Venäläisopiskelijoita ei saa kohdella huonosti Lapualla

Jussi Sergio Väntänen
Kannus

/ #2 Ahneus, kateus ja tietämättömyys

07.04.2009 17:57

Voi teitä, jotkä lyhytnäköisesti ilman todellista tietoa vaahtoatte.

Ensiksi: venäläiset opiskelijat houkuteltiin Lapualle, jotta paikallista työvoimapulaa saataisiin helpotettua. Samalla turvattiin myös Lapualla olevan ammatikoulutuksen säilyminen, sillä ilman venäläisiä opiskelijoita Lapuan yksikön opiskelijamäärä ei olisi ollut riittävä ja koulutus Lapualla olisi lopetettu.

Toiseksi: suomalaiset opiskelijat saavat opintotukea, ateriatukea ja asumistukea. Mitään näitä eivät venäläisopiskelijat saa, vaan heidän saamansa tuet mitoitettiin edes jollain tavalla suomalaisten opiskelijoiden etuja vastaaviksi. Jokainen tässä maassa asuva tietää sen, ettei asunnon ja aterioiden päälle tulevalla, peräti 80 euron kuukausirahalla isosti juhlita.

Kolmanneksi: jos suomalaiset haluavat opiskelemaan ulkomaille, on myös meidän vastavuoroisesti otettava opiskelijoita ulkomailta. Kansainvälistyminen ei ole yksisuuntainen tie.

Neljänneksi: Opiskelijoita Lapualle värvätessä heille luvattiin nämä vaatimattomat mutta opiskelun mahdollistavat edut. Niistä on tehty sopimus heidän kanssaan. Kuinka paljon Suomen mainetta edistää se, ettei sopimuksista pidetä kiinni?

Viidenneksi: Suomen tärkeimmät kauppakumppanit tälläkin hetkellä ovat Ruotsi, Venäjä ja Saksa. Järjestys hieman vaihtelee vuosittain, mutta kolmikko on sama. Onko Seinäjoella ollenkaan mietitty, millaisen viestin tämä kauppakumppaneillemme kertoo? Kai meille suomalaisille on edullista, että naapurimaissamme asuu ihmisiä jotka täällä opiskelleina tuntevat maamme tavat, kielen ja kulttuurin?

Ja lopuksi: on totuttu että pohjalaisen sanaan voi luottaa. Seinäjoen Sedun päättäjien raukkamaisten toimien jälkeen on sanonta on kai muutettava muotoon: pohjalaisen sanaan ei pidä luottaa.