoimikunta/kylaesuunnitelma

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnx2dW9yZWxha3lsYXRvaW1pa3VudGF8Z3g6NWMwZjFmNTY0YmZkOGYzYg