Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #11435 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

25.04.2013 18:33

#11433: unnormal - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

On vähän vaikea tietää, millaista kovaa faktaa tarvitset. Alkuperäisartikkeleita? Linkkejä? Valmiiksi suomennettuna vai oletko itse halukas lukemaan englanninkielistä tekstiä? Laitan aluksi vaikka linkin uudehkoon, aihetta käsittelevään kirjaan:

http://www.google.fi/books?hl=fi&lr=&id=KXM3F59y1jkC&oi=fnd&pg=PR7&dq=homosexuality+in+animals&ots=WGZM3qgnUZ&sig=PskU7h8E-SwtkLrwRL-wYUhsHOU&redir_esc=y#v=onepage&q=homosexuality%20in%20animals&f=false

Kirjan ensimmäisessä luvussa kerrotaan, että eläinten homoseksuaalista käytöstä on eniten tutkittu koe-eläimillä ja siten, että sitä on voitu esim. aiheuttaa hormonikäsittelyillä (näitä tehdään, jotta voitaisiin ymmärtää biologisia mekanismeja homoseksuaalisuuden taustalla), kun taas luonnontilaisista populaatioista tutkimuksia on vähemmän jo siksi, että niiden tutkiminen on hankalampaa ja aihetta on aikaisemmin jopa pyritty peittelemään (muistelisin, että jo Darwin joutui sensuroimaan homoseksuaalista käytöstä kuvailevat tutkimuksensa tiedeyhteisön painostuksen vuoksi).

Kuitenkin kirjassa käydään hyvin yksityiskohtaisesti läpi homoseksuaalisen käytöksen ilmenemistä esim. flamingolla, pullonokkadelfiinillä, hanhilla, useilla eri kädellislajeilla jne. Tällainen käytös ei kaiken tiedon valossa ole eläinmaailmassa mitenkään harvinaista, enkä käyttäisi sanaa luonnoton tai säännötän ilmiö. Mutta pitäisi muistaa myös, kuten tässäkin kirjassa muistutetaan, että ihmisen lähimpiä sukulaisia lukuun ottamatta eläimillä ei kuitenkaan ole tietoisuutta itsestään tai omasta seksuaalisuudestaan. Ne eivät siis koe itseään sen paremmin heteroseksuaaleiksi kuin homoseksuaaleiksikaan. Ne vain käyttäytyvät.

Seuraavaksi linkki artikkeliin, jossa on tutkittu samaa sukupuolta olevia pareja seeprapeipoilla. Tämän tutkimuksen mukaan seeprapeippo-naaraat voivat muodostaa yhtä pysyvän, elinikäisen siteen keskenään, kuin koiras-naaras- parikin on. Laji on siis monogaminen, eliniäkseen sitoutuva, kuten monet linnut.

http://link.springer.com/article/10.1007/s00265-011-1228-9

Jatkuu...