Adressi Kuopion koulujen lakkautussuunnitelmaa vastaan

Janne

/ #1 Säästöpaineet ovat kovat

01.10.2013 18:09

Säästöpaineet ovat kovat, kehys jossa koulutoimi liikkuu on supistuva. Jos pieniä kouluja ylläpidetään säästösuunnitelman vastaisesti, se tuo lisää säästöpaineita kaikkiin kouluihin. Se pakottaa kaupungin isoissa kouluissa yhä suurempiin ryhmäkokoihin, mutta myös opettajien lomautuksiin (kaikkialla).

Isoissa kouluissa on pääsääntöisesti parempaa ja monipuolista opetusta ja iltapäivätoimintaa - mikä toteutuu, mikäli ryhmäkoot pysyvät pieninä. Tähän on paremmat edellytykset, mikäli pienet ja kalliit seinät kaadetaan. Opettajia on rajallinen määrä, mikä pakottaa pienet koulut usein toimimaan sillä opettaja-aineksella, joka niihin sattuu olemaan tarjolla. Keskittämällä opetusta saadaan myös parempaa opetusta, ja opettajille täysiä päiviä.

Kuljetusten järkevään rakentamiseen ja koulun etäisyyteen tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi 25 kilometriä ei ole vielä liian pitkä koulumatkaksi, jos kyyditykset sujuvat ripesti, mutta myös turvallisesti. Esimerkiksi Sinisen tien varrella tämä toteutuu säilyttämällä kouluyksiköt kohdissa Kuopio - Pihkainmäki - Karttula. Esimerkiksi Karttulan ja Pihkainmäen kouluissa kummassakaan tarvitsee edes pelokkaissa painajaisissa puhua adressin perustajan pelottelemista 500-600-oppilaan luokista. Kuopiossa taas Aurinkorinteellä on jo noin 500 oppilasta - mikä ei tähänkään saakka ole ollut mikään ongelma, kun koulu on suunniteltu suurelle kokonaiskäyttäjämäärälle.

Kuopiossa on 30 koulua. Kylät keskimääräisesti ikääntyvät, mikä siirtää suurimman tarpeen kaupungin taajama-alueelle. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että pienimpiä kyläkouluja niputetaan isommiksi, mikä viime kädessä parantaa niin opetuksen laatua kuin sen rahallista hyötysuhdettakin. Matkat siis pitenevät, mutta ne täytyy pitää kohtuullisina. Ennemminkin vaatisin koulukyytirajan pudottamista nykyisestä viidestä neljään tai jopa kolmeen kilometriin.