Adressi Kuopion koulujen lakkautussuunnitelmaa vastaan

Timo

/ #2 Re: Säästöpaineet ovat kovat

02.10.2013 08:25

#1: Janne - Säästöpaineet ovat kovat

Mitkä ovat todelliset säästöt näiden koulujen lakkauttamisen osalta? Tuskin lähelläkään sitä mitä arvioidaan tai kerrotaan julkisuudessa.

Millä perusteella isoissa kouluissa on parempaa opetusta? Ja miten ryhmäkoot pienenisivät isossa koulussa jos pieniä kouluja lakkautetaan, oppilaat siirretään isoon kouluun ja siinä sivussa pari opettajaa vähennetään? "Pieni" (noin sadan oppikaan) koulu voi olla todella toimiva ja tehokas eikä siellä opettajien tarvitse olla "tyhjäkäynnillä" sen enempää kuin isossakaan koulussa.

Kuopion pitäisi kehittää maaseudulla asumista ja koulujen lakkauttaminen ei sitä ainakaan mitenkään edesauta, pikemminkin alue, jolta koulu lakkautetaan alkaa pikkuhiljaa kuihtumaan. Kuopion maaseudun kehittäminen (maaseutuohjelma) linjaa mm. että maaseutu olisi houkutteleva, viihtyisä ja turvallinen ympäristö asumiseen sekä monimuotoiselle taloudelliselle ja vapaa-ajan toimille. Nykyinen toiminta vetää kyllä maton alta kaikelta tällaiselta kehittämiseltä. Onko virkamiesten tavoitteena nyt sellainen kaupunki, jossa kaikki palvelut ja asukkaat ovat taajama-alueella? Tämän takiahan ne kylät keskimääräisesti ikääntyvät kun väki "pakkomuutetaan" kaupunkiin.

Jannen mielestä alakoululaiselle 25 kilometriä ei ole pitkä koulumatka jos kyyditykset sujuvat ripeästi. Tämähän tarkoittaa ekaluokkalaiselle noin kahta tuntia lisää pituutta koulupäivään, kun bussi kiertelee ja keräilee reitiltä koululaisia (kaikkihan eivät asu aivan sinisen tien varressa)! Eikös tällä laskuopilla ongelmaan ole helpompikin ratkaisu ... rakentakaa Siilinjärvelle valtava koulu ja lakkauttakaa Kuopion kaupunkialueelta kaikki koulut. Lapsethan pääsevät junalla/bussilla todella nopeasti ja näppärästi kouluun Siilinjärvelle joka päivä.