Ilotulitteet kiellettävä yksityishenkilöiltä

Ritta Salmi
Vihti

/ #23

22.01.2007 13:36

En käytännön syistä kannata ilotulitteiden myyntikieltoa kansalaisille, mutta allekirjoitin silti vetoomuksen ja kehotan muitakin allekirjoittamaan. Periaattessa olisin valmis kieltämään ilotulitteet kokonaan, mutta kovalle kieltolinjalle meneminen aiheuttaa helposti enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Onkin selvää, että myyntikieltoa on turha toivoa/pelätä. Rajoituksia voidaan kuitenkin saada, ja sitä varmemmin, mitä enemmän nimiä kertyy. Jotakin on PAKKO tapahtua ensi uuteenvuoteen mennessä, sillä nyt tilanne on sietämätön. Ilotulitteet eivät saa olla kenellekään surutulitteita.

Tarpeen olisivat esim. kiellot vaarallisimmille, kovimmille ja pelkkään ääniefektiin perustuville paukuille, myynti- ja käyttöajan lyhentäminen sekä valvonnan tiukentaminen. Valvonnassa voisi poliisin lisäksi ottaa käyttöön vapaaehtoiset hengen partiot, joilla on oikeus takavarikoida ilotulitteet väärinkäyttötapauksissa. Yleinen mielipide pitää kääntää yletöntä räiskintää vastaan niin, että sakinhivutusta on tiedossa kaikille sääntöjen rikkojille.

Kymmenen hyvää syytä vastustaa ilotulitteita:
-Eläimesi tai naapurin eläimet pelkäävät (ja haluat turvata koiranetsijöillekin rauhallisen juhlanvieton)
-Kannat huolta luonnonvaraisista eläimistä
-Vastustat lapsityövoiman käyttöä (raketteja teetetään Aasiassa lapsilla)
-Alkuvuoden roskasaaste häiritsee
-Et halua raskasmetallipläjäystä puistoihin, luontoon ja peltomaahan
-Vastustat rahan tuhlaamista turhuuksiin
-Melu häiritsee, kovat paukut voivat viedä kuulon tai aiheuttaa tinnitystä
-Haluat minimoida turhat sokeutumiset ja muut ilotulitteiden aiheuttamat vammat
-Et pidä juhlallisena ilmaston rikkipitoisuuden nousemista huippuunsa juuri uutena vuotena
-Astmaatikot ja allergikot kärsivät räjähteiden kaasuista

Jos mikään yllä mainittu ei häiritse, vetoomus kannattaa silti käydä allekirjoittamassa kanssaihmisten vuoksi.

Itseltäni on mennyt täysin maku pois uudenvuoden juhlinnasta juuri tuon päiväkausia jatkuvan arvaamattoman paukuttelun takia. Miksi ihmeessä räiskintää saa luvallisestikin jatkaa vielä aamukuuteen asti? Oheisvammojen synty on sitä todennäköisempää kun kapakoista palaavat känninkäiset virittelevät panoksiaan, eivätkä eläimet saa hetken lepoa. Riittäisi hyvin, kun sallittu aika olisi esim. iltakahdeksasta yöyhteen. Silloinkin toivoisin, että pidettäisiin kiinni H-hetkestä klo 12, jolloin syntyisi kunnon juhlan tuntua vuoden vaihtumiseen, eikä tilanne olisi kohtuuton paukkuarkojen eläinten kannalta. Etsijäkoirat (http://www.etsijakoirat.info/index.php) ovat kuulemma olleet työllistettyjä viime vuodenvaihteessa.

Kommentoi adressia
Facebook
Tulisiko lääkäreitä kouluttaa enemmän?