Ydinvoimala Kristiinankaupunkiin. Toivo huomisesta!

Erkki M
KRS

/ #6 Parempi tulevaisuus ilman ydinvoimalaa

17.02.2008 16:46

Ei taida ihmiset ymmärtää mitä ydinvoimalan rakentaminen Kristiinankaupunkiin oikeasti tarkoittaisi.

Ensinnäkin. Maanomistajat ovat selkeästi ilmoittaneet, että eivät halua maata myydä Fennovoimalle ydinvoimalaa varten. Fennovoima taas on selkeästi ilmoittanut, että sen ehdoton tavoite on vapaaehtoiset maakaupat, eikä se halua saada haltuunsa tonttia pakkolunastamalla. Tämä selviää Fennovoiman kotisivuilta, joilta seuraava teksti on suoraan lainattu:

http://www.fennovoima.fi/yritys/faq/
***************************************
Fennovoiman ehdottomana tavoitteena ovat vapaaehtoiset maakaupat. Tonttikaupat tehdään normaaliin tapaan maanomistajien kanssa ehdoilla, jotka ovat myyjälle rehdit ja taloudellisesti erittäin kannattavat. Fennovoiman tavoitteena on, että kukaan - mukaan lukien alueen maanomistajat - ei taloudellisesti ydinvoimalasta kärsi. Tontti hankitaan siis vapaaehtoisin kaupoin, ei pakkolunastamalla.
**************************************

Mitäpä luulisitte käyvän jos alueet pakkolunastettaisiin tuosta selkeästä lupauksesta huolimatta ? Kuinka entiset maanomistajat ja kuntalaiset suhtautuisivat hankkeeseen, Fennovoimaan ja ylipäätään koko Kristiinankaupunkiin jatkossa ? Kaikkea ei todellakaan voi mitata rahassa.

Toinen asia on alueen luonnonarvot. Jokainen vähänkään asioista perillä oleva tietää, että kyseinen alue on ainutlaatuinen niin maisemallisesti kuin lajistollisesti. Eikä sovi myöskään unohtaa Siipyyn-Skaftungin perinteikästä kyläkokonaisuutta ja Kiilin museoaluetta. Eipä taitaisi paljon leirikoululaisia enää näkyä jos voimalahanke käynnistyisi. On kertakaikkiaan kestämätön ajatus että kaikki tämä uhrattaisiin ydinvoimala-hankkeen takia. Oli ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, niin järjen pitäisi sanoa, että paikka on täysin väärä.

Totta on, että ydinvoimala toisi Kristiinankaupunkiin uusia työpaikkoja suorasti ja epäsuorasti. Hyvä kysymys on kuka ne paikat täyttää. Kiinnostaako Kristiinankaupunki jatkossa enemmän esimerkiksi nuoria niin, että he jäisivät ydinvoimalan takia asumaan paikkakunnalle ? Entäs lapsiperheet ja mahdolliset paluumuuttajat ? Olisiko ydinvoimala sellainen vetonaula ja houkutin jolla Kristiinankaupungin ongelmat ratkaistaisiin ? Tätä rohkenen epäillä ja väitän että lopputulos olisi loppujen lopuksi täysin päinvastainen.

Energiakulutuksen kasvaessa näyttäisi kuitenkin siltä, että Suomeen mahdollisesti tarvitaan se yksi uusi laitos lisää. Kuten ministeri Pekkarinen ilmoitti, valtiovalta on valmis hyväksymään maksimissaan yhden uuden projektin. Teollisuuden Voimalla on jo käynnissä YVA koskien Olkiluodon neljättä yksikköä ja Fortumilla koskien Loviisan kolmatta yksikköä. Ainoa järkevä vaihtoehto on tukea kaikin voimin näitä hankkeita. Näillä paikkakunnilla on jo tietotaitoa, sekä asukkaat jotka ovat tottuneet elämään ydinvoimalan naapurissa.

Tässäpä teille aktiiveille vinkki: Avatkaa uusi adressi jossa tuetaan seuraavan laitoksen rakentamista joko Loviisaan tai sitten Olkiluotoon, jos sellainen on kerta pakko rakentaa. Uskon että menestys on taattu.

Ja vielä lopuksi: ISO kiitos "Pro Sideby/Skaftung" -liikkeelle sekä muille aktiivisille kuntalaisille. Teette kaikki kerrassaan mahtavaa työtä, josta meidän lapset ja lapsenlapsemme saavat taatusti olla kiitollisia. Toivottavasti kaikilla riittää edelleen voimia ja uskoa tämän todella tärkeän asian puolesta. Näytetään yhdessä että emme kaipaa ydinvoimalaa Kristiinankaupunkiin. Yhteistyö on voimaa !

FENNOVOIMA GO HOME !