Koiraveroa vastaan

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Koiraveroa vastaan.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.12.2006 17:25


Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

03.02.2007 22:42


Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

24.02.2007 16:15


Niina Hannula
Hämeenlinna

#4

09.03.2007 22:49

Susanna Hassinen,

eräässäkin pienessä kunnassa (~2000 asukasta) peritään kyllä koiraveroa, mutta koirapuistoa siellä ei ole eikä varmasti tule, koiranpaskat jää just siihen mihin koira ne tekee (paitsi jos omistaja kerää, eikä tällöinkään ole tähän tarkoitukseen roskiksia). Edes sillä pienellä taajama-alueella ei jätöksille tehdä mitään, tässä tapauksessa ainakin vero on totaalisen turha.

Tuskinpa omistakaan kissoistani on kenellekkään haittaa, ulkona käydään vain valjaissa eikä silloin malta jätöksiään tehdä. Ei korotu vuokratkaan, kun kissat ei revi tapetteja (raapimapuu), ovat hiljaa kun olen poissa, eivät kuse nurkkiin (hiekkalaatikko, jota osataan käyttää).
Nea Merijuuri
Espoo

#5

27.03.2007 00:12

Sekarotuisen pennun omistajana pelästyin toden teolla koiraveroartikkelia (21. maaliskuuta 2007 Kaupunkilehti Vartti, Espoo). Hauvamme on juuri viisi kuukautta täyttänyt, kaikki rokotukset olemme asianmukaisesti käyneet laitattamassa. Missään, ei siis missään, eläinlääkärin vastaanotolla taikka eläinkaupoissa asioidessamme kukaan ole tullut edes maininneeksi koiraverosta.
Tähän asti olen elänyt siinä uskossa, että vain rekisteröityneistä rotukoirista joutuu sen kaikki maksamaan, asunpaikasta riippumatta.

Heti seuraavana päivänä tartuin puhelimeen ja soitin Kennelliittoon (Espoon keskustaan), jossa kertoivat veron kuuluvan jokaiselle koiralle, rodusta tai monirotuisuudesta riippumatta. Olin vain kuulemma soittanut väärään paikkaan, sillä Espoon kaupunki perii veron, eivät he. Eivät kuitenkaan osanneet kertoa suoraa puhelinnumeroa, vaan neuvoivat soittamaan kaupungin vaihteeseen ja sieltä pyytämään yhdistämään henkilölle, joka käsittelee koiraveroasioita.

Soitin vaihteeseen (samalla etsiessäni numeroa puhelinluettelosta tulin huomanneeksi, ettei Espoon kaupungin kohdalla löytynyt mainintaakaan koiraveroista). Asiaa käsittelevä naishenklö ei vastannut, vaikka vaihteen mukaan oli leimannut kellokorttinsa sisään jo kymmenen minuuttia sitten lounastauolta...Sain suoran numeron. Yritin itse, ei vastausta vaan yhdistyi uudelleen vaihteeseen, joka laittoi minut uudelleen kuuntelemaan vastaamatonta numeroa. Tartuin myöhemmin uudelleen puhelimeen ja tällä kerralla numero oli varattu. Ja taas yhdistyi vaihteeseen. Siinä sitten useiden minuuttien ajan kiittelin vaihdetta, kun vaihde oli ainoa, jonka toistuvan äänen kuulin:"Ja vielä hetki, olkaa hyvä."

Saatuani Espon kaupungin koiraveroasioita hoitavan (nähtävästi ainoan)henkilön viimeinkin puhelimeen, sain ilokseni kulla, ettei meidän hauvasta tule veroa maksettavaksi kuin vasta ensi vuonna; hauva kun oli syntynyt viime vuoden lokakuussa eikä siis ollut ehtinyt täyttää viittä kuukautta viime vuonna. Koiraverotkin kuulemma maksetaan aina vuosi jälkikäteen. Naishenkilö lupasi lähettää kaavakkeen kotiini koiraveron ilmoitusta varten. Olin todella iloinen, ettemme saaneet sanktioita näin myöhään ilmoittamisesta.

Myöhemmin jäädessäni pohtimaan tapahtuman kulkua, jäi moni asia askarruttamaan. Mitä jos en olisikaan sattunut lukemaan koiraveroartikkelia? Mitä jos lapset koiraa ulkoiluttaessaan olisivat joutuneet "veroratsian" kohteeksi? Miksei kukaan missään informoi koiraverosta, sen määrästä, pakollisuudesta taikka paikkakuntakohtaisuudesta? Kaikki (tai ainakin oletan, että kaikki) tietävät, että tienatessaan täytyy maksaa veroja, mutta mistä tietää uusi koiranomistaja, jos koskaan aiemmin ei ole koiraa ollut? Olettavat luultavimmin, että tiedämme...

Luin myös uudelleen em. artikkelin lehdestä, ja sitten "lainkuuliaisuuteni" alkoi hieman sapettamaan. Artikkelissa Espoon kaupungin taloushallintokeskuksen järjestelmäsihteeri Outi Nikkanen kertoo näin Espoon kaupungille suoritettujen koiraverojen käytöstä:"Koirapuistojen sijaan verosta saadut varat käytetään yleisiin menoihin, kuten kouluruokailuihin ja teiden kunnostuksiin." Mihin minun maksamani autoveroni sitten menevät...?

Toisaalta, jos asia oikein käännetään päälaelleen, eikö koirani terveydestä huolehtiminen täytyisi saada vähentää verotuksessa, jos kerran olen verovelvollinen? Sehän olisi silloin vain "harrastusvälineiden vuosittaiseen huoltoon" tarkoitettua menoa? Myös itse koiran hankkimisvähennys täytyisi tulla lainvoimaiseksi, sehän on vain "verotettavan harrastusvälineen hankintaa"? Entäs kaikki ruokakustannukset, lelut tarvikkeet ym. koulutukset? Kai niidenkin pitäisi olla verovähennyskelpoisia?

Asiasta vielä kiteytettynä; olisi todella reilua, että kaikki maksavat tai sitten kukaan ei maksa. Ja että koiraveroilla sitten myös tehtäisiin koirille koirien omia paikkoja ja juttuja (jokaiseen koiraverokuntaan ja -alueelle!!!), eikä mainosteta, "viime vuoden koiraverorahoilla ostimme Kaupungintalolle uudet verhot..."

Suunnilleen näin...
Marleena Ylönen
Tuusula

#6

01.05.2007 01:50

"Koiranomistajat ovat epätasa-arvoisia myös kissanomistajiin verrattuna. Kissat tekevät jätöksiään lasten leikkipaikoille ja hiekkalaatikoihin, joista aiheutuu visuaalisen haitan lisäksi myös terveydellistä haittaa."

Miksi koiranomistajan on aina pakko ottaa kissa esimerkiksi? Miksi koiraihmiselle kissa on aina se paholainen?
Tuskimpa se kissa oikeaan paikkaan tarpeensa tekee tai sisällä pysyy, jos sitä ei ole opetettu. Mietippä vielä kerran tottelisiko koira, jos sitä ei olisi edes opetettu? Te niin pidätte koiraa viisaampana eläimenä kun ette edes omista kunnon aivoja joilla ajatella, että muutkin eläimet oppii.
Meidän kissoista ei ole mitään haittaa, emme edes päästä niitä ulos. Sitäpaitsi nuo ovat tottelevaisiakin. Mielestäni mitään kissaveroa ei pitäisi ottaa kehiin, sillä suurinosa kissan omistajista eivät edes osaa niistä kunnolla huolehtia.
Katri Ojaniemi
Tampere

#7

13.05.2007 20:44

Miksi kissaihmiset eivät nyt ymmärtäneet tämän kissa-koira-esimerkin ponttia?

Sillä tuskin tarkoitettiin sisällä eläviä kissoja. Sitä tosiasiaa, että ulkokissat asioivat usein lasten hiekkalaatikoille, ette tekään voi kiistää. Tietenkin kissa valitsee asioimispaikakseen sen mielestä sopivimman ja hikkelaatikko taitaa olla pohjaltaan melkoisen mieluisa. Kissan ulosteista voi kuitenkin olla terveydellistä haittaa ja käsittääkseni se voi olla hyivnkin haitallista esimerkiksi raskaan oleville naisille. Sisäkissat ovat asia erikseen, samoin ne kissat jokta ulkoilevat valvotusti ja hallinnassa (= valjaissa).

Koiravero on todellakin turha, sillä sillä ei aina edistetä koirien asioita ollenkaan. Meilläkin päin on kyllä koiravero (muisttaakseni jotain 40€), mutta missään ei ole kakkapusseja, saati roskiksia. Ja sitten ihmetellään kun jätöksiä ei siivota? Itse jättäisin mieluusti koiraveron maksamatta ja käyttäisin senkin rahan vaikka sitten niiden kakkapussien ostamiseen.

Koiravero on muinainen jäänne ajalta, jolloin toimivaa rabiesrokotusta ei vielä ollut. Tämän perusteella siis myös ulkokissoja pitäisi verottaa, sillä yhtä lailla ne voivat saada rabiestartunnan. Rabiesta ei kuitenkaan ole Suomessa tavattu koirilla yli kymmeneen vuoteen, joten veron tarpeellisuus on sis olematon.

Terveisin, Katri ojaniemi
Ella Häkkinen
Espoo

#8

04.06.2007 22:49

Kyllä mä olen sitä mieltä, että esim. Espoossa koiravero on ihan aiheellinen. Koiranomistajana musta on ihan kiva, että esim. koirille suunnatut kakkalaatikot tyhjennetään, koiran uimarantaa pidetään kunnossa, ja koirapuistoihin satsataan. Ei se ilmaiseksi tapahdu.
Ella Häkkinen
Espoo

#9

04.06.2007 22:53

Lisäyksenä edelliseen, että ehkä tässä tarvittaisiin adressi, joka haluaisi että koiravero varat käytettäisiin asiallisesti?
aino sihvola
helsinki

#10

05.06.2007 19:18

Ootteko muka koskaan nähny kissan kakkaavan lasten hiekkalaatikoon? Mun pihalla asuu ainakin yks ulkokissa, mut en ookoskaan nähny tai kuullu sen kakkaavan lasten hiekalaatikkoon. Enkä mä muittenkaan kissojen oo nähny kakkaavan lasten hiekkalaatikkoon. Sitä paitsi kissoilla ei ole omia puistoja jossa niitten paskoille on roskis, jonka kaupunki tyhjentää. Mietikää sitä.
Sari Väisänen
Helsinki

#11 verorahoille vastinetta

24.07.2007 14:23

Itse maksan Helsingissä 50€ vuodessa koirastani veroa ja tekisin sen edelleen mukisematta, mutta viime aikoina olen alkanut ihmetellä mihin täällä ne kerätyt varat oikein käytetään!? Ei ainakaan esikaupunkialueiden koirapuistoihin, jotka ovat todella kovassa käytössä, ja niin huonokuntoisia, että omakin rusakon kokoinen koirani on päässyt pienten koirien puolelta aidan reiästä juoksemaan viereiselle autotielle koiran perään, vaikka vahdinkin sitä koko ajan! Reikää en nähnyt metrin korkuisen ruohikon takaa. Onneksi ohi ajanut auto ehti väistää koiraani ja kaikki selvisivät naarmuitta. Useammankin ison koiran olen taas todistanut kiipeävän aivan vinossa olevan aidan yli halutessaan.
Kun aidan kunnosta ja siinä ja sen alla olevista koirien mentävistä rei'istä valitettiin kaupungille, he toivat hiekkaa, jota laittoivat kuoppiin. Mielestäni aika väliaikainen ratkaisu, ottaen huomioon että koirat ovat mestareita kaivamaan. Ja yli kiipeäminen vain helpottui entisestään. Päivien lyhentyessä puiston käyttömukavuus laskee entisestään, koska siellä ei ole minkäänlaista valoa, joten tummempi koira katoaa parin metrin jälkeen täysin pimeyteen, ja sen jälkeen voi vain toivoa ettei sille satu mitään, koska sen löytäminen olisi todella vaikeaa...
Seuraavaksi lähin koira-puisto taas on kirjaimellisesti täynnä takiaisia, joten se on kesäaikaan käytännössä käyttökelvoton.
Olen valmis maksamaan itse koirankakkapussini, ja niin teenkin koska en itsekään nauti astuessani erinäisiin läjiin tien vieressä, mutta toivoisin että yli puolen miljoonan vuosittaisilla koiraverotuloilla, joihin opiskelijanakin osallistun, pidettäisi koirapuistot ja niiden ympäristöt kaikkien kannalta turvallisina ja viihtyisinä hoitamalla kaikkia koira-puistoja, olivatpa ne kantakaupungissa tai esikaupunkialueella!
esko aalto
tampere

#12 .!

22.12.2007 07:14

allekirjoitan.ei tavallisesta lemmikkikoirasta ole haittaa kun omistaja siivoaa sen jäljet.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

24.12.2007 00:21


Sanni Salonen
Nurmijärvi

#14

31.12.2007 18:54

Samaa mieltä aloittajan kanssa.. Mitä järkeä sitäpaitsi on maksaa siitä että pitää koiraa? ei kissoistakaan makseta veroa.. ja kissat kakkivat esim. ihmistenpihoihin, lasten hiekkalaatikoihin ja minne milloinkin. koirat enemmän teitten reunoihin, ja moni koiranomistaja käyttää kakkapusseja! mielestäni aikakin olisi todella tyhmää olla käyttämättä! Saastuttaa luontoa! :D vaikka maantuu kyllä!
Sari Asikainen
Tuusula

#15 Koiravero on muinaisjäänne

08.01.2008 21:39

koiravero on aikoinaan otettu käyttöön kun Suomessa vielä oli raivotautia yleisesti koirilla. Muistaakseni veron perusteena tuolloin oli kompensoida taudista aiheutuneita kuluja, tms. Jokatapauksessa lain tarkoittamaa perustetta ko veron kannolle ei ole ollut enää vuosikymmeniin! Päinvastoin, lemmikeillä (etenkin koirilla) on todistettavasti huomattavia yhteiskunnallisia terveysvaikutuksia (esim. lemmikin silittäminen alentaa verenpainetta, lemmikin omistajat ulkoilevat säännöllisesti, jne. jne.). Muille harrastajille kyllä rakennetaan verovaroin vaikka minkälaisia harrastuspaikkoja, mutta koiranomistajat häädetään jopa lenkkipoluilta. Se on niin väärin!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

03.09.2008 18:44


Jani Siekkinen
Hyvinkää / Riihimäki

#17

05.10.2008 14:33

Veron pitää korvata roskaamis sakolla.
Kyllä siitä voi sakottaa jos roskaa tai kakattaa koiraansa suoraan jalkakäytävälle.
Kaarina Saarivuori
Laitila

#18

30.11.2008 08:32

Tämä adressi on todella tarpeellinen, sillä koiravero on todellakin muinaisjäänne. Sen perimiseen kuluu melkein saman verran varoja kuin tuottokin on. Tämän adressin lisäksi voin suositella itse käyttämääni keinoa. Pistäkää oman kuntanne valtuustolle aloite koiraveron poistamisesta. Silloin asia tulee varmasti edes jonkinlaiseen käsittelyyn. Lisäksi tähän veroon on iflaatio todella purrut, sillä entinen 50 markkaa on monella paikkakunnalla muttunut 50 euroksi. Keskustelu asiasta vedoten koira/kissa välisiin suhteisiin on todella täysin asian vierestä. Kyllä ne molemmat tarpeensa tekevät, jos siihen annetaan mahdollisuus. Koiran omistajat toivottavasti korjaavat lemmikkinsä jätökset, sillä niitten kiinnipitopakolla se on täysin mahdollista.

Tämä on hyvä adressi eikä anna aihetta eripuraan eri eläinlajien välillä.
Noora Jokela
Salo

#19

12.12.2008 00:46

#17
Veron pitää korvata roskaamis sakolla.
Kyllä siitä voi sakottaa jos roskaa tai kakattaa koiraansa suoraan jalkakäytävälle.
Jani Siekkinen (Hyvinkää / Riihimäki, 5.10.2008 14:33)

ihan aina ei rakas ihminen ole valvojia paikalla, ja jos olisi niin se tulisi kustantamaan vielä enemmän.

Ruvetkaa kissaihmisiksi saatana
Veikko Pasanen
Enontekiö

#20 Eikös se ole jo ikuisuuksia sitten poistunut?

12.12.2008 03:48

Ei meidän koirilla kuiten reiluun kymmeneen vuoteen ole ollut veromerkkiä kaulassa, eikä ole tarvinnut koiria ilmoittaa mihinkään. Miten jos tällainen verovapaa koira lomailee paikkakunnalla jossa veroa vielä peritään???
Katariina Anttila
Helsinki

#21

22.01.2009 09:48

Edelliselle voisin mainita, että totta on, ettei koiraveroa peritäkään enää kovinkaan monessa kunnassa. Ja viime vuosina koiravero on poistunut yhä etenevässä määrin. Esim. tämän vuoden alusta koiravero poistui Turusta, myöskään pääkaupunkiseudulla ei enää nykyään mikään muu kaupunki kuin Helsinki peri koiraveroa. Koiravero peritään ainoastaan kunnassa vakituisesti asuvilta koirilta, eli jos koira vierailee paikkakunnalla, jossa koiravero on, niin ei tarvitse mitään maksaa.

Minusta itsestäni Hesalaisena tuntuu, etteivät pahemmin monet muut paikkakunnat kuin Helsinki peri enää koiraveroa. Lisäksi se on täällä lain sallima enimmäismäärä, eli 50 €. Ainakin Sinebrychoffin koirapuistoon on viime aikoina tullut parannuksia, esim. valot sekä uusittu koirankuvin koristeltu taulu, jossa kerrotaan koirapuiston järjestyssäännöt. Puisto on myös suht siisti, toisaalta tuntuu, ettei kaupunki käytä koiraverovaroja kuitenkaan pelkästään niiden puhtaana pitoon, vaan ihan muihinkin, koiriin liittymättömiin asioihin, josta jo ylempänäkin mainittiin. Esim. puistossa on koirille ainoana virikkeenä yksi puunrunko. Mikäli Helsinki perustelee koiraverojen tarpeellisuutta koirapuistojen ylläpitokuluilla, niin siinä tapauksessa hintaa tulisi laskea, koska osa verosta menee kuitenkin koiriin liittymättömiin kuluihin, joka on ihan virallisestikin myönnetty asia. Jos veroa sitten perustellaan pelkästään rabiesriskillä, on peruste verolle järjetön, ja se tulisi poistaa kokonaan. Toisaalta ovat monet sellaisetkin paikkakunnat, joissa koirapuistoja varmasti on, luopuneet koiraverosta kokonaan.
Hipitti Random
Rauma

#22 Koiraveron pysyttävä

30.03.2009 20:36

Jos koirista ei tarvitsisi maksaa veroja niin monet vastuuttomat jopa sadistiset ihmiset saattaisivat hankkia koiran koska se ei ole pennun hintaa kalliimpi. Mutta kun koirasta maksetaan niin siitä pidetään huolta. En toki tarkoita että monet pahoinpitelisivät lemmikkejään mutta joidenkin kotieläinten kohtalo on ollut sanoin kuvaamattoman karmea.
Ida-Sofia Natunen
Lahti

#23

24.07.2009 23:12

Koiravero pitäisi olla pakollinen koko Suomessa ja saisi olla isompikin.

Koska vaikka paikkakunnallamme on koirapuistoja, koiran kakkapusseja/telineitä joissa on pusseja aina ja roskiksia joka nurkalla. Silti tallon puistossa, lenkkipolulla ja teillä koiran paskaan. Onhan se tosi kivaa, jos valkoisilla kengillä tilssit syksyllä pimeässä koiran kakkaan.

Ei koirissa ole mitään vikaa, mutta omistajissa. Te omistajat ottakaa peili kauniiseen käteenne ja miettikää miksi koirianne vihataan? Keräätkö kakat pussiin? Voin sanoa, että suurin osa teistä ei kerää. Enkä nyt tarkoita, ettei kukaan kerää. Pidättekö koirianne kiinni? Täällä päin metsissä, puistoissa ja syrjäisimmillä kävelyteillä koirat juoksevat vapaina. Se on lain vastaista! Kytkekää koiranne. Älkääkä tulko eri asutusalueelle paskattamaan koirianne. Teidän itse pitäisi kärsiä seuraukset, jotka aiheutatte, kun ette kerää kakkoja.

Koirien ulosteissa on terveysriski. Samoin, kun kissojenkin.
Mutta jos jollakin alueella käytetään koiria enemmän voi pohjavedet pilaantua jne.

Ei ole kiva, että metsän takaa oleva naapuri tuo portillemme koiran tarpeilleen. Samahan olisi, jos menisin naapurin portille tarpeilleni.
Taikka miksi eri puolelta kylää ihmiset tuovat tänne koiransa tarpeilleen?
Siksi, että haluavat siistin ympäristön ja eivät kestä seurauksia koiriensa tekosista.

Itse käytän koirani metsässä, jossa ei ole lenkkipolkuja tms. joten ei minusta pitäisi olla haittaa tai jos olen kaupungissa kerään jätökset.

Ja vähentäisi verotus tuota hullua koiramäärää toisilla on tälläkin alueella 3-5 koiraa. Mitä järkeä?

En allekirjoita.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.08.2009 11:04
#25 Koiravero

03.06.2010 11:47

Rahan keruuta