Sudet pois taajamista

Antti Karlin, Uusikaupunki

/ #439 Re:

16.03.2013 11:19

#436: -  

Olen samaa mieltä ja lintuharrastajien piirissä en ole kuullut kenenkään puhuvan susisodasta, jota termiä Taajamasusi nyt käyttää. Jos ajattelee Kirjosen antaumuksellista työtä, joka alkoi yli 20 v sitten ja silloin vain haaveiltiin, että susi tulisi Varsinais-Suomeen. Nyt sudet liikkuvat ja menevät kymmeniä kilometrejä yössä - oman pihan läpi kuudessa vuodessa kolme sutta ja asun Uudenkaupungin keskustasta 5 km.  Mutta susien jälkiä ei edes enää näe kuten 2-4 v sitten.

Joukossamme on niitä, jotka haluavat nähdä tai kuulla suden ja niitä joiden mielestä ne pitäisi tappaa. Näinhän on aina ollut, ihmisillä on oikeus mielipiteisiin, mutta ei lietsontaan.

En usko, että lintuharrastajien kotkatutkimuksiin tehnyt haaskat ovat merkittäviä susille, mutta ilman muuta ne niillä myös käyvät. Kun ajelee Mynämäen - Yläneen - Pöytyän metsäisillä seuduilla, voi vain todeta, että riistaa; peuroja, hirviä ja jäniksiä löytyy susien läsnäolostakin huolimatta. Ja riistakamerakuviin tulee ilvesten kuvia - harva saa enää suden kuvaa. Veikkaan, että ilveksestä tulee kohta "pihakissa", kun kanta kasvaa jatkuvasti.

Susien osalta toivon "vouhotuksen" ja liioittelun loppuvan ja jatkossa asialinjalla. Siksi en edes viitsi vastata tänään Turun Sanomissa olleeseen susia koskevaan yleisökirjoitukseen. Se ei johda mihinkään!

Enemmän suosittelen Taajamasuden porukalle Saksan opintomatkaa - ks aikaisempi Saksan susia koskeva kommentti. Sopu sijaa antaa.