Hevonen liikenteessä -(televisio)kampanja

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Hevonen liikenteessä -(televisio)kampanja.

Jenni Kurki
Taipalsaari

#1 Hevonen liikenteessä

12.08.2009 20:36

Toivottavasti adressilla on positiivinen vaikutus ja saamme liikkuville hevosille myötämielistä suhtautumista muilta kanssakulkijoilta!
Viime aikoina on tapahtunut turhan monta vakavaakin onnettomuutta niin ratsain kuin trailerissakin kulkien, läheltä piti tilanteista puhumattakaan!

Jos tiellä on hirvi, autoilija hiljentää tuntuvasti nopeuttaan ja terästää tarkkaavaisuuttaan. Kun tien reunassa on hevonen kera ratsastajan taikka kärrien autoilija ei reagoi kuinkaan, korkeintaan tööttää kohdalla.

Kunnon mainoskampanjat televisioon, kenties jokin ohjelmakin sekä kunnon lehtikampanja tuottaisi taatusti tulosta. Itse epäilen ettei moni autoilija edes ajattele tai tiedä kuinka hevonen tulisi kohdata liikenteessä tai mitä vaaroja asiassa voi piillä!

Toivottavasti Hippos tai Srl ryhtyvät toimeen tämän hienon adressin ansiosta!
Markku Aho
Oulu

#2

13.08.2009 18:30

"Jos tiellä on hirvi, autoilija hiljentää tuntuvasti nopeuttaan ja terästää tarkkaavaisuuttaan"

Hirvi ei kuulu autotielle kuten ei hevonenkaan. Sen takia ne pitäisi molemmat saada sinne verkkoaidan taakse.
Kaikkea eläimiä tieltä ei saada pois, mutta sellaiset eläimet jotka eivät muutenkaan elä vapaana, saisivat pysyä kyllä aidan takana.


Annika Saario
Espoo

#3 #3

13.08.2009 19:29

"Hirvi ei kuulu autotielle kuten ei hevonenkaan. Sen takia ne pitäisi molemmat saada sinne verkkoaidan taakse.
Kaikkea eläimiä tieltä ei saada pois, mutta sellaiset eläimet jotka eivät muutenkaan elä vapaana, saisivat pysyä kyllä aidan takana."

No jos tälle linjalle lähdetään, niin eihän sinne tielle kuulu linnut, kissat, koirat, sammakot, kastemadot tai ylipäätään mikään muu eläin kun ihminen.

Eli Markku jos olet autoajelulla ja ihminen taluttaa tienvarressa koiraa niin sinä painat kaasua ja tööttäilet että mitä H*lvettiä se koira täälä tiellä tekee?? NIINKÖ?

Tuskin kovin moni menee ratsastamaan sinne vilkkaalle moottoritielle.. tässä adressissa kyse lähinnä noiden hiljaisimpien hiekkateiden autoilijat jotka painavat vain ja huudattavat moottoria hevosen nähdessään..
ira åkerlund
tampere

#4 joo morje

14.08.2009 18:50

"Hirvi ei kuulu autotielle kuten ei hevonenkaan. Sen takia ne pitäisi molemmat saada sinne verkkoaidan taakse.
Kaikkea eläimiä tieltä ei saada pois, mutta sellaiset eläimet jotka eivät muutenkaan elä vapaana, saisivat pysyä kyllä aidan takana."


mieti nyt kuitenki millä asialla puhut. ite asiasta tiiän kun hevosella ajan ja nää juntit ajaa täysiä ohitte moottori huutaen niin että kerran hevosen jalka meni rikki ku hyppäs ojaan eikä kilpaillut enää. sinä joka sanot et hevoset aitojen taakse sietäisit ite mennä.
Kirsi Koivula
Ilmajoki

#5 Hieno idea..:)

14.08.2009 22:11

Minusta Jennin ajatus, ettei autoilijat tiedä mitä pitäis tehdä tai jättää tekemättä hevosen kohdatessaan, on tärkeä huomioida koska useimmiten se pitää paikkansa. Minä hevosista ymmärtämätön ja autolla pikku hiekkateitä ajava en tiedä miten toimia. Joku joka asiasta tietää voisi jo täällä ohjeistaa meitä tietämättömiä lyhyellä ohjeella. Mutta minusta tämän adressin ajatus tv-kampanjasta on hyvä. Toivotaan että toteutuu..:))))
Jenni Kurki
Taipalsaari

#6 Ohita hevonen näin

16.08.2009 14:59

Kirsille ja muillekin 'tietämättömille' lyhyenä oppina hevosen kohtaamiseen.
-huomatessasi hevosen tiellä, hiljennä nopeutta
-Jos ratsastaja/ajaja nostaa käden ylös, hän ei välttämättä vaan morjestele autoilijalle vaan todennäköisesti pyytää autoilijaa hiljentämään lisää.
-Ohita hevonen tarpeeksi etäältä. Hevonen voi säikähtäessään hypätä auton eteen!

Hevosta tahallaan säikyteltäessä/huomiotta jättämisessä on iso riski saada kenties kallis kilpahevonen loukkaantumaan vakavasti, lisäksi selässä/kärreillä on ihminen jonka henki voi olla erittäin suuressa vaarassa autoilijan/mopoilijan toimesta!

Itse yleensä hevosen selästä pyydän autoilijaa hiljentämään ja pysäytän hevosen tien reunaan jotta hän näkee lähestyvän auton. Kun auto on ohi, kiitän autoilijaa hymyllä ja kädellä tervehtien. Jos on mahdollista, siirrän hevosen (jos vähänkään arempi tapaus) metsän puolelle odottamaan auton ohitusta tai jos lähellä on risteys ja auto hidastaa tarpeeksi, ratsastan risteykseen odottamaan ohitusta jolloin on enemmän tilaa reagoida hevosen kanssa.

-Kun hevonen on ohitettu, ei kannata heti turvan/hännän jälkeen painaa kaasua pohjaan vaan hiljalleen kiihdyttelee ajonopeutensa ennalleen. Hevonen säikkyy myös äkillisiä ääniä helposti...

Sinällään hevonen ei ole hengenvaarallinen tienkäyttäjä vaan tilanne ja ajattelemattomuus yleensä aiheuttavat vaaran.
Annika Saario
Espoo

#7 vielä ohittamisesta

17.08.2009 21:13

Yleensä kannattaa mennä siis ohi hiljaisessa vauhdissa ja jarruttaa hyvissä ajoin. Mene ohi niin kaukaa kuin mahdollista. Älä jää pysähdyksiin mihinkään mutkan taakse, vaan etene kokoajan hiljaista vauhtia ellei ratsastaja näytä stop merkkiä (= käsi ylös/sivulle).

Ja niinkuin Jenni tuossa sanoi, kun olet hevosen ohittanut niin mene vielä jonkunmatkaa hiljaa ja kiihdytä auto rauhallisesti niin ettei hiekka lennnä ja moottori huuda.

Itse kiitän rauhallisesti ja oikeaoppisesti ohittanutta autoiliaa moikkaamalla ja nyökkäämällä päätä. Näin yritän autoilijalle näyttää että hyvä, osaat hommasi. Näin molemmille tulee hyvä mieli :)
Jos mopo tai auto kaasuttaa ohi vaarallisesti tai väliinpitämättömästi niin ilmaisen hänelle mielipiteeni käsimerkein..
Tero Hyvärinen
Turku

#8 Malttia, hyvä ihmiset

19.08.2009 18:22

Ei voi olla totta... muistan kerran nähneeni karanneen hevosen valtatiellä. Muulloin ne ovat aina tulleet vastaat hyvässä järjestyksessä sivuteillä. Hidastaminen ja pieni väistäminen eivät voi olla niin suuria toimenpiteitä, että niiden takia kannattaa ruveta pauhaamaan hirvivaarasta ja ties mistä. Aivanko totta pitää nostaa metakka siitä, että joutuu hetkeksi nostamaan kaasupoljinta ja kääntämään rattia muutaman asteen ensin puoleen ja sitten toiseen? Kyllä sinne sivuteille sopii, kun hiukan harrastaa malttia ja kohteliaisuutta.
Marjukka Mahlamäki
Pori

#9

30.08.2009 18:28

Uskomaton asia hevosten kanssa liikenteessä kohdatessa on nimenomaan se, ettei sen ihmisen hengestä tunnuta välittävän ollenkaan. Hirviä varotaan, mutta hevonen ratsastaja selässään tai ohjastaja kärryillä on sellaista saastaa, että parempi yrittää vain säikytellä.
Sitten voi kaduttaa, kun se hevonen on tullut tuulilasista sisälle ja parhaassa tapauksessa ratsastaja pahasti loukkaantuneena/kuolleena. Eipä taida tosin hyvin käydä auton matkustajillekaan siinä vaiheessa.

Yleensä avoimessa maastossa liikkuvat hevoset ovat siihen tottuneita, mutta ei se 500-600kg ole niin hyvässä hallinnassa kenelläkään, että yksin sen ratsastaja kykenee hallitsemaan jos tahallaan hevosta kiusataan ja yritetään saada villiintymään.
Anu Paananen
Tervo

#10 #10

01.09.2009 19:19

Parhaitenhan ne onnettomuudet vältettäisiin, kun autoilijat/mopoilijat tms ja hevostelijat toimisivat yhdessä.
"Hirvi ei kuulu autotielle kuten ei hevonenkaan. Sen takia ne pitäisi molemmat saada sinne verkkoaidan taakse.
Kaikkea eläimiä tieltä ei saada pois, mutta sellaiset eläimet jotka eivät muutenkaan elä vapaana, saisivat pysyä kyllä aidan takana." Tuohon haluaisin lisätä vielä sellaisen kommentin, että vaikka hevonen ei autoilijan mielestä kuuluisikaan tielle, ei autoilijalla silti ole oikeutta tietentahtoen aiheuttaa lisää vaaratilanteita tööttäämällä tms. Vaikka hevonen olisikin hyvin koulutettu, tosiasiahan on, että hevonen ei NÄÄ samoin kuin ihminen näkee, hevosellahan ei ole esimerkiksi kykyä tarkentaa katsettaan tiettyyn kohteeseen, joten mopo tai polkupyörä vain vilahtaa hevosen silmäkulmassa ja hevonen tulkitsee sen vaaraksi ja pakenee.

Toivottavasti saadaan asiaa vietyä eteenpäin ilman minkäännäköistä sotaa autoilijoiden ja hevosihmisten välillä.
Jarno Käpylä
Oulu

#11 hienoa

03.09.2009 16:00

hyvältä kuulostava aloite. ehkä hevosihmiset voisi myös pyytää kunnilta ja kaupungeilta omia hevosteitä joinne ei muilla kulkuneuvoilla ole asiaa. hepathan olisi tyytyväisi sorateihinkin.
valistaminen tulisi kuitenkin halvemmaksi ja ehkä tämä ajatus kannattaisi saada myös autokouluihin oppiaiheeksi.
Sini

#12 Re:

18.06.2010 14:54

#2: Markku Aho -

Kuuleppas Markku. Nyt olet kyllä väärässä. Ratsukko on kulkuneuvo ja sillä on sama oikeus käpsytellä tiellä kuin vaikkapa typerillä mopoilla ja tai polkupyörillä.

Tuskin niin usin ratsukoihin törmäät että se kulkuasi hidastaisi millän tavalla.


Vieras

#13 Lähetettiinkö

06.10.2010 22:20

tätä adressia ikinä minnekkään?

Vieras

#14

20.05.2011 10:58

joudun käyttämään autotietä ja hullut autoilijat eivät tajua hidastaaa hevosen kohdalla ,ponini hyppäsi viimeksi ojaan ja kärryt vääntyi ,onneks ei käyny pahemmin,issikallani onkovat hermot kun auto ei väistä yhtään kun raippa saattaa osua autoon ,autoilijoiden pitäisi hiddastaa vaikka tulevat edestäpäpin toista kaistaa ,autoilijoiden liian kova vauhti ja liian läheltä ohitus aiheuttaa varatilanteita
älä kaahaa hepan ohi

#15 Re: #10

20.05.2011 11:04

#10: Anu Paananen - #10 

 hevosella on oikeus kulkea tiellä ja autoilijoilla on kaasu jota vois hellittää ja hevosella on myös oikeus kulkea kevyenliikenteen teillä jos sellainen merkki sinne on laitettu ,niitä merkkejä sais olla enemmän ettei sinne tielle tarvitsisi mennä ,jokaisella o oikeus kulkea jossain ja turvallisesti

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

27.05.2011 03:59


Sonja Punkari

#17 Maalla asuva

27.05.2011 04:02

On tämä ihme että jo pienen elämänsä aikana on joutunut näkemään jos minkälaista idioottia auton ratissa. Asun "maalla" eli n. 6km keskustasta ja näinkin pienellä paikkakunnalla se on jo paljon. Ymmärrän kyllä ihmiset jotka tulevat kaupungista, eivätkä osaa maalaisjärjellä ajatella että hevonen on saaliseläin, eivät hidasta vauhtiaan hevosen kohdalla omaa järkeänsä käyttäen. Mutta että kun vielä "maalaistollolle" näyttää pysähdysmerkkiä kädellä, samalla taluttaen isompaa hevosta joka on hiukan säikkynä ja jolla pikku tyttö selässä, NIIN TÄMÄ KYSEINEN HENKILÖ PAINAA KAASUN POHJAAN! Aikuinen mies joka ajoi mustalla farmariautolla sadesäällä, eikö tässä vaiheessa saa jo näyttää näitä tunnettuja käsimerkkejä? Ja jos sanoo että hevonen ei kuulu tielle niin peltojen kauttako pitäisi ruveta rämpimään että pääsisi lähimmälle metsätielle? Tälläkin tiellä minkä kautta ratsastamme/ajamme on 60km/h rajoitus, lasten sekä eläinten takia mutta arvatkaapas vaan kuinka moni tätä vauhtia ajaa? Autokoulussa pitäisi opettaa kuinka hevonen ohitetaan!!
Pilvi

#18

28.05.2011 20:26

Tämä on todellakin tämän päivän aihe! Koska nyky yhteiskunnassa joutuu hevosen kanssa kohtaamisiin autojen kanssa ratsain, kärryillä tai ihan maantiellä trailerin kanssa.
Itse olen törmännyt usein tööttääviin autoilijoihin, jotka eivät ymmärrä että hevonen on sama kuin hirvi jos konepellille tulee. Ei pelkästään ole vaarallista selässä/kärryillä oleville vaan myös kanssa liikkujille esim. 170cm 600-700kg lihaa oleva suomenhevonen mersun konepellillä --> tekee pahaa jälkeä myös mersun kuljettajalle jos sisälle asti tulee.
Lehdistä saa vähän väliä lukea, kuin tööttäilevä kaahari tai sitten säikähtänyt micra kuski joka ei uskaltanut ohittaa hevosta aiheuttaneet vaaratilanteen tai onnettomuuden.
Massive

#19

29.05.2011 18:34

Hevosesta on liikenteessä pelkkää harmia. Niitä tiensotkijoita saa kävellyttää niille kuuluvilla radoilla, joten tehkää niin älkääkä aiheuttako harmia tieliikenteessä. Muutaman kymmenen metrin välein löytyviä ulosteläjiä ja hiekkatiellä sitten lisäksi repivät tienpintaa huonompaan kuntoon. Pitääkö tuollaista oikeasti hyväksyä? Ne ulosteläjät voivat aiheuttaa jopa pahaakin vahinkoa, kuten kaksipyöräisellä sellaiseen päästäminen on melkein kuolemantuomio. Sitten tuollaiset vielä sotkevat paikkoja, etenkin jos joku erehtyy ajamaan sellaisen päälle. Pilaavat koko viihtyvyyden tienvarresta. Ei saa enää kävellä tienvartta ilman että kengänpohjissa ole muutaman sentin paksuinen kerros ruskeaa töhnää.

Hevoset pois liikenteestä!
Sxs321

#20 Valtatie

09.11.2011 22:24

Minäkin asun valtatien varressa ja tien vieressä menee hiekkatie. Siinä minä ajan kärryillä ja ratsastelen mukavana päivänä, kun saakelin rekka tai auto, jossa on kunnon viritetty pakoputki sujahtaa ohi ja osa painaa vielä kohdalla tööttiä! Ei herran jumala sellanen on vaarallista. Minä olen joutunut pidättelemään hevosta ja kiertämään kauempaa kun ei nää autoilijat kunnioita hevosihmisiä ollenkaan. Minusta pitäisi oikeasti ottaa huomioon niinkuin samalla tavalla jos hirvikin ilmestyy keskelle tietä. Ei niillä autoilijoilla tarvitse niin kiire olla että pitää ajaa hevosen läheltä niin että hajurakoa ei jää ja sitten ajetaan tuhatta ja sataa. Hyvät autoilijat olisi yksi pyyntö vaan Hiljentäkää kaasujalkaa ja antakaa sen ratsastajan/ajajan mennä omassa rauhassa omaa tahtia ja ohittakaa kaukaa ja hiljaa, niin kaikilla on sitten hyvä mieli eikä tule minkäänlaisia tapaturmia tai kuoleman tapauksia

KIITOS!

Heinähattu

#21 Re: niinpä varmaan

09.11.2011 22:33

#19: Massive -

Kuules ei se hevosen lanta niin vaarallista ole ja on niitä pahmpiakin asioita kun joku hevosen lanta. Sitä paitsi joillakin ei ole minkäänlaiseen rataan välttämättä rahaa ja sen takia joutuu menemään jollekkin hiekkatielle ja menemään sitä tietä pitkin. Toiseksi sen tienpinnan saapi korjattua ja ajattele, muutkin ajoneuvot voivat tehdä pahempaakin vahinkoa kun joku hevosen kavio, sinun oma autosi tekee hiekkatiellä enemmän vahinkoa, kun hevosen jäljet ja nekin lähtee jopa sillon kun tietä huolletaan kunnolla ja vesisateella. Voihan niitä lantakokkareitakin väistää ja jos maalaisia oikeasti ollaan löytyyhän sieltä tienvarresta muutakin inhottavaa kuin hevosen lantaläjä. Esimerkiksi jonkun jäniksen raato tai muu raato. Hevosen lantahan on pelkkää heinää ja sen saa ihan helposti sieltä kengänpohjasta pois.

 

Vieras

#22

23.11.2011 00:41

Mikähän kulkupeli oli ensin Suomen teillä? Eiköhän ollu hevonen ennen autoa! Samalla oikeudella se hevonen siellä tien sivussa kulkee kun auto ajoradalla. Suvaitsevaisuutta ja maalaisjärkeä kehiin! Jos ohittaessa ei ajattele hevosta/ratsastajaa/ohjastajaa ni ajattelisi sitten vaikka itseään, vahinkojen välttämiseksi.
Minä minä minä.

#23 Luulisi, että autolla hidastaminen...

25.01.2012 22:33

 

... olisi ITSESTÄÄNSELVYYS, kun kohtaa ratsukon, vaan eipä tunnu olevan!

Johan sen sanoo järki, että hevonen voi pelästyä autoa ja tehdä jonkun äkkiliikkeen. Kyllä jokaisen ajattelevan autoilijan pitää osata käyttäytyä myös tuollaisessa kohtaamistilanteessa.

Samoin koiranulkoiluttajan järjen pitää sanoa, että koirat pidetään kiinni (muutoinkin!). Koirat käsketään olemaan aloillaan ja mielellään ensin vielä väistetään ratsukkoa. Kaikki hevoset eivät ole tottuneet koiriin, varsinkaan vieraisiin arvaamattomasti käyttäytyviin, myöskään koirat eivät useinkaan ole tottuneet hevosiin.

LMPR

#24

24.04.2013 23:52

YEAH! Yhdyn tämän addressin ajatukseen sataprosenttisesti. Hyvä ajatus!
X-Vossikka

#25 Re: Ohita hevonen näin

17.05.2020 23:02

Kommentoi adressia